پخش زنده
امروز: -
پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به ساخت دستگاه شناسایی و ارزیابی خرابی ریل راه آهن با کمک پردازش تصویری شدند.
ناصر طاهری، پژوهشگر طرح، در مصاحبه با خبرنگار واحد مرکزی خبر با اشاره به روش معمول بررسی خطوط آهن گفت: در این روش در هر منطقه و به صورت دوره ای افرادی به صورت پیاده در روی ریل حرکت می کنند و در صورت مشاهده اشکال در خط ، محل را علامت می زنند و در مرحله بعد گروه تعمیر و نگهداری ایراد را بررسی و در صورت نیاز رفع می کند.
وی افزود: اشکال روش بازدید چشمی در مقایسه با پردازش تصویر؛ دقت کمتر در هنگام بررسی ریل ، به ویژه در زمان حرکت، تاثیر سلیقه افراد و همچنین نداشتن امکان ثبت وضعیت خط برای مقایسه در بازه های زمانی مختلف است.
طاهری تصریح کرد : علاوه بر این در روش معمول، برای بازدیدهای دوره ای که گاهی در خطوط پر تردد به یک یا دو هفته یک بار می رسد، نیروی انسانی متخصص زیاد و هزینه فراوانی مورد نیاز هست اما در بازرسی با استفاده از دستگاه تصویربردار، نیاز به تخصص در بازرسی خط حذف می شود و مهم تر از آن اشکال یابی به صورت استاندارد و با معیارهای دقیق تعریف شده در کل خطوط قابل انجام خواهد بود.
وی افزود: در این طرح دستگاهی ساخته شد که با امکان حرکت روی ریل و با استفاده از دوربین های تصویربرداری از تمام اجزای خط مانند ریل، تراورس و بالاس ؛ فیلم و عکس تهیه و در بانک اطلاعاتی خود ذخیره می کند.
پژوهشگر طرح گفت: پس از جمع آوری اطلاعات تصویری مرحله پردازش آغاز می شود که در این پژوهش وضعیت قرار گیری پیچ های خط آهن که به صورت مثلثی نصب می شود ، مورد توجه است و بر اساس تغییرات مکانی و تشخیص در رفتگی ، جا به جایی و شل شدگی پیچ وضعیت ریل به عالی،خوب، متوسط، بد و خطرناک تقسیم می شود.
طاهری با بیان اینکه پردازش تصویر شبیه به عملکرد بازرسی انسان است امابا دقت بیشتر ؛ تصریح کرد: روش های دیگری مانند فراصوت و القای مغناطیسی نیز به صورت محدود در کشور استفاده می شود اما این سامانه ها وضعیت داخلی ریل از نظر ترک را بررسی می کند و اطلاعات خاصی از وضعیت بیرونی ریل را نمی دهد.
وی افزود: این دستگاه در شکل کنونی به وسیله کاربر در روی ریل حرکت داده می شود اما در نمونه های بعدی، امکان اتصال آن به درزین یا لوکوموتیو به وجود خواهد آمد.
دکتر مقدس نژاد،استاد راهنمای طرح نیز روسازی راه آهن را یکی از گرانترین بخش های این صنعت برشمرد و گفت: ریل ها عمر مفیدی دارد که باید در پایان آن تعویض یا از رده خارج شود.
وی افزود: با استفاده از روش پردازش تصویر، برداشتن تصاویر مکرر و پردازش آنها امکان پیش بینی دقیق زمان تعویض ریل به وجود می آید.
مقدس نژاد تصریح کرد: این امر کمک بسیار موثری به بخش تعمیر و نگهداری راه آهن می کند تا بر اساس وضعیت خط درباره تخصیص بودجه ترمیم خطوط در زمان مورد نیاز اقدام کند و از خطرات احتمالی که بر اثر خرابی خط به وجود می آید، پیش گیری شود.