افزایش اهمیت روسیه در مناسبات راهبردی ایران
رییسجمهور گفت: اهمیت روسیه در مناسبات منطقهای و راهبردی ایران افزایش یافته و دیدارهای متعدد مسئولان و سران دو کشور سندی بر استحکام روابط و اراده دو طرف بر توسعه آن است.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، روسای جمهوری ایران و روسیه در چهارمین دیدار خود در یکسال اخیر روند توافقات و همکاریهای تهران - مسکو را بررسی کردند.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در این دیدار که عصر دوشنبه در آستراخان روسیه برگزار شد از تلاشهای رییسجمهوری روسیه و همکارانش برای برگزاری مطلوب نشست سران خزر قدردانی کرد و گفت: توافقات مهمی که امروز در آستراخان به دست آمد نشانهای قوی از همگرای کشورهای ساحلی برای همکاری و تأمین منافع مشترک است.
رییسجمهوری با اشاره به اینکه در یکسال گذشته در 4 نوبت سران دو کشور از نزدیک به رایزنی و ارزیابی مسایل دو جانبه، منطقهای و بینالمللی پرداختهاند، افزود: اهمیت روسیه در مناسبات منطقهای و راهبردی ایران افزایش یافته و دیدارهای متعدد مسئولان و سران دو کشور سندی بر استحکام روابط و اراده دو طرف بر توسعه آن است.
دکتر روحانی گسترش منافع مشترک و نیز حساسیتهای منطقه ای را از عوامل محرک در تعمیق همکاریها بر شمرد و گفت: آنها که میخواهند امروز رهبری مبارزه با تروریستها در منطقه را بر عهده بگیرند، دیر به فکر افتادهاند و این جزء افتخارات ملت ایران است که قبل از دیگران این خطر را تشخیص داد و با آن به مبارزه پرداخت.
رییس جمهوری با تأکید بر توسعه و تعمیق روابط دو کشور خواستار تسهیلات لازم برای فعالیت و ارتباط سرمایهگذاران بخش خصوصی دو طرف شد.
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه نیز در این دیدار از تلاشهای دکتر روحانی برای توسعه و تحکیم روابط تشکر کرد و گفت: اینکه تنها به فاصله دو هفته از ملاقات در شهر دوشنبه تاجیکستان ،دوباره گفتوگو میکنیم از سرعت خوب اجرای توافقات و اراده سران دو کشور بر پیشرفت آنها حکایت دارد.
وی به همکاریهای گسترده با ایران در حوزه انرژی اشاره کرد و افزود: ایران و روسیه در بسیاری از مسایل منطقهای و بینالمللی مواضع نزدیک به یکدیگر دارند و توسعه همکاری بین دو کشور از مهمترین عوامل ثبات در منطقه آسیای میانه و خاورمیانه است.
رییس جمهوری روسیه توافق سران کشورهای ساحلی خزر بر تأمین امنیت پیرامونی این دریا توسط 5 همسایه را مهمترین دستاورد اجلاس چهارم سران خزر در آستراخان برشمرد.
خزر جای نظامیان خارجی نیست
رئیس جمهور گفت: کشورهای ساحلی دریای خزر اجازه نمی دهند که نیروهای نظامی خارجی در این دریا پا بگذارند .
روحانی در نشست خبری سران کشورهای ساحلی خزر تصریح کرد : خوشبختانه همه کشورهای ساحلی معتقدند خودشان قادرند امنیت این سواحل را تأمین کنند و نیاز به هیچ کشور خارجی نیست و مجاز نیست نیروهای نظامی هیچ کشور خارجی در هر شرایطی بخواهد در این دریا پا بگذارد .
آقای روحانی امضاء چهارسند مهم میان کشورهای ساحلی دریای خزر را نشانه اراده کشورهای ساحلی برای همکاری بیشتر دانست و گفت امروز رؤسای جمهور کشورهای حوزه خزر این نکته مهم را اعلام کردند که می خواهند این دریا دریای دوستی، صلح، امنیت و همکاری باشد و همانطور که خزر در طول قرن ها منبع حیات برای ساحل نشینان بوده است امروز نیز باید منبعی غنی برای کشورهای ساحلی و مردمان آن باشد.
رئیس جمهور گفت: بی تردید مسئله انرژی ، حمل و نقل ، آبزیان در دریا و مسئله گردشگری می تواند برای ما اهمیت فوق العاده ای داشته باشد تا بتوانیم با توسعه همکاریها رابطه بهتری را برای کشورهای ساحلی این دریا فراهم کنیم.
روحانی افزود: این دریا یک دریای بسته و پهنه آبی است که قوانین و مقررات صرفاً با اجماع نظر کشورهای ساحلی تعیین می شود به همین دلیل راه پیش رو هم آسان و هم مشکل است.
رئیس جمهور گفت: همه کشورها باید به کشور و منافع خودمان توجه و وطن پرستی خود را ثابت کنیم از آن طرف نیز باید به منافع مشترک و تعامل با یکدیگر فکر کنیم چون در نهایت تعامل به نفع همه ملتها خواهد بود.
روحانی با بیان اینکه در بسیاری از زمینه ها باید از کار فردی یک کشور کم کم صرف نظر کنیم تا بتوانیم بر اساس منافع مشترک ، همکاریهای مشترک برای امروز و فردای دریای خزر داشته باشیم گفت این موضوع در نهایت می تواند هم پایدارتر باشد و هم رقابت سالمی بوجود بیاورد و هم اتحاد کشورها را تقویت کند.
رئیس جمهور افزود : برگزاری نشستهای کارشناسی همچنین نشستهایی در سطح وزرا و سران می تواند بطور مستمر به اعمال مقررات لازم به منظور زیست و همکاری بهتر و ثبات بیشتر در این منطقه کمک کند.
رییس جمهور در پایان از رییس جمهور روسیه به علت سازماندهی خوب برای برگزاری اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر قدردانی کرد.