پخش زنده
امروز: -
رئیس جمهور کشورمان در چهارمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر گفت: این گردهمایی می تواند دریای خزر را به نمادی برای همبستگی، دوستی و حسن همجواری تبدیل کند.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، آقای روحانی با ابراز خرسندی از برگزاری این اجلاس و قدردانی از میزبانی کشور روسیه افزود: این گردهمایی فرصت مغتنمی را برای همفکری بیشتر فراهم می سازد.
وی گفت: امروز و در این گردهمایی مسئولیت بسیار بزرگی را بر دوش خود احساس می کنیم زیرا دریای خزر سرمایه مشترک و کانون پیوند و دوستی و منشأ معیشت میلیون ها انسان است.
روحانی افزود: نه تنها خود را در برابر نسل کنونی بلکه در برابر آیندگان مسئول می دانیم و این می طلبد که با برنامه ریزی هوشمندانه همانطور که پیشینیان این موهبت خدادادی را برای ما به ارث گذاشته اند ما نیز بتوانیم خزر را توسعه یافته تر به فرزندان خود اهدا کنیم.
وی گفت: وظیفه مشترک ما در این جا در کنار رایزنی برای نزدیکی مواضع درباره رژیم حقوقی و تحدید حدود و دستیابی به همکاری های بازرگانی و اقتصادی ایجاب می کند تا دریای خزر به عنوان کانونی که ما را با وجود زبان ها، ملیت ها و دیدگاه های مختلف پیرامون خود جمع کرده است مورد توجه ویژه قرار گیرد.
رئیس جمهور در ادامه گفت: بر دو نکته تاکید می نمایم اول این که تبدیل دریای خزر به نمادی از توسعه و همکاری و مرکزی برای دوستی و پیشرفت از بزرگترین اقداماتی خواهد بود که این نعمت الهی را برای نسل های بعد حفظ کرده و زمینه را برای ایجاد رفاه و توسعه در سواحل این دریا به عنوان یکی از پیشرفته ترین و باشکوه ترین سواحل دنیا با جاذبه های فراوان و منحصر به فرد گردشگری و کشتیرانی، تفریحی و ماهیگیری ، شیلات و به خصوص سرمایه گذاری مشترک آماده سازد.
آقای روحانی افزود : برای این منظور ضرورت می یابد کشورهای ساحلی به همکاری جمعی و سرمایه گذاری مشترک روی آورند و به جای اقدامات انفرادی ، فعالیتهای جمعی را مبنای اقدامات خود قرار داده و بپذیرند که تعاملات جمعی بهره وری بیشتری را در اختیار همگان قرار خواهد داد.
وی تاکید کرد: تحقق این مهم مستلزم آن است که در حوزه های گوناگون نفع مشترک را تعریف کنیم نهاد مشترک را سازماندهی کنیم و با سرمایه گذاری مشترک ، پیشرفت کار را سامان دهیم.
رئیس جمهور با اشاره به دومین نکته گفت: مسئله امنیت و همکاری جمعی در برقراری آرامش و ثبات در منطقه دریای خزر باید همواره مدنظر بوده و ما در برقراری این امر با هم همکاری کنیم.
لذا مناسب است علاوه بر همکاری کشورهای ساحلی این دریا در برقراری امنیت جمعی، اجازه ندهیم دریا و سواحل آن که اهمیت ویژه ای برای کشورهای ساحلی دارد محل ترکتازی افراطی گرایی ، تروریسم ، مواد مخدر و جرایم سازمان یافته درآید.
آقای روحانی افزود : ما نباید اجازه دهیم امنیت این دریا و سواحل آن به خطر بیفتد.
خزر را دریای صلح و دوستی بخوانیم
رئیس جمهور در ادامه گفت : نباید اجازه دهیم امنیت دریا و سواحل خزر تحت تاثیر متغیرها قرار گیرد.
آقای روحانی افزود: باید برای رفاه وآرامش تلاش کنیم و دست به دست هم دهیم و این دریا را دریای صلح و دوستی بخوانیم و از طریق رایزنی های فشرده مقدمات اولیه آن را فراهم نماییم آنگاه می توانیم با اتکاء بر اشتراکات فرهنگی وتمدن کهن مان وبا تمسک به پیشینه تاریخی دوستی ملت هایمان، گام های بلندی برای رفاه وتوسعه وثبات برداریم.
آقای روحانی اضافه کرد : من اعلام می کنم دریای خزر باید مرکز توسعه و رفاه گردد نماد صلح و امنیت وسمبل همکاری ملت های ما باشد برای این منظور شایسته است به این موضوع بیندیشیم که این پهنه آبی وسیع را به عنوان پهنه آبی مشترک و استفاده همگان و تضمین دریانوردی مشترک و آزاد نگه داریم واین مجموعه را با همکاری های جمعی ومشترک به سوی توسعه ورفاه وصلح وامنیت سوق دهیم.
رئیس جمهور گفت: امروز شاهد انعقاد سه موافقت نامه حفاظت وبهره برداری بهینه از منابع آبزیان ، آب و هوا شناسی و همکاری درزمینه پیشگیری و واکنش در وضعیت اضطرار در دریای خزر خواهیم بود.
وی افزود : این دستاوردها که در پرتو تلاش نمایندگان کشورهای ساحلی حاصل شده بی تردید برخاسته از رهنمودهای روسای جمهور بوده و می تواند به ا هداف مذکور کمک نماید.
رئیس جمهور اضافه کرد : با این حال آگاه هستیم که تضمین مبانی حقوقی و تکالیف کشورهای ساحلی در دریای خزر درچارچوب تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی، اقدامی کلیدی است که مبنای مناسبات را برای همکاری در خزر فراهم خواهد ساخت اگر چه می دانیم امضای اعلامیه روسای جمهور ما را به تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر نزدیک تر خواهد ساخت وتا آن زمان نیز معاهدات موجود می تواند مبنای همکاری ما باشد.
رعایت استانداردهای زیست محیطی در همه طرحهای ملی و منطقه ای خزر
رئیس جمهور در ادامه افزود : البته اقدامات خوبی مانند تدوین و اجرای کنوانسیون تهران و نیز پروتکل الحاقی آن با اقدام کشورهای ساحلی صورت گرفته است اما ما نیازمند توجه بیشتر به حفاظت از محیط زیست آسیب پذیر و شکننده و منابع آبزیان منحصر به فرد دریای خزر هستیم.
آقای روحانی تأکید کرد: در این زمینه لازم است در همه طرحهای ملی و منطقه ای اصل خدشه ناپذیر لزوم رعایت استانداردهای زیست محیطی را مد نظر قرار دهیم.
آقای روحانی گفت: رژیم حقوقی جامع و پایدار را آنگونه تدوین کنیم که نسلهای آینده فارغ از هر گونه دل مشغولی بر طراحان و امضاکنندگان آن درود بفرستند.
رییس جمهور افزود: معتقدم تدوین این کنوانسیون باید با دو عامل دقت و سرعت پیش رود و نتایج حاصل از آن بویژه در تحدید حدود مناطق دریایی در سطح و نیز تحدید محدوده های بستر و زیر بستر پاسخگوی انتظارات افکار عمومی و نیازهای مردم ساحلی و مصالح جمعی آنان باشد.
آقای روحانی گفت: من به عنوان رییس جمهور کشوری که نیمی از ساحل نشینان دریاچه در آن ساکنند و هزاران سال با دریای خزر و مسائل آن پیوند خورده اند اعلام می کنم که تنها راه نیل به صلح و ثبات و توسعه پایدار در منطقه توجه به مصالح بلند مدت و منافع کشورهای ساحلی دریای خزر و رعایت اصل اتفاق آرا در همه تصمیمات متخذه است.
رییس جمهور افزود: معتقدیم نظام حقوقی جامع و پایدار دریای خزر باید بر اساس اصول و موازین بین الملل ، منصفانه بودن نتایج تحدید حدود ، انحصار حقوق حاکمه و صلاحیت صرفاً پنج کشور ساحلی ترسیم شود.
آقای روحانی بهره برداری از منابع دریای خزر برای توسعه پایدار و رفاه عمومی را خواست طبیعی ملتها دانست و تأکید کرد: تضمین صلح و ثبات و امنیت در خزر در گرو اصول بنیادینی مانند پرهیز از ورود به رقابتهای تسلیحاتی ، خودداری از کاربرد نیروهای مسلح ، انحصار دریانوردی فقط برای شناورهای حامل پرچم پنج کشور ساحلی و ممنوعیت حضور نیروهای نظامی بیگانه است.
رییس جمهور، لزوم اتفاق آرا در تصمیمات ، پرهیز از اقدامات یکجانبه ، آزادی دریانوردی، برابری رفتار و اتخاذ سیاستهای هماهنگ را از دیگر اصول بنیادین تضمین کننده صلح و امنیت در دریای خزر برشمرد.
آقای روحانی در پایان با قدردانی از سازماندهی شایسته اجلاس کشورهای ساحلی دریای خزر و میهمان نوازی رییس جمهور ، دولت و مردم فدراسیون روسیه ابراز امیدواری کرد توافقات این اجلاس راهگشای مذاکرات آینده و گروههای کاری ویژه برای تضمین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر باشد.