سلطانی فر گفت: از سال 1309 به این طرف که نخستین قانون حفاظت از عتیقه جات و بناهای تاریخی تصویب شده است کمتر از 4 درصد مکان ها و بناها و محوطه های تاریخی را کشف کردیم و بیش از 96 درصد میراث فرهنگی و تاریخی ما هنوز ناشناخته و در دل خاک است که امیدواریم با مشارکت مردم در دهه های آینده کارنامه بهتری در این زمینه داشته باشیم.
وی افزود: پارسال بیش از دو میلیون نفر تنها به واسطه وجود جاذبه های مذهبی و زیارتی به ایران مسافرت کردند و امسال قطعا این تعداد افزایش خواهد یافت.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: جاذبه های طبیعی کم نظیری را هم در کشور به ویژه در شمال داریم که بخصوص برای اعراب کشورهای حاشیه خلیج فارس بسیار پرجاذبه است و مناطق کویری ما هم برای گردشگران اروپایی جاذبه دارد.
سلطانی فر افزود: رتبه ایران از نظر درآمد گردشگری در جهان بین 50 تا 55 و از جهت شاخص های رقابت پذیری سفر بین 96 تا 98 است البته این رتبه ها نسبت به سال 2012 بهتر شده است.
معاون رئیس جمهور درباره سهم کشورمان از درآمد گردشگری در جهان هم گفت: گردش مالی فعالیت های گردشگری، تفریحات و اوقات فراغت در جهان در سال 2013 میلادی شش هزار و 500 میلیارد دلار بود که از این رقم هزار و 250 میلیارد دلار آن مختص گردشگری بود.
سلطانی فر افزود: با توجه به اینکه کشورمان از نظر مجموع جاذبه ها جزو ده کشور اول دنیاست باید سه تا چهار درصد از این رقم سهم داشته باشیم یعنی درآمد ما از این جهت باید 30 تا 50 میلیارد دلار باشد.
وی ادامه داد: اگر به نسبت وسعت خاک باشد ما دارای یک درصد خاک جهان هستیم پس حدود 12 میلیارد دلار باید از این رقم سهم داشته باشیم یعنی حداقل بین 12 تا 50 میلیارد دلار باید از منبع جاذبه ها درآمد داشته باشیم اما درآمد ما از این نظر در سال 2013 میلادی یعنی در سال 92 شمسی حدود 4 میلیون و 500 هزار گردشگر وارد کشور شدند که از این محل حدود 6 میلیارد دلار درآمد داشتیم یعنی نیم درصد از کل درآمد گردشگری جهان سهم ما بود.
ثبت 17 اثر فرهنگی تاریخی کشور در یونسکو
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: تاکنون 31 هزار و 100 اثر فرهنگی تاریخی در کشور ثبت ملی و 17 اثر در سازمان علمی فرهنگی ملل متحد (یونسکو) به عنوان میراث فرهنگی ثبت شده است.
مسعود سلطانی فر افزود:پارسال حدود 4 میلیون و 500 هزار گردشگر ورودی و در مقابل حدود 7 میلیون گردشگر خروجی داشتیم که حداقل 7 تا 8 میلیارد دلار از کشور خارج شده در حالی که در خوشبینانه ترین حالت حدود 6 میلیارد دلار از طریق گردشگری درآمد داشتیم.
سلطانی فر با تاکید بر اینکه راهبرد ما جذب بیشتر گردشگران خارجی است، افزود: 8 تا 10 درصد جی دی پی کشورهای فعال در عرصه گردشگری از محل درآمدهای گردشگری است و حدود 10 درصد اشتغال موجود در کشورهای مختلف در بخش گردشگری است.
وی ادامه داد: به سرعت باید زیرساخت های گردشگری خود را گسترش دهیم و برای این بخش در چشم انداز 1404 پیش بینی شده است که کشورمان باید میزبان 20 میلیون گردشگر با 25 تا 30 میلیارد دلار درآمد باشد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: در 9 سال گذشته از برنامه این چشم انداز به علل مختلف از جمله تحریم ها و سوء مدیریت عقب افتادیم اما باید به سرعت زیر ساخت های گردشگری کشور را گسترش دهیم.
سلطانی فر ، کمبود مراکز اقامتی و هتل های مناسب را نخستین مشکل کشور در زمینه گردشگری دانست و افزود: امکانات حمل و نقل هوایی، ریلی و زمینی مناسب و پروازهای مستقیم باید داشته باشیم اما در این زمینه مشکلاتی داریم که یکی از علل آن تحریم است.
وی گفت: به علت تحریم ها، پرواز مستقیم میان کشور ما و پایتخت بسیاری از کشورهای اروپایی وجود ندارد و بخش قابل توجهی از ناوگان هوایی ما به علت نبود قطعات، زمین گیر شدند.
معاون رئیس جمهور افزود: به علت اعمال تحریم ها سرمایه گذاری های خارجی در بخش احداث هتل و اماکن اقامتی انجام نمی شود و نیز نیازهای مختلف صنعت گردشگری از خارج کشور تامین نمی شود.
وی افزود: در طول یک سال گذشته دولت یازدهم ادبیات مناسبی را در تعامل با دیگر کشورها در پیش گرفته و این رویکرد خوب دولت در عرصه بین الملل موجب شده است که از 10 ماه گذشته روند رو به رشد گردشگر خارجی داشته باشیم.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: گردشگرانی که با تور از کشورهای اروپایی وارد کشور شدند در شش ماه نخست امسال در مقایسه با شش ماه نخست پارسال رشد 204 درصدی داشتند و در مجموعه گردشگرانی که وارد کشور شدند رشد حدود 35 درصدی داشتیم.
سلطانی فر افزود: این نشان می دهد تمایل گردشگران اروپایی به ایران در ماه های گذشته رشد قابل توجهی داشته است.
وی گفت: هتل های 4 و 5 ستاره ما به علت ورود گردشگران اروپایی در شهرهای تاریخی و فرهنگی که مقصد اصلی گردشگران خارجی است تا یک سال آینده، پر شده است.
معاون رئیس جمهور افزود:طبق برآوردها برای رسیدن به اهداف چشم اندازهای 1404 در زمینه گردشگری باید تعداد هتل های موجود 4 و 5 ستاره کشور را حداقل به 3 برابر افزایش دهیم و نهضت هتل سازی راه بیاندازیم.
سلطانی فر گفت : تعداد قابل توجهی از هتل های در دست احداث با پیشرفت فیزیکی بیش از 50 تا 60 درصد داشته اند که بسیاری از آنها برای تکمیل ، مشکل منابع مالی یا اداری داشتند.
وی افزود: در 30 فروردین 93 با هیئت امنای صندوق توسعه ملی جلسه ای گذاشتیم و تفاهم کردیم که به سرعت طرح های نیمه کاره هتل سازی را برای تأمین منابع مورد نیاز معرفی کنیم.
سلطانی فرگفت : اکنون بیش از 700 میلیارد تومان طرح به صندوق توسعه ملی در بانک های عامل معرفی کردیم که تعدادی از آنها به تصویب رسیده و تعدادی هم در دست بررسی است.
وی افزود: راهبرد ما این است که به فوریت و ضربتی همه هتل های در دست احداث نیمه کاره را با استفاده از منابع بانکی و صندوق توسعه ملی تکمیل و بهره برداری کنیم.
سلطانی فر گفت : ما در 11 سال آینده برای افزایش 3 برابری هتل هایمان هر سال باید 25 تا 30 هتل جدید بسازیم.
وی ادامه داد: رویکرد دولت و اعضای دولت در زمینه تقویت صنعت گردشگری و تعامل با مجلس هم بسیار خوب است.
سلطانی فر در زمینه حفظ و نگهداری میراث فرهنگی گفت: ایران اسلامی موزه بزرگی به گستردگی یک کشور است ودرتمام نقاط این کشور آثار غنی فرهنگی و تاریخی وجود دارد.
وی افزود: ما در زمینه حفظ و نگهداری و احیاء و بازسازی آثار فرهنگی تاریخی با کمبود جدی منابع مواجه هستیم.
سلطانی فر گفت: برای کاووش و احیاء و مرمت و بازسازی هر کدام از بناها که بیش از 31 هزار بنای فرهنگی و تاریخی داریم اگر میانگین حدود 5 تا 10 میلیارد تومان اعتبار بخواهیم یعنی حدود 150 هزار تا 300 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.
وی ادامه داد : یعنی هر سال حدود 10 تا 15 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم در حالی که اعتبار ما در این بخش حدود 300 میلیارد تومان یعنی کمتر از 5 درصد نیازهایمان است.
سلطانی فر گفت:اکنون به علت محدودیت مالی که کشور دارد به ویژه به علت تحریم ها درآمدهای خوبی نمی توانیم داشته باشیم، برای این که تا حدی این کمبود منابع را جبران کنیم از ظرفیت های مالی بخش خصوصی و دوستداران عرصه فرهنگی استفاده می کنیم.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: متأسفانه برخی دستگاه ها در اجرای طرح های خود ممکن است به برخی از آثار فرهنگی تاریخی آسیب وارد کنند که براساس وظیفه قانونی خود با تمام توان از این بناها سعی می کنیم حراست و حفاظت کنیم.
سلطانی فر در بخش دیگری از سخنان خود درباره توزیع مناسب سفرها در بخش داخلی گفت: عمده هدف ما ساماندهی زمانی و مکانی در سفرهای داخلی و گسترش مقاصد گردشگری داخلی با اعمال بسته های تشویقی و تخفیف است.