پخش زنده
امروز: -
رييس جمهوري با اشاره به اينکه مبارزه با داعش تنها در صورتي موفق مي شود که مردم عراق و مردم سوريه با آن همراه باشند، گفت: کشورهاي مختلف براي مبارزه با داعش به مردم عراق و سوريه بپيوندند.
به گزارش واحد مرکزي خبر، حجت الاسلام والمسلمين دکتر حسن روحاني بعد از ظهر چهارشنبه در نيويورک و در ديدار با اعضاي انديشکده هاي آمريکايي تصريح کرد: جريان داعش را نمي توان با عمليات نظامي ريشه کن کرد و هرگونه مبارزه با افراطي گري تنها در صورت توجه به تبعيت کامل از اصول و ضوابط حقوق بين الملل و مفاد منشور مبارزه با تروريسم موفق مي شود.
دکتر روحاني کمک به بازسازي دولت هاي مرکزي براي رويايي با تهديدها و تلاش براي حفظ وحدت ملي و تماميت ارضي اين کشورها را از ديگر شرط هاي موفقيت در مبارزه با تروريسم برشمرد و خواستار تلاش بين المللي براي ممانعت از تزريق منابع مالي و اسلحه به تروريست ها شد.
رييس جمهوري با بيان اينکه حل مسالمت آميز بحران سوريه از طريق راه حل هاي سياسي و اجتناب از تفاوت قايل شدن ميان فعاليت گروه هاي تروريستي ضروري است، تصريح کرد: بايد به اشغال اراضي ديگران از جمله اراضي عربي و فلسطين خاتمه داد و جنايتکاران را نظير آنچه در غزه رخ داد از مجازات معاف نکرد.
رييس شوراي عالي امنيت ملي خطاب به حاضران گفت: متاسفانه برخي کشورها براي تحميل اراده خود بر جوامع ديگر از گروه هاي تروريستي بهرهگيري کردند و اکنون نيز با روشهاي قهرآميز مي خواهند اهداف خود را محقق کنند که اين روش نه ممکن است و نه مفيد.
دکتر روحاني تاکيد کرد: آنان که تخم خشونت کاشتند و به حقوق مردم تجاوز کردند و در مواجهه با موضوعات پيچيده سياسي و اجتماعي از روشهاي قهرآميز استفاده کردند، قابليت رهبري ائتلاف براي برخورد با گروه هاي تروريستي را ندارند.
رييس جمهوري با اشاره به وقوع انقلاب اسلامي ايران و راه افتادن جنبش هاي ديگر براي رهايي از استبداد و استعمار، از غرب به خاطر رويکردهاي دوگانه انتقاد کرد و گفت: تامين منافع غرب از سوي ديکتاتورها مدل قابل دفاعي نيست و منافع واقعي آنها در حمايت از نظام هاي مردم سالارانه است و آنها بايد با دفاع از اين نظام ها خاطره تلخ حمايت از ديکتاتورها را کمرنگ کنند.
رييس شوراي عالي امنيت ملي اين استدلال که چون جنبش هاي خاورميانه به سرانجام نرسيدند پس بايد به همان نظم امنيتي مبتني بر ديکتاتوري بازگشت را مايه شگفتي خواند و خواستار درس گرفتن غربي ها از تجارب پيشين شد.
دکتر روحاني تصريح کرد: غرب بايد بپذيرد که جريان اسلامي ميانه رو بخشي از واقعيت منطقه است و نمي توان با سرکوب، اين جريان را از ميان برد، زيرا سرکوب بيشتر به افراط منجر مي شود. اگر رويکرد درستي براي مواجهه با خشونت اتخاذ نشود، هر روز بيش از پيش به سوي منطقه اي نا آرام و پر تلاطم حرکت خواهيم کرد.
رييس جمهوري خاطرنشان ساخت: دولت هاي غربي به لحاظ اخلاقي و منافع عيني خود موظفند نسبت به تامين امنيت و حفاظت از حقوق بشر و ارزشهاي دموکراتيک همت کنند.
رييس شوراي عالي امنيت ملي با تشريح دلايل ريشه گرفتن جريان هاي تندرو و خشونت گرا، نقش ايران در مبارزه با راديکاليسم را يادآور شد و اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران در مقطع حساس کنوني با تعامل درون منطقه اي که مهمترين شرط استقرار همزيستي مسالمت آميز است، در اين مسير گام بر مي دارد.
دکتر روحاني تعامل ملت ها بويژه گفتگوي دانشگاه ها و مراکز فرهنگي را در رفع سوءتفاهمات موثر دانست و گفت: با وجود ناخشنودي واقعي مردم ايران از سياست هاي آمريکا در سالهاي گذشته بايد نگاه رو به آينده باشد. بايد از گذشته درس بگيريم و نبايد اسير گذشته باقي بمانيم. امروز بيش از هر زمان ديگري نياز به خاتمه دادن به بحران هاي مصنوعي و غير ضروري و گشودن افق هاي جديد براي همکاري و تلاش مشترک در راستاي مواجه شدن با چالش هايي داريم که همه ما را تهديد مي کند.
رييس جمهوري با بيان اينکه از طرف مردم ايران ماموريت دارد تا در روابط بين المللي مسير تعامل سازنده را در پيش بگيرد، ادامه داد: تعامل فعال چالش ها را تبديل به فرصت مي کند. تمام تلاش ما بر اعتماد سازي متقابل با همسايگان و ديگر بازيگران بين المللي از جمله آمريکا بوده است و امروز با تنش کمتري در عرصه سياست خارجي روبرو هستيم.
رييس شوراي عالي امنيت ملي که سخنانش مستقيم از سوي چند شبکه تلويزيوني بين المللي پخش مي شد، تصريح کرد: مسولان آمريکايي نبايد سياست هايشان را بر اساس نظر گروه هاي فشار اتخاذ کنند و دنباله رو آنها باشند.
دکتر روحاني با تاکيد مجدد بر اين موضوع که تحريم هاي غيرقانوني و غير انساني بي فايده است، دستاورد مذاکرات ايران با 5+1 در يکسال گذشته را مثبت ارزيابي کرد و گفت: مهمتر از محتواي توافق نامه ژنو، اثبات اين اصل بود که به جاي تهديد و تقابل مي توان گفت و گو و تعامل را انتخاب کرد.
رييس جمهوري با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران سهم خود را در اعتماد سازي انجام داده است، گفت: دليل مدعاي ما گزارش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي است که هيچگاه گزارشي از انحراف در برنامه صلح اميز هسته اي ايران ارايه نکرده است. در عين حال براي نيل به يک توافق جامع نيازمنديم که طرف مقابل هم اراده سياسي و آمادگي مشابه از خود نشان دهد و نگذارد اين فرصت تاريخي که ملت ايران سال گذشته بوجود آورد، از دست برود.
رييس شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به اينکه قرارداد جامع مي تواند موجب استيفاي حقوق قانوني و مشروع ايران تحت نظارت آژانس بين المللي انرژي اتمي شود، افزود: ضروري است به فوريت از موضوعات غير واقعي عبور کرده و تلاشمان را صرف چالش هاي جدي نظير خشونت و افراطي گري کنيم که همه ما را تهديد مي کند.دکتر روحاني سپس در پاسخ به سوالات فريد زکريا گزاشگر شبکه تلويزيوني سي ان ان و در پاسخ به سوالي پيرامون مشابهت محورهاي سخنان امروز باراک اوباما رييس جمهوري امريکا در مجمع عمومي سازمان ملل در خصوص مبارزه با تروريسم با ديدگاههاي وي گفت: همگان بايد به عنوان يک موضوع حاد به مساله خشونت توجه کنند. همه رهبران جهان اتفاق نظر دارند که نمي توان در برابر خشونت دست روي دست گذاشت، البته ممکن است در شيوه برخورد با مساله اختلاف نظرهايي وجود داشته باشد.
رييس جمهوري در پاسخ به سوالي درباره سياست هاي اجرايي کاخ سفيد در مبارزه با گروه هاي تروريستي توضيح داد: ما درباره استراتژي امريکا مسئول نيستيم، اما ايران بدون ترديد از لحظه اول تصميم گرفته با تروريسم مبارزه کند. هنگامي که داعش به موصل حمله کرد و نوري المالکي نخست وزير وقت عراق خواست، کمک هاي سريع مردم ايران و مقاومت مردم عراق و فتواي مرجعيت نگذاشت که داعش بغداد را به تصرف خود درآورد.
رييس شوراي عالي امنيت ملي با بيان اينکه ما به وظيفه خود عمل کرده و خواهيم کرد، افزود: از نگاه ما رفتارهاي تروريستي و کشتن انسانهاي بي دفاع ظلم است و فرق نمي کند اين انسان مسيحي است يا مسلمان، شيعه است يا سني و آمريکايي است يا عراقي.
دکتر روحاني اظهارات مقامات آمريکايي مبني بر حمايت و تقويت از يک گروه تروريستي براي جنگ با داعش در سوريه را مورد نقد قرار داد و گفت: شما با اجازه کدام مردم، کدام قانون و کدام مسئوليت بين المللي تصميم به چنين کاري گرفته ايد؟ مگر يک کشور به تنهايي يا چند کشور به نام ائتلاف مي تواند براي کشوري ديگر تصميم بگيرد؟ بايد مردم سوريه خود در صحنه باشند و تصميم بگيرند.
رييس جمهوري در پاسخ به سوالي پيرامون نقش ايران در استقرار دولت جديد عراق گفت: امنيت و ثبات در عراق در صورتي دوام مي يابد که همه گروه ها اعم از کرد، شيعه و سني در اداره حکومت سهم داشته باشند. ما در عراق به دنبال وحدت ملي هستيم و امروز چه در دولت و چه در مجلس و چه در سطح مقامات عالي رتبه عراق ترکيب خوبي از مذاهب و گروه ها وجود دارد.
رييس شوراي عالي امنيت ملي درباره آينده بشار اسد و سوريه، به برگزاري انتخابات در اين کشور با حضور مردم و آوارگان اشاره کرد و گفت: آينده سوريه در اختيار اراده مردم اين کشور است. فقط مردم يک کشور صاحب حق هستند و مي توانند نسبت به حاکميت خود قضاوت کنند.
دکتر روحاني به سخنان فريد زکريا که گفت اوباما امروز در سازمان ملل مستقيم به رهبران و مردم ايران پيام داد که نگذاريد لحظه تاريخي توافق بگذرد، واکنش نشان داد و گفت: همه و از جمله 5+1 نيز بايد از اين فضا استفاده کنند. بحث ايران و آمريکا نيست، بلکه همه بايد کمک کنيم تا روند نادرستي که در سالهاي گذشته ادامه داشته تصحيح شود، به خصوص امروز که شرايط تحريم کمرنگ تر شده است.
رييس جمهوري در پاسخ به پيشنهاد مجري که پرسيد چرا ايران و آمريکا در خصوص تعداد سانتريفيوژها حد وسط را نمي گيرند و بر روي عدد 5 هزار سانتريفيوژ توافق نمي کنند، گفت: عددهاي شما درست نيست و شما از ديد سي ان ان سخن مي گوييد.
دکتر روحاني افزود: ايران با ديگر کشورهاي عضو ان پي تي هيچ تفاوتي ندارد و همه امضا کنندگان ان پي تي از حقوق مساوي برخوردارند. ايران حق دارد براي اهداف صلح اميز خود فعاليت داشته باشد و در هيچ کجاي پروتکل و ان پي تي نيامده است که تعداد سانتريفيوژها بايد چند تا باشد. حتي در توافق نامه ژنو هم آمده است که غني سازي بايد براساس اين نياز صورت گيرد. نياز ايران توسط دولت و مجلس تعيين مي شود و مجلس شوراي اسلامي مصوب کرده که در آينده بايد 20 هزار مگاوات برق از طريق انرژي هسته اي توليد شود. مبنا نياز است نه اينکه يک عددي را من بگويم يا طرف مقابل.
رييس جمهوري در خصوص مکالمه تلفني سال گذشته با اوباما و تعيين ظرفيت هاي همکاري ميان دو کشور پس از حل و فصل موضوع هسته اي نيز گفت: اوباما هم موافق بود که بايد ابتدا موضوع هسته اي را به سرانجام برسانيم. مردم ايران اعتمادشان نسبت به دولت مقابل کم است و اگر ما در يک يا چند مورد همکاري موفق شويم نظر ملتها کم کم عوض مي شود و شرايط جديدي بوجود مي آيد، به همين دليل مهمتر از توافق هسته اي فضاي خوبي است که ايجاد مي شود و مي توان بر مبناي اين فضا تعامل و رايزني بيشتري داشت که منافع دو ملت را در بر داشته باشد.
دکتر روحاني پيرامون تحولات اخير سياسي در افغانستان و موضع تهران و واشنگتن در اين باره تصريح کرد: امنيت، ثبات و توسعه افغانستان براي ما مهم است. ايران کمک هاي زيادي به مردم افغانستان انجام داده است به طوريکه 3 ميليون آواره افغاني امروز در کشور ما زندگي مي کنند. ايران از ابتدا به دنبال کمک به برگزاري انتخابات خوب و سالم در اين کشور بود و تلاش کرد که راه حل مسالمتآميز براي رفع اختلاف ها پيدا شود، زيرا ادامه اختلاف بيش از همه به نفع طالبان و گروه هاي تروريستي بود.
رييس شوراي عالي امنيت ملي ادامه داد: ما از ائتلاف بوجود آمده در افغانستان خوشحاليم، اما اين ائتلاف شکننده است و بايد همه کمک کنيم تا ائتلاف تقويت شود و باقي بماند.
رييس جمهوري در خصوص نظر متفاوت کنگره با دولت اوباما درباره نتيجه مذاکرات هسته اي گفت: ما با دولت آمريکا توافق مي کنيم و مشکل دولت آمريکا با کنگره به خود آنها مربوط است. طرف ايران دولت آمريکاست و نه کنگره و خود آنها بايد مسايل را مديريت کنند.
رييس جمهوري در پاسخ به اين پرسش که ممکن است توافق جامع هسته اي در ايران منجر به مخالفت مخالفان دولت شود، گفت: دولت و مجلس براساس اختيارات خود عمل مي کنند. ممکن است گروهي نظر ديگري داشته باشد، اشکالي ندارد و آنها هم مي توانند در چارچوب قانون اظهارنظر کنند.
دکتر روحاني در پاسخ به آخرين سوال برنامه در خصوص دستگيري خبرنگار روزنامه واشنگتن پست و همسرش در ايران گفت: پرونده اين فرد در حال رسيدگي است و هنوز در دادگاه حکمي صادر نشده که بتوان در اين خصوص نظري ارايه کرد.