حسن قشقاوی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار واحد مرکزی خبر گفت: مقامات سعودی می گویند اجرای این حکم اعدام فقط مربوط به تبعه ایرانی نیست و در دو سه ماه اخیر 37 تبعه خارجی گردن زده شدند که یکی از آنان ایرانی بود.
وی افزود: مقامات عربستان می گویند در ایران نیز کسانی که چند کیلو مواد مخدر داشته باشند اعدام می شوند و استدلال دیگرشان این است که این حکم در روند قضایی اجرا شده است و هیچ ربطی به روابط سیاسی ندارد اما ما این استدلال ها را قبول نداریم.
قشقاوی گفت : برخورد با یک تبعه خارجی در هر حال آثار سیاسی دارد ، هیچ دولتی هم نمی تواند ادعا کند اعدام تبعه خارجی مانند شهروند کشورش تلقی می شود ، خیلی از ایرانی ها اکنون در برخی کشورها ممکن است به اعدام محکوم شده باشند اما این احکام اجرا نمی شود.
وی افزود: ما هم این کار را می کنیم همچنان که پارسال چند تبعه خارجی در ایران تا مرز اعدام پیش رفتند اما خودم بنا به مصلحت سیاسی در تماس با استاندار یکی از استان ها از او به عنوان رئیس شورای تامین خواهش کردم به احترام روابط دوجانبه این کار انجام نشود.
قشقاوی گفت: نمی خواهم در این باره آمار بدهم این کار معمول ماست و قوه قضائیه نیز توجه می کند و با آن که قوه مستقلی است وقتی از آنان می خواهیم به احترام روابط دوجانبه این کار را نکنند ، بزرگان قوه قضائیه نیز توجه می کنند.
معاون وزیر امور خارجه همچنین با اشاره به تحولات منطقه ای افزود: اکنون در شرایطی هستیم که تعامل همسایه ها لازم است اگر مدعی تقابل با داعش ، تروریسم و مقابله با بی ثباتی در منطقه هستند و به ثبات و گسترش روابط معتقدند ، این اقدام عربستان غیرقابل قبول بود.
وی با اشاره به احضار کاردار عربستان گفت: مدیرکل کنسولی ما دو روز قبل کاردار عربستان را در غیاب سفیر این کشور احضار کرد و از وی در این باره توضیح خواست.
قشقاوی با اشاره به اعدام 17 ، 18 نفر از اتباع زندانی کشورهای مختلف در عربستان در یکی دو سال قبل افزود : در این مقطع نیز انتظار اعدام این تبعه ایرانی را نداشتیم ضمن این که ما در فرآیند دادگاه وی نبودیم به نحوی که وکیل نداشت و از قبل هم اطلاعی از این اقدام نداشتیم.
وی گفت : در حالی که در این موارد طبق کنوانسیون وین ، باید سفارتخانه کشورها حضور داشته باشند نه این که دور از چشم حامی کنسولی که سفارت ماست کسی را اعدام کنند این ها غیرقابل قبول است و ما این را به صراحت به طرف سعودی اعلام کردیم ، این در ریاض هم به آنان اعلام شد.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره اقدام وزارت امور خارجه در دفاع از دیگر اتباع ایرانی زندانی در عربستان گفت: نهایت تلاشمان را می کنیم زیرا افراد دیگری هم در این کشور زندانی اند که از نظر عربستان محکوم به اعدام شده اند اما چون از آغاز دادگاه در فرآیند دادرسی مشارکتی نداشته ایم احکام و اتهاماتشان را قبول نداریم.
قشقاوی افزود: بسیاری از این افراد ماهیگیران ساده اند که با تله گذاری بازداشت شده اند ، البته در مقام قضاوت نیستم که بگویم شکل تله گذاری چگونه بوده است اما براساس گزارش ها ، اینگونه بوده است.
وی با نکوداشت تبعه ایرانی که اخیرا در عربستان گردن زده شد گفت : صرف نظر از این که اتهامات وارده علیه وی صحت داشته یا نه ، طبق مطلبی که پارسال در زندان به یکی از مدیران مجموعه ما گفت ، برای نجات سه چهار نفر دیگر که در عین بیگناهی محکوم به اعدام شده بودند از روی دلسوزی و مردانگی مسئولیت این کار را به عهده گرفت و اعتراف کرد. او حاضر شد گردن خودش زده شود اما مجازات آن چند نفر به حبس تبدیل شد.
قشقاوی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا آماری از ایرانیان زندانی محکوم به اعدام در عربستان دارید گفت: این آمارها متنوع است؛ داریم اما چون خیلی از احکام را قبول نداریم اجازه دهید آمار دقیق را اعلام نکنیم.
هشدار درباره پیامدهای مهاجرتهای غیرقانونی
معاون کنسولی،امور مجلس و ایرانیان وزیر امور خارجه،مرگ پناهجوی ایرانی در استرالیا را ناشی از تسامح جدی یا تقصیر مشخص نهادهای ذیربط این کشور در انتقال وی به بیمارستان دانست.
حسن قشقاوی با تبیین نحوه مهاجرت های غیرقانونی به استرالیا و پیامدهای مرگبار آن گفت : این افراد ابتدا به پاکستان می روند و به نوعی خود را به اندونزی می رسانند بعد سوار کشتی هایی می شوند که واقعا کشتی مرگند و اغلب در میانه مسیر اندونزی و استرالیا غرق می شوند که نمی خواهیم گمانه زنی کنیم عمدی است یا نه .
وی افزود: البته قربانیان فقط ایرانی نیستند انبوهی از مهاجران و پناهجویان از کشورهای مختلف سوار این کشتی های مرگ می شوند و متاسفانه اغلب در جایی غرق می شوند که اندونزی و استرالیا آنجا را مرتبط با سرزمین خود نمی دانند .
قشقاوی گفت : کسانی که شانس داشته باشند و خود را سالم به ساحل استرالیا برسانند به دو جزیره گینه پاپوا یا کریسمس منتقل می شوند که از نظر آب و هوا و تغذیه شرایط بسیار نامساعدی دارند.
وی افزود: این هموطن پناهجوی ما نیز در همین اردوگاه ها بود که به علت سرایت سموم فاضلاب آنجا به خونش دچار مرگ مغزی شد و با کمال تاسف به علت تسامح جدی یا تقصیر مشخص درحین انتقال به بیمارستان جان باخت.
قشقاوی گفت : در فرآیند پناهجویی تا قبل از اینکه چنین حوادثی روی دهد چون وزارت امور خارجه ساز و کاری ندارد که مطلع شود نمی تواند هیچ اقدامی کند به این معنی که پناهجویان ، مراکز و نهادهای ذیربط داخلی را از تصمیمشان مطلع نمی کنند. ما وقتی متوجه این رویدادها می شویم که افراد دچار مشکل می شوند یا دولت این کشورها به ما اطلاع می دهند .
معاون وزیر امور خارجه ، مبنای آگاهی این وزارتخانه از وضع این گونه اتباع را خود اظهاری دانست و گفت : گاهی در داخل تفسیرهای غیر واقعی ارائه و گفته می شود چرا ما پیگیری نکرده ایم یا چرا نمی دانیم چه کسی کجا می خواهد پناهنده شود درحالی که این افراد قصد شان را به نهادهای داخلی و سفارتخانه ما اطلاع نمی دهند ما که نمی توانیم نیت خوانی کنیم.
قشقاوی افزود: پس از آگاهی از این وقایع ، اقداماتی مانند احضار سفیر، ارائه یادداشت اعتراضی ، مطالبه غرامت ، بازگرداندن اجساد قربانیان ، استیفای حقوق آنان و اقامه دعوی با اقدام خانواده ها را در دستور کار قرار می دهیم.
وی در پاسخ به این پرسش که برای پناهجویی نیز که اخیرا کشته شد سفیر استرالیا را احضار کردید گفت: بله ، مرحوم براتی نیز چند ماه قبل در همین اردوگاه به قتل رسید و ما برای همه این اتفاقات مدام موضوع را پیگیری می کنیم در 5-6 ماه اخیر 4 بار 4 هیات از استرالیا در سطح معاون وزیر مهاجرت ، معاون وزیر خارجه و دو مدیر کل به ایران آمدند و در همین اتاق گفتگو کردیم . مدیر کل ما نیز با آنان گفتگو کرد و چند بار نیز سفیر را احضار کردیم. چند هیات نیز با سفر به این کشور موضوع را پیگیری کردند .
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که چه تعداد پناهجوی ایرانی در استرالیا حضور دارند گفت : یکی از ایرادهای رسانه ها به وزارت خارجه همین است که چرا آمار ایرانیان زندانی، پناهجویان و دانشجویان در خارج را نمی دانیم ؟ جوابش خیلی روشن است تا خودشان اظهار نکنند ساز و کاری برای کسب این آمار نداریم .
قشقاوی افزود: وقتی در کنار مسافران و جهانگردانی که قانونی از کشور خارج می شوند درصدی هم قصد پناهندگی داشته باشند چه ابزار و ماموری داریم که نیت خوانی کنیم و تشخیص دهیم از میلیون ها مسافر ایرانی دو سه نفر قصد پناهندگی دارند؟
وی با هشدار به خانواده ها درباره پیامدهای ناگوار مهاجرت های غیرقانونی و پناهجویی گفت : خانواده ها نگذارند چنین اتفاقی بیفتد و اسیر باندهای قاچاق انسان نشوند. پناهجویی روند بسیار وخیمی برای فرزندان و جوانانشان دارد زیرا به آنان پناهندگی درست و حسابی نمی دهند اشتغال برایشان ایجاد نمی کنند و بهشت موعود ، بهشت واقعی نیست بلکه آنان را سوار بر کشتی های مرگ می کنند که اغلب غرق می شوند و کسانی هم که به این جزایر برسند به علت وضع وخیم آنجا می میرند.
قشقاوی افزود: اگر دولت های حاکم نیز اصطلاحا راستی یا ائتلاف راست باشند پناهنده پذیری سخت تر می شود مانند دولت کنونی استرالیا که از جناح راست است.
معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزیر امور خارجه از مذاکره رؤسای جمهور ایران و ترکمنستان برای اجرای موافقتنامه تبادل زندانیان دو کشور در حاشیه اجلاس شانگهای خبر داد.
حسن قشقاوی، شمار ایرانیان دربند در زندانهای ترکمنستان را 290 نفر اعلام کرد و گفت: دو هفته قبل در سفر هیئت ایرانی به ترکمنستان درباره تبادل زندانیان دو کشور چند دور مذاکره مفصل با مقامات وزارت امور خارجه این کشور انجام دادیم.
وی افزود: در این مذاکرات خوشبختانه درباره متن توافقنامه انتقال محکومان دو کشور به توافق رسیدیم که باید امضا و در مجالس دو کشور تصویب شود.
قشقاوی گفت: اگر این موافقتنامه اجرا شود محکومان دو کشور مبادله میشوند و ادامه محکومیتشان را در کشورشان میگذرانند.
وی افزود: در این مذاکرات همچنین فهرستی از برخی زندانیان دو کشور مبادله شد که بر اساس آن هم برخی زندانیان آنها در ایران آزاد میشوند هم برخی زندانیان ما که در این باره در حال مذاکرهایم.
معاون وزیر امور خارجه گفت: اگر آقای وردی محمد اف در اجلاس شانگهای حضور یابد و در حاشیه این اجلاس دیداری میان رؤسای جمهور دو کشور صورت گیرد یکی از محورهای پیشنهادی مذاکره به رئیس جمهور همین موضوع است که اگر صلاح بداند مطرح میشود.
قشقاوی افزود: در مذاکره با همتای ترکمنی پیشنهاد کردم عقربه را به صفر برسانیم و زندانیان مبادله شوند بهویژه زندانیان ایرانی که برخی به علت داشتن فقط چند قرص متانول از 15 سال پیش بیگناه در ترکمنستان زندانیاند.
وی اضافه کرد: برخی زندانیان ایرانی نیز در تله افتادهاند به نحوی که مواد مخدر در خودروی آنان جاسازی شده است که محکوم به زندان شده و خودرویشان را مصادره کردهاند؛ این افراد به ناحق متهم شدهاند که برای آزادی آنان تلاش می کنیم اما همه این طور نیستند و برخی مطالبی که در رسانههای ما مطرح می شود قبول ندارم.
قشقاوی افزود: طرف ترکمنی در مذاکرات می گوید چرا شما در کشورتان درباره مواد مخدر این همه سخت می گیرید اما از ما انتظار سهلگیری دارید.
معاون وزیر خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره زمان اجرا شدن این موافقتنامه گفت: مدیرکل بین الملل وزارت دادگستری در سفر به ترکمنستان این موافقتنامه را پاراف کرد که باید با حضور وزرای دادگستری دو کشور امضا شود بعد هم باید از مجلس تقاضا کنیم که در اولویت تصویب قرار داده شود که البته قطعا تصویب میشود.
وی افزود: از نظر بنده روند تصویب این موافقتنامه حداکثر سه ماه طول می کشد گرچه همه چیز در اختیار ما نیست مسئلهای دوجانبه است آنان نیز باید تسریع کنند، واقعیت این است که ما زندانیان بیشتری داریم شاید انگیزه طرف مقابل کمتر باشد.