پخش زنده
امروز: -
بانکها بنگاه داری می کنند تا سود بیشتری به دست آورند اما اکنون که مشخص شده است از حدود قانونی تجاوز کرده اند و اعتراض ها به این رویه بالا گرفته است باید پرسید این اعتباری که از بانکها رفته است ، ارزش سود کسب شده را دارد ؟
به گزارش واحد مرکزی خبر، بر اساس قانون بانکداری بدون ربا، بانکها حق دارند تا 40 درصد سرمایه پایه خود را صرف خرید سهام یا به عبارتی شرکت داری کنند اما حمید تهران فر معاون نظارتی بانک مرکزی می گوید این میزان به 51 درصد رسیده است که نشان می دهد بانکها 11 درصد تخلف دارند.
بر همین اساس دستکم در یکماه گذشته اعتراض ها به این تخلف افزایش یافته است و در اوج آن رئیس جمهور در همایش رونمایی از بسته ضدرکودی دولت ، بانکها را از شرکت داری برحذر داشت و هشدار داد بانکها باید از شرکت داری دست بردارند.
رهبر معظم انقلاب نیز در دیدار اخیرشان با هیات دولت به مناسبت هفته دولت به بنگاه داری بانکها اشاره کردند و خواستار اصلاح این نقیصه در نظام بانکی شدند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز دو روز پیش در همایش بانکداری اسلامی ، اصلاح نظام بانکی را خواست رهبری نظام ، رئیس جمهور و فعالان بخش خصوصی دانست و خواستار تسریع در اصلاح بانکها شد.
واقعیت این است که بنگاه داری صرفا یکی از مشکلات نظام بانکی است و معوقات عظیم بانکی، رعایت نکردن مصوبات شورای پول و اعتبار در دریافت سود سپرده و تسهیلات
و رعایت نشدن سهم تولید در تسهیلات بانکی از دیگر مشکلات نظام بانکی است.
این در حالی است که در بسته ضد رکودی دولت بانکها محور تامین سرمایه در گردش بنگاههای تولیدی هستند که این امر نقش مهمی در خروج از رکود دارد.
به عبارت دیگر اگر بانکها نتوانند سهم خود را در خروج از رکود ایفا کنند می توان از هم اکنون بسته خروج از رکود دولت را با شکست مواجه دانست.
بنگاه داری بانکها از این حیث خطرناک است که این امکان را که بانکها بجای دادن تسهیلات به بخشهای تولیدی و سودآور به شرکتهای خود وام دهند ، افزایش می دهد و این چیزی جز انحراف منابع مالی نیست.
در این باره بانک مرکزی در دستور العملی به بانکها 3 سال فرصت داده است تا از حد غیرمجاز شرکت داری به سطح مجاز باز گردند.
این مهلت 3 ساله به گونه ای است که با گذشت هر یک سال بانکها باید گزارش پیشرفت خود را به بانک مرکزی بدهند.
بانک مرکزی معتقد است برای اینکه بانکها در فروش شرکت ها یا سهام آن با مشکل بازار بد مواجه نشوند و مجبور نشوند در شرایط بد و با ضرر و زیان ، واگذاری و فروش را انجام دهند مدت 3 سال را برای این منظور در نظر گرفته است.
حمید تهران فر معاون نظارتی بانک مرکزی اما می گوید در خصوص شرکت داری بانکها قدری زیاده روی شد و در این فضای غبار آلود اعتبار نظام بانکی لطمه خورده است.
این در حالی است که بانک مرکزی هیچ شاخص یا آماری که شفاف بگوید وضع تخلفات بانکها در چه سطحی است و در طول زمان به چه سطحی کاهش یا افزایش می یابد ، ارائه نمی کند و به نظر می رسد از این حیث خود بانک مرکزی در غبار آلود شدن فضا سهم دارد.