فقط نظارت قانونی را می پذیریم؛ نظارت فراقانونی خیر
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه آژانس انرژی اتمی باید نقش مؤثرتری در حل موضوع هستهای ایران بر عهده گیرد، تصریح کرد: طی ۱۲ سال گذشته آژانس بینالمللی انرژی اتمی به طور منظم از تأسیسات صلحآمیز هستهای ایران بازدید و بارها اعلام کرده است که برنامه اتمی ایران هیچ گاه از مسیر صلح آمیز منحرف نشده است.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، آقای روحانی در دیدار یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار امیدواری کرد که با روشن شدن برخی ابهامات غیرواقعی درباره فعالیتهای هستهای ایران، نام خوبی از آژانس بهعنوان نهادی بیطرف که در شناختن حق کشورها برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای نقش مثبت و بدون تمایز ایفا میکند، باقی بماند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره بر اساس اصول و چارچوبهای بینالمللی به دنبال همکاری فنی، حقوقی و شفاف با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده است، گفت: ایران در مسیر توسعه نیازمند به فناوریهای نوین از جمله فناوری صلحآمیز هستهای است و براساس تصمیم ملت و نیز نظر مجلس شورای اسلامی در جهت استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای در حوزه برق، پزشکی، کشاورزی و صنعتی حرکت خواهد کرد.
آقای روحانی تأکید کرد: تهران در مذاکرات خود با کشورهای 1+5 و آژانس بینالمللی انرژی اتمی جدی است و چیزی بیش از حق خود، ازجمله غنیسازی برای اهداف صلحآمیز نمیخواهد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی در عین حال با اشاره به اینکه در مسیر شفافیت، ایران تسهیلات لازم را برای نظارت بر فعالیتهای صلحآمیز هستهای فراهم آورده است، افزود: ما تنها نظارتهای قانونی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را میپذیریم که در چارچوب انپیتی و پادمان باشد و هر گونه نظارت فرا قانونی بدعتی است که به ضرر همه کشورهای در حال توسعه تمام خواهد شد.
آقای روحانی با بیان اینکه در صورت دستیابی به توافق نهایی با 1+5 در چارچوب برنامه اقدام مشترک ژنو، ایران در حد مورد نیاز خود به غنیسازی در داخل کشور ادامه خواهد داد و طرف مقابل نیز باید تحریمهای دوجانبه و چندجانبه و بینالمللی را بردارد، ادامه داد: ما هیچ ابایی از همکاری در جهت رفع ابهامات نداریم، چرا که به لحاظ اخلاقی و در چارچوب مذهبی و فتوای رهبر معظم انقلاب، در دکترین دفاعی ایران بههیچوجه استفاده از سلاحهای کشتار جمعی جایی ندارد.
رئیس جمهور تأکید کرد: بدون تردید، دستیابی به توافق جامع میتواند بازی برد - برد برای دو طرف باشد و به صلح و ثبات بیشتر در منطقه و جهان و ارتباط بیشتر و مؤثرتر ایران با جهان کمک کند.
آقای روحانی با تشریح مذاکرات و روند همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سال 2002 تاکنون تصریح کرد: معتقدم در صورتی که عزم و اراده جدی برای حل و فصل موضوع و دستیابی به توافق وجود داشته باشد، ظرف کمتر از یک سال میتوان به نتیجه نهایی با آژانس دست یافت و امروز نیز ایران مصمم به دستیابی به نتیجه در کوتاهترین زمان ممکن است.
رئیس جمهور از مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست با توجه به مذاکرات این نهاد با مسئولان ایرانی، به انتشار گزارشهای نوبهای از روند پیشرفت گام به گام و رو به جلو اقدام کند.
آقای روحانی همچنین تأکید کرد: توان موشکی ایران به هیچ عنوان و در هیچ ردهای قابل مذاکره نیست.
یوکیو آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز با اشاره به اهمیت پرونده هستهای ایران در آژانس گفت: از ابتدای تصدی مسئولیت آژانس بینالمللی انرژی اتمی همواره سعی کردهام منصفانه عمل کنم و شرایط و قوانین را برای همه کشورها یکسان در نظر بگیرم.
وی با تأکید بر اینکه روند پیشرفت مذاکرات ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهویژه در یک سال گذشته کاملاً مثبت و رو به جلو بوده است، اظهار امیدواری کرد در چارچوب تفاهمنامه همکاری که میان دو طرف امضا شده است بتوان هر چه سریعتر ابهامات بهجامانده از گذشته و حال را برطرف کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: آژانس از آمادگی ایران برای شفافیت بیشتر در موضوع هستهای قدردانی و تلاش میکند تا از این فرصت برای دستیابی به یک الگوی همکاری ارزشمند، استفاده کند.
آمانو با تأکید بر اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز از طولانی شدن فرایند مذاکرات ناخرسند است، ابراز امیدواری کرد که با همکاری نزدیک، مسائل در یک برنامه زمانی معقول حل شود.