پخش زنده
امروز: -
رئیس کل بانک مرکزی گفت: یکی از بحث های جدی در شروع دولت یازدهم، ایجاد انضباط پولی با هدف کنترل تورم و خروج از رکود بود.
به گزارش واحد مرکزی خبر، ولی اله سیف در حاشیه همایش 50 سال تلاش سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی در جمع خبرنگاران افزود: دولت در کنترل تورم دستاوردهای بزرگی را کسب کرده و این دستاورد با انضباط پولی حاصل شده است.
وی اضافه کرد: کاهش تورم در روش های طبیعی از طریق انضباط نقدینگی حاصل می شود اما انقباض نقدینگی در شرایطی که اقتصاد با رکود تورمی مواجه است، رکود را تشدید می کند.
سیف گفت: از این رو سیاستی را که بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت در پیش گرفت این بود که از حجم نقدینگی استفاده بهینه کند که ضمن کاهش و خنثی سازی آثار تورمی، بتواند موجب رشد تولید شود.
وی افزود: اکنون شاهد تحقق اهداف برنامه ریزی شده درباره تورم و خروج از رکود هستیم و این نشان می دهد در آینده رشد اقتصادی می تواند جایگاه خاص خود را داشته باشد.
سیف در پاسخ به پرسشی درباره برخورد بانک مرکزی با بانک های متخلف در موضوع دریافت نرخ سود تسهیلات و سپرده ها گفت: بدیهی است در ابتدا با تذکر برخورد می کنیم اما بانک هایی که بخواهند به روش های غلط خود ادامه دهند، برایشان پرونده تشکیل و به هیئت انتظامی بانک ها ارجاع می شود.
وی افزود: بانک ها از نهادهایی هستند که در تحقق اهداف اقتصادی دولت نقش ویژه دارند و براساس اهمیت نقششان، بانک مرکزی اصرار دارد که انضباط مطلوب و مورد نظر حتماً باید در فعالیت های بانکی اجرا شود.
سیف گفت: در این باره پرونده هایی به هیئت انتظامی بانک ها ارجاع کردیم و احکامی که در هیئت انتظامی صادر می شود می تواند برای بانک ها ناگوار باشد و بسته به نوع تخلف این احکام تعیین می شود.
وی افزود: در مجموع به عملکرد بانکی نمره مثبت می دهیم ضمن اینکه همواره تلاش می کنیم رویکرد انحرافی در بانک ها حذف و با اهداف اقتصادی منطبق شود.
رئیس کل بانک مرکزی درباره مطالبات معوق گفت: به علت اهمیتی که مطالبات معوق غیرجاری در نظام بانکی پیدا کرده است، کمیته هایی در بانک ها تشکیل شد که با تشکیل جلسات هفتگی بررسی می کنند که چه ارقامی با تعیین تکلیف و وصول شدن از فهرست خارج می شود و چه ارقام جدیدی اضافه می شود و ماهیت آنها چیست و یا کدام یک با سوء جریان روبرو بوده است.
وی گفت: بی دقتی و برخورد افراطی با برخی پرونده ها ممکن است به صنعتی لطمه بزند لذا حساسیت وضع صنایع اقتضاء می کند بانک ها با بررسی کارشناسی با این پدیده مواجه شوند.
25 درصد تسهیلات بنگاه های زود بازده غیرقابل وصول شده است
رئیس کل بانک مرکزی گفت: از کل تسهیلات پرداخت شده به بنگاههای زودبازده از سال ۸۴ تا خرداد امسال حدود ۲۵% آن معوق و غیرقابل وصول شده است.
ولیاله سیف افزود: سیاستهایی مانند بنگاههای زودبازده و مسکن مهر لطمات زیادی به اقتصاد کشور زده است و باید از آنها درس بگیریم.
وی گفت: در قالب طرح بنگاههای زود بازده از سال 84 تا پایان خرداد 93 بیش از 30 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شد که چهار هزار میلیارد تومان آن معادل 13.6 درصد به مطالبات سررسید شده تبدیل شده است.
سیف اظهار داشت : البته سهم معوقات و تسهیلات لاوصول از کل تسهیلات پرداخت شده بنگاه های زود بازده به 25 درصد نیز میرسد که نشان دهنده انحراف بالا درجریان پرداخت این تسهیلات است.
وی افزود : بررسی گروه کارشناسان مشخص کرد در 793 طرح از نظر مبلغ و تعداد به ترتیب 40 درصد و 39 درصد در تسهیلات پرداخت شده بنگاههای زود بازده انحراف وجود داشته است.
سیف گفت : حداکثر نرخ تورم قابل قبول برای سال جاری ، 25 درصد اعلام شده و اگرچه این رقم مبالغهآمیز بوده است ، حتی میتوانیم به راحتی به نرخ تورم 20 درصد نیز برسیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به بخشهای پولی ، مالی و بانکی در نظر گرفته شده در بسته خروج از رکود دولت گفت: فردا نیز همایش مهمی درباره بسته خروج از رکود دولت برگزار خواهد شد که در آن دولت به صورت شفاف سیاستهای خود را در این زمینه اعلام میکند.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه دخالتهای دولت و فشارهای بیمورد بر شبکه بانکی باعث شده است اتفاقات ناخوشایندی در اقتصاد کشور رخ دهد، افزود: سال 84 دولت برغم مقاومتهای کارشناسی، طرح بنگاههای زودبازده را اجرا و بانکها را مجبور به پرداخت تسهیلات کرد.
سیف افزود: این موضوع موجب شد بدهی بانکها به بانک مرکزی به شدت افزایش یابد و نقدینگی موجود در کشور نیز بالا رفت، در مسکن مهر نیز بانکها مکلف به اعطای تسهیلات از منابع تورمزا شدند که کار بسیار غلطی بود.
وی گفت: هدف مسکن مهر خوب بود ، اما تامین مالی آن به بدترین شکل ممکن انجام شد به طوری که تا شهریور 92 از پایه پولی 100 هزار میلیارد تومانی، 43 هزار میلیارد تومانی آن مربوط به مسکن مهر بوده است.
وی با اشاره به این که امسال بر اساس برآورد اولیه کل حجم تسهیلات بانکی، 240 هزار میلیارد تومان خواهد بود، افزود: در بسته خروج از رکود دولت موارد مناسبی برای حداکثر کردن این تسهیلات دربخشهای پولی و باکی در نظر گرفته شده است که میتوان به لزوم خروج بانکها از بنگاهداری و فروش املاک و مستغلات بانکها اشاره کرد.
سیف اضافه کرد : برای جلوگیری از ورود شوک به بازار سهام و سرمایه ، بانکها موظف شدهاند در مدت سه سال از بنگاهداری خارج شوند، هر سال یک سوم از بنگاه های خود را به بازار سرمایه و سهام عرضه کنند و در مدت پنج سال یعنی هر سال 20 درصد از املاک و مستغلات خود را نیز بفروشند.
وی افزود: بانکها فقط میتوانند 30 درصد از پایه سرمایه خود را به شکل املاک و مستغلات داشته باشند که با این روش ها حجم کل تسهیلات دهی بانک ها به 285 هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین میزان تسهیلات نظام بانکی را که بلوکه و به مطالبات غیر جاری تبدیل شده است ، حدود 85 هزار میلیارد تومان بیان کرد و گفت: وصول این مطالبات را از طریق مراجع قضایی و حقوقی و همچنین دیدار و مذاکره با بدهکاران در دستور کار قرار دادیم.
سیف افزود: متاسفانه بانکها در گذشته جرات وصول مطالبات غیرجاری خود را نداشتند اما اکنون کمیتهای در بانک مرکزی و نیز در بانک ها به این منظور تشکیل شده است.
وی از افزایش سرمایه بانکها به منظور حداکثرسازی توان نظام بانکی خبر داد و گفت: در این زمینه موارد خوبی در بسته خروج از رکود دولت در نظر گرفته شده است.
سیف گفت: در سال جاری اولویت پرداخت تسهیلات با تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی در آستانه بهرهبرداری است و اعطای تسهیلات به سرمایهگذاریهای جدید جزو اولویت های ما نیست.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین از لزوم تامین سهم آورده متقاضیان سرمایهگذاری و طرح های صنعتی خبر داد و گفت: باید حداقل یک چهارم از نیاز مالی طرح را خود متقاضی تامین کند و بقیه بر عهده بانک است ، البته متقاضی باید صورتهای مالی حسابرسی شده طرح خود را ارائه دهد تا در نوبت دریافت تسهیلات بانکی قرار گیرد.
سیف با انتقاد از مصرف تسهیلات بخش تولید در بخشهای غیر تولیدی گفت: کسانی که در این زمینه مرتکب تخلف میشوند قابل تحمل نیستند و باید به صورت جدی برخورد کرد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود : تا پایان پارسال 82 هزار و 800 واحد صنعتی با کمتر از 50 در کشور فعال بودند که 91 و نیم درصد کل واحدهای دارای پروانه است و سهم شان از میزان سرمایه گذاری 24 و 4 دهم درصد و از نظر اشتغال 41 و 2 دهم درصد است.
سیف گفت : واحدهای صنعتی بالای 100 نفر 75 و 6دهم میزان سرمایه گذاری و حدود 58 درصد اشتغال صنعتی را به خود اختصاص داده است و از نظر ارزش افزوده نیز سهمی 64 درصدی دارند.
بازنگری در نرخ سود تسهیلات و سپرده بانکی، به زودی
رئیس کل بانک مرکزی از بازنگری در نرخ سود تسهیلات و سپرده بانکی در آینده نزدیک خبر داد.
ولی اله سیف در جمع خبرنگاران افزود : بزودی متناسب با شرایط اقتصادی کشورگزارشی را تهیه و اصلاحاتی درزمینه نرخ سود تسهیلات و سپرده بانکی به شورای پول واعتبار اعلام می کنیم.
وی اضافه کرد: مطمئنا برای مدیریت نرخ تورم باید اصلاحات و بازنگری در نرخ سود تسهیلات و سپرده های بانکی انجام شود.
سیف در پاسخ به این پرسش که آیا جزییات بیشتری درباره نرخ جدید سود تسهیلات و سپرده بانکی مشخص شده است یا خیر؟ گفت: هنوز اعداد و ارقام مربوط به نرخ سود تسهیلات و سپرده بانکی مشخص نشده است اما به زودی گزارشی به شورای پول و اعتبار ارائه میشود.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: با نرخهای جدید قصد داریم به مردم و اقتصاد علامتهایی را بدهیم که متناسب با شرایط جدید اقتصادی است.