پخش زنده
امروز: -
در پی انتشار مطلبی در برخی از رسانه ها درباره رانت اطلاعاتی در بازار محصولات پتروشیمی در مصاحبه رئیس اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان مصنوعات پلاستیک ، مجتبی خسروتاج معاون توسعه بازرگانی داخلی توضیحات داد.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از شبکه اطلاع رسانی تولید و تجارت ایران (شاتا) متن توضیحات معاون توسعه بازرگانی داخلی به این شرح است:
1- آیا اعضای اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان مصنوعات پلاستیکی در یکی دو سال گذشته قادر به دریافت مواد از تالار بورس بودهاند؛ چه درصدی از اعضاء میتوانستند مواد مورد نیاز خود را از طریق بورس تأمین کنند؟
2- اشاره کردهاند که دلالان و واسطههای فروش مواد پتروشیمی در بازار شروع به خرید گسترده این مواد از تولید کنندگان کرده بودند و حدود 10 هزار تن مواد اولیه پتروشیمی از بازار جمع شد: سوال
الف- این دلالان اگر کار خلاف میکنند چرا به دستگاههای قضایی معرفی نمیشوند
ب- اگر رانت اطلاعاتی دارند شناسایی شوند که کانال آنها در دستگاههای دولتی کیست؟
ج- کدام تولیدکنندگان به این دلالان مواد دادهاند؟ چرا آنها را شناسایی نمیکنند؟ فروش مواد به این دلالان در بورس بوده است و یا خارج از بورس؟
3- در اولین عرضه مواد پتروشیمی در روزهای دوشنبه و سهشنبه هفته گذشته قیمت بازار آزاد، مواد پتروشیمی برای 11 قلم کاهشی و برای 5 قلم ثابت وبرای 14 قلم افزایشی بوده است. کاهشی و افزایشی 7-2 درصد بوده است آیا این 7-2 درصد باعث شده است به تعبیر ایشان 60 درصد از ظرفیت تولیدی واحدهای صنعتی پلاستیک بکاهد؟
4- رئیس اتحادیه اظهار نگرانی کرده است که با افزایش قیمتها (که در حال حاضر و در اولین مرحله عرضه در هفته گذشته در بازار برای تعدادی از گریدها بین 7-2 درصد بوده است) موجبات کاهش تقاضا در بازار فراهم شود. سئوال اگر در مصرف مواد پلاستیکی کاهش ایجاد شود، بد است؟
آیا مصرف مواد پلاستیکی در کشور در حد مطلوب و مناسب صورت میگیرد؟
صرفه جویی در این بخشها برای ایجاد ظرفیتهای بالاتر و بیشتر برای صادرات کشور و در این شرایط محدودیت ارزی مناسب نیست؟ همه در شرایط سخت روی الگوی مصرف در جهت کاهش مصرف کار میکنند و یکی از این ابزارهای قابل استفاده مکانیزم قیمت است، استفاده از این اهرم اشکال دارد؟
5- در زمان جنگ هم محصولات پلاستیکی مشمول نرخگذاری و کنترل قیمت نبودند، تکیه بر قیمت گذاری این محصولات با نرخهای پائین، شائبه رانتی بودن متقاضیان را بوجود نمیآورد؟
6- رئیس اتحادیه اظهار میکند یک شب قبل از اعلام مصوبه افراد از افزایش نرخها خبر داشتهاند، متأسفانه این همان مطلبی است که معاون اول رئیس جمهوری در سخنرانی روز ملی اصناف .. بر سیستمی شدن فساد در طی چند سال گذشته داشتند، ضروری است مقامات قضایی با شناسایی این دلالان و ارتباطات ناسالم آنها که منجر به استفاده از رانت اطلاعاتی میشود اقدام کنند و برخورد شود.
7- رئیس اتحادیه در جای دیگری میگوید که چهار روز پیش پتروشیمی ها اعلام میکردند که تولید ندارند و نمیتوانند مواد مورد تقاضا در بورس کالا را به فروش برسانند، امروز پتروشیمیها هر مقدار کالا بخواهیم در بورس کالا مواد اولیه ارائه میدهند، آنها باید پاسخ دهند آیا در همین چهار روز کالاها را تولید کردهاند که چنین موضوعی امکان پذیر نیست و باید قبول کرد که پتروشیمیها کالا داشتند اما حاضر به عرضه در بازار نبودند تا از سود صادرات استفاده کنند.
همین توضیح رئیس اتحادیه بیانگر واقعیتی است که در بازار بورس وجود داشته است و با اصلاح فرمول قیمت تمامی محصولات وارد بازار بورس میشود و تقاضای کاذب از بین خواهد رفت و تعادل در بازار از تلاقی میزان تقاضا و عرضه در بازار بورس بوجود خواهد آمد.
قطعا قیمت گذاری رقابتی در بازار بورس براساس مکانیزم محاسبه قیمت ارز آزاد جلوی دلالی، واسطهگری و رانت قیمتی که برای محدودی وجود داشته و منبعد از بین خواهد رفت خوشایند نبوده و نمی باشد و این وظیفه مسئولان است که در شفاف سازی نظام توزیع و حذف رانتهای قیمتی اقدام لازم کنند.