به گزارش واحد مرکزی خبر، حجت الاسلام والمسلمین احمد سالک، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و محمد حسین رجبی دوانی، استاد دانشگاه و محقق تاریخ اسلام با حضور در این برنامه درباره ویژگی های شخصیت اجتماعی- سیاسی امام حسن علیه السلام صحبت کردند.
بررسی جایگاه امام حسن علیه السلام در میان مردم عراق، تبعات و محنت های پذیرش صلح و خائنان به امام از دیگر محورهای برنامه نگاه یک بود.
حجت الاسلام و المسلمین سالک با اشاره به برخی از ویژگی های امام حسن مجتبی (ع) گفت: همه اهل بیت (ع) نور واحد هستند و نقش اساسی را در هدایت جامعه دارند.
وی با اشاره به چگونگی شکل گیری گروه خوارج در زمان خلافت امام علی (ع) گفت: این گروه در ظاهر با تفکر گسترش اسلام شکل گرفت همان گونه که امروز گروه داعش در ظاهر با این تفکر شکل گرفته است اما در باطن کار دیگر می کند.
سالک، سخنرانی های اثرگذار، اجرای دستورات امام علی (ع)، برخورد با دشمنان، قدرت دشمن شناسی و معرفی دشمن به جامعه و مردم را از اقدامات امام حسن مجتبی (ع) بیان کرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با مقایسه گروه خوارج با گروه داعش گفت: معاویه در زمان امام حسن (ع) با تهدید و تطمیع برخی از گروه ها را به خدمت خویش درآورد و آمریکا نیز با همین وعده ها گروه هایی مانند داعش را به وجود آورده است.
سالک افزود: نفاق و فتنه ها، دنیاطلبی مردم، تبلیغات سوء و اعتقاد راسخ به ولایت نداشتن و برخی علل دیگر در زمان امام حسن (ع) موجب شد که امام صلح را بپذیرد.
دوانی استاد دانشگاه و محقق تاریخ اسلام نیز در برنامه نگاه یک، با اشاره به نقش امام حسن (ع) در حمایت از خلافت حضرت علی (ع) گفت: امام حسن (ع) فقط مرد صلح نبود بلکه در جنگ های گوناگون مانند جمل و نهروان شجاعانه در کنار پدرش جنگید.
وی با اشاره به اینکه در تاریخ همواره خواص به عوام خط می دادند، گفت: پیش از خلافت حضرت علی (ع)، بیشتر خواص آلوده به مسایل دنیوی شدند و از بیت المال سهم خاصی برای آنها در نظر می گرفتند اما امام علی (ع) درآمدهای نامشروع آنان را قطع کرد و به همین علت آنها با ایشان دشمن شدند.
دوانی ادامه داد: امام حسن (ع) نیز به همین علت پایگاه های مردمی را که باید از خلیفه اطاعت کنند، از دست داد و آنها ادامه خلافت امام را مساوی از دست دادن منافع مادی خودشان می دانستند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: معاویه در ظاهر صلح طلب بود و به امام حسن (ع) پیشنهاد صلح داد اما در واقع در پی این بود که امام حسن (ع) صلح را نپذیرد و در مقابلش بایستد تا او را به شهادت برساند و اگر این گونه می شد امام حسین (ع) نیز در کنار امام حسن (ع) به شهادت می رسید.
دوانی افزود: مردم کوفه فکر می کردند دنیایشان با معاویه تامین می شود اما این گونه نشد و تحقیر شدند و می خواستند از این حقارت بیرون بیایند به همین علت از امام حسین (ع) دعوت کردند اما پس از آمدن امام حسین (ع) به وعده خود عمل نکردند و به فاجعه کربلا منجر شد.