پخش زنده
امروز: -
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران با پیگیری جدی و حرفهای مذاکرات ۱+۵ مصمم به حصول توافق است، اما نه به هر قیمتی.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، مرضیه افخم درنشست خبری امروز خود با اشاره به روند مذاکرات هستهای در وین با1+5 از 11 تیر افزود: اعلام کردیم که آمادهایم تا هر زمان تا پایان تیر و حتی فراتر از آن، برای اینکه به نتیجه عادلانه، پایدار و منطقی برسیم گفتگو کنیم.
وی گفت: روند مذاکرات به نحوی بود که تقریباً از موضوعات آسان به سخت حرکت کردیم و در موضوعات براساس دستهبندی آنها، به صورت مرحلهای در بخشهایی که قابل تفاهم بود و دو طرف دیدگاههای نزدیکتری داشتند، بهتدریج به تفاهماتی رسیدیم.
افخم افزود: در عین حال اکنون به موضوعاتی رسیدهایم که درباره آن اختلاف نظرهای اساسی وجود دارد و گفتگوها فشرده، سخت و جدی ادامه دارد.
وی با بیان اینکه پیشرفت نیز وجود داشته اما کند بوده است، ابراز امیدواری کرد با واقعبینی طرفهای مقابل درباره برنامه صلحآمیز هستهای ایران تصمیم عاقلانهای اتخاذ کنند و تصمیم دشواری را که اعلام میکنند ازجانب خود آنان اتخاذ شود.
افخم گفت: خبرهایی هم حاکی از احتمال پیوستن وزرای امور خارجه 1+5 به مذاکرات در پایان هفته منتشر شده است و همانطور که آقای ظریف در مصاحبهاش اعلام کرد، پیوستن آنان اگر صورت بگیرد بابت اطلاع از روند و ادامه رایزنیهاست.
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: اعلام آمادگی کردهایم که گفتگوها را ادامه دهیم که این کار با جدیت و حرفهای در حال اجراست که امیدواریم در زمان اعلام شده به توافق پایدار، منطقی و عادلانه برسیم اما در عین حال هدف ما فقط بحث زمان نیست، بلکه هدف این است که به توافق مورد نظرمان دست یابیم.
تفاهماتی حاصل شده اما اختلافات اساسی همچنان باقی است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تفاهمات و اشتراکاتی در مذاکرات اخیر ژنو حاصل شده است اما آنچه باقی مانده، همان اختلافات اساسی است.
افخم در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات دیروز آقای ظریف مبنی بر رسیدن به توافق در 50 درصد متن مذاکرات افزود: درباره 50 درصدی که اشاره شد، فعلاً نمیتوان سخن گفت، چون قرار نیست درباره متن اظهار نظری انجام دهیم و ممکن است تا پایان مذاکرات در جزئیات و بندهای این متن تغییراتی رخ دهد، اما این 50 درصد نشان میدهد برخی تفاهمات و اشتراک نظرها حاصل شده است.
وی گفت: پیشرفتی هر چند کند رخ داده اما آنچه باقی مانده همان اختلافات اساسی است که باید حل و فصل آن در مذاکرات سخت پیش رو که در جریان است همچنان ادامه یابد.
افخم افزود: گفتگوهای فنی، سیاسی و حقوقی در همه حوزهها باید به موازات یکدیگر دنبال شود تا شاهد رسیدن به تفاهم در سایر بندهای باقیمانده باشیم.
وی گفت: چون متن، نهایی نشده است هر اظهار نظری، زودهنگام خواهد بود و امیدواریم تا قبل از پایان تیر، جزئیات بیشتری را اعلام کنیم.
هیچ موضوعی جز مباحث هستهای در مذاکرات مطرح نمی شود
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: بحث تهدید ایران هیچ گونه جایگاهی حتی در بحثهای تحلیلی هم ندارد. هیچ موضوع دیگری جز مباحث هستهای در مذاکرات کنونی میان ایران و 1+5 مطرح نمیشود.
افخم در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به کند بودن روند پیشرفت مذاکرات، آیا احتمال دارد تا پایان تیر ماه توافقی حاصل شود افزود: درخصوص رسیدن به توافق امیدواریم و همه تلاش خود را برای دستیابی به توافق در زمانبندی و فرصت باقیمانده به عمل میآوریم.
وی گفت: البته هدف ما این نیست که چون زمان دو هفته است صرفاً بخواهیم در این دو هفته به نتیجه برسیم، اما همه تلاش خود را به کار میبندیم تا از فرصت باقیمانده نهایت استفاده صورت گیرد.
افخم در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا آقای ظریف در خلال مذاکرات برای مشورت به تهران خواهد آمد اظهار داشت: این موضوع به روند مذاکرات بستگی دارد و چنانچه نیاز باشد چنین برنامهای صورت خواهد گرفت، اما برنامه قطعی از قبل در این باره تنظیم نشده است.
وی افزود: البته تیم ایرانی قبل از آغاز مذاکرات احتمال این سفر را اعلام کرده بود، اما اگر روند مذاکرات به گونهای پیش برود که نیازی به این سفر نباشد مذاکرات ادامه مییابد.
افخم در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه کدام یک از وزرای خارجه کشورهای 1+5 به وین خواهد رفت گفت: در این خصوص اطلاع رسمی نداریم و فقط خبرهایی از منابع مختلف دیدهایم.
افخم در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره احتمال مذاکره با امریکا درخصوص همکاری ایران در موضوع عراق در ژنو تصریح کرد: مذاکرات ژنو فقط در بحث هستهای است و تیم ایران صریحاً اعلام کرده است که در این مذاکرات درباره هیچ موضوعی غیر از بحث هستهای گفتگو نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره یادداشت اخیر رئیس جمهور امریکا در یکی از روزنامههای صهیونیستی درخصوص گزینههای روی میز علیه ایران گفت: این یادداشت به دیروز و پریروز مربوط نمیشود و حدود ده روز پیش مطرح شد.
افخم افزود: پاسخ ما همواره روشن بوده است و بحث تهدید، هیچ گونه جایگاهی حتی در بحثهای تحلیلی هم ندارد چراکه زمینههای اقدامش وجود ندارد و همه کارشناسان و تحلیلگران حوزههای نظامی و سیاسی بر این موضوع تأکید دارند.
وی گفت: استفاده از چنین گزینههایی و تکرار آن، برای مصرف داخلی و برای محافلی است که علاقهمندند این مطالب را بارها بشنوند اما در صحنه واقعی چنین بحثی زمینه ورود ندارد.
بیانات رهبری نشاندهنده اشراف ایشان بر حوزههای فنی هستهای است
سخنگوی وزارت امور خارجه بیانات اخیر مقام معظم رهبری را در جمع کارگزاران نظام، نشاندهنده اشراف کامل ایشان بر حوزههای فنی هستهای و توجه به ظرافتهای مذاکرات دانست.
افخم گفت: فرمایشات رهبر معظم انقلاب کاملاً شفاف، صریح و مبتنی بر حقوق مسلم هستهای ایران بود.
وی افزود: تفاسیر مختلف از سخنان رهبر معظم انقلاب در هر یک از رسانهها و ازجانب تحلیلگران، متناسب با زمینههای ذهنی و حوزه فعالیت آنان است، اما ایشان در سخنانشان درباره تعیین محدودهها و خطوط قرمز فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی تصریح کردند.
افخم گفت: مقام معظم رهبری در عین حال که راه را برای همکاری و ادامه گفتگوها باز گذاشتند از تیم مذاکرهکننده هستهای نیز اعلام حمایت کردند.
وی افزود: اصول مربوط به راه حل منطقی و پایدار مبنی بر تثبیت حقوق هستهای ایران، مورد نظر مسئولان عالی کشور است و فرمایشات رهبر معظم انقلاب نیز در این باره بسیار صریح و روشن بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره اعلام نیاز کشور به 190 هزار سو برای رآکتورهای هستهای و واکنش احتمالی 1+5 در این باره گفت: وارد جزئیات نمیشوم، اما خطوط قرمز ما و حقوق مسلم هستهای ملت ایران برای داشتن برنامه صلحآمیز هستهای کاملاً مشخص است.
وی افزود: اکنون دیگر شناسایی حقوق هستهای ما مطرح نیست بلکه تثبیت آن مطرح است.
افخم گفت: اینکه گفته می شود هنوز در مذاکرات اختلافات اساسی باقی است بخشی مربوط به همین موضوعات است که دو طرف درباره آن در حال مذاکره هستند.
حامیان رژیم صهیونیستی از فاجعه انسانی جلوگیری کنند
سخنگوی وزارت امورخارجه تأکید کرد: کشورهای غربی و حامیان صهیونیستها باید با اتخاذ مواضع محکم، مانع از بروز فاجعه انسانی در فلسطین و ادامه حملات رژیم اشغالگر قدس به ملت فلسطین شوند.
مرضیه افخم با اشاره به تشدید تجاوزات و حملات وحشیانه صهیونیستها علیه ملت مظلوم و بیدفاع فلسطین در روزهای اخیر گفت: این تجاوزات وحشیانه و ددمنشانه که به شهادت جمع زیادی از کودکان و زنان منجر شده است به بهانه واهی ربایش سه شهرکنشین صهیونیست انجام میشود.
وی افزود: صحنههای فجیع و دلخراش شهادت نوجوان فلسطینی تداعیگر اقدامات و جنایات تروریستی در عراق و سوریه است و حکایت از عجز و ناتوانی رژیم صهیونیستی در مقابل مردم قهرمان فلسطین دارد.
افخم گفت: بیتردید این تجاوزات علیه ملت فلسطین همزمان با ماه مبارک رمضان موجب خشم و نفرت بیش از پیش ملتهای مسلمان و همه ملتهای آزاده جهان از رژیم صهیونیستی و انزوای هرچه بیشتر آنان در عرصههای جهانی میشود.
وی با اعلام حمایت از ملت فلسطین و قدردانی از روحیه مقاوم آنان در غزه و دیگر مناطق اشغالی در مقابل صهیونیستها افزود: شایسته است کشورهای اسلامی و عربی و نهادهای مدافع حقوق بشر از تصمیم فلسطینیان برای پیگیری این جنایات در نهادهای حقوق بشری بهویژه در دیوان کیفری بینالمللی حمایت کنند و در مقابل این جنایات و اقدامات وحشیانه واکنش فوری و مؤثر نشان دهند.
عربستان میتواند نقش سازندهتری در منطقه ایفا کند
سخنگوی وزارت امورخارجه گفت:عربستان میتواند نقش سازندهتری درمنطقه ایفا کند و چنانچه این نقش ایفا شود کمک به حل مسائل منطقه خواهد بود.
افخم در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا استقبال ایران از سفر وزیر خارجه عربستان به تهران میتواند گشایشی میان ایران و عربستان باشد افزود: برای اینکه چنین گفتمانی شکل بگیرد باید آمادگیهای لازم در این باره وجود داشته باشد.
وی گفت: در نخستین مرحله در پاییز 1392 با سفر منطقهای آقای ظریف، آمادگی خود را اعلام کردیم و آن زمان آمادگی برای این سفردرریاض وجود نداشت.
افخم افزود: در ماههای گذشته همواره اعلام کردهایم که شرایط منطقه نیازمند همکاری همه کشورهای منطقه است و در این میان جایگاه و نقش عربستان به عنوان کشوری مهم و تأثیرگذار به طور خاص مد نظر بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا سفر آقای ظریف را به ریاض پس از مذاکرات ژنو تأیید می کنید اظهار داشت: درباره این سفر قبلاً اعلام آمادگی کرده بودیم که چنانچه زمینه و آمادگیهای لازم وجود داشته باشد این سفر امکانپذیر خواهد بود، اما هنوز زمان مشخصی اعلام نشده و لازم است آمادگیهای میزبان را در این زمینه در نظر بگیریم.
ایران هیچ تسلیحاتی به عراق ارسال نکرده است
افخم در پاسخ به پرسشی مبنی بر ادعای برخی رسانههای غربی و عربی درخصوص بازپس دادن تعدادی از جنگندههای عراقی که در زمان جنگ به ایران پناهنده شده بودند تصریح کرد: ایران هیچ گونه تسلیحات و هواپیمایی به عراق ارسال نکرده است.
خبرنگاری پرسید: با توجه به اینکه دیوان لاهه در بحث بیانیه الجزایر، حکمی علیه امریکا به نفع ایران صادر کرده است، آیا وزارت خارجه برنامهای دارد در بقیه دادگاههایی که علیه ایران مسائلی مطرح شده است ورود کند؟
افخم در پاسخ گفت: دعاوی متعددی از طرف ایران درخصوص نقض یا عمل نکردن طرف امریکایی براساس بیانیه الجزایر وجود دارد و پروندهها جاری است و در مواردی هم به نفع ایران رأی داده شد.
وی افزود: اما در موارد دیگر باید اعلام کنیم که برخی دادگاهها آرائی یکسویه صادر میکنند و اینها از طرف تیمی حقوقی در دستور کار است و آنچه را قابل مطرح کردن باشد اطلاعرسانی میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اینها مطالب فنی است و تا رأی قطعی در مورد آن صادر نشود نمیتوان اظهار نظر کرد.
افخم افزود: در عین حال اصل موضوع از طرف بخش حقوقی جمهوری اسلامی ایران و به خصوص دفتر حقوقی فعال در نهاد ریاست جمهوری کاملاً مورد توجه است و با حساسیت در تأمین حقوق ایران، مسیرهای حقوقی دنبال میشود.
وی در پاسخ به سؤالی درباره زمان تعیین نماینده ایران در سازمان ملل متحد گفت: خبرهایی که در این خصوص اعلام می شود خبرسازی است و هنوز نماینده جدیدی برای فعالیت در دفتر نمایندگی ایران نزد سازمان ملل متحد تعیین نشده است.
افخم افزود: هم اکنون آقای دهقانی به عنوان سفیر ما در آنجا و سرپرست نمایندگی در غیاب سفیر، کارها را بهخوبی انجام می دهد و هر تصمیمی درخصوص تعیین نماینده گرفته شود اعلام میکنیم.
حفظ یکپارچگی عراق سیاست رسمی ایران است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما خواهان حفظ وحدت، تمامیت ارضی و یکپارچگی عراقیم و این سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران است که از هر حرکتی در این مسیر حمایت میکند.
افخم با بیان اینکه تجزیه عراق به نفع ملت این کشور نیست افزود: مطمئنیم هیچ عراقی به تجزیه کشورش راضی نیست. در عین حال چارچوب موجود قانون اساسی این کشور است که از ظرفیتهای لازم برای پاسخگویی به مطالبات همه گروهها برخوردار است.
وی گفت: لازم است این چارچوب مورد توجه قرار گیرد که بر اساس آن منافع همه عراقیها و نیز منافع این کشور در منطقه حفظ خواهد شد؛ عراق یکپارچه میتواند نقش خود را در منطقه ایفا کند.
افخم با بیان اینکه عراقیها در مسیر توطئههای دشمنان گام برنخواهند داشت ابراز امیدواری کرد همه گروهها و طوایف در عراق به این مسئله مهم در این برهه حساس توجه کنند و همزمان با فرایند سیاسی و کار برای تشکیل دولت، برای مبارزه با تروریسم نیز اقدامات جدی انجام شود تا فعالیت گروههای تروریستی خاتمه یابد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره سفر منطقهای معاون عربی افریقای وزیر امور خارجه و رایزنی درباره مسائل عراق گفت: تحولات این کشور را به عنوان همسایه خود با حساسیت پیگیری میکنیم و از ابتدا اعلام کردهایم که از تروریسم به عنوان ابزاری برای تغییرات در نظام سیاسی عراق استفاده می شود.
افخم با تأکید بر اینکه باید استفاده ابزاری از تروریسم متوقف شود افزود: به نظر می رسد باید همه طرفها در منطقه در باره مسئله تروریسم و تأثیرات و فعالیت آن کاملاً حساس باشند و اوضاع را بهدقت کنترل کنند.
وی گفت: رایزنیهایی با مقامات روسیه و دیگر کشورهای منطقه در این باره انجام داده و تأکید کردهایم که نباید از تروریسم به عنوان ابزاری برای تأثیرگذاری بر روند سیاسی عراق استفاده شود.
افخم افزود: در عین حال گوشزد کردهایم که خطر تروریسم محدود به یک کشور نخواهد بود بلکه همچنانکه شاهد بودیم تروریستها در سوریه چند سال در مسیر تغییر رژیم این کشور حرکت کردند اما در نهایت به نتیجه نرسیدند و تروریسم دامنه فعالیتش را گسترش داد.
وی گفت: به مقامات کشورهای منطقه گوشزد کردهایم که احتمال میرود خطر تروریسم به کشورهای منطقه سرایت کند و همچنین بر لزوم همکاری و اقدام جمعی برای مقابله با فعالیت گروههای تروریستی تأکید کردهایم.
افخم افزود: در سفر منطقهای معاون عربی و افریقای وزیر امور خارجه همچنین گفتگو درباره همکاریهای دوجانبه در دستور کار قرار داشت اما مسائل عراق محور اصلی و دستور کار این سفر بود.
مطالبات برحق نامزدها در افغانستان بهدقت رسیدگی شود
افخم همه طرفهای افغان را به خویشتنداری دعوت کرد و افزود: افغانستان نیازمند ثبات و آرامش است و باید از همه راهکارها و ابزارهای قانونی برای رسیدن به راه حل استفاده شود در عین حال خویشتنداری دو طرف بسیار اهمیت دارد.
وی گفت: ایران به عنوان کشوری که حدود هزار کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد حفظ امنیت، ثبات، انسجام و وحدت ملی این کشور بسیار مهم و حیاتی است.
افخم با بیان اینکه به آراء مردم افغانستان احترام می گذاریم افزود: البته هنوز فرایند انتخابات این کشور نهایی نشده و تا آن زمان لازم است همه طرفها با حساسیت، خویشتنداری نشان دهند و آرامش و ثبات این کشور را حفظ کنند.
وی موفقیت افغانستان را در آینده در گرو ثبات و آرامش و نیز تشکیل دولت فراگیر در این کشور دانست و ابراز امیدواری کرد آراء پاک مردم افغانستان چنین آیندهای را رقم بزند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار رسانه افغانی مبنی بر اینکه اگر یکی از نامزدها دولت موازی تشکیل دهد آیا ایران از آن حمایت میکند گفت: ما این موضوع را به عنوان اخبار افغانستان دنبال میکنیم و قضاوت در این باره را مرجع نهایی قانونی در افغانستان بر عهده خواهد داشت.
افخم افزود: بر این اساس دو طرف را به خویشتنداری و پیگیری موضوع از طریق راهکارهای قانونی دعوت می کنیم زیرا آرامش و ثبات نیاز کنونی افغانستان است.
وی گفت: سومین انتخاباتی که در افغانستان برگزار شد به علت شرایط ویژه آن، اغلب کشورهای دنیا از برپایی انتخابات آزاد و بدون حضور خارجیها استقبال کردند و ما نیز در آن مرحله استقبال کردیم و امیدواریم دیگر اقداماتی که از این پس انجام خواهد شد در ادامه روندهای قانونی و احترام به آراء مردم باشد.
افخم با تأکید بر توجه همه طرفها به حفظ امنیت و ثبات در افغانستان افزود: در عین حال رسیدگی به شکایات در چارچوبهای قانونی می تواند کمک کننده باشد و آرامش را حفظ کند.
وی در پاسخ به اصرار این خبرنگار افغانی مبنی بر اینکه آیا در صورت ایجاد دولت موازی از آن حمایت خواهید کرد گفت: اجازه دهید در این مرحله راهکارهای قانونی طی و نتیجه نهایی رسماً اعلام شود، به هیچ وجه نباید به شرایط کنونی که بتواند به نوعی ناامنی و بیثباتی ایجاد کند دامن زده شود.