پخش زنده
امروز: -
دیدار دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و آمریکا در وین پایان یافت.
به گزارش واحد مرکزی خبر از وین ، دیدار دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و آمریکا که پیش از ظهر پنجشنبه به وقت محلی آغاز شده بود، پایان یافت.
در این دیدار دوجانبه سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین المللی و مجید تختروانچی معاون اروپا و آمریکا وزارت امور خارجه کشورمان حضور داشتند.
حاشیه نگاری خبرنگار واحد مرکزی خبر از دور ششم نشست وین
روز نخست مذاکرات به نشست های غیررسمی به صورت نشست های دوجانبه و سه جانبه اختصاص یافت که خبرهای آن بصورت کلی در قالب آغاز و پایان نشست در اختیار خبرنگاران قرار گرفت.
خبری از افتتاحیه رسمی نشست با حضور همه اعضا نبود اما نشست بعدازظهر دیروز ظریف و اشتون مشخص کرد که این دوره از مذاکرات در دفتر سازمان ملل در وین نیاز به افتتاحیه رسمی دارد تا بصورت قانونی رسمیت این دوره از مذاکرات در سازمان ملل ثبت شود.
طبق معمول در افتتاحیه این نشست هم از هر طرف یک تصویربردار و یک عکاس بمدت 2دقیقه در مراسم افتتاحیه حضور یافت تا بتوانند برخلاف نشست های بعدازظهر دیروز که حتی یک عکس هم منتشر نشد تصاویر امروز در اختیار خبرنگاران قرار گیرد.
اما پس از افتتاحیه رسمی این دوره , جلسات غیررسمی طبق معمول نشست های دوره گذشته به هتل کوبورگ منتقل شد و این بار نخستین نشست غیررسمی به نشست دوجانبه عراقچی و تخت روانچی با طرف های آمریکایی اختصاص یافت.
در این دوره تقربیا همه اعضا اقامتگاه خود را هتل کوبورگ انتخاب کردند و همین طور نشست های غیررسمی هم در همین هتل برگزار می شود، به همین دلیل اعضای هیات ها بنا بر ضرورتی, بندرت از هتل کوبورگ خارج می شوند و همین موجب شده است تا دسترسی خبرنگاران به اعضای هیات هایشان سخت و در مواقعی غیرممکن باشد.
البته بخاطر حساسیت این دوره از مذاکرات و احتمال اینکه ممکن است وزرای خارجه اعضای1+5در این دوره از مذاکرات حضور یابند در کنار اینکه اعضای هیات ها از کارت ویژه ورود به هتل کوبورگ برخوردارند حتی به مسافران این هتل هم برای ورود کارت ویژه صادر شده است ,بنابراین ورود به این هتل در مدت مذاکرات غیر از کارت های صادر شده غیرممکن است.
هیات جمهوری اسلامی ایران نیز به ریاست آقای ظریف در این دوره از مذاکرات برخلاف دوره های قبلی هیچ خبرنگاری را به همراه خود به وین نیاورده و حتی هیات کشورمان با پرواز عمومی به وین آمده است .
همچنین در این دوره از مذاکرات بیشتر خبرنگاران رسانه های مطرح از جمله رسانه های منطقه حضور دارند.
شبکه العربیه تیم خبری خود را از روز نخست مذاکرات از پاریس به وین اعزام کرده است . شبکه خبری الجزیره نیز تیم خبری کامل خود را بهمراه مدیردفتر این رسانه در تهران مامور پوشش خبری این دوره از مذاکرات کرده است.
کاملترین هیات ها ی حاضر در مذاکرات هسته ای وین ، به جمهوری اسلامی ایران و کشور آمریکا تعلق دارد.
گفته می شود آمریکا برای دوره پایانی دور نخست مذاکرات شش ماهه از مسوولان ارشد,مشاوران و دستیاران ویژه وزارت خارجه و وزرات خزانه داری به این دور از مذاکرات اعزام کرده است اما سایر کشورها با همان ترکیب قبلی در مذاکرات حضور دارند.
با توجه به اینکه گفته می شود این دوره از مذاکرات تا 29تیرماه برای رسیدن به توافق ادامه خواهد یافت اما پایگاه خبری وزارت امورخارجه اتریش مرکز استقرار خبرنگاران به نام آستریا سنتر را تا 24تیرماه مشخص کرده و در سایت خود پایان حضور خبرنگاران در این مرکز را 24تیرماه اعلام کرده است.
همچنین شنیده ها حکایت از این دارد که هیات جمهوری اسلامی ایران به دلیل تقارن روزهای پایانی مذاکرات با شب های قدر اعلام کرده در روزها و شب های قدر نمی تواند به مذاکرات ادامه دهد.
پیش از این در دوره های قبلی مذاکرات مرکز استقرار خبرنگاران تا پایان روز نشست در اختیار خبرنگاران قرار می گرفت اما ظاهرا این دوره که گفته شده است تا 29 تیرماه ادامه خواهد یافت با تاریخ اعلام شده در سایت رسمی وزارت خارجه اتریش همخوانی ندارد.
از سویی دیگر، مایکل مان ، سخنگوی کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعدازظهر روز گذشته (چهارشنبه) در یک نوبت طولانی در محل استقرار خبرنگاران حاضر شد اما برخلاف دوره های قبل که معمولا تمایل داشت با قدم زدن در میان خبرنگاران نظر رسانه ها را برای مصاحبه جلب کند, این بار به هر درخواستی جواب منفی می داد و اعلام می کرد هنوز هیچ چیزی برای این دوره مشخص نیست تا بتوان بصورت رسمی از طرف1+5 اظهار نظر کرد.
کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که خود را از نشستی در اسلوونی به وین رسانده است ،اعلام کرد تا پایان این دوره از مذاکرات در وین حضور خواهد داشت.
اشتون همچنین از همه اعضای هیاتهای مذاکره کننده 1+5 درخواست کرده است تا زمانی که این دوره از مذاکرات در وین ادامه دارد ، در این شهر در دسترس هیات های مذاکره کننده باشند تا بتوانند در صورت تصمیم گیری با حضور همه اعضا تصمیم گیری کنند.
شنیده ها حکایت از این دارد که محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه کشورمان پس از گذشت چند روز از این مذاکرات به تهران مراجعت خواهد کرد . برخی می گویند که ممکن است این بازگشت به تهران براساس مشورت های مورد نیاز باشد و برخی هم معتقدند پس از گذشت چند روز از مذاکرات ممکن است به حضور وزیر خارجه نیازی نباشد اما وی در صورت نیاز روزهای پایانی مذاکرات دوباره به وین خواهد آمد.
همچنین این دوره از مذاکرات به دلیل تعیین ضرب الاجل شش ماهه نخست براساس توافق ژنو از حساسیت و اهمیت فوق العاده ای برخوردار است به همین دلیل دو طرف تلاش می کنند تا دیدگاههای خود را برای نهایی کردن نگارش متن توافق جامع بهمدیگر نزدیکتر کنند و یا در غیراین صورت به تمدید دوباره مذاکرات در شش ماهه دوم بیاندیشند.
براساس شینده ها همچنان موارد اختلافات ( شامل درصد غنی سازی ، تعداد سانتریفوژها و رفع کامل تحریم ها) از بحث های اساسی این دوره است بنابراین با نزدیک شدن به روزهای پایانی این دوره به نظر می رسد باید مواضع دو طرف در بحث اختلافات موجود شفاف تر مطرح شود.