پخش زنده
امروز: -
رئیس مجلس در همایش سراسری قوه قضاییه با اشاره به قانون اختیارات رئیس قوه قضاییه گفت : براساس این قانون رئیس قوه قضاییه هم می تواند لوایح را مستقیم به مجلس ارائه کند.
به گزارش واحد مرکزی خبر، علی لاریجانی گفت : در ماه های اخیر هنوز رکود تکان جدی نخورده است و هنوز در شرایط رکود به سر می بریم .
وی با اشاره به اینکه قوانین مهمی در مجلس کنونی به تصویب رسیده که قانون مجازات اسلامی و قانون حمایت از خانواده نمونه ای از آن است ، گفت: از دیگر قوانین تصویب شده، قانون آیین دادرسی کیفری است که برای اجرای آن 6 ماه فرصت تعیین شده است که از اول مهر ماه اجرایی می شود.
آقای لاریجانی افزود: قانون اختیارات رئیس قوه قضاییه هم یکی دیگر از این قوانین است و براساس آن رئیس قوه قضاییه هم می تواند لوایح را مستقیم به مجلس ارائه کند.
وی گفت: در مجلس کنونی قانون سازمان بازرسی کل کشور هم تصویب شد که شورای نگهبان ایرادات جزئی به آن گرفت که رفع خواهد شد.
رئیس مجلس افزود: قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی نیز از دیگر قوانین مصوب مجلس است که چون در موردی از قانون با شورای نگهبان اختلاف نظر داشتیم این موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد.
آقای لاریجانی در ادامه به توجه مجلس به بودجه قوه قضاییه اشاره کرد و گفت: مجلس بودجه این قوه را در سال 1393 بیش از 700 میلیارد تومان تعیین کرد که همکاری میان قوا را نشان می دهد.
وی با اشاره به اینکه شرایط کنونی نیازمند تمرکز و همت هرچه بیشتر در قوه قضاییه و بخش های تابعه است، افزود: همچنان با رکود، تورم و بیکاری بالا مواجهیم و بسیاری از بخش های تولیدی، کشاورزی و صنعتی یا کمکارند و یا تعطیل شده اند.
آقای لاریجانی در ادامه به اهمیت موضوع امنیت اقتصادی اشاره کرد و گفت: تا موتور تولید کشور راه نیفتد تورم رفع نمی شود و اگر امنیت اقتصادی محقق شود سرمایه ها به سمت تولید می آید.
وی افزود: سرمایه سرگردان در کشور زیاد است و رشد نقدینگی فراوانی در کشور داریم و اگر امنیت اقتصادی محقق نشود این سرمایه ها به سمت دلالی می رود.
رئیس مجلس گفت: امنیت اقتصادی فقط به زبان نیست و نقش قوه قضاییه هم در این مورد مهم است.
وی تسهیل کننده بودن قوانین را در این مسیر الزامی خواند و افزود: قوه مجریه باید راه را برای سرمایه گذاری باز کند.
رئیس مجلس گفت: نقش قوه قضاییه هم در این موضوع برجسته است.
آقای لاریجانی مشکلات بانکی را یکی از مشکلات فراروی تولیدکنندگان بخش کشاورزی و صنعتی خواند و افزود: بانک ها در زمینه تولید همکاری نمیکنند و این موجب می شود رونق تولید رخ ندهد.
وی گفت: بانک ها هم از موضوع معوقات گلایه دارند و هم اکنون 80 هزار میلیارد تومان با معوقات بانکی مواجهیم که به دلیل استفاده نادرست از بانک ها، برخی بانک ها سرمایه کافی برای حمایت از تولید ندارند.
لاریجانی افزود: هر بانکی هم شرکتی اقماری برای خود درست کرده است و هر پولی که دارد به آنجا می دهد.
وی گفت: در باب معوقات بانکی باید این را بگوییم که فقط برخی افراد هستند که سوء استفاده کردند و پول را در غیر موردی که باید استفاده می کردند استفاده کردند اما هم اکنون شاهد دامداران و صنعتگرانی هستیم که به دلیل شرایط کشور نتوانسته اند مطالبات بانکی را پرداخت کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: وقتی که نرخ ارز از 1000 تومان به 3000 تومان افزایش می یابد دامدار هیچ مشکلی ندارد و اشکال در مدیریت کشور یا وجود تحریم است.
آقای لاریجانی گفت: شرایط تحریم نرخ ورود تجهیزات و مواد اولیه را هم بالا برده است که این هم مشکلات تولیدکننده را افزایش می دهد.
متخلفان باید به مجازات برسند
رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد : باید ساز و کاری ایجاد شود که به تولیدکنندگان فشار مضاعف وارد نکنیم اما متخلفان به مجازات برسند.
آقای لاریجانی افزود: این امر ضروری است که در هر استان، استاندار، مسئولان دادگستری، اطلاعات، صنعت و جهاد کشاورزی، بانکها و پرونده معوقات بانکی را از این جهت بررسی کنند که به تولیدکننده فشار مضاعف وارد نشود و با آنها که پولی را گرفته اند و در جای دیگری خرج کرده اند برخورد شود.
وی با اشاره به برخی ضعف های مدیریتی و همچنین فشارهای خارجی در رکود تولید در گذشته گفت: زمانی بانک ها برای باز کردن السی 10 درصد می گرفتند اما این رقم در سالهای 1391 و 1392 به 130 درصد افزایش پیدا کرد و یک واحد تولیدی علاوه بر افزایش قیمتها و مشکلات خارجی باید 130 درصد هم اضافه می داد.
رئیس مجلس افزود: حالا شنیدم که دولت این رقم را به 30 درصد کاهش داده است که اگر اجرا شود اقدام درستی است.
آقای لاریجانی گفت: مجلس در تنظیم برنامه پنجم این اجازه را به دولت داد که به تولیدکنندگان در قبال معوقات بانکیشان فرصت تنفس، بخشودگی و تقسیم معوقات بدهد زیرا ما به رونق تولید نیاز داریم و باید به این تولیدکنندگان کمک کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در این بخش نقش قوه قضاییه و البته دولت بسیار پررنگ است و با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب در آغاز سال بر اقتصاد، باید سازوکار این باشد که امروز ما به تولیدکننده واقعی کمک و البته با سوءاستفادهکننده هم برخورد کنیم.
باید برای کسانی اشرار اشد مجازات را در نظر گرفت
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: نکته دوم پیشگیری از جرم است که الحمدلله قانونی در این خصوص در مجلس هشتم تصویب شد اما چون شورای نگهبان مواردی را اشکال گرفت، به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و در آنجا نیز بحث طولانی شد و در نهایت قانون تصویب و ابلاغ شد و این یک پایه خوب برای کشور است.
آقای علی لاریجانی افزود: همین گزارشهایی که امروز در جلسه داده می شد از تعداد زندانیان و از تعداد شش میلیون پرونده های سال 1392، همه اینها نشان می دهد شرایط برای اینکه ما مبارزه کنیم و (مبارزه با) جرمخیزی محور باشد (فراهم است) و قانون باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.
آقای لاریجانی گفت: اینکه ما تعداد قضات را زیاد کنیم و زندانهای ما زیاد شود علامت خوبی نیست پس باید با ریشههای آن برخورد کرد که این قانون تصویب شده و ریاست آن شورا(ی پیشگیری از وقوع جرم) نیز بر عهده رئیس قوه قضاییه است.
وی افزود: دستگاههای مختلف تقنینی و اجرایی نیز در آن شورا حضور دارند.
رئیس مجلس گفت: باید حتماً در این زمینه یا در این فرصت تصمیمات بهموقع و سریعتری مخصوصاً در حوزه مبارزه با مواد مخدر و این وضع اقتصادی نامتوازنی که داریم (گرفته شود) که باز در همین آمارها بود که متخلفان از مقررات اقتصادی و سرقتهایی که مربوط به مباحث اقتصادی است 30 درصد افزایش داشته است علامت خوبی نیست و باید با ریشه های آن برخورد کرد که یک مقدار آن همین رونق اقتصادی است که باید وقت بیشتری گذاشت.
وی افزود: به هر حال موضوع دوم پیشگیری از جرم است که قانون آن تصویب شد و شورای آن نیز در اختیار قوه قضاییه است و زمان آن نیز بسیار مناسب است که از این شورا بیشترین استفاده برای تصمیمات گرفته شود چون قوای مختلف در این شورا حضور دارند و میتوانند کمک کنند.
آقای لاریجانی گفت: نکته سوم امنیت اجتماعی است هم میزان سرقتها، هم حضور اشرار و رفتارهای نادرستی که در کشور انجام میدهند چه با سلاح سرد و چه با سلاح گرم، ایذاها و ناامنیهایی که برای مردم ایجاد می کنند خیلی ناگوار است و مردم با این مشکلات و اذیت اجتماعی مواجه هستند.
وی افزود: من در یکی از رسانه ها دیدم که با این تیمهای قلدر مصاحبه هایی نیز کرده بودند که معلوم است اینها پاتوق دارند و افرادی هستند که تیم خاصی دارند و پول می گیرند برای اینکه زورگویی کنند و این طور جسورانه کار می کنند؛ با این افراد باید به طور قاطع و سریع برخورد کرد و رسانه ها آن را درست منعکس کنند تا اسباب تنبه برای دیگران باشد.
رئیس مجلس ادامه داد: باید برای کسانی که در جامعه اضطراب ایجاد میکنند یا ازطریق مسائل اخلاقی زورگویی میکنند اشد مجازات را در نظر گرفت.
آقای لاریجانی گفت: من از رئیس قوه قضاییه تشکر می کنم که یک بار فرمود حتی با سلاح سرد این کار انجام شود و زورگویی کنند، آنها محارب محسوب می شوند.
وی افزود: این باید محقق شود برخی از پروندهها در قوه قضاییه تمرکز پیدا کرد اثر بسیار خوبی گذاشت و موردی در این زمینه بود که اشرار در تهران کاری را کرده بودند و رئیس قوه قضاییه و دادستان تهران تلاش کردند من در گزارشهایی که از طریق سیستمهای اطلاعاتی گرفتم این بود که اشرار گفته بودند شرایط تهران قرمز شده است و باید از تهران برویم.
رئیس مجلس گفت: این موضوع مهمی است باید شرایط را برای اشرار قرمز کنیم و شرایط برای مردم سبز شود و راحت زندگی کنند.
وی افزود: برای امنیت اجتماعی، قانون وجود دارد و ما آماده ایم اگر نیاز هست قانون را تغییر بدهیم.
آقای لاریجانی گفت: اینکه یک نفر نهی از منکر می کند چه بلایی سرش می آورند؛ من فکر می کنم اگر لازم است قانون را در این زمینه تشدید کنیم سریعتر پیشنهادش را بدهید و اگر قانون فعلی کفایت می کند باید سازوکار داخلی قوه قضاییه برای آن پیدا کرد تا با این گونه موارد با سرعت و قاطعیت برخورد شود.
وی افزود: اما رسانه ها نیز باید به این موضوع بپردازند تا مواردی که قوه قضاییه برخورد کرده است باعث بازدارندگی شود و از این رفتارهای خشن تجدید نظر کنند.
رئیس مجلس گفت: به هر حال فکر می کنم مسئله امنیت اجتماعی باید جزو اولویت های ما باشد و با کمک نیروی انتظامی و قوه قضاییه سازوکار برخورد صحیح فراهم شود.
مبارزه با فساد نیاز به تخصص، نیروی امنیتی و قوه قضاییه
رئیس مجلس شورای اسلامی به موضوع مبارزه با فساد اشاره کرد و گفت: در این زمینه احتیاج به تغییر ساختار داریم.
آقای علی لاریجانی با بیان اینکه جلسات ستاد مبارزه با فساد به صورت مرتب برگزار می شود، افزود: با این حال با توجه به گذشته ای که در این زمینه وجود دارد معلوم نیست معجزه ای در این زمینه از این جلسات بیرون بیاید.
رئیس مجلس گفت: پرونده های ناجوری در این زمینه وجود داشت که قوه قضاییه به خوبی با آنها برخورد کرد اما هنوز مواردی هست که برخی قدرتمندان در آن دست دارند.
آقای لاریجانی افزود: مبارزه با فساد نیاز به تخصص، هم در نیروهای امنیتی و هم در قوه قضاییه دارد.
رئیس مجلس با بیان اینکه در برخی کشورها سازمانی برای مبارزه با فساد با استفاده از عوامل باتجربه به وجود آمده است، گفت: در مجلس شورای اسلامی این بحث مطرح است که سازمانی به این منظور ایجاد کنیم که متصل به قوه قضاییه باشد و دستگاه های نظارتی نیز اطلاعات خود را در اختیار این سازمان قرار دهند.
آقای لاریجانی به موضوع تغییر کاربری اراضی و تخریب جنگلها اشاره کرد و افزود: این تخلفات در همه جا وجود دارد و در برخی استان ها شدیدتر است.
رئیس مجلس گفت: در استان گیلان زمین های زیادی که مخصوص کشت برنج است تبدیل به ویلا می شود که قابل جایگزینی نیست و در استان های دیگر نمی توان برنج کاشت.
وی افزود: سالانه 3 میلیون تن نیاز برنج کشور است که 2 و نیم میلیون تن آن در داخل تأمین و 500 تا 700 تن وارد می شود که با توجه به رشد جمعیت، این تغییر کاربری اراضی باعث ضررهای غیرقابل بازگشتی خواهد شد.
رئیس مجلس گفت: دولت می تواند زمین های کوهپایه ها را تقسیم کند تا در آن ویلا ساخته شود اما تغییر کاربری زمین های کشاورزی خلاف قانون است و هر سال هم بیشتر می شود.
آقای لاریجانی افزود: شاید در این زمینه فرمانداریها یا استانداریها مقصر باشند اما دادگستری هم باید به این عمل خلاف قانون و غیرقابل جایگزین حساس باشد.
رئیس مجلس اظهار داشت: در کشور سالانه 100 هزار هکتار جنگل از بین می رود که آن نیز به سادگی قابل جایگزینی نیست و افرادی که قدرتی دارند این کارها را انجام می دهند.
آقای لاریجانی گفت: این تخلف نیز باید با برخورد شدید قوه قضاییه همراه باشد.
رئیس مجلس افزود: طبق قانون باید زمین های کشاورزی که تبدیل به ویلا می شود تخریب شود اما یکی دو واحد بیشتر تخریب نشده است و این مشکلی را حل نمی کند.
آقای لاریجانی با بیان اینکه مقام معظم رهبری در این موارد حساسیت جدی داشته اند گفت: در این باره سازمان ثبت هم باید نظارت جدی تری انجام دهد.
رئیس مجلس با اشاره به ضرورت ایجاد امنیت اقتصادی برای فعالان اقتصادی افزود: مواردی بوده است که افراد تجهیزات کارخانه ای را وارد کردهاند اما به دلایلی نمی توانند کار کنند که بخشی از آن مربوط به معوقات بانکی است که قوه قضاییه می تواند در این زمینه کمک کند.
برای تحقق عدالت چاره ای جز استقلال قوه قضاییه نیست
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با گرامیداشت یاد شهید بزرگوار دکتر بهشتی ، گفت: شهید بهشتی پایهگذار قوه قضاییه و از جمله افراد مؤثر و برجسته در پایهگذاری نظام جمهوری اسلامی ایران بودند.
آقای علی لاریجانی افزود: دکتر بهشتی نقش زیادی در تدوین قانون اساسی داشتند و همگان از نزدیک آن را حس کردند اما وی علاوه بر ایفای اینگونه نقش ها، در مشکلات مهم کشور و نظام نیز احساس مسئولیت جدی داشتند.
رئیس مجلس گفت: در اوایل انقلاب که گرفتار رئیس جمهوری بدخیم مثل بنی صدر بودیم شهید بهشتی یکی از افراد مؤثر بود که مانع رفتار بنی صدر که در صدد ایجاد دیکتاتوری در کشور بود، می شد.
لاریجانی افزود: شهید بهشتی را می توان به عنوان تراز مدیریت جهادی دانست زیرا عالم به معانی لازم و اهل مجاهدت بود و احساس مسئولیت داشت.
رئیس مجلس گفت: قوه قضاییه یکی از ارکان مهم در عدالت است و بحق آن را عدلیه گفته اند و برای تحقق عدالت چاره ای جز استقلال قوه قضاییه نیست زیرا یک طرف تخلفات و موضوعات افراد قدرتمند است و اگر این قوه مستقل نباشد نمی تواند عدالت را محقق کند.
لاریجانی افزود: همه باید برای اجرای این اصل از قانون اساسی کمک کنیم زیرا گاهی اوقات برخی دستگاه ها نگاه ریبآمیزی در کار قاضی دارند و این مسئله مشکل به وجود می آورد و باید مانع آن شد.
رئیس مجلس با بیان اینکه مشکلات مدیریتی در گذشته و تضادهای بلاوجه امروز دیگر وجود ندارد و باید درقبال این مسئله شکر کرد، گفت: مشکلات برطرف شده و زمینه همکاری میان قوا سنجیدهتر شده است و باید از این فرصت به وجود آمده استفاده کرد.
لاریجانی افزود: اکنون کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با قوه قضاییه همکاری نزدیکی انجام میدهد و فضای کلی مجلس فضای مددکاری و کمک به این قوه است و نمایندگان مجلس نگاه مثبتی به تلاش کارکنان قوه قضاییه دارند.