کاهش ۳ میلیارد مترمکعب آب ورودی به دریاچه ارومیه
عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: مجموع آب ورودی رودخانه ها به این دریاچه از حدود ۵ میلیارد متر مکعب به حدود ۲ میلیارد متر مکعب کاهش یافته است.
به گزارش واحد مرکزی خبر، آقای تجریشی در نخستین نشست خبری این ستاد افزود: کاهش بارندگی و افزایش دمای هوا در 20 سال اخیر به کاهش آوردها به این دریاچه منجر شده و تراز آب آن به کمترین میزان در تاریخ معاصر رسیده است .
وی گفت : این دریاچه در بدترین شرایط در گذشته هیچ گاه خشک نشده است پس می توان به ایجاد شرایط لازم برای احیای آن امیدوار بود .
تجریشی افزود: با توجه به تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه 80 درصد از آب این دریاچه را از دست داده ایم .
وی گفت: از دهه 30 تا سال 73 میانگین بارندگی در این دریاچه 385 میلی متر بوده است که با این میزان بارندگی حدود 9 میلیاردمتر مکعب آب تجدیدپذیر در این حوزه داشتیم اما از دهه 70 تا 90 میزان بارش در این پهنه آبی 18 درصد کاهش یافته است .
عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: میانگین بارندگی در این دریاچه در کمتر از 20 سال گذشته به 317 میلمتر کاهش یافته که این موضوع به کاهش 20 درصدی روان آبها منجر شده است.
تجریشی همچنین با اشاره به کاهش آب رودخانه های منتهی به این دریاچه اضافه کرد : رودخانه های بزرگ در جنوب این دریاچه 40 درصد آب آن را تامین می کرد که در سالهای اخیرا تقریبا خشک شده است .
وی گفت: مجموع آب ورودی رودخانه ها به این دریاچه از حدود 5میلیارد متر مکعب به حدود 2 میلیارد متر مکعب کاهش یافته است .
تجریشی افزود : کشاورزان نیز برای تامین آب مورد نیازشان به شکل مجاز و غیر مجاز مقادیر زیادی از آب های زیر زمینی را از طریق چاه ، چشمه و قنات برداشت کرده اند .
وی گفت: دولتهای مختلف نیز برای توسعه بخش کشاورزی اقدام به بهره برداری از سدها کرده اند به همین علت آب رودخانه های برای ذخایر سدها استفاده شده است.
این عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه همچنین گفت: میزان سطح زیر کشت زمین های کشاورزی در اطراف دریاچه ارومیه تا پیش از انقلاب 300 هزار هکتار بود که اکنون به 453هزار هکتار افزایش یافته است .
تجریشی افزود: مسائل اجتماعی نیز از دغدغه های اصلی ستاد احیای دریاچه ارومیه است و بدون در نظر گرفتن مشارکت مردم صرفا با اقدامات فنی ، راهکارهای اجرایی پایدار نخواهد بود .
وی افزایش سطح زمین های زیر کشت کشاورزی ، کاهش بارندگی و کاهش آب ورودی رودخانه ها به دریاچه ارومیه را از علل افزایش شوری آب این دریاچه بر شمرد .
تجریشی با اشاره به تصویب راهکارهایی برای احیای دریاچه ارومیه ، ساماندهی چاه های حوضه آبریز در اطراف این دریاچه جلوگیری از برداشت های غیر مجاز از آبهای سطحی ، انتقال پساب های تصفیه خانه های این حوزه ، تهیه و اجرای برنامه های مربوط به افزایش بهره وری از آب در بخش کشاورزی را بخشی از این مصوبات بر شمرد.
عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه توقف عملیات اجرای سدهای در حال ساخت ، تدوین برنامه جامع آموزش ، اطلاع رسانی ،آگاه سازی و جلب مشارکت عمومی ، انتقال آب به جزایر و تالاب های حاشیه دریاچه ارومیه از سد حسن لو و مطالعه وبررسی آثار جاده میان گذر این دریاچه را بخش دیگری از این مصوبات دانست .
وی گفت: 13 راهکار از راهکارهای نوزده گانه برای احیای دریاچه ارومیه تصویب شده است که منتظر ابلاغ آن به دستگاههای اجرایی هستیم .
سخنگوی ستاد اجرای احیای دریاچه ارومیه نیز در این نشست با تبیین فعالیت این ستاد افزود : این ستاد به ریاست معاون اول رئیس جمهور تشکیل شده است و آقای کلانتری به عنوان دبیر و مجری آن فعالیت دارد .
آقای عرب با اشاره به ساختار اجرایی این ستاد گفت : ستاد احیای دریاچه ارومیه از 6کمیته و 17 کارگروه تشکیل شده است .
وی افزود: اکنون بیش از 450 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاهها ، صاحبنظران و متخصصان از دستگاههای اجرایی در این ستاد فعالیت دارند .
آقای عرب گفت: سایت این ستاد به نشانی ulrp.sharif.ir برای ارتباط با کارشناسان و مردم طراحی و فعال شده است.