پخش زنده
امروز: -
پیش بینی اخترشناسان دانشگاه صنعتی شریف درباره«اثرات گرانشی کوتولههای سفید درانحراف نور»،موسوم به«اثر همگرایی گرانشی درستارههای دوتایی »درمطالعات تجربی دانشگاه نیویورک اثبات و در یکی از معتبرترین مجلات علمی دنیا چاپ شد.
استاد دانشگاه صنعتی شریف و پژوهشگر این مطالعه ، در مصاحبه با خبرنگار واحد مرکزی خبر اهمیت این تحقیق را در یافتن راهی جدید برای ارزیابی و سنجش « جرم سیاه چاله های موجود در ستاره های دوتایی»، ذکر کرد و گفت: ما در سال 90 پیرو پژوهشی یک ساله ضمن پیش بینی اثر گرانشی کوتوله های سفید در مجموعه ستاره های دوتایی در انحراف نور و ایجاد اثر خود «همگرایی گرانشی (self-lensing)» از نظر آماری نیز احتمال مشاهده این پدیده را محاسبه کردیم.
دکتر سهراب راهوار افزود: در این پدیده وقتی کوتوله سفید یا سیاه چاله از جلوی ستاره دیگر رد می شود بر اثر همگرایی گرانشی شعاع های نوری اطراف آن خم شده و نور با شدت بیشتری در مسیر و محل عبور تابش می کند؛ گویی یک عدسی از جلوی ستاره در حال عبور است.
وی تصریح کرد: شدت خمش نور با نسبت جرم و گرانش کوتوله سفید یا سیاه چاله هماهنگی دارد از این رو اخترشناسان می توانند از آن برای اندازه گیری جرم آنها استفاده کنند.
راهوار گفت: ما در پژوهش خود این موضوع را پیش بینی کرده بودیم ولی امکان رصد و مشاهده عینی این پدیده از روی زمین مقدور نبود و با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره ی کپلر، دو تن از محققان دانشگاه نیویورک اقدام به تحلیل و بررسی دادههای این ماهواره کردند و موفق شدند تا آن را به صورت تجربی در یک ستاره دوتایی نشان دهند.
وی افزود: مقاله این دو پژوهشگر که در آن به مطالعات ما در دانشگاه شریف و سه مطالعه مرتبط از گروههای دیگر ارجاع داده شده است در آخرین شماره از نشریه بسیار معتبر« ساینس»، به چاپ رسیده است.
راهوار گفت: برتری مطالعه ما در دانشگاه شریف در مقایسه با سه تحقیق دیگر در بررسی آماری امکان مشاهده این پدیده بود که نقش مهمی در نشان دادن احتمال وقوع این رخداد دارد.
گروهی از ستارگان به شکل دوتایی هستند که یکی از آنها که جرم بیشتری دارد با پایان عمر خود به کوتوله سفید یا سیاهچاله تبدیل میشود و به دور ستاره دیگر دوران میکند.
«ساینس» و« نیچر»، دارای بالاترین اعتبار در انتشار مقالات علمی در جهان هستند.