پخش زنده
امروز: -
وزیر امور خارجه: با وجود حوادث دهه های اخیر و تأثیرات رویه های استعماری قرون گذشته وظیفه ما در برابر نسل های پس از خود، اهتمام به مطالعه فراگیر در مستندات پیشینیان و تطبیق آنها با نیازهای جوامع امروزی است.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، آقای ظریف در مراسم رونمایی از نقشه های تاریخی ثبت شده ایران در برنامه حافظه جهانی یونسکو گفت: اهمیت این مجموعه تاریخی ممتاز علاوه بر ارزش تاریخی و نادر بودن آنها ، وابسته به عواملی است که در جغرافیای سرزمین های شبه قاره هند ، آسیای مرکزی و قفقاز ، بین النهرین ، آناتولی و خلیج فارس اکنون به عنوان مسئله مطرح است.
وزیر امور خارجه گفت: اگر نگاهی به پیرامون کشور خود بیندازیم در دوره ای تنها ما پنج همسایه داشتیم در حالی که امروز همسایگان ما در قلمرو آبی و خاکی به 15 کشور افزایش یافته اند که تنوعی از اقوام و طوایف ، زبان ها ، فرهنگ ها ، نژادها و ادیان را در برمی گیرد.
آقای ظریف تاکید کرد: ما باید برای حفظ اصول تنوع فرهنگی و همزیستی مسالمت آمیز اقوام و ملل تلاش کنیم و نقشه های تاریخی به عنوان میراث تاریخی چنین نقشی بر عهده دارند.
وی گفت: با وجود حوادث دهه های اخیر و تأثیرات بر جای مانده از رویه های استعماری قرون گذشته وظیفه ما در برابر نسل های پس از خود، اهتمام به مطالعه فراگیر در مستندات پیشینیان و تطبیق آنها با نیازهای جوامع امروزی است.
وزیر امور خارجه گفت: از این رو یقین دارم امروز که جمهوری اسلامی ایران و یونسکو توانسته اند مجموعه ای ارزنده از میراث مستند را با ثبت جهانی به حافظه بشری بازگردانند روز فرخنده ای است.
در این مراسم رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز گفت: تاکنون 7 اثر برجسته در یونسکو ثبت جهانی شده که شامل شاهنامه بایسنقری از کتابخانه کاخ گلستان ، وقف نامه ربع رشیدی از کتابخانه مرکزی تبریز ، مجموعه اسناد تشکیلات اداری دوره صفویه آستان قدس رضوی ، التفهیم لاوائل صناعه التنجیم از مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی ، مجموعه 5 نسخه خطی از پنج گنج نظامی گنجوی ، نقشه های دوره قاجار ایران از مرکز اسناد و تاریخ دپیلماسی و ذخیره خوارزمشاهی.نقشه هایی که امروز رونمایی شد متعلق به دوره قاجاریه است.
نقشه کشی به صورت جدید در ایران از دوره قاجاریه با دستور امیرکبیر در مدرسه دارالفنون آغاز شد.
یکی از نقشه های آن دوران که دستخط ناصرالدین شاه به اتابک اعظم در پای آن نوشته شده است به صورت نمادین با حضور وزیر امور خارجه و مدیرکل یونسکو رونمایی شد.
این نقشه به منظور مشخص کردن حدود مرزی مورد اختلاف میان ایران و عثمانی در منطقه ماکو ترسیم شده است.
خانم بوکووا مدیرکل یونسکو نیز در این مراسم از تلاش های آقای ظریف به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران برای محافظت از نقشه های تاریخی در مرکز اسناد وزارت امور خارجه تشکر کرد و گفت: تلاش جمعی برای حل مشکلات مشترک میان کشورها مبتنی بر فرهنگ آنها باید افزایش یابد.همچنین گواهینامه یونسکو در زمینه ثبت آثار جهانی در کتابخانه وزارت امور خارجه به ایران اعطا شد.
در این مراسم که در سازمان ایرانی مجامع بین المللی وزارت امور خارجه و با حضور مدیر کل یونسکو برگزار شد ، از تعدادی از نقشه های تاریخی ایران که در کتابخانه وزارت امور خارجه نگهداری می شود و در برنامه حافظه جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است رونمایی شد.