پیشنهاد ایران در مسکو ؛ تاسیس سازمان همکاری خزر
در نشست بین المللی گفتگوی خزر که با حضور نمایندگان عالی کشورهای همسایه خزردر مسکو برگزار شد، ایران پیشنهاد کرد سازمان همکاری اقتصادی خزر تاسیس شود.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر از مسکو، سفیر ایران و نماینده کشورمان در این نشست بین المللی با اشاره به اینکه اجلاس وزرای خارجه در هفته آینده و چهارمین اجلاس سران کشورهای همسایه خزر شهریورماه در آستاراخان روسیه برگزار خواهد شد تاکید کرد : ایجاد سازمان همکاری های اقتصادی دریای خزر می تواند ظرفیت عظیم کشورهای همسایه را در مسیر گسترش روابط چند جانبه انسجام بدهد و پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای تشکیل این سازمان فضای جدید همکاری را به روی کشورهای ساحلی خزر می گشاید .
«مهدی سنایی» با رد دخالت کشورهای فرامنطقه ای در گفتگوهای خزر تصریح کرد : حفظ صلح و تامین امنیت پهنه آبی خزر جز در سایه وحدت نظر و همکاری کشورهای ساحلی امکان پذیر نیست و نیروهای خارج از منطقه دستاوردی جز بروز تهدیدهای جدید ، تروریسم ، ناامنی ، افراط گرایی و افزایش قاچاق مواد مخدر در این منطقه نخواهند داشت.
سفیر ایران در روسیه با اشاره به اینکه ایران امید دارد در نشست آتی وزرای خارجه و سران کشورهای همسایه خزر توافقات ارزشمندی حاصل شود گفت: توسعه امکانات حمل و نقل و آثار مثبت بهره گیری از راهگذر شمال-جنوب و دسترسی کشورهای ساحلی خزر به خلیج فارس از مسیر ایران می تواند گام مهمی در توسعه همکاری های اقتصادی همسایگان خزر داشته باشد.
وی تصریح کرد: توجه به موضوع حفظ محیط زیست و پرهیز از اجرای طرح های انتقال انرژی که سبب آلایندگی دریای خزر می شود نیز از دغدغه های جدی است که باید کشورهای ساحلی به آن به صورت ویژه توجه کنند.
نماینده کشورمان در نشست بین المللی گفتگوی خزر در ادامه گفت: رژیم حقوقی دریای خزر همچنان بر پایه معاهدات 1921 و 1940 میان ایران و شوروی استوار است که در آن هیچگونه مرزبندی در دریا انجام نشده است و دستیابی به توافق همه کشورهای ساحلی برای اجرای طرح های انتقال انرژی در خزر ضروری است.
سنایی خاطرنشان کرد: ایران تاکنون در همه ابتکارات و موضوعات دریای خزر فعالانه مشارکت داشته است و در نشست های مختلف منافع همه کشورها را در نظر گرفته است و در آینده نیز در این چارچوب حرکت خواهد کرد.
در این نشست نمایندگان عالی کشورهای ساحلی خزر از جمله روسیه ، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان ، قزاقستان نیز دیدگاههای خود را درباره گسترش همکاری های کشورهای ساحلی بیان کردند.
ایگور برادچیکوف نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور دریای خزر نیز در این نشست گفت : پنج کشور ساحلی دریای خزر باید با توسعه همکاری ها منابع سرشار این منطقه را برای نسل های اینده حفظ کنند.
وی با اشاره به تدوین چند کنوانسیون مرتبط با دریای خزر از جمله تصویب کنوانسیون زیست محیطی در تهران ابراز امیدواری کرد پنج کشورساحلی خزر بزودی به توافقات جدیدی در زمینه همکاری های منطقه ای دست یابند .
این مقام ارشد روس خاطرنشان کرد: برگزاری چهارمین نشست سران پنج کشور ساحلی دریای خزر در آستاراخان روسیه گام مهمی در دستیابی به توافقات جدید میان کشورهاست.
شرکت کنندگان در این نشست بین المللی همچنین درباره گسترش همکاری ها در زمینه زمین شناسی ، استخراج منابع نفت و گاز ، شیلات ، محیط زیست ، توسعه زیرساخت های اقتصادی و صنعتی ، اجرای طرح های مشترک پژوهشی و توسعه همکاری ها میان سازمان ها و موسسه های دولتی و بخش خصوصی پنج کشور همسایه خزر تبادل نظر کردند.