پخش زنده
امروز: -
رئیس جمهور گفت: گردهمایی مجالس کشورهای اسلامی فرصتی مغتنم برای بیان اندیشه و فهم متقابل و آشنایی عمیق با مسایل جهان اسلام و تصمیم گیری برای حرکت در مسیر جهانی معتدل تر است.
به گزارش واحد مرکزی خبر، آقای روحانی در آغاز سخنانش در مراسم افتتاحیه نهمین اجلاس اتحادیه مجالس اسلامی افزود: گردهمایی مجالس کشورهای اسلامی فرصت مغتنم برای بیان اندیشه، تعامل فی ما بین در حوزه های اندیشه و عمل، فهم متقابل، آشنایی عمیق با مسائل جهان اسلام و تصمیم گیری و حرکت در مسیر جهانی معتدلتر، مطمئنتر، امنتر و توسعه یافتهتر برای همه مسلمانان است.
وی گفت: ضروری می دانم به جهت گیری های اساسی سیاست خارجی کشورم در رابطه با جهان اسلام و آینده مسلمانان در این نشست ارزشمند اشاره کنم و آنچه از رهگذر تحولات سیاسی و استوار بر اعتدال، تدبیر و امید و مبتنی بر اخلاق و تعامل حاصل شده است را بیان کنم.
روحانی افزود: همه می دانید امروز مسلمانان با موضوعات، بحران ها و چالشهای بزرگی روبرو هستند.
رییس جمهور گفت: این موضوعات طیف قابل توجهی را در بر می گیرد از نابسامانی در مسایل امنیتی تا بحران های اقتصادی، از فقدان نظم اجتماعی تا تلاش بیش از60 ساله برای آزادی سرزمین فلسطین و قدس شریف و کوشش چند ساله اخیر برای حل سیاسی بحران سوریه.
روحانی گفت: واقعیت این است که منابع عظیم طبیعی و انسانی و جغرافیایی جهان اسلام به گونه ای مناسب و صحیح برای مقابله با طیف مشکلات و مصائب مسلمانان به کار گرفته نمی شود.
وی افزود: بدون تردید مسلمانان با ثروت عظیم اقتصادی و موقعیت ژئوپلیتیک و موثر و تعیین کننده می باید به مراتب بهتر از آنچه که امروز شاهد آن هستیم در جهان زندگی کنند و جایگاه شایسته تری در میان ملل و مذاهب دیگر داشته باشند.
رییس جمهور گفت: علاوه بر مواهب طبیعی و موقعیت ژئوپلیتیک و جمعیت مناسبی که مسلمانان در اختیار دارند ثروت عظیم تری به نام اسلام در میان ما وجود دارد که اگر اصول و مبانی آن را مدنظر قرار دهیم در مدت زمان بسیار کوتاهی سرزمین های اسلامی از قلب آفریقا تا دورترین نقاط آسیا با تمسک به آیه شریفه «واعتصموا به حبل الله جمیعا و لاتفرقوا» از وحدت ، ثبات، پیشرفت، معنویت و عزتی کم نظیر در سطح جهانی برخوردار خواهند شد.
وی گفت: اگر ما مسلمانان به راستی و در عمل به آموزه های بلند اسلامی عمل کنیم، به جای آن که شاهد مشکلات دیگر در خانواده بزرگ جهان اسلام باشیم، برکت و گشایش در افق پیش رو را شاهد خواهیم بود.
رئیس جمهور گفت: آنچه اسلام به ما میآموزد و در آیات الهی و سنت پیامبر اسلام و خاندان مطهر ایشان و سخنان گوهربار مندرج در کتب روایی شیعه و اهل سنت است این واقعیت است که مصلحت و منفعت جمع را اولویت دهیم.
روحانی افزود: به همه مسلمانان از هر گوشه جهان اسلام باید با دید تساوی نگاه کنیم و به دانش و علم اهمیت دهیم و با اعمال خود موجبات دعوت همگان به دین مبین اسلام را فراهم کنیم.
وی گفت: باید برای تفاهم، همزیستی، تسامح و حل و فصل سریع اختلافات و مشکلات نهایت کوشش را به عمل آوریم.
روحانی افزود: به عنوان رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران اعلام می کنم که چنین رویکردی به جهان اسلام دارم و در تصمیم های خود منافع سیاسی و امنیتی همه کشورهای اسلامی به ویژه کشورهای مسلمان همسایه را به صورت متقابل مد نظر داریم.
وی گفت: آنچه می تواند همه مسلمانان از هر قومیت و ملیتی را متوجه مسائل و مصائب جهان اسلام کند جایگاه ما در نظام بین الملل و میان ملت هاست.
رئیس جمهور افزود: در سال های 1982 تا 1987 کشورهای در حال توسعه 31 درصد و کشورهای پیشرفته 69 درصد از تولید ناخالص جهانی را در اختیار داشتند و پیش بینی میشود در سال های 2012 تا 2017 سهم کشورهای در حال ظهور اقتصادی 74 درصد و کشورهای پیشرفته 26 درصد باشد.
روحانی گفت: سؤال اینجاست که جایگاه کشورهای اسلامی در میان اقتصادهای در حال ظهور و نوظهور جهان به چه صورت است؟
وی افزود: مطالعات و آمارها نشان می دهد سهم شرق آسیا و آمریکای لاتین به مراتب بالاتر از کشورهای اسلامی است.
روحانی گفت: امروز به وضوح اثبات شده است که اقتصاد کشورها و بنگاه های تولیدی، تجاری، بانکی و مالی از یک طرف و رضایتمندی شهروندان و احترام به حقوق و ارزش ها و خواست آنها از سوی دیگر استوانه های عزت، سربلندی، استقلال و حفظ هویت و فرهنگ هستند.
جهان اسلام محتاج نظریه بنیان آفرین برای اثبات در دنیا
رییس جمهور در ادامه سخنرانی خود در آیین افتتاحیه نهمین اجلاس اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی گفت: در نظام بین المللی کنونی، کشورهایی هستند که با اتکا به بنیان های مستحکم داخلی خود توانسته اند جایگاه کشورشان را حتی در برابر قدرت های بزرگ ارتقا بخشند.
روحانی اظهار داشت: از این رو جهان اسلام محتاج یک نظریه بزرگ تحول آفرین است که بر اساس آن و با تکیه بر مدیریت کارآمد ، جهان اسلام بهتر شناخته شود و از این طریق جهان اسلام بیش از پیش در دنیا اثبات شود.
وی با بیان اینکه در شان مسلمانان نیست که برای رفع مشکلاتشان به قدرتهای بزرگ متکی باشند یا از آنها میانجی بطلبند گفت: فقدان وحدت و دوری از آموزه های پیامبر اکرم(ص) چنین شرایطی را برای ما بوجود آورده است.
آقای روحانی تفسیر نادرست از اعتقاد سرنوشت از پیش تعیین شده، نبود کار جمعی، متوقف شدن در امور ذهنی، اجازه دادن به خارجی ها برای مداخلات خارجی، بی تفاوتی به هجمه های فرهنگی، کاهش خودباوری و ضعف اساسی در ایمان به اراده؛ مجموعه ای از شرایط ناگوار برای مسلمانان بوجود آورده و نیاز است مسلمانان با اهتمام و یکپارچگی این مسائل را حل کنند.
رئیس جمهور گفت: شناخت منظومه جهانی و جایگاه مسلمانان مهمترین چالش مسلمانان در تحولات دنیای جدید است.
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود در افتتاحیه نهمین اجلاس اتحادیه مجالس اسلامی گفت: مطالعه متون پر گهر اسلامی به وضوح به ما نشان می دهد که اسلام خود منبع تحول، تحرک و رشد است.
دکتر حسن روحانی افزود: در چند قرن ظهور اسلام، مسلمانان تمدنی عظیم و مثال زدنی به لحاظ فلسفی، علمی، اخلاقی، اجتماعی و مادی بنا کردند.
وی گفت: اسلام دارای فرهنگی غنی و مخزنی بی پایان از باورها و تعالیم نجات بخش است؛ این که کدام بخش از آموزه های دینی در چه شرایطی اولویت بیشتر پیدا می کند و کدام قسمت ها باید بیشتر مورد اهتمام قرار گیرد و این که مجموع اصول، اخلاق و باورها در یک جا دیده شود و احکام اسلام با توجه به شرایط زمان و مکان به کار بسته شود بستگی به توان تشخیص قدرت اولویت بندی، ابتکار عمل و فکر و درجه درک عمیق از فرهنگ بلند اسلام و فهم مسایل زمان در جهان دارد.
رئیس جمهور ادامه داد: به شدت نیاز داریم تا شخصیت و اعتماد به نفس مسلمانان را ارتقا بخشیم.
دکتر روحانی افزود: ذهن قبیله ای، غیر مبتکر و غیر متحرک موجود در جوامع اسلامی که ما را از کار و تلاش و اهتمام دور نگهداشته است کنار بگذاریم چرا که تحول در جهان اسلام نیازمند تحول درفکر، ذهنیت، اندیشه، رویکرد و گفتمان است. تا جایگاه جمعی مسلمانان در نظم جهانی مشخص شود و مسلمانان مبتکرترین، کارآمدترین و موثرترین ملت ها و شهروندان جهان محسوب شوند.
بدون تلاش نمی توان از دیگران سبقت گرفت
رئیس جمهور گفت: طبیعی است که ما نمیتوانیم بدون کار و تلاش، بدون فکر و اندیشه، بدون تدبیر و امید و بدون انتظام و نظم از دیگران سبقت بجوییم.
آقای روحانی افزود: ما باید با جرات، جسارت، اعتماد به نفس و خودباوری کارهای بزرگ جمعی انجام داده و مسلمانان را در مسیر متفاوت تری قرار دهیم.
وی گفت: به باور بنده تمام آنچه که اکنون در ارتباط با ضرورت تحول در دنیای اسلامی عنوان کردم به یک عامل کلیدی وابسته است و آن مدیریت کارآمد و تشخیص دقیق اولویتهاست.
آقای روحانی افزود: از دیدگاه بنده موضوع تشخیص و تدقیق و مدیریت و فکر در تحول جامعه اسلامی کلیدی است.
وی گفت: ما مسلمانان هرچه سریعتر باید از فاز امنیتی حاکم بر جوامع مان عبور کنیم و به فاز توسعه هدفمند و پیشرفت و تولید ثروت و قدرت در سطح جهانی منتقل شویم.
آقای روحانی افزود: آیا قابل قبول است که صدها هزار مردم بیگناه سوریه در تمدن نابود شده شام و شهرهای ویران شده آن و یا در چادرها زندگی کنند و غیرمسلمانان در فکر تامین غذا و امنیت آنها باشند؟
رئیس جمهور گفت: آیا در شان ما مسلمانان است که هزاران کودک سوری از مدرسه رفتن محروم بمانند؟، آیا در شان ما مسلمانان است که مردم فلسطین در غزه از حداقل امکانات زندگی برخوردار نباشند و سرنوشت و آینده آنان توسط غیرمسلمانان رقم بخورد؟ آقای روحانی ادامه داد: آیا در شان ما مسلمانان است که در جای جای جهان اسلام ندای افراطی گری و تروریسم سرداده شود و درگیری های مذهبی و طائفه ای هر روز خون مسلمانان را بر زمین بریزد و اسلام هراسی در منظومه جهانی جایگزین دین رحمت و الفت شود؟
رییس جمهور گفت: اسلام هراسی باید در منظومه جهانی جایگزین دین رحمت و الفت شود.
آقای روحانی افزود: آیا فراموش کرده ایم که رژیم اشغالگر قدس بیش از همه از تداوم این بحران ها سود می برد و هر زمان که مسلمان با یکدیگر در منطقه با یکدیگر درگیر شده اند، سیاستهای اسرائیلی نسبت به فلسطین و لبنان خشنت تر و خون بارتر شده ست.
وی گفت: از منظر امام خمینی (ره) و رهبری معظم انقلاب مدظله العالی و جمهوری اسلامی ایران، مسئله اشغال سرزمین های اسلامی تنها زمانی حل خواهد شد که مسلمانان با وحدت عمیق و واقعی به مقابله با غاصبان بپردازند.
رییس جمهور افزود: نمایندگان جمهوری اسلامی ایران که پیوسته مبنای فکر و مدیریت خود را با جهان بینی با عظمت اسلامی پیوند زده اند، دست دوستی، همکاری، محبت، همزیستی مسالمت آمیز و تدوین دستور کار جمعی برای اهداف مشترک، شناخت مقابل منافع سیاسی و امنیتی یکدیگر، ائتلاف های بزرگ، گسترش تجارت و تبادل دو جانبه و چند جانبه را به روی همه کشورهای اسلامی دراز می کنند.
دفاع از ملت محروم فلسطین مدنظر مسئولان نظام اسلامی ایران است
رییس جمهور گفت: پس از انقلاب اولویت در دفاع از ملت محروم فلسطین و دفاع برای آزادی قدس شریف و حمایت از ملت های مسلمان مظلوم و نیز گسترش روابط با همه کشورهای اسلامی مدنظر مسئولان این نظام اسلامی قرار داشته است.
روحانی افزود: امروز مسلمانان به صورت بی سابقه ای در معرض فشارها، تهدیدها و مخاطرات برنامه ریزی شده و چند بعدی خارجی قرار گرفته اند.
وی گفت: این تهدیدها از تلاش برای جلوگیری از توسعه اقتصادی ما آغاز شده و تا تلاش برای از بین بردن هویت دینی و فرهنگی و ممانعت از وحدت میان مسلمانان ادامه یافته است.
روحانی افزود: شاید به ظاهر این گونه به نظر برسد که برخی کشورهای اسلامی در حال حاضر از این روند مستثنی هستند اما واقعیت این است که این تهدیدها همه جانبه است و در درازمدت همه را به عنوان یک مجموعه هدف قرار خواهد داد.
وی گفت: پیشنهاد مقابله جهانی با خشونت و افراطی گری که این جانب به نمایندگی از ملت بزرگ ایران در اجلاس اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح کردم و این پیشنهاد متعاقباً به شکل قطعنامه اجماعی به تصویب مجمع رسید، تکیه بر مبنای مشترک اخلاقی دارد و آن این است که همه انسان ها از هر دین، زبان، نژاد و ملیت در سرشت خود، کرامت، رحمت و اعتدال را می پسندد و از افراطی گری و کشتار بیگناهان و تجاوز به حقوق دیگران بیزارند.
رییس جمهور افزود: کشتن انسان های بی گناه؛ اوج افراط و خشونت است و تروریسم بلایی خشن، فراگیر و فرامرزی است و در عین حال خشونت ها و افراطی گری ها که گاهی با عنوان مبارزه با تروریسم علیه مردم بی گناه صورت می گیرد نیز به همان اندازه محکوم است.
روحانی گفت: اعمال فشار و وضع تحریم های غیرعادلانه به عنوان جلوه ای دیگر از خشونت است و ذاتاً ضد صلح و ضد حقوق بشر است که بر خلاف تبلیغات تحریم گران، دولت و دولتمردان را هدف قرار نمی دهد بلکه بیش از همه مردم عادی را قربانی دعواهای سیاسی خود می کنند.
وی افزود: نتیجه تحریم ها علیرغم هر گونه لفاظی و بازی با واژه ها همان آتش افروزی و جنگ طلبی و نابودی انسان هاست و این آتش فقط دامن قربانیان تحریم را نمی گیرد بلکه به اقتصاد و زندگی مردم جوامع تحریم کننده نیز لطمه وارد می کند.
اقتصاد و امنیت در جهان اسلام باید به هم پیوند یابد
رئیس جمهور گفت: امیدواریم در فرصتهای پیش رو و طی نشستها و گفتگوهای این اجلاس تفاهم بیشتر میان جمهوری اسلامی ایران با همه کشورهای اسلامی فراهم آید.
روحانی افزود: ما نیازمند تفاهم و تبادل نظر هر چه گسترده تر هستیم تا به برنامه ها، سیاستگذاریها و راهبردهای مشترک دست یابیم.
وی گفت: بدون فهم متقابل از شرایط و مسائل یکدیگر نمی توانیم به نتیجه برسیم تا سریعتر به حل و فصل مشکلات جهان اسلام برسیم.
رئیس جمهور افزود: ما باید بتوانیم اقتصاد و امنیت در جهان اسلام را به هم پیوند دهیم و از این طریق صلحی دائمی و رشدی پایدار و گسترش فرهنگ اسلامی را به ارمغان بیاوریم.
وی گفت: ما بهترین آرزوها را برای همه کشورهای اسلامی داریم؛ رشد آنها رشد ماست، عزت آنها عزت ماست و به هر میزان که مسلمانان بهتر زندگی کنند و نقش موثرتری در میان ملل جهان داشته باشند و سر بلندی اسلام ومسلمین را فراهم کنند برای ما ایرانیان نیز مایه افتخار است.
رئیس جمهور افزود: امیدوارم با تشریک مساعی که با مهمانان و مسئولان و روسای هیئتهای نمایندگی کشورهای دیگر فراهم می آید به بهترین تفاهم ها و کارآمدترین راهحلها و راهبردها برای افزایش همکاری و حل و فصل مشکلات مسلمانان دست یابیم.
وی گفت: همواره در ذهن داشته باشیم که اسلام و تعالیم اسلامی بهترین راهنمای ما خواهد بود.
رئیس جمهور افزود: امیدوارم گردهمایی روسای بین المجالس اسلامی در تهران که با پانزدهمین سال تاسیس این نهاد تقارن داشته است به هدف بلند خود در جهت همبستگی، اعتدال، عدالت و پیشرفت در پرتو تبادل آرا و تصمیم گیری در چارچوب مصوبات لازم دست یابد.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران دست همدلی و همکاری شما میهمانان عزیز را به گرمی میفشارد و برای اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی از خداوند بزرگ توفیقات روز افزون آرزو و برای شما اقامتی خوش در تهران آرزو میکنم و از حوصله شما سپاسگزارم.
میهمانان شرکت کننده در نهمین اجلاس اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی پس از سخنرانی آقای دکتر روحانی در افتتاحیه از این سخنان استقبال و برخی از آنان هنگام خروج رئیس جمهور کشورمان با وی مصافحه و گفتگو کردند.
باید جایگاه عزتمندی برای امت اسلامی ایجاد شود
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: با بهره گیری از توانمندی کشورهای اسلامی و جایگاه ژئوپلتیکی آنها می توان انتظار داشت جایگاه عزتمندی برای امت اسلامی ایجاد شود.
علی لاریجانی در مراسم اجلاس اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی افزود: با توجه به موج بیداری اسلامی که پایداری برای ظرفیت همگرایی و وحدت امت اسلامی را افزوده است می توان انتظار داشت کشورهای اسلامی هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک شوند.
وی گفت: اما در همین دوره بر خلاف انتظار امت اسلامی، صدای شومی از تحجرگرایی با ابزار تکفیر شنیده می شود که در جهت فرسایش امت اسلامی همان چیزی را پی گیری می کنند که دشمنان اسلام می خواهند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: آنان در حقیقت در پی این هستند که جریان مقاومت را بشکنند و به رژیم صهیونیستی روحیه بدهند.
لاریجانی همچنین با تشکر از میهمانان و هیئت های نمایندگان مجالس عضو اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی ابراز امیدواری کرد در این اجلاس بتوان دیدگاه های کشورهای اسلامی را هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: پیام این اجلاس که با حضور مجالس کشورهای اسلامی برگزار می شود، همبستگی هرچه بیشتر برای تحقق عدالت و پیشرفت است.
لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود در این اجلاس گفت: همه مسلمانان از حنفی، حنبلی، شافعی و جعفری همه خدای واحد را پرستش می کنند ، به سوی یک قبله نماز می گذارند ، کتاب آسمانی واحدی دارند و پیامبر واحدی را راهنمای خود می دانند.
وی ادامه داد: حضرت امام خمینی (ره) رهبر فقید انقلاب اسلامی بر پایه چنین اشتراکاتی در فرق اسلامی، اصل وحدت امت را مهمترین رکن آینده ساز جامعه مسلمانان می دانستند.
لاریجانی سپس خطاب به روسا و نمایندگان کشورهای اسلامی گفت: بارها این مطلب را از زبان قدرت های بزرگ شنیده ایم که با باید با تروریسم جدی مبارزه کرد اما سوال این است چرا در بیش از یک دهه در پس شعار مبارزه با این پدیده شاهد گسترش روزافزون آن هستیم و اکثر کشورهای اسلامی امروز از این رهگذر دچار مشکلاتی شده اند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: علت این است که کشورهای بزرگ با پدیده تروریسم برخورد تاکتیکی و تصور می کنند گاهی برای پیشبرد اهداف خود از تروریسم استفاده ابزاری کنند و نتیجه این خطای استراتژیک باقی گذاشتن مشکلات برای مردم منطقه است.
وی افزود: آنچه از تجربه سال های گذشته در این زمینه می توان دریافت این است که تروریسم و استکبار دو تیغه یک قیچی هستند که امت اسلامی را دچار تهدید کرده اند.
لاریجانی ادامه داد: امروز واقعیت این صحنه دردآور را مردم مظلوم افغانستان، عراق، پاکستان و سوریه بیش از سایر مناطق درک می کنند؛ دفاع بزرگ ملت ایران و رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای از بیداری امت اسلامی به جهت نجات ملت ها از سخن مضاعفی است که امروز در پوشش سخنان و تبلیغات فریبنده صلح طلبی قدرت های بزرگ، جهان را پر کرده است که نمونه بارز آن در صلح طلبی دروغین آمریکا در مسئله فلسطین است.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در پس طرح های متنوع انگیزه ای جز لگدمال کردن حقوق ملت فلسطین ندارند و به همین دلیل و به همین جهت راه ملت فلسطین فقط در مقاومت است.
لاریجانی افزود: نمونه دیگر این فریبکاری در موضوع هسته ای ایران نمایان شد؛ با این که می دانند ایران راه فناوری صلح آمیز را دنبال کرده است و به همین دلیل نظارت آژانس را پذیرفته اما ماجراجویانه با پرونده هسته ای ایران برخورد کرده اند اما استقامت ملت ایران این آگاهی را الزاما به آنها تحمیل کرد که همیشه نمی توان حقیقت را غبارآلود نشان داد.
وی گفت: امیدواریم مجددا آنها دچار اشتباه محاسباتی نشوند؛ ایران هوشیارانه مسیر مذاکرات را پی گیری می کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: خوشحالیم که اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی پس از دوره ای 15 ساله از توانمندی لازم برای همگرایی در زمینه های سیاسی ، فرهنگی، اقتصادی برخوردار شوند و امیدواریم در اجلاس تهران در ساحت عزت امت اسلامی و حل چالش ها کشورهای اسلامی موفق باشند.
لاریجانی ابراز امیدواری کرد: حضور روسا و نمایندگان مجالس کشورهای اسلامی در این اجلاس منجر به وحدت و همگرایی بیشتر و توسعه روابط اقتصادی فی مابین کشورها شود.
دبیرکل اتحادیه بین المجالس اسلامی: حضور بی سابقه اعضا در اجلاس نهم
دبیرکل اتحادیه بین المجالس اسلامی در افتتاحیه نهمین اجلاس اتحادیه مجالس اسلامی با تاکید بر نقش مجالس کشورهای اسلامی در ارتقای تفاهم مشترک و احترام گفت: برگزاری چنین نشست هایی به تقویت پیوندهای برادری در بین اعضا و پیشرفت گفتگو بین تمدن ها کمک می کند.
پرفسور محمود اوریلبلیچ با ابراز خرسندی برای حضور در تهران و شرکت در این اجلاس افزود: از این فرصت استفاده می کنم تا از نمایندگان کشورها در پانزدهمین سالگرد تاسیس این اتحادیه قدردانی کنم و از خدا بخواهم تا اقدامات مشترک با موفقیت همراه شود و بتوانیم به اهداف و آمال درخشان و در شان ما برسیم.
وی با قدردانی از ایران برای این که این اجلاس با حضور بی سابقه اعضا برگزار شده است؛ اضافه کرد: بیست و هشت رییس مجلس و یازده معاون اول روسای مجالس در جمع ما هستند و در مجموع نمایندگان چهل و هشت کشور در این کنفرانس حضور دارند و همچنین هفده ناظر از سازمان ها و اتحادیه های بین المللی در این کنفرانس شرکت کرده اند.
دبیرکل اتحادیه بین المجالس اسلامی گفت: حضور چنین مهمانانی گواهی بر این حقیقت است که اتحادیه ما در حال برداشتن تلاش های قاطعانه و مطمئن برای نایل شدن به اهداف خود است.
پرفسور محمود اوریلبلیچ با اشاره به اهداف برگزاری این اجلاس گفت: گسترش دموکراسی و حاکمیت سالم، ارتقای گفتگو در بین اعضاء برای گفتگو در زمینه موضوعات سیاسی ،اقتصادی ،فرهنگی و اجتماعی مربوط به همه اعضاست و همزمان رایزنی و هماهنگی با مردم کشورهای جهان به منظور احترام به حقوق بشر، برقراری صلح براساس عدالت است.
وی افزود: ما اکنون دعوت شدیم تا به جهان که جزیی آن هستیم در مقابله با درگیری خطرات موجود و دشواری ها در حوزه های سیاسی و اقتصادی و اجتماعی کمک کنیم.
وی به نیاز فوری جهان برای برقراری امنیت و صلح اشاره کرد و گفت: شاید فوریت در این زمینه مبارزه با هر نوع تروریسم، فرقه گرایی و افراطی گری باشد. اتحادیه ما در این زمینه بیشترین توجه را به فلسطین داشته است که گفته می شود در کانون مناقشه در خاورمیانه قرار دارد.
دبیرکل اتحادیه بین المجالس اسلامی در ادامه گفت: این اتحادیه همچنین خواستار افزایش سطح روابط با کشور فلسطین به سطح روابط کشور به کشور شده است. ما به صورت ویژه می خواهیم سراسر جهان از جمله خاورمیانه عاری از هر نوع تسلیحات کشتار جمعی از جمله تسلیحات هسته ای باشد.
وی تصریح کرد: تحریم های اقتصادی و مالی مانع اصلی در اجرای اعلامیه حق توسعه است.
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی: ضرورت یافتن راه حل مشکلات جهان اسلام
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی گفت: باید راهحلهای عاقلانه و حکیمانهای برای مشکلاتی که بر سر راه مسلمانان و جهان اسلام است پیدا شود.
تئوبن گوری راب در ابتدای سخنانش با تشکر از ایران گفت: اتحادیه پارلمانهای بین المللی اولین سازمان بین المللی است که توانست عضویت ناظر را در جمع شما در سال 2001 به دست آورد و سازمان شما نیز یک عضو فعال در اتحادیه پارلمانهای بین المللی است.
وی افزود: اتحادیه پارلمانهای بین المللی همواره تلاش می کند صلح و آزادی و تسامح با یکدیگر و احترام به حقوق بشر را در جهان گسترش دهد.
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی گفت: کنفرانس بین المجالس اسلامی باید مشکلاتی که در برخی کشورهای اسلامی دارد بررسی کند و دموکراسی، استقرار، ثبات و فرهنگ گفتگو باید از مسائل مورد اهمیت در کنفرانس شما باشد.
وی خطاب به حاضرین در جلسه افزود: باید راهحلهای عاقلانه و حکیمانه ای در برابر مشکلاتی که بر سر راه مسلمانان و جهان اسلام وجود دارد بیابید و در برابر چالشهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی راه حل ایجاد شود زیرا بدون شک به دیدگاه جدید و متحد شدن مواضع و دیدگاهها نیاز است.
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی ادامه داد: اتحادیه پارلمانهای بینالمللی اولین سازمان بینالمللی بود که قبل از یونسکو و سازمان ملل عضویت کامل به فلسطین داد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مسئله سوریه گفت: از همه می خواهم در زمینه کمک به حل بحران همکاری کنند تا به راه حل سیاسی برای این مشکل برسیم.
گوری راب تاکید کرد: نمیتوان پذیرفت که جهان امروز کشوری با ریشه های تاریخی و تمدنی و فرهنگی و انسانی را به گونه ای مشاهده کند که به ویرانه هایی و خرابی ها تبدیل شده باشد.
وی گفت: ملت بزرگی همچون ملت سوریه با انواع رنجها و دردها روبروست؛ راه حل ممکن برای این فاجعه بزرگ هیچگاه راه حل نظامی نیست و نخواهد بود و باید نتیجه گفتگوهای صادقانه و شجاعانه و سالم به راه حل مسالمت آمیز برسد.
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی با تقدیر از گامهای مثبت روابط بین المللی به ویژه در زمینه توافقنامه هسته ای ژنو و مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 افزود: این موضوع ما را در مرحله ای بسیار مهمی قرار داده است.
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی با اشاره به ضرورت رسیدن به راهحل برای موضوعات و مسائل جهانی افزود: ما امروز در جهانی زندگی می کنیم که حوادث آن متوقف نمی شود و صدای مردم جهان روز به روز در حال شنیدهتر شدن است که باید مورد اهمیت قرار گیرد و مردم به شفافیت و روشن شدن بیشتر نزدیک شدهاند.
وی گفت: قشرهای مختلف جامعه از جمله زنان و جوانان احساس می کنند کمتر در صحنه حاضرند و احساس به انزوا کشیده شدن در صحنه های سیاسی میکنند.
گوری راب در بخش دیگری از سخنانش افزود: جوانان رهبران آینده هستند و مشارکت آنها در تصمیمگیریهای جهان بسیار مهم خواهد بود.
وی همچنین گفت: هر دو سال یکبار اتحادیه پارلمانهای بین المللی و سازمان ملل مواردی در زمینه مشارکت زنان در صحنه های سیاسی مطرح می کند و ما در صدد ایجاد تحلیلی در این موضوع هستیم.
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی بر موضوع مشارکت بیشتر زنان در پارلمانها تاکید کرد.
وی همچنین با اشاره به برگزاری دوره چهارم کنفرانس اتحادیه پارلمانهای بین المللی در سال آینده از همه رؤسای پارلمانهای حاضر در کنفرانس بطور رسمی برای حضور در این نشست دعوت کرد.
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی در پایان از طرف اتحادیه پارلمانهای بین المللی پانزدهمین سالگرد تاسیس کنفرانس پارلمانهای کشورهای اسلامی را به اعضای آن تبریک گفت و اعلام آمادگی اتحادیه پارلمانهای بین المللی را برای همکاری اعلام کرد.
انتقال ریاست اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی به ایران
ریاست دوره ای اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به جمهوری اسلامی ایران منتقل شد.
رییس مجلس سودان که ریاست قبلی اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی را بر عهده داشت پس از سخنرانی؛ ریاست دوره ای این اتحادیه را به دکتر علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی منتقل کرد.
نیازمند افزایش رایزنی ها هستیم
رئیس مجلس سودان گفت: نیازمند افزایش مشاوره و رایزنی ها میان کشورهای اسلامی هستیم.
فاتح عزالدین المنصور در افتتاحیه نهمین اجلاس اتحادیه مجالس اسلامی افزود: با توجه به شرایط خاصی که منطقه دارد این اجلاس را آغاز کرده ایم و مراتب تقدیر و تشکر خودمان را از جمهوری اسلامی ایران به خاطر حسن میزبانی اعلام می کنیم.
وی گفت: همانطور که اطلاع دارید تهران، به عنوان دبیرخانه دائمی اتحادیه مجالس اسلامی انتخاب شده است و باید از این شرایط استفاده کنیم و امیدواریم در دوره نهم این اجلاس به دستور کار و نتایج خوبی برسیم.
فاتح عزالدین المنصور افزود: با توجه به اینکه جهان اسلام در شرایط خاصی قرار گرفته است، نیازمند افزایش مشاوره و رایزنی ها میان کشورهای اسلامی هستیم تا بتوانیم جهان اسلام را از خطرهایی که در برابر آینده جهان اسلام قرار گرفته است، رهایی ببخشیم.
وی گفت: از زمانی که نشست هشتم اتحادیه مجالس اسلامی در خارطوم سودان برگزار شد تا امروز شاهد تحولاتی در کشورهای اسلامی و در منطقه عربی هستیم.
المنصور افزود: امیدواریم اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی بیش از گذشته به سمت وحدت، یکپارچگی و همبستگی حرکت کند و بیانیه اجلاس همچنان در دستور کار باشد.
وی گفت: همچنین نشست اتحادیه مجالس اسلامی مورد توجه ما بوده و هست و فکر میکنیم که سطح حضور و مشارکت در این کنفرانس افزایش پیدا کرده است و شرایط برای موفقیت و بهبود وضعیت بیش از گذشته فراهم است.
رئیس مجلس سودان افزود: به ویژه آنکه زنان در جهان اسلام و در منطقه ما نقش مهمی داشتند و در بیداری که منطقه جهان اسلام به وجود آمده است زنان نقش تأثیرگذاری دارند و باید در زمینه افزایش همبستگی و اتحاد میان زنان کشورهای اسلامی گام های مؤثرتر برداریم.
المنصور افزود: در دوره قبلی این اجلاس در خارطوم نشست هایی در زمینه همبستگی و اتحاد برگزار شد و همچنین کمیته های کارشناسی نیز داشتیم و رایزنی های فراوانی برای حل مشکلات جهان اسلام شد.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات و مسائلی که امروز با آن مواجه هستیم، مسئله فلسطین است گفت: فلسطین در معرض خطر قرار گرفته است و همچنان باید اولویت شماره یک جهان اسلام باشد به ویژه آنکه مسئله یهودی سازی قدس و تخریب مسجد الاقصی به دست صهیونیست ها همچنان یکی از نگرانی ها و دغدغه های مسلمانان و جهان اسلام است.
المنصور افزود: با توجه به اینکه قدس قبله نخست مسلمانان است، ضرورت دارد که در این باره همبستگی میان ما وجود داشته باشد.
رئیس مجلس سودان در ادامه سخنان خود با اشاره به درگیری ها در کشور سوریه گفت: باید راه حل جدیدی برای جلوگیری از خونریزی در سوریه به دست بیاوریم.
فاتح عزالدین المنصور افزود: متاسفانه رنج های ملت سوریه طولانی شده و این موضوع به عنوان چالشی جدی برای امت اسلامی تلقی میشود که باید برای آن راه حلی مسالمت آمیز یافت.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تصویب قانون اساسی در کشور تونس گفت: به خاطر این موضوع به بردران تونسی خود تبریک می گوییم.
رئیس مجلس سودان با تاکید بر اینکه اتحادیه ما مانند سایر سازمانهای پارلمانی نیست، بلکه به عنوان کمکی برای کنفرانس همکاری های اسلامی است تا بتواند پیام اسلام را به جهان برساند افزود: اسلام مورد نظر اسلامی است که بر اساس تعالیم اسلامی می خواهد انسان ها از تاریکی رها شوند.
فاتح عزالدین المنصور ادامه داد: امت اسلامی یکپارچه است و مرزهای جغرافیایی نمی تواند آنها را از هم جدا کند.
وی گفت: وحدت اسلامی تحقق نمی یابد مگر آنکه مسلمانان احساس کنند امت واحده هستند زیرا خدا ، کتاب و پیامبر آنها یکی است.
رئیس مجلس سودان افزود: پارلمانهای ما در واقع نمایندگان وجدان امت اسلامی است و مرزهای جغرافیایی را در نوردیده است.
وی گفت: اسلام مورد نظر برای مقابله با چالش ها و تعامل با جهان و مقابله با اسلام هراسی و ایجاد هویت جوامع اسلامی، اسلام میانه رو و اهل تسامح است و اسلام افراط گرایی و تحجر نیست.
فاتح عزالدین المنصور افزود: تلاش می کنیم تا حسن همجواری و ارائه الگوی درست برای سایر جهانیان در دستور کار قرار بگیرد.
رئیس مجلس سودان با تاکید بر اینکه تشویق برای دستیابی به دانش و فناوری های نوین باید در دستور کار کشورهای اسلامی قرار بگیرد گفت: تقویت پژوهش های علمی، اولویت بخشیدن به پیشرفتهای علمی و تقویت همکاری های علمی بین کشورهای اسلامی باید در اولویت های کاری این اتحادیه باشد.
وی افزود: آموزش زبان عربی به عنوان زبان قرآن نیز باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
رئیس مجلس سودان خواستار توجه بیشتر به حقوق اقلیت های اسلامی در کشورهای عضو نیز شد و گفت: گسترش فرهنگ فقهی و پاسخگویی به نیازهای متنوع و مختلف کشورهای عضو از جمله مواردی است که باید در اولویت های ما قرار بگیرد.
فاتح عزالدین المنصور با تاکید بر اینکه در همه این موارد اسلام باید اصل همه امور قرار گیرد افزود: مقابله با تحریم های اقتصادی که علیه برخی کشورهای عضو تحمیل شده است از دیگر مواردی است که باید در دستور کار این اتحادیه باشد به طوریکه در برابر تحریمها دفاع صورت گیرد.
رئیس مجلس سودان گفت: اجلاس ما باید کمیته ای متشکل از خردمندان و نخبگان کشورهای اسلامی تشکیل دهد تا اختلافات میان کشورهای عضو را حل و فصل کنند.
در مراسم افتتاحیه این اجلاس سران سه قوه، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، رئیس مجلس خبرگان، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رؤسای مجالس و هیئتهای خارجی حضور دارند.
در جلسه افتتاحیه همچنین جمع دیگری از مقامات کشور از جمله آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان، حجت الاسلام ناطق نوری، حجت الاسلام سید حسن خمینی، دکتر ولایتی و همه نمایندگان مجلس شورای اسلامی حضور دارند.
در این دوره از اجلاس 47 کشور اسلامی، 15 سازمان و نهاد ناظر، بیش از 30 نفر از رؤسای پارلمانها و 17 نایب رئیس حضور دارند.
اولین گردهمایی نمایندگان مجالس کشورهای اسلامی بنا به دعوت گروه بین المجالس جمهوری اسلامی ایران با حضور نمایندگان 16 کشور اسلامی در خلال اجلاس 93 بین المجالس جهانی در مادرید تشکیل شد (مارس 1995) کشورهای شرکت کننده در این نشست بر ضرورت تشکیل بین المجالس اسلامی تاکید کرده و مقرر کردند که پیشنهادهای خود را در جلسه بعدی در خلال اجلاس 94 بین المجالس (اکتبر 1995) در بخارست ارائه کنند.
دومین گردهمایی نمایندگان مجالس کشورهای اسلامی به ابتکار گروه بین المجالس جمهوری اسلامی ایران با حضور نمایندگان 12 کشور در اکتبر 1995 در بخارست تشکیل شد و به دنبال آن سومین گردهمایی نیز با تلاش گروه ایران یک روز قبل از شروع اجلاس 95 بین المجالس (آوریل 1996) با حضور نمایندگان مجالس 10 کشور اسلامی و دبیرکل اتحادیه پارلمانی عربی در استانبول برگزار شد.
در ادامه تلاش ها گروه بین المجالس ایران دو نشست دیگر در حاشیه اجلاس 96 بین المجالس (پکن - سپتامبر 1996) برگزار کرد که در نشست دوم حاضران توافق کردند که در اولین جلسه کمیته برنامه ریزی اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی در آبان ماه 1375 در تهران شرکت کنند.
در نشست کمیته برنامه ریزی که با حضور نمایندگان مجالس ایران ، اندونزی، لیبی، سودان، سوریه، فلسطین ، پاکستان و بنگلادش در آبان 1375 در تهران تشکیل شد، هسته اولیه تاسیس اتحادیه بین المجالس اسلامی شکل گرفت در این نشست پیش نویس اساسنامه اتحادیه که در آن از تهران به عنوان مقر اتحادیه نامبرده شده بود، به تصویب اعضا رسید و مقرر گردید اولین کنفرانس سران مجالس کشورهای اسلامی در تهران یا اسلام آباد برگزار شود.
نشست نوبت صبح اجلاس اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به پایان رسید.
در افتتاحیه و نشست صبح اجلاس روسای مجالس افغانستان، الجزایر، لبنان، جمهوری آذربایجان، کویت و فلسطین سخنرانی کردند.