انتقاد سازمان گسترش از انباشته شدن دارایی ها در بانکها
رئیس هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) گفت: از ۱۰ شرکت برتر اول به لحاظ دارایی ، ۹ شرکت بانکی و یک شرکت از صنایع پتروشیمی است و سیاستگذاری غلط موجب شده است دارایی ها دست بانکها بیفتد.
به گزارش واحد مرکزی خبر؛ غلامرضا شافعی در همایش صد شرکت برتر افزود: از نظر دارایی ها ، بانکها و مؤسسات اعتباری 57 درصد و شرکتهای سرمایه گذاری و واسطه گری مالی 14 درصد و شرکت های پتروشیمی 7 درصد در رتبه بندی شرکتهای برتر سهم دارند ، همچنین 78 درصد از صادرات 500 شرکت برتر به سه گروه پتروشیمی ، 47 درصد ، سرمایه گذاریهای مالی 22 درصد و فرآورده های نفتی با سهم 9 درصد اختصاص دارد و عمده صادرات ما به نفت و گاز مربوط است.
شافعی با اشاره به اینکه پیمانکاری در کشور جایگاه شایسته ای ندارد ، گفت: با وجود سرمایه گذاریهای انبوه در نفت و گاز ،ماشین سازها و پیمانکارها در این کار زیاد مشارکت ندارند و درگیر نیستند.
وی با بیان اینکه باید در سرمایه گذاری میان بخش نفت و گاز و سایر بخشهای وابسته و مکمل ، تجانس برقرار باشد ، گفت: چه طور می شود به وزارتخانه ای 14 و نیم درصد درآمد نفت داده شود اما به وزارتخانه دیگر داده نشود و این وزارتخانه نتواند وزارتخانه قبلی را پشتیبانی کند که در نتیجه کشور ضرر می کند.
شافعی با اشاره به اینکه آنچه این روزها مهم است ، سهم دانش فنی در شرکتها و بنگاههاست ، گفت: گروه دانش بنیان در رتبه بندی شرکتهای برتر جایی ندارد و این خسارت است بنا بر این باید به هدایت شرکتهایی که دانش تولید می کنند ،اهمیت دهیم تا سهم آنها در رتبه بندی شرکتهای برتر لحاظ شود.
رییس سازمان گسترش همچنین از نابرابری جغرافیایی شرکتهای برتر انتقاد کرد و گفت: 336 شرکت از 500 شرکت برتر در تهران ثبت شده و کارخانه های 308 شرکت در تهران است.
شافعی افزود: 7 استان 410 شرکت برتر را در خود جای داده اند و این در حالی است که 48 شرکت برتر در 6 استان و 42 شرکت برتر در 17 استان دیگر واقع شده است.
وی افزود: امسال می خواستیم در 300 نقطه از کشور 300 طرح را اجرا کنیم که با یک رأی بازنده شدیم ، البته بناست با تدبیر وزارت صنعت 30 طرح در ابتدا انجام شود که مجلس باید در این باره اعتبار لازم را اختصاص دهد.
وی همچنین گفت: لوازم خانگی داخلی کم کم دارد جای خود را به خارجیها می دهد که باید در این باره چاره ای اندیشیده و
صنایع داخلی حمایت شود.
شافعی پیشنهاد کرد در دوره های بعدی رتبه بندی شرکتهای برتر علاوه بر شرکتها ؛ صد مدیر برتر نیز انتخاب و تقدیر شوند.
رییس سازمان گسترش گفت: در رتبه بندی صد شرکت برتر امسال با احتساب ارز 1226 تومانی ، فروش بانک ملی به عنوان دارنده اولین میزان فروش 16 و نیم میلیارد دلار است در حالی که اولین شرکت فورچون 487 میلیارد دلار و سی برابر فروش اولین شرکت ما فروش دارد در ضمن پانصدمین شرکت فورچون 23 میلیارد دلار و یک و نیم برابر اولین شرکت ما فروش دارد.
شافعی افزود: امسال 71 شرکت از شرکتهای برتر در دوره های قبل به رتبه های پایین تر سقوط کردند که هشت شرکت از صد شرکت گروه یک ، 13 شرکت از صد شرکت گروه دو ، 17 شرکت از گروه سه و 33 شرکت از صد شرکت گروه چهار و پنج سقوط داشته اند.
وی گفت: در 10 شرکت اول ما 4 بانک ، 5 پالایشگاه ، شرکت پالایش نفت و شرکت پتروشیمی و یک شرکت مخابراتی وجود دارد در حالی که در 10 شرکت فرچون شش شرکت نفتی ، دو شرکت خودرویی و شرکت خرده فروشی وجود دارند.
شافعی با بیان اینکه به علت تحریم ، خودروسازهای ما با کاهش فروش و سقوط هشت تا 36 رتبه ای در رتبه بندی شرکت های برتر مواجه بودند ، گفت: شرکت ها باید فضایی درست کنند که مردم این داشته ها را از خود بدانند و از آنها حمایت کنند.