پخش زنده
امروز: -
کاهش چشمگیر بارندگیها از یک سو و مصرف بی رویه منابع آبی از سوی دیگر، به تهدیدی جدی در حوزه کشاورزی و محیط زیست آذربایجانغربی تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز مهاباد؛ یکی از راهکارهای مهم مقابله با این تهدید توسعه روشهای نوین آبیاری است که علاوه بر افزایش ۹۰ درصدی بهره وری آب، سبب احیای دریاچه ارومیه هم خواهد شد.
آبی که به شیوه سنتی، زمینهای کشاورزی را در مینوردد، زیر زمین حال و روز خوشی ندارد بطوریکه ۳۵ سال پیش با حفر چاه چهار متری، چهار اینچ آب برداشت میشد، اما الان باید ۳۰ متر چاه حفر شود تا چهار اینچ و شاید کمتر هم آب بالا بیاد.متوسط سطح افت آبهای زیرزمینی در ۲۰ سال اخیر در کشور، ۵۰ سانتیمتر در سال بوده است.
سیدجمیل قادری، استاد دانشگاه میگوید: افت آبهای زیرزمینی در ۵۰ تا ۶۰ درصد مناطق کشور رخ داده که مهمترین تبعات آن، فرونشست زمین، اثرات زیست محیطی و ایجاد مشکلاتی در حاشیه شهرهاست.کشاورزان میگویند، یک زمین سه هکتاری به شیوه غرقابی، ۱۰۰ ساعت طول میکشد تا آبیاری شود، اما الان با شیوه بارانی، ۳۰ تا ۳۵ ساعت طول میکشد.
حسن پور، مدیرجهاد کشاورزی شهرستان مهاباد گفت: تاکنون ۹ هزار و ۵۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی این شهرستان زیر پوشش آبیاری نوین قرار گرفته و دو هزار و ۵۰۰ هکتار دیگر هم در حال اجراست که بین ۳۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای اتمام آن به ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی میگوید:توسعه آبیاریهای نوین، هم بهره وری آب را تا ۹۰ درصد افزایش میدهد، هم به مدد دریاچه ارومیه میآید.دیانتی افزود: تاکنون حدود ۸۰ هزار هکتار از اراضی آبی استان به سامانه نوین آبیاری تجهیز شده که ۶۰ هزار هکتار آن در حوزه آبریز دریاچه ارومیه و ۲۰ هزار هکتار درخارج از حوزه آبریز دریاچه ارومیه قرار گرفته است.وی افزود: برای اجرای این طرحها بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه شده و درحال حاضر از اعتبارات آبهای مرزی هم ۶۱ هزار هکتار زیر پوشش آبیاری تحت فشار قرار گرفته است.در حال حاضر حدود ۳۰ درصد زمینهای کشاورزی استان به سامانه آبیاری نوین مجهز شده است.