تصویب لایحه الحاق به موافقتنامه استفاده از واگنهای کشورهای مشترک المنافع
مجلس با لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه استفاده مشترک از واگنها و کانتینرهای متعلق به کشورهای مستقل مشترک المنافع موافقت کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، نمایندگان در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی با گزارش کمیسیون عمران در مورد کلیات لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه استفاده مشترک از واگنها و بارگنجهای (کانتینرهای) متعلق به کشورهای مستقل مشترک المنافع جمهوری آذربایجان، جمهوری گرجستان، جمهوری لتونی، جمهوری لیتوانی و جمهوری استونی با ۲۲۲ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۱ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
عبدالجلال ایری سخنگوی کمیسیون عمران مجلس درباره کلیات موافقتنامه لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه استفاده مشترک از واگنها و بارگنجهای (کانتینرهای) متعلق به کشورهای مستقل مشترک المنافع جمهوری آذربایجان، جمهوری گرجستان، جمهوری لتونی، جمهوری لیتوانی و جمهوری استونی، گفت: این موافقتنامه با تائید ۶ کشور یاد شده به تصویب رسیده است که به واسطه آن میتوان واگنها و کانتینرهای مورد نیاز کشور را برای بهره برداری بیشتر از تجارت استفاده کرد، در این موافقتنامه عنوان شده که باید کانتینرها و واگنهای مورد نیاز وارد کشور شوند نه اینکه موضوع ریل و گستردگی آنها مورد بحث باشد، دولت در این زمینه باید دفاع مناسبی داشت.
وی افزود: امروز بحث اصلی در این موافقتنامه مسئله ریل نیست بلکه واگنهای مورد نیاز برای گسترش زیرساختهای تجاری است، برای بهره وری از مزیت راه آهن نیازمند تامین واگن هستیم و باید برای این مهم هزینه زیادی پرداخت کنیم و تاکنون نیز پرداخت شده است، همگی به این موضوع واقف هستیم.
همچنین نمایندگان در جریان بررسی ماده واحده لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه استفاده مشترک از واگنها و بارگنجهای (کانتینرهای) متعلق به کشورهای مستقل مشترک المنافع جمهوری آذربایجان، جمهوری گرجستان، جمهوری لتونی، جمهوری لیتوانی و جمهوری استونی با ۲۲۶ رأی موافق، ۴ رأی مخالف و ۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۵ نماینده حاضر در جلسه با جزئیات این لایحه موافقت کردند.
ماده واحده این لایحه به شرح زیر است:
ماده واحده - موافقتنامه استفاده مشترک از اتاقهای چرخدار قطار (واگنها) و بارگنجهای (کانتینرهای) متعلق به کشورهای مستقل مشترکالمنافع جمهوری آذربایجان، جمهوری گرجستان، جمهوری لتونی، جمهوری لیتوانی و جمهوری استونی مشتمل بر یک مقدمه و (۵) ماده بهشرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره - در اجرای این موافقتنامه و اصلاحات بعدی آن رعایت اصول هفتاد و هفتم (۷۷)، یکصد و بیست و پنجم (۱۲۵) و یکصدو سی و نهم (۱۳۹) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است.
ولی داداشی سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس در مخالفت با این لایحه، گفت: این لایحهای که به مجلس ارسال شده است و در بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای مشترک المنافع جمهوری آذربایجان، جمهوری گرجستان، جمهوری لتونی، جمهوری لیتوانی و جمهوری استونی آورده شده است زیرساختهای آن فراهم نیست، برای داشتن استانداردهای ریلی باید در سه بعد بین المللی استاندارد، بین المللی کم عرض، بین المللی با عرض بسیار مورد بررسی قرار بگیرد که متاسفانه مطالعات زیرساختی در این زمینه انجام نگرفته و برخی کشورها دارای استانداردهای ریلی عرضی کم و برخی از آنها با استانداردهای ریلی بسیار هستند.
محمود طاهری در موافقت با لایحه یاد شده، گفت: اتصال زیرساختهای هر منطقه نخستین مسئله تجاری محسوب میشود، نمیتوان بدون بهره برداری از زیرساختها سخنی از این بهره برداری گفت، ایران از سالهای گذشته به دنبال پیوستن به مسیرهای تجاری برای کشورهای SAS است، برای توسعه آن از مسیرهای آسیایی نیازمند گسترش واگنها و کانتینرها هستیم تا بدین واسطه قدرت تجاری ایران را رشد دهیم.
هادی محمدپور در مخالفت با این لایحه یادآور شد: این لایحه برای جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت است، نکته اصلی اینجاست که باید استانداردهای ریلی رعایت شود، ما هنوز نتوانستیم مرز سرخس را به چابهار متصل کنیم، این پروژه به کندی پیش میرود، قبل از بررسی این لایحه باید زیرساختهای آن فراهم شود.
رحمدل بامری در موافقت با لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه استفاده مشترک از واگنها و بارگنجهای (کانتینرهای) متعلق به کشورهای مستقل مشترک المنافع جمهوری آذربایجان، جمهوری گرجستان، جمهوری لتونی، جمهوری لیتوانی و جمهوری استونی، اظهار داشت: قطعا باید جمهوری اسلامی ایران از منافع کشورهای همسایه به ویژه کشورهای مشترک المنافع بهره بگیرد، از آنجا که هدف ما رقابت در سطح منطقه و جهان است باید از تمام استانداردهای جهانی بهره بگیریم و زیرساختهای این لایحه را فراهم کنیم.
سید حسن هاشمی نماینده بیرجند در تذکری به لایحه یاد شده، تاکید کرد: در این لایحه به مواد ۳، ۴ و ۶ موافقتنامه دیگری اشاره شده است که باید به آن متعهد شویم، این موافقتنامه برای بررسی بیشتر باید به کمیسیون عمران ارجاع شود تا ضعفهای آن برطرف شود، اما اصل مطلب که به مسئله واگنها و کانتینرها اشاره دارد موضوع بسیار مناسبی است.
مهرداد گودرزوند چگینی نماینده رودبار در تذکری تصریح کرد: این لایحه، لایحه مناسبی است، اما باید توجه کنیم که در بررسی آن معاونت وزارتخانه راه و شهرسازی باید حضور داشتند تا زیرساختهای این مهم را بررسی کرده، اما متاسفانه در حال حاضر از معاونت وزارتخانه یاد شده شخصی وجود ندارد، امروز در کشور بسیاری از راههای ما نیمه کاره رها شدهاند.