پخش زنده
امروز: -
مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس تأکید کرد: با ارائه گواهی صرفهجویی و توزیع سهمیه عادلانه انرژی و قیمتگذاری صحیح در بازار، میتوانیم امکان خرید و فروش یارانه انرژی را برای مردم فراهم کنیم.
به گزارش خبرگزاری صداسیما، مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با حضور در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر درباره توزیع عادلانه یارانه انرژی اظهار کرد: در حال حاضر نباید به طرحها و ایدههای مختلف پرداخت. طبق برنامه هفتم توسعه و ماده ۴۶ قانون برنامه، راهکارها، ساختارها و الزامات اجرایی طرح توزیع عادلانه یارانه انرژی به طور شفاف بیان شده است.
وی افزود: در مجلس ۱۱ دو آسیب شناسی در خصوص اینکه چرا حوزه مدیریت مصرف انرژی جدی گرفته نمیشود، انجام شد که اشکالاتی از قبیل مشکل دوم نبود منابع کافی و نهادهای مربوطه، شناسایی شد و برای حل مشکل دوم، سازمانی به نام سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی زیر نظر رئیس جمهور شکل گرفت.
شریعتی ادامه داد: برای توزیع عادلانه یارانه انرژی، باید به افراد کممصرف پاداش داده شود. همچنین، کسانی که به دلیل محرومیت اقتصادی از وسایل پرمصرف استفاده میکنند و کسانی که سهم انرژی آنها در حد الگو است، باید انرژی را با قیمت یارانهای دریافت کنند. در حال حاضر، حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد خانوارها کمتر از حد الگو انرژی مصرف میکنند، در حالی که ۱۵ تا ۲۵ درصد جامعه به عنوان مصرفکنندگان بد شناخته میشوند. باید طبق برنامهای برای کاهش مصرف این گروه، پاداشهایی در نظر گرفته شود.
وی افزود: در حوزه قیمتگذاری انرژی، نباید تغییرات زیادی در قیمتهای فعلی اعمال شود. بر اساس آمارها، میزان مصرف انرژی در دهک دهم حدود ۲۰ برابر بیشتر از دهک اول است و این گروه بیشترین استفاده از یارانه انرژی را میکنند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس تأکید کرد: با ارائه گواهی صرفهجویی و توزیع سهمیه عادلانه انرژی و قیمتگذاری صحیح در بازار، میتوانیم امکان خرید و فروش یارانه انرژی را برای مردم فراهم کنیم. این امر باعث کاهش قاچاق و مصرف غیرمجاز انرژی خواهد شد.
شریعتی همچنین افزود: اجرای سیاستهای غیرقیمتی و فعالیتهای فرهنگی میتواند تاثیر زیادی در کاهش مصرف انرژی داشته باشد.
حامد صاحبهنر، کارشناس ارشد انرژی، در ادامه اظهار کرد: ناترازی انرژی در کشور به شدت در حال رشد است و این مشکل باعث شده که اداره کشور به سختی ادامه پیدا کند. پارس جنوبی که ۵۰ درصد انرژی کشور را تأمین میکند، با افت فشار و تولید مواجه خواهد شد. اگر راهحلی برای این مشکل پیدا نشود، پیشبینی میشود که تا سال ۱۴۱۰ باید ۳۰ میلیارد دلار سوخت مایع وارد کشور کنیم تا جایگزین افت تولید پارس جنوبی شود.
وی درباره یارانه پنهان انرژی گفت: یارانه پنهان در کشور وجود دارد که باید به درستی مدیریت شود. میتوان انرژیای که بخش قابل توجهی از آن تلف میشود را به ارز و ثروت تبدیل کرد و در نهایت به افزایش قدرت خرید مردم کمک کرد.
صاحبهنر افزود: در حوزه گاز، اختلاف زیادی بین دهکهای مختلف وجود ندارد و الزاما دهکهای پایین، کممصرف نیستند. اما در خصوص بنزین، ناعدالتی به وضوح دیده میشود. حدود ۷۰ درصد از مصرف گاز در سه پلهکان اول انجام میشود، در حالی که پلههای ۸ تا ۱۲ مجموعاً تنها ۵ درصد مصرف گاز خانگی را به خود اختصاص دادهاند.
وی در ادامه تصریح کرد: برای کنترل مصرف انرژی، هدف نباید تنها تغییر قیمتها باشد، بلکه باید ناترازی انرژی کاهش یابد. برای این کار باید راهکارهای تشویقی به مصرفکنندگان معرفی شود.
محمد علی خادم، کارشناس اقتصادی، در ارتباط تلفنی با شبکه خبر گفت: چالش اصلی در حوزه برق و گاز، شناسایی همه کنتورهای متصل به ذینفعان است. شناسایی مشترکینی که از یارانه انرژی بنزین استفاده میکنند، راحتتر از شناسایی مصرفکنندگان یارانه در حوزه برق و گاز است.
وی افزود: طبق برآوردهای مختلف، مصرف بیش از حد انرژی در حوزههای مختلف خانوار، صنعت و حملونقل وجود دارد. براساس محاسبات انجامشده، شاخص شدت انرژی نشان میدهد که در همه این حوزهها چیزی حدود ۷۰ تا ۱۰۰ درصد مصرف بیش از حد داریم.
خادم همچنین به استفاده از وسایل پرمصرف و مصرف غیربهینه انرژی اشاره کرد و گفت: دلایل زیادی برای این مصرف بیش از حد وجود دارد، از جمله قیمت پایین انرژی و قاچاق. طبق آمارهای توانیر، در حال حاضر یکسوم برق مصرفی بخش خانگی به ازای هر کیلوواتساعت تنها ۱۶ تومان پرداخت میشود.
وی در پایان تأکید کرد: در حال حاضر، مصرف و تولید گاز کشور حدود ۲۴۰ میلیارد مترمکعب در سال است و این میزان مصرف باید به طور جدی کنترل شود.