پخش زنده
امروز: -
مدیرکل فرآوردههای غذایی سازمان غذا و دارو: سم آفلاتوکسین خطراتی مانند مسمومیت، مشکلات کبدی و حتی سرطان کبد به همراه دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ عبدالعظیم بهفر با اشاره به افزایش مصرف آجیل در روزهای پایانی سال گفت: آفلاتوکسین نوعی سم قارچی است که در شرایط نامناسب نگهداری، روی مغزها و دانههای روغنی رشد میکند و این سم میتواند منجر به مشکلات کبدی، مسمومیت و در موارد شدید منجر به افزایش خطر سرطان کبد شود.
او افزود: وجود لکههای کپکزده، بوی نامطبوع، مزه تلخ و چروکیدگی از علائم ظاهری آلودگی به آفلاتوکسین است اما با این حال تشخیص قطعی این سم فقط از طریق آزمایشهای تخصصی در آزمایشگاههای مواد غذایی ممکن است.
نظارتهای سازمان غذا و دارو:
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با اشاره به پایشهای انجامشده در سالهای گذشته گفت: بررسیها حاکی از آن است که در بعضی نمونههای آجیلهای فلهای و نگهداریشده در شرایط نامناسب، میزان آفلاتوکسین بالاتر از حد مجاز بوده است به طوری که در سال گذشته حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از نمونههای بررسیشده دارای سطحی از آلودگی بودند که در مواردی منجر به معدومسازی یا بازگرداندن محصولات شد.
بهفر افزود: سازمان غذا و دارو بهطور مستمر از طریق آزمایشگاههای کنترل کیفیت، نمونهبرداری از محصولات بازار را انجام میدهد و امسال نیز گروههای بازرسی از مراکز عرضه آجیل، به خصوص در روزهای پایانی سال، نظارتهای خاصی را اجرا کردهاند و در صورت مشاهده آلودگی، محصولات توقیف و فروشندگان متخلف به مراجع قانونی معرفی خواهند شد.
هشدار به گروههای حساس
او درباره خطرات مصرف آجیل آلوده برای گروههای حساس هشدار داد و گفت: افراد دارای امراض کبدی، کودکان، سالمندان و بیماران دارای نقص ایمنی باید بیشتر مراقب باشند.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ادامه داد: آفلاتوکسین در طولانی مدت میتواند اثرات تجمعی بر سلامت کبد داشته باشد؛ به همین دلیل توصیه میشود این افراد حتماً از آجیلهای بستهبندیشده استفاده و از مصرف مغزهای مانده یا مشکوک اجتناب کنند.
امکان بررسی آزمایشگاهی آجیلها
بهفر با اشاره به روشهای تشخیص علمی این سم گفت: آزمایشگاههای کنترل کیفیت غذا و داروی مستقر در دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور و همچنین بعضی آزمایشگاههای خصوصی معتبر دارای تأییدیه سازمان غذا و دارو، قادر به انجام آزمایشهای تخصصی برای اندازهگیری میزان آفلاتوکسین هستند.
او ادامه داد: البته این آزمایشها عمدتاً برای تولیدکنندگان و واردکنندگان انجام میشود و مصرفکنندگان بهتر است با رعایت نکات ایمنی از خرید محصولات آلوده اجتناب کنند.
نحوه گزارش تخلفات
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پایان از مردم خواست در صورت مشاهده آجیلهای مشکوک، موارد را گزارش دهند.
بهفر تأکید کرد: مصرفکنندگان میتوانند از طریق سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت یا مراجعه به معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور موارد را گزارش دهند.
بازرسان سازمان غذا و دارو از طریق گزارشهای مردمی، روند بازرسی را سریعتر انجام داده و در صورت تأیید آلودگی با متخلفان برخورد خواهند کرد.