پخش زنده
امروز: -
روزنامه دیلی میل نوشت پس از مدتها بمباران مواضع یمنی ها، آمریکا نتوانسته است دریای سرخ را دوباره امن سازد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن، روزنامه دیلی میل افزود: نیروی دریایی آمریکا، در مبارزه با شورشیان در خاورمیانه، ناکام مانده است. به نوشته این روزنامه، با این که آمریکا در اوایل هفته جاری، بار دیگر مواضع حوثیها را بمباران کرد، دستکم ۵۳ نفر را کشت و صدها نفر را زخمی کرد، نتوانسته است حملات حوثیها را در دریای سرخ متوقف کند.
دیلی میل نوشت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در پیامی طولانی در شبکههای اجتماعی بار دیگر حوثیها را تهدید کرد و به ایران هشدار داد دست از حمایت از این گروه بردارد. این روزنامه نوشت، اما حوثیها بلافاصله، حملات خود را از سر گرفتند و پاسخ دادند.
روزنامه دیلی میل نوشت: «حوثیها از نوامبر سال ۲۰۲۳، در برابر حملات اسرائیل به غزه، با موشک و پهپاد به کشتیهای غربی در دریای سرخ حمله کردهاند که در پی این حملات، بسیاری از کشتیهای بازرگانی نمیتوانند از آبراهه سوئز عبور کنند.»
به نوشته این روزنامه، حدود ۳۰ درصد از تردد کانتینری جهان از دریای سرخ میگذرد و این مسیر برای کشتیرانی آفریقا و خاورمیانه مهم است. دیلی میل نوشت کشتیها ناچارند قاره آفریقا را دور بزنند تا بتوانند از آسیا، به اروپای غربی بروند، زیرا پس از بیش از یک سال، ارتش آمریکا نتوانسته است دریای سرخ را برای انها امن سازد. این روزنامه نوشت ناامنی دریای سرخ برای شماری از شرکتها تا ۳۰۰ درصد هزینه اضافه ایجاد کرده است و به گزارش سازمان بین المللی دریانوردی، هنوز شمار کشتیهای عبوری از این دریا، ۵۰ درصد شمار آن ها، پیش از حملات حوثی هاست.
روزنامه دیلی میل نوشت هزینه حملات آمریکا به حوثیها نیز بالاست، زیرا پهپادهای حوثی ها، با حدود ۲ هزار دلار تولید میشوند و هزینه موشکها و پهپادهای نظامی گران آنان به ۵۰ هزار دلار میرسد. به نوشته این روزنامه، حوثیها برای اعزام پهپادها و شلیک موشکها نیز به گروههای کوچک وابستهاند و پایگاهها بزرگ نمیخواهند. ارتش آمریکا برای خنثی کردن حملات حوثی ها، باید جت هایش را به پرواز در آورد یا موشک هایش را از کشتیهای نظامی در دریا شلیک کند که هزینه هر یک از این عملیات، از چند صد هزار دلار تا دو الی سه میلیون دلار میشود. به نوشته این روزنامه انگلیسی، این هزینههای آمریکا، جدا از هزینههای سرسام آور اعزام ناوهای هواپیمابر، ناوهای همراه، اسکادرانهای جتهای نیروی هوایی است که به میلیاردها دلار می رسد