پخش زنده
امروز: -
مدیران دستگاهها و سامانههای مرتبط با تولید و عرضه محصولات کشاورزی از جمله؛ سماک، سبک و سانکا معتقدند که وظیفه نظارت بر روند تولید محصولات کشاورزی و تعامل با درگاه ملی مجوزها بر عهده آنهاست و نباید در این زمینه موازی کاری شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور با تاکید بر اینکه یکی از اصلیترین اهداف شناسنامه دار کردن محصولات کشاورزی، حمایت از کشاورز بوده است، گفت: در گذشته، هنگامی که برخی از محصولات صادراتی برگشت میخورد، کشاورز و باغدار به عنوان متهم اصلی معرفی و گفته میشد که محصول تولیدی او بی کیفیت بوده و یا باقیمانده سموم و مواد شیمیایی در آن موجود است، لذا قانونگذار متخصصان این امر، یعنی مهندسان کشاورزی را مامور و متولی نظارت بر روند فنی تولید محصولات کرد و بنابراین، سازمان نظام مهندسی کشاورزی متولی اصلی این امر است.
حجت الله علیمحمدی، که در برنامه میز اقتصاد عصر پنجشنبه شبکه خبر حضور یافته بود، نظارت فنی بر روند تولید را وظیفه مهندسان کشاورزی خواند و گفت: اتاق اصناف کشاورزی وظیفه صنفی خودش را دارد و وزارت جهاد کشاورزی هم ناظر عالی است و مجری نمیتواند باشد.
در ابتدای این برنامه، داریوش سالم پور، مدیر کل دفتر امور میوههای سردسیری وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه یکی از وظایف ذاتی معاونت باغبانی تولید محصول کافی و سالم است، شناسایی بسترهای تولید و شناسنامه دار کردن واحدهای تولیدی باغبانی را وظیفه ذاتی و قانونی این معاونت خواند و افزود: با ابلاغیه وزیر جهاد کشاورزی از دیماه ۱۴۰۰ فرآیند شناسنامه دار کردن محصولات باغبانی شروع شده و امسال هم بر اساس بند الف ماده ۳۵ برنامه هفتم پیشرفت، شناسنامه دار کردن محصولات کشاورزی و بسترهای تولید به وزارت جهاد کشاورزی تکلیف شده است.
داریوش سالم پور در پاسخ به این سوال که در موضوع شناسنامه دار کردن محصولات، "شما متولی هستید یا ناظر"، وزارت جهادکشاورزی را متولی اصلی خواند و تصریح کرد: اتاق اصناف کشاورزی در بحث شناسایی بسترهای تولید و سازمان نظام مهندسی کشاورزی در بحث نظارت بر فرآیند تولید محصول سالم نقش اجرایی دارند.
مدیر کل دفتر امور میوههای سردسیری وزارت جهاد کشاورزی افزود: این دو تشکل بعنوان دو بازوی اجرایی همیشه در کنار وزارتخانه بودهاند و ما هم نظارت عالیه بر روند صدور شناسنامه داریم.
در ادامه، علیمحمدی، رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب و کارشناسان و مدیران ارشد کشور بر پررنگتر شدن نقش بخش خصوصی در عرصه تولید، تصریح کرد: دولت نقش متولی گری ندارد و تولید کننده اصلی بخش خصوصی است. نقش حمایتی و نظارتی بر عهده دولت است و باید بعنوان حامی و ناظر کمک کند.
علیمحمدی افزود: هدف از شناسنامه دار کردن محصول این است که ما به دنیا نشان دهیم و سند دار کنیم که این محصولی که ما صادر کردهایم، این فرآیند تولیدش است و فرآیند مصرف سموم و کود و نهادهها این طور بوده و این کار تخصصی است که ما انجام میدهیم.
علیمحمدی با بیان اینکه سازمان نظام مهندسی کشاورزی به عنوان بخش خصوصی نمیتواند در اموراتی که مربوط به دستگاههای نظارتی است دخالت کند، اظهار داشت: فرایند شناسنامه دار کردن محصولات با معرفی متخصص در سامانه سانکا انجام میشود که به سامانه سماک و از طریق آن به درگاه ملی مجوزها متصل است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور با تاکید بر اینکه این روند موازی کاری نیست، افزود: همه اینها بر اساس ساختار داخلی وزارت جهاد کشاورزی است و هر تغییری باید از طریق مدیر فناوری اطلاعات وزارتخانه باشد، زیرا متولی اصلی سامانه سماک وزارت جهاد کشاورزی است. به همین خاطر نگاه ما این است که اگر قرار است کشور یک سامانه داشته باشد، خواهشی که از دوستان داریم این است که یک سامانه را بپذیرند و مردم را در دو راهی و سه راهی قرار ندهیم.
مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی نیز با بیان اینکه در برنامه هفتم وزارت جهاد کشاورزی مکلف شده که با همکاری اتاق اصناف کشاورزی و سازمان نظام مهندسی کشاورزی این وظیفه را به درستی انجام بدهند، تصریح کرد: هر دستگاهی یک وظیفه خاصی را دارد و باید وظیفه اش را به خوبی انجام بدهد.
محمد شفیع ملک زاده با تاکید بر اینکه شناسنامه دار کردن محصولات در اصل وظیفه وزارت جهاد است که با تصدی گری تشکلها انجام میشود، تصریح کرد: هر تشکل یک سامانه اختصاصی دارد و سامانه سبک از حدود ده سال پیش تهیه شده و در اتاق اصناف کشاورزی آزمایشات خودش را انجام داده است و حتی در وزارت جهاد کشاورزی در فراخوانی که صورت گرفت در سال ۹۹ برای بررسی سامانهها و بیش از ۱۷۰-۱۸۰ سامانه بررسی شد، سامانه سبک به خاطر کامل بودنش و بخاطر این که تمام خواستههایی که وزارت جهاد و بخش کشاورزی داشت در این سامانه دیده شده بود، بعنوان یکی از سامانههای برتر شناخته شد.
مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی درباره علت قطع شدن این سامانه گفت: قانون سازمان فناوری و قانون اتاق اصناف گفته این سامانه حق دارد که مستقیم به درگاه ملی صدور مجوزها وصل بشود، اما با نظر وزارت جهاد کشاورزی که گفتند باید از طریق سامانه سماک باشد، ما هم پذیرفتیم و این کار را قبول کردیم و خوشبختانه اتصال هم در فروردین ماه شروع شد، اما متاسفانه بنا به دلایلی بعد از دو روز آمدند سامانه را قطع کردند.
سالم پور، مدیر کل دفتر امور میوههای سردسیری وزارت جهاد کشاورزی درباره علت قطع اتصال سامانه سبک گفت: مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت جهاد کشاورزی که وظیفه ساماندهی سامانههای اینترنتی و شبکههای آنلاین را دارد، یکسری اشکالات زیرساختی و ایرادات حقوقی و قانونی اعلام کرد باید رفع شوند و این ایرادات زیرساختی رفع شده و در حال اتصال هستند.
سالم پور، تصریح کرد: مراحل اداری و حقوقی آن انجام شده و ما منتظریم که آیین نامه اجرایی آن نهایی و ابلاغ بشود و طبق قانون ما اقدامات لازم و نظارت لازم را انجام بدهیم.
ملک زاده مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی نیز با تاکید بر اینکه سامانه سبک ایردای نداشت، اظهار داشت: آن زمان از این ۱۴۰-۱۵۰ سامانهای که در وزارت جهاد دارد کار میکند از هیچکدام نه سند مالکیت خواستند، نه تاییدیه فناوری خواستند، نه امنیت فتا خواستند؛ فقط روی سامانه سبک دست گذاشتند و گفتند این مالکیت شخصی دارد و این فلان است و ما را وادار کردند در طول این مدت رفتیم همه این مراحل را طی کردیم و همه اسنادی را که خواستند تهیه کردیم.
مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه روند امور در سامانه سبک براحتی و از طریق گوشی موبایل کشاورزان صورت میگیرد و متخصصان مورد نظر معرفی میشوند، اما سامانههای دیگر متأسفانه، چون بازدید ندارند و کارشناسی نمیرود آن را راستی آزمایی کند، شما هر درخواستی داشته باشید ظرف سه روز تأیید میشود و مجوز صادر میشود.
در ادامه این برنامه، سالم پور مدیر کل دفتر امور میوههای سردسیری وزارت جهاد کشاورزی گفت: در برنامه هفتم پیشرفت وزارت جهاد کشاورزی مکلف شده با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پس از ایجاد نظام رهگیری، ردیابی، بسته بندی و شناسنامه دار کردن برای نشان سازی و برندسازی محصولات اقدام بکند و وقتی حرف از نظام رهگیری میشود یعنی باید یک سامانه جامعی پشت آن باشد که به شبکه دولت، وزارت بهداشت، سازمان استاندارد ملی ایران و سازمان غذا و دارو اتصال داشته باشد.
سالم پور افزود: هم سامانه سانکای نظام مهندسی و هم سامانه سبک اتاق اصناف یک سری زیرساختها و یک سری قابلیتها دارند و در اتصال به شبکه بزرگتر وزارت جهاد کشاورزی بستر مدیریتی جامع تری برای تصمیم گیران ایجاد شود تا نظارت عالیه شان را داشته باشند.
مدیر کل دفتر امور میوههای سردسیری وزارت جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنانش با رد موازی کاری در روند شناسنامه دار کردن محصولات کشاورزی، اظهار داشت: طبق قانون، نظارت بر همه بسترهای تولید یعنی واحدهای باغبانی، واحدهای گلخانهای، قارچ خوراکی، کشت بافت، تولید نهال و همه این واحدهایی که بسترهای تولید هستند با مشارکت اتاق اصناف کشاورزی و کنترل فرآیند تولید محصول سالم در زنجیره تأمین با سازمان نظام مهندسی کشاورزی است یعنی هیچ تعارض منافعی یا موازی کاری نیست.
سالم پور افزود: طبق قانون همه وظایفشان مشخص است و ما هم طبق قانون و بر اساس برنامه هفتم نظارت خواهیم کرد.
علیمحمدی، رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی نیز در پایان این گفتوگو تصریح کرد: سامانه سِماک فصل الخطاب بخش کشاورزی است و حتی سامانه سانکا زیر مجموعه سماک است و ان شاءالله دوستان کمک بکنند سامانه سبک هم متصل بشود و این حلقهها به هم وصل شوند و خروجی آن عایدی مردم عزیز باشد.
ملک زاده مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی نیز در ادامه با اشاره به آیین نامه اجرایی نظام صنفی کشاورزی اظهار داشت: بند «و» از ماده ۳ گفته که نظارت و کنترل بر تولید محصول سالم و بهبود شرایط تولید، صادرات و واردات محصولات کشاورزی از وظایف اتاق اصناف کشاورزی است که باید انجام بدهد و موازی کاری هم صورت نمیگیرد.
ملک زاده افزود: سازمان نظام مهندسی نیز بخش فنی این کار را باید انجام بدهد و باید با گسیل کردن کارشناسان خود در این مسیر بحث بازدید و مسائل دیگر را هم انجام بدهد.
مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه بازدید از واحدهای تولیدی از وظایف این تشکل است، افزود: ما کارشناس نظام مهندسی را برای این کار انتخاب کردیم و اتاق اصناف از کارشناسان نظام مهندسی برای بازدید استفاده میکند و به هیچ عنوان موازی کاری انجام نمیدهیم.