تصمیم برای برداشت آبهای ژرف نباید عجولانه باشد
رئیس موسسه تحقیقات آب گفت: برای برداشت از آبهای ژرف باید توجه شود که این آب از نوع تجدیدپذیر باشد و به سفرههای زیرزمینی آسیب نزند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، کاویانپور ریاست موسسه پژوهشهای آب در نشست خبری امروز، ۴ بهمنماه در نمایشگاه صنعت آب و فاضلاب با درخصوص شرایط تراز آب دریای خزر گفت: با توجه به اینکه به دلیل تغییرات اقلیمی در سطح جهان شاهد افزایش تراز آب دریا هستیم به گونهای که تا سال ۲۱۰۰، تراز آب دریا در جهان یک متر افزایش خواهد داشت اما از طرفی دیگر ایران با کاهش تراز دریای خزر نیز روبه رو است. برای مثال، از سال ۱۳۵۶ تا سال ۱۳۷۴، تزار این دریا دو نیم متر افزایش پیدا کرد اما پس از آن تراز دوباره به سمت کاهشی شدن رفت به گونهای که ۲.۳ متر کاهش پیدا کرد و یک متر آن از سال ۱۴۰۰ به بعد اتفاق افتاد.
وی تشریح کرد در نتیجه طبق آخرین ارزیابی در سال ۲۰۲۵، تراز این دریا سالانه، ۲۵ سانتی متر کاهشی است که این کاهش تراز روی فعالیتهای مختلف مانند گردشگری و شیلات و... تاثیر خواهد داشت.
کاویانپور، در ادامه درخصوص اتحصال آب ژرف گفت: آبهای ژرف در کشور، به دوسته تجدیدپذیر و غیرقابل تجدیدپذیر تقسیم میشوند که برای استحصال آن باید هزینههای زیادی برای استحصال و برداشت آب از لایههای درونی زمین و همینطور تصفیه آن شود.
وی افزود: با توجه به اینکه برداشت از آبهای عمیق باید با پشتوانه مطالعاتی انجام شود تا به دیگر منابع آب زیرزمین آسیبی وارد نشود.
رئیس موسسه تحقیقات آب، درخصوص طرحهای برداشت از آبهای ژرف در کشور گفت: در دولت قبل دستورالعملی برای اکتشاف آبهای ژرف وجود داشت که مسئولیت مطالعاتی آن با معاونت علمی ریاست جمهوری و موسسه تحقیقات آب بود، در حال حاضر نیز یک پهنه به عنوان طرح مطالعاتی وجود دارد اما با توجه به هزینههای بالای استحصال آبهای ژرف و همچنین مخاطرات زیستمحیطی که میتواند داشته باشد مانند فرونشت زمین، به خطر افتادن برخی نقاط منابع تامین آب و... شود، باید به گونهای کار کرد که کمترین هزینه را برای کشور داشته باشد.
وی افزود: اگر هم زمانی آب ژرف برداشت شود باید توجه داشت که این آب از نوع تجدیدپذیر باشد.