به گزارش واحد مرکزی خبر، در کنار هزاران طرح مختلف ، طرح های شاخصی در استان اجرا شده که نشان از تلاش برای رفع محرومیت در استان دارد که طرح های اجرا شده در زمینه توسعه دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی ، ساخت سد ها ، ساخت راه های مواصلاتی و توسعه کشاورزی از شاخص ترین طرح های استان است.
در حال حاضر 90 هزار دانشجو در مراکز آموزش عالی استان مشغول به تحصیل هستند. دانشگاه سیستان و بلوچستان به عنوان دانشگاه مادر 18 هزار و 28 دانشجو دارد که شش هزار نفر از این دانشجویان در رشته های کارشناسی ارشد و 500 دانشجو در مقطع دکترا مشغول به تحصیلند.
این دانشگاه دارای 108 رشته کارشناسی ، 168 رشته و گرایش ارشد و 34 رشته و گرایش دکترا است.
دانشگاه سیستان و بلوچستان قطب علمی نانوسیالات ، قطب علمی کاتالیزور و نانو کاتالیزور و قطب پژوهش پتروشیمی در کشور در زمینه های کاتالیستی ، پلیمری و غیر پلیمری و یکی از اعضاء اصلی شبکه نانو فن آوری نهاد ریاست جمهوری است.
استان سیستان و بلوچستان دارای 18 شهرستان است که در 10 شهرستان آن دانشگاه پیام نور وجود دارد و مابقی شهرستان ها هم از جمله شهرستان های تازه تاسیس هستند که به تازگی و یا در چند سال اخیر از مراکز بخش به شهرستان ارتقاء یافته اند. در حال حاضر 22 هزار دانشجو در مراکز پیام نور استان و 30 هزار دانشجو در 10 واحد دانشگاه آزاد در شهرستان های مختلف استان مشغول به تحصیلند. دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز از جمله دانشگاه های شاخص استان است که فعالیت خود را از سال 65 در زاهدان آغاز کرد. این دانشگاه هم اکنون دارای 7 دانشکده با 51 رشته در رشته های کاردانی ، کارشناسی ، دکترای حرفه ای ، پزشکی ، دندانپزشکی و دکترای تخصصی با سه هزار و 435 دانشجو است. سیستان و بلوچستان به نسبت جمعیت دو میلیون و ششصد هزار نفری خود ، بیشترین دانشجو را پس از تهران دارد و از این استان به عنوان قطب دانشگاهی کشور نام برده می شود.
با توجه به شرایط اقلیمی گرم و خشک سیستان و بلوچستان و نیاز به حفظ ذخایر و منابع آبی این استان ، در چند دهه اخیر بیش از 25 سد بزرگ و کوچک تغذیه ای و ذخیره ای در نقاط مختلف استان ساخته شده است . 16 طرح سد سازی و هفت طرح آبرسانی دیگر هم در حال مطالعه است.
در بخش طرح های آبرسانی نیز 9 طرح آبرسانی در استان اجرا شده که از جمله آنها می توان به طرح عظیم آبرسانی از منابع آبی ( چاه نیمه ها )شهرستان زهک به شهرستان زاهدان با بیش از 200 کیلومتر اشاره کرد. با اجرای این طرح مشکل کمبود شدید آب در شهر 800 هزار نفری زاهدان رفع گردید. نصب آب شیرین کن چابهار و کنارک با قابلیت شیرین کردن آب دریا به میزان روزانه بیش از 12 هزار متر مکعب و تامین آب شرب حدود 150 هزار نفر از بنادر کنارک و چابهار از دیگر طرح های عظیم آب رسانی در استان است.
سیستان و بلوچستان با 187 هزار و 502 کیلومتر متر مربع مساحت یکی از پراکنده ترین جمعیت ها را در بین استان ها دارد و این استان فاصله بسیار زیادی با دیگر استان ها دارد که همین امر اهمیت راه های مواصلاتی را در استان نسبت به سایر استان ها دو چندان کرده است. از ابتدای انقلاب اسلامی تا کنون توجه ویژه ای به ایجاد راه های مواصلاتی و ساخت جاده ها به خصوص جاده های روستایی شده است. تا کنون بیش از دو هزار کیلومتر راه روستایی در مناطق شمالی و مرکزی و 3500 کیلومتر در مناطق جنوبی استان احداث گردیده است.راه آهن بم- زاهدان با بیش از 300 کیلومتر و جاده ترانزیتی چابهار- میلک که بندر چابهار را به افغانستان متصل می سازد از جمله طرح های عظیم راه سازی است که در استان انجام شده است. هم اکنون بزرگ راه های زابل – زاهدان ، خاش – ایرانشهر ، ایرانشهر- بمپور و زاهدان- نصرت آباد در حال ساخت است. راه آهن چابهار- زاهدان هم که قرار است بندر استراتژیک چابهار را به مشهد متصل سازد از طرح های عظیم راه سازی است که چندی پیش برای اجرای این طرح دو هزار میلیارد تومان اختصاص داده شد.
برق رسانی به روستاهای سیستان و بلوچستان هم از جمله طرح های بزرگی است که با هدف رفع محرومیت در استان انجام شده است.با توجه به پراکندگی مناطق مسکونی و روستا های دور افتاده در این استان می توان به اهمیت اجرای طرح های برق رسانی استان پی برد. در حال حاضر تمامی روستای بالای 20 خانوار استان از نعمت برق بهره مند هستند.
سیستان و بلوچستان در توسعه بخش کشاورزی نیز گام های بلندی برداشته است. با وجود این که این استان استانی کم آب است اما با اجرای طرح های کشاورزی به قطب تولید برخی از محصولات مانند موز تبدیل شده است. در حال حاضر پنج هزار هکتار باغ موز در جنوب سیستان و بلوچستان سالانه 135 هزار و 310 تن موز تولید می کند. محصولات خارج از فصل در سیستان و بلوچستان هم در سطح 24 هزار هکتار جوابگوی بخشی از نیاز بازارهای داخل و خارج از استان در فصول سرد سال است که از عمده ترین محصولات خارج از فصل در استان می توان به هندوانه ، پیاز و صیفی جات اشاره کرد. ایجاد 36 واحد بسته بندی گوشت ، کشتارگاه صنعتی با ظرفیت کشتار روزانه 9600 راس دام سبک و سنگین ، پنج واحد پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار ، 11 کارخانه تولید خوراک دام ، 24 واحد نگهداری خرما ، 14 واحد بسته بندی خرما ، 21 نهالستان میوه های گرمسیری ، نیمه گرمسیری و سردسیری ، ایجاد سیستم های آبیاری تحت فشار در 18 هزار هکتار ، ایجاد دو مرکز تحقیقات کشاورزی در ایارنشهر و زهک و ایجاد مرکز تحقیقات شیلات آبهای دور چابهار بخشی از طرح های کشاورزی در سیستان و بلوچستان است.
در بخش ورزش نیز طرح های بزرگی در استان انجام شده و یا در حال اجراست که مهمترین این طرح ها ساخت دهکده ورزشی در زاهدان است. این دهکده ورزشی در 60 هکتار ایجاد شده و هم اکنون دارای زمین فوتبال 15 هزار نفری ، سالن های سرپوشیده والیبال و بسکتبال مجزا برای ورزشکاران و جانبازان و معلولان ، استخرهای سرپوشیده خانم ها ، آقایان و جانبازان و معلولان ، سه سالن رزمی ، سالن های دو و میدانی و یک سالن ژیمناستیک است. در این ورزشگاه یک سالن چهار هزار نفری هم در حال ساخت است. از دیگر طرح های در حال ساخت ورزشی در استان می توان به سالن دو هزار نفری در چابهار ، خانه های کشتی و کبدی در زابل ، اولین زمین کریکت کشور در چابهار و خانه کشتی در زاهدان اشاره کرد. با اجرای طرح های ورزشی در استان سرانه فضاهای ورزشی برای هر شهروند استان از 19 سانتی متر مربع به 57 سانتی متر مربع رسیده که با اتمام طرح های در دست اجرا به 60 سانتی متر افزایش خواهد یافت.
دستاوردهای انقلاب اسلامی در لرستان
استان لرستان یکی از استانهای محروم کشور در قبل از انقلاب بود که با پیروزی انقلاب اسلامی مسئولان نظام ، نگاه ویژه ای به این خطه داشته اند.
توجه به بهداشت و درمان شهروندان از حقوق مصرح در قانون اساسی است که مسئولان استان خدمت به مردم را در این سال ها به جد در دستورکار قرار داده اند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان در این باره ، افزایش تخت های بیمارستانی از هزار و 300 تخت به هزار و 700 تخت ، افزایش پزشکان متخصص و فوق تخصص از 229 نفر به 450 نفر و افزایش پایگاه های فوریت های پزشکی از 47 پایگاه به 54 پایگاه را از جمله خدمات علوم پزشکی به مردم لرستان در برهه زمانی سال 88 تا 92 برمی شمرد.
دکتر ساکی اجرای برنامه بیمه روستایی و پزشک خانواده در همه روستاهای استان ، ارتقای چشمگیر شاخص های مهم بهداشتی نظیرکاهش مرگ و میرکودکان زیر یک و پنج ساله ، اجرای برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید و نمونه گیری از تمامی نوزادان و اجرای طرح های چشم پزشکی و دندانپزشکی در مناطق محتلف را از دیگر خدمات انجام شده به مردم استان می داند.
مسئولان استان در جهت بهبود وضع راه و شهرسازی به عنوان یکی از زیرساخت های توسعه گام های مهمی در این حوزه برداشته اند.
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان می گوید: در این استان 2 هزار و 246 کیلومتر راه ساخته شد که 316 کیلومترآن چهار خطه ، 714 کیلومتر راه اصلی ، 617 کیلومتر فرعی و 599 کیلومتر روستایی است.
یکی از دستاوردهای مهم نظام در حوزه راه در لرستان ، احداث آزاد راه خرم آباد - پل زال است که با مشارکت بخش خصوصی750 میلیارد تومان برای ساخت آن هزینه شد.
شهرام ملکی با بیان اینکه با بهره برداری این آزاد راه ، مسیرخرم آباد - اندیمشک 64 کیلومترکوتاه تر شد ، می افزاید: آزاد راه خرم آباد - اراک هم در دست ساخت است که با بهره برداری آن ضمن کاهش 90 دقیقه ای مسیر خرم آباد - اراک ، تحول عظیمی در تسهیل آمد و شد در محور شمال - جنوب ایجاد خواهد شد.
مدیر کل راه و شهرسازی لرستان می گوید: با هدف کاهش تصادفات جاده ای ساخت 211 کیلومتر چهارخطه در محورهای خرم آباد - نورآباد ، خرم آباد - کوهدشت ، الیگودرز - خمین و ازنا - شازند در دست اجراست.
شهرام ملکی طرح راه آهن دورود - خرم آباد – اندیمشک (جنوب) و دورود – بروجرد – ملایر (غرب) را نیز از مهمترین طرح های ریلی در استان دانست که با هدف توسعه حمل و نقل ریلی استان در دست ساخت است.
آقای ملکی تلاش برای خانه دارشدن مردم به ویژه گروه های ضعیف جامعه در قالب طرح سراسری مسکن مهر را از دیگر اقدامات مهم نظام اسلامی در لرستان برمی شمرد و می گوید: در این راستا ساخت 45 هزار و 761 واحد مسکن مهر دولتی و خود مالک در دستورکار قرارگرفته است.
مدیر کل راه و شهرسازی افزود: تاکنون 27هزار و 937 واحد خود مالک و 3 هزار و 638 واحد دولتی در استان به بهره برداری رسید و بقیه هم تا پایان سال 1393 به بهره برداری خواهد رسید.
در بخش مسکن روستایی هم کارهای بزرگی در استان انجام شده است .خاکی پور مدیرکل بنیاد مسکن لرستان هم می گوید: با احتساب 29 هزار واحد بازسازی شده در زمین لرزه سال 85 ، در مجموع از سال 1374 تاکنون 101هزار و 499 واحد مسکن روستایی بازسازی و مقاوم سازی شد که انقلابی در ساخت مسکن مقاوم روستایی به شمار می رود.
در لرستان درکنار ساخت و سازها ، اقدامات مهم رفاهی هم انجام شد ، به طوری که ساکنان 20 شهر و 400 روستا از گاز طبیعی بهره مندند.
شمس خرم آبادی مدیرعامل شرکت گاز می گوید: گازرسانی به 122 روستای لرستان نیز در دست اجراست.
بحرینی مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان هم با بیان اینکه 2 هزار و 545 روستای استان برق دار است ، می افزاید: در دهه فجر برق رسانی به 24 روستای استان که بیشترآنها در مناطق سخت گذر هستند ، افتتاح خواهد شد.
جاری بودن حدود 12درصد روان آب های کشور در لرستان و ضرورت کنترل و مهار این روان آب ها برای استفاده بخش کشاورزی موجب شد نظام اسلامی ساخت سد برای مهار روان آبها در این استان را دردستور کار قرار دهد به گونه ای که لرستان به یک کارگاه بزرگ سد سازی تبدیل شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان، سدهای بختیاری، معشوره، لیرو، رودبار، کمندان، حوزیان، خان آباد، ایوشان و طرح انتقال آب کاکارضا به خرم آباد را از جمله طرحهایی می داند که در استان در دست اجراست.
علی امیدسیفی می گوید: با بهره برداری این طرح ها که برای ساخت آنها 8 هزار و 500 میلیارد تومان هزینه می شود ، ضمن تولید 4هزار مگاوات برق ، 524 میلیون مترمکعب روان آب مهار و استحصال و 90 هزار هکتار از اراضی دیم استان آبی و انقلابی در تولید انرژی و کشاورزی استان رخ خواهد داد.
وی توسعه گردشگری، تامین آب آشامیدنی پنج شهرخرم آباد ، الیگودرز، ازنا،کوهدشت ورومشکان و کنترل سیلاب ها ی فصلی منطقه را ازدیگراهداف اجرای این طرحها برشمردوگفت:با بهره برداری ازاین طرح ها آب آشامیدنی مورد نیاز700 هزارنفر از جمعیت لرستان تامین و 25هزار فرصت شغلی هم ایجاد می شود.
لرستان همچنین از منابع عظیم خدادادی در بخش معدن برخورداراست . در این استان 450 واحد سنگبری فعال وجود دارد که 10هزار نفر در بخش صنعت سنگ به طورمستقیم و غیرمستقیم مشغول کارند و سالانه حدود 12میلیون متر مربع سنگ در واحدهای سنگبری لرستان فرآوری می شود.
لرستان با تولید 2هزار و 700 تن سنگ ، 27 درصد تولیدات کشور و سه درصد تولید جهانی را به خود اختصاص داده است.
بیرانوند رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت می گوید: سنگ استان به کشورهای حاشیه خلیج فارس ، ونزوئلا ، آسیای میانه ، ترکیه ، کشورهای اروپایی ، چین و مالزی به صورت خام و بریده شده صادر می شود.
طبق آمارها 38 درصد اشتغال صنعتی استان مربوط به بخش سنگ است.
صنعت در لرستان نیز با وجود فراز و نشیب سال های اخیر ، در صورت توجه به آن از آینده روشنی برخوردار خواهد بود. در این زمینه آقای بیرانوند با اشاره به حدود 106 میلیون دلار صادرات غیرنفتی از لرستان به خارج از کشور ، عملیات احداث پتروشیمی خرم آباد با پیشرفت 92 درصد ، احداث کارخانه فولاد در ازنا و خرم آباد ، احداث کارخانه داروسازی بایر افلاک ازنا ، تامین انسولین مورد نیازکشور در کارخانه داروسازی اکسیربروجرد و تولید حدود 70 درصد داروهای دامی مورد نیاز کشور در شرکت داروسازی داملران را از جمله برخی ازاقدامات مهم و توسعه محور در حوزه صنعت لرستان برشمرد.
افزایش سطح کمَی وکیفی دانشگاه ها و مراکزعلمی و آموزشی نیز از مصادیق دستاوردهای علمی ، فرهنگی نظام اسلامی به شمار می رود به طوری که در مجموع 108 هزار دانشجو هم اکنون در65 مرکز دانشگاهی مشغول به تحصیل هستند که از این حیث لرستان به استانی علمی و دانشگاهی تبدیل شده است.
افزایش آگاهی عمومی مردم از طریق رسانه های جمعی به ویژه صدا و سیما یکی از اولویت های مهم نظام اسلامی بوده است.
در این باره مدیرکل صدا و سیمای لرستان می گوید: شبکه افلاک با 275 ایستگاه آنالوگ ، هزار و 200 فرستنده تلویزیونی و350 فرستنده اف . ام ، بیش از 99 و نیم درصد جمعیت استان را زیر پوشش برنامه های ملی و استانی قرار داده است.
بازوند افزود: با راه اندازی فرستنده های جدید دیجیتالی در شهرستان های ازنا ، دلفان ، سلسله ، کوهدشت ، رومشکان و الیگودرز هم اکنون بیش از80 درصد جمعیت استان نیز از پوشش دیجیتالی برنامه های صدا و سیما برخوردار شده اند.
باتوجه به اینکه از دیرباز اقتصاد لرستان مبتنی برکشاورزی و دامپروری بوده است ، مسئولان استان به این بخش هم توجه ویژه ای داشته اند.
لرستان با بیش از 848 هزار هکتار اراضی کشاورزی ، تولید سالانه حدود 3 میلیون تن محصول ، 50 هزار هکتار باغ های مثمر و رتبه ششم کشور در بخش دام ، سالانه حدود 40 هزار تن گوشت قرمز ، 59 هزار تن گوشت مرغ ، 17 هزار تن ماهی ، 5 هزار و 500 تن تخم مرغ ، 500 تن عسل و 50 هزار تن شیر از جایگاه خوبی در کشور برخوردار است.
توسعه بخش شیلات و آبزی پروری نیز در لرستان همواره مورد توجه مسئولان بوده است ، به گونه ای که این استان با تکثیر سالانه 120 میلیون قطعه بچه ماهی رتبه نخست تولید آبزیان در بین استان های غیرساحلی کشور و نیز مقام دوم تولید ماهیان سردآبی در کشور را داراست.
آقای خدیش مدیرکل شیلات لرستان می گوید: 30 درصد مزارع پرورش ماهی کشور در لرستان وجود دارد که در این مزارع 40 درصد ماهیان سردآبی کشور تولید می شود.
در راستای بهبود زندگی و وضع خدمات دهی به شهروندان لرستانی در دهه مبارک فجر هم بیش از400 طرح عمرانی در استان به بهره برداری می رسد.
هوشنگ بازوند استاندار لرستان دراین باره گفت: به رغم برخی تنگناهای بودجه ای ، در دهه فجر 413 طرح عمرانی ، خدماتی و تولیدی با 245 میلیارد تومان هزینه و اشتغالزایی برای 476 نفربه بهره برداری می رسد.
در چند سال اخیر قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء هم برای توسعه لرستان اجرای 250 طرح عمرانی را به عهده گرفته ، که از این تعداد 171 طرح محرومیت زدایی اجراشده است.
سردار عبدالهی فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء می گوید: طرح آزاد راه خرم آباد - اراک ، راه آهن دورود - خرم آباد - اندیمشک(جنوب) و دورود - بروجرد - ملایر(غرب ) ، طرح توسعه فرودگاه خرم آباد و طرح سدبختیاری ( بلندترین سد جهان ) از جمله مهمترین طرح های دردست اجرای این قرارگاه است که با بهره برداری از این طرح ها تحول عمده ای در حمل و نقل جاده ای و ریلی استان ایجاد خواهد شد.
دستاوردهای انقلاب اسلامی در خراسان رضوی
استان پهناور خراسان رضوی با برخورداری از جاذبه های فراوان تاریخی، مذهبی ، طبیعی و فرهنگی به برکت خدمات بیش از سه دهه نظام جمهوری اسلامی به استانی پیشرو در عرصه های مختلف عمرانی، اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده است.
پیشرفتهای این استان در زمینههای مختلف به حدی است که امروز در همه عرصه ها شاهد رشد و بالندگی و حذف محرومیت و توسعه و عمران روستاهای استان هستیم.
استان خراسان رضوی با وسعتی حدود 117 هزار و 710 کیلومتر مربع مساحت، پنجمین استان بزرگ کشور است.
خراسان رضوی به سبب دارا بودن شرایط ویژه اقلیمی، وجود خاکهای زراعی، دشتها و درههای بزرگ دارای پیشینه درخشانی در امر کشاورزی است و از امکانات بالقوه بسیار بالایی برای گسترش کشاورزی برخوردار است .
116 هزار کیلومترمربع وسعت خراسان رضوی سرشار از امکانات کشت و زرع و داشت و برداشت است، در استان یک میلیون و100هزار هکتار زمین زیرکشت محصولات کشاورزی و باغی قرار دارد، همچنین 11میلیون واحد دامی در استان موجب توسعه دامپروری های بزرگ، اشتغال پایدار و پاسخگویی به نیازهای کشور شده است.
سالانه هشت میلیون تن انواع میوه، محصولات کشاورزی وپروتئینی خراسان رضوی وارد بازار می شود و این استان در تولید چغندر قند، پنبه، جو، خربزه، زیره سبز و زعفران رتبه نخست و در گندم رتبه سوم، را دارد، ضمن اینکه محصولات باغی خراسان رضوی با یک میلیون تن برداشت گلابی، گیلاس، انگور، سیب، انار و پسته جایگاه مطلوبی در تولید ثروت، کسب درآمد ارزی و رونق صادرات دارد.
بخش کشاورزی خراسان رضوی گوی رقابت را از چنگال اقتصاد نفتی ربوده و امروز این حوزه با ظرفیت بی بدیل خود، محور استقلال اقتصادی کشور به شمار می آید.
در میان مناطق مختلف کشور نیز خراسان رضوی بیشترین مقدار زعفران تولیدی کشور را داراست به نحوی که سالانه به طور متوسط بیش از 50 هزارهکتار از اراضی این استان زیر کشت این محصول قرارمی گیردو بیش از 200 تن زعفران در این استان تولیدمی شود .
از کل زعفران تولیدی کشور، حدود 25 درصد در داخل کشور مصرف و 75 درصد آن صادر میشودبه طوریکه 129 تن زعفران به ارزش بیش از 392 هزار دلار پارسال از گمرک مشهد از طریق هوایی به کشورهای اسپانیا، امارات، عربستان، هندوستان، انگلیس، آلمان، هلند، بلژیک صادر شد.
از نظر دامی خراسان رضوی با 13 میلیون و 780 هزار واحد دامی، رتبه اول کشور را داراست و در تولید محصولات دامی، بویژه گوشت سفید و قرمز جایگاه ویژهای را در کشور دارد. از جمله در تولید تخم مرغ با 82 هزار تن و گوشت قرمز با 68 هزار تن خراسان رضوی در جایگاه اول کشور قرار دارد. .
این استان به لحاظ اقتصادی نیز جزو استان های مهم کشور است و وجود معادن گوناگون و بهره برداری از موادمعدنی متنوع، زمینه ی ایجاد صنایع ارزشمندی را به وجود آورده است و واحدهای تولیدی و کارخانه ها و کارگاههای بسیار در زمینه های مختلف صنعتی در خراسان رضوی فعال است؛ صنایعی همچون صنایع غذایی، نساجی، پوشاک، دباغی و چرم، کاغذسازی، چاپ و انتشار، فراورده های نفتی، شیمیایی، لاستیک و پلاستیک، مواد کانی، بازیافت، مبلمان و صنایع چوبی، ابزار پزشکی، ریخته گری، صنایع فلزی، ماشین سازی، ساخت لوازم دفتری، صنایع برق و الکترونیک تجهیزات ارتباطی و حمل و نقل در این استان در واحدهای تولیدی، کارخانه ها و کارگاهها برای مصرف داخلی در سراسر کشور و صادرات به سایر کشورها تولید و به بازارها عرضه می شود .
شهر مشهد با هزار و 586 واحد تولیدی بزرگ، کارخانه و کارگاه مقام اول را در استان داراست و پس از آن نیشابور با 146 واحد، سبزوار با 118 واحد، گناباد با 80 واحد، تربت جام و قوچان با 38 واحد و تربت حیدریه با 35 واحد در ردههای بعدی قرار گرفته اند.
تولید سالانه دهها هزار خود رو، نه میلیون تن سیمان، بیش از 3 میلیون تن فولاد در خراسان رضوی ، این استان را در سه شاخص صدور پروانه، اکتشاف و بهره برداری در رتبه های نخست کشور قرار دارد ووجود چهار هزار و پانصد کارخانه صنعتی و 350 معدن فعال و سه هزار هکتار مساحت شهرکهای صنعتی، خراسان رضوی را به نقطه ای قابل اتکا برای ایران تبدلیل کرده است..
در این استان 425 معدن با استخراج سالانه بیش از چهار میلیون و 340 هزار تن وجود دارد که از مهمترین این معادن میتوان از معادن سنگ آهن خواف، سنگهای ساختمانی و خاکنسوز در بجستان و گناباد، کائولن در کاشمر، فیروزه در نیشابور و گاز سرخس یاد کرد.
خراسان رضوی با داشتن معادن غنی و سابقه 4 هزار ساله استخراج سنگ فیروزه به عنوان یکی از استان های مزیت دار در توسعه صنعت تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی به خصوص فیروزه محسوب می شود و منطقه فیروزه اکنون با تولید 20 تن فیروزه در سال رکورد دار مرغوب ترین فیروزه جهان است و ترکیه ، ایتالیا و سوئد عمده کشورهای خریدار فیروزه ایران هستند.
افزایش چندین برابری اعتبارات استان ، ایجاد صنایع مادر تخصصی نظیر فولاد و سیمان، ساخت سدهای بزرگ، توسعه راهها و راه آهن، توسعه وتکمیل بیمارستانها و مراکز درمانی با تجهیزات پیشرفته، توسعه بنگاههای زودبازده و ساخت مسکن مهر، ساخت و تکمیل سالنهای ورزشی و گسترش مراکز آموزش عالی مهم ترین دستآوردهای نظام جمهوری اسلامی در استان خراسان رضوی است. در حال حاضر هفت و یازده صدم درصد جمعیت روستایی کشور در خراسان رضوی به سر می برند که معیشت آنها بیش از هر چیز به کشاورزی وابسته است.
خراسان رضوی با توجه به امکان ارتباطی نزدیک با کشورهای همسایه و دارا بودن گمرکات متعدد، ظرفیت های متنوعی برای شکوفایی اقتصادی و توسعه صادرات غیر نفتی دارد.
صادرات دو میلیارد و 490 میلیون دلار از تولیدات این استان در سال 91 از مرزهای خراسان رضوی به کشورهای همسایه گواه این گفته است که خراسان رضوی برای دومین سال متوالی رتبه سوم صادرات کالاهای غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان همچنینی به سبب برخورداری از جادههای امن و راههای تزانزیتی حیاتی، همچون راه آهن مشهد – بافق – بندر عباس و حدود 833 کیلومتر مرز مشترک با کشورهای همسایه، به یکی از شاهراههای اصلی بازرگانی کشور تبدیل شده است.
خراسان رضوی دارای 111 کیلومتر آزاد راه، 913 کیلومتر بزرگراه، یکهزار و 98 کیلومتر راه اصلی، چهار هزار و 145 کیلومتر راه فرعی، شش هزار و 267 کیلومتر راه بین شهری، 673 کیلومتر راه روستایی شوسه و شش هزار و 538 کیلومتر راه روستایی آسفالته می باشد.
استان خراسان رضوی همیشه در ثبت اختراعات جزو 3 استان برتر کشور بوده است .
تولید داروی ضد سالک با استفاده از فناوری نانو، تولید و خالصسازی ماده موثره زعفران به نام کروسین برای اولین بار در کشور، تالیف بیش از 21 کتاب علمی تحقیقاتی توسط اساتید دانشگاه های استان، کسب مقام سوم در میان دانشگاه های علوم پزشکی کشور در نشریات پژوهشی، کسب هفت رتبه اول در جشنواره رازی در علوم پایه و بالینی، ایجاد هشت مرکز تحقیقاتی جدید و همچنین ایجاد آزمایشگاه مرکزی شمال شرق کشور توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد از جمله دستاوردهای یک سال گذشته در دانشگاه های استان بوده است.
همچنینی داروسازان خراسان رضوی بازوی توانمند اجرای موفق طرح های تحقیقاتی و پزشکی کشور هستند .
طرح تولید واکسن تب برفکی ، راه اندازی نخستین آزمایشگاه رفرنس بیماریهای شتر در کشور در سرمسازی رازی شمال شرق کشور، تولید انحصاری هرمون رشد در خاورمیانه ، تولید و عرضه محلولهای دیالیز صفاقی ، 12 داروی ویژه بیماران سرطانی و ورود به تولید فاکتور هشت و تولید استامینوفن بیمارستانی با نام تجاری پاراستامول از جمله این دستاوردها محققان سرم سازی شعبه شمال شرق کشور در زمینه دارویی است .
کسب جایگاه سوم در رتبه بندی وبومتریک ، ارتقاء بیش از یکصد پله ای دانشگاه در رتبه بندی علمی جهانی ، کسب رتبه ششم دانشگاه در رتبه بندی isc، افزایش میزان ارجاع به مقالات علمی محققان دانشگاه در پایگاههای بین المللی ، و وورد به جمع دانشگاههای یک درصد برتر جهان از جمله موفقیتهای علمی دانشگاه در سالهای اخیر است .
پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد واقع در خانگیران سرخس نیز یکی دیگر از قطب های صنعتی و اقتصادی در منقه خراسان رضویسیت که در شمال شرق مشهدواقع شده است .
این پالایشگاه اکنون تامین کننده گاز استانهای شمال و شمال شرق کشور از جمله خراسان رضوی ، شمالی ، جنوبی ، گلستان ، مازندران و سمنان و صنایع بزرگی چون پتروشیمی بجنورد و نیروگاه نکا مازندران است .
روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز در این پالایشگاه تولید می شود و هم اکنون پنج واحد فرآورش با ظرفیت پالایش 41 میلیون مترمکعب گاز در روز فعال است که مجموعه این واحدها 50 میلیون مترمکعب گاز را پالایش می کنندوحجم کنونی فرآورش گاز این پالایشگاه به 16 میلیارد مترمکعب در سال رسیده است.
پالایشگاه گاز خانگیران به عنوان بزرگترین قطب تولید گوگرد کشور سالانه 600 هزار تن محصول گوگرد تولید می کند که 400 هزار تن به کشورهای چین و هند صادر و 200 هزار تن در داخل کشور به فروش می رسد.
در خراسان رضوی مشهد به عنوان نگین ارزشهای معنوی ایران دارای جایگاهی ویژه ایست و بارگاه ملکوتی ثامن الحجج ع به عنوان قلب تپنده این کلانشهر مهمترین بنای تاریخی و مذهبی ایران است که سالانه بیش از 25 میلیون بازدید کننده و زائر از اقصی نقاط ایران و جهان دارد. میتوان گفت که این مجموعه فرهنگی و تاریخی پس از بیتالله الحرام و حرم مطهر پیامبر اکرم در مدینه یکی از مهمترین بناهای مذهبی مسلمانان است.
هم اکنون حرم رضوی دارای 70 هزار متر مربع فضای سقفدار زیارتی و 199 هزار و 800 متر مربع فضای سرباز است که 60 هزار و 500 متر مربع از فضاهای سقفدار و 186 هزار متر مربع فضای روباز بعد از انقلاب اسلامی ساخته شده است.