پخش زنده
امروز: -
به گفته وزیر امور خارجه، در سفر رئیس جمهور کشورمان به تاجیکستان، نشستهای اقتصادی و تجاری بین بازرگانان و فعالان اقتصادی دو طرف برگزار و حدود ۲۰ یادداشت تفاهم در حوزههای مختلف امضا خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، روابط تجاری و اقتصادی ایران و تاجیکستان در سالهای اخیر روندی رو به رشد داشته است. با این حال، سهم ایران از بازار واردات تاجیکستان فقط حدود ۳.۵ درصد است که نشاندهنده ظرفیتهای بالقوه برای توسعه بیشتر همکاریهای اقتصادی دو کشور است.
در سه سال گذشته، حجم تجارت بین ایران و تاجیکستان به حدود ۳۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است. با این وجود، هدفگذاری قبلی برای رسیدن به تجارت ۵۰۰ میلیون دلاری هنوز محقق نشده است.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در برنامه «گفتگوی ویژه خبری» درباره سفر رئیسجمهور به تاجیکستان اظهار داشت: در این سفر، نشستهای اقتصادی و تجاری بین بازرگانان و فعالان اقتصادی دو طرف برگزار میشود. همچنین، حدود ۲۰ یادداشت تفاهم در حوزههای بازرگانی، سرمایهگذاری، صنعت آب و برق، صدور خدمات فنی و مهندسی، حمل و نقل، گردشگری و تسهیل ارتباطات مردمی امضا خواهد شد.
یکی از زمینههای مهم همکاری دو کشور، صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به تاجیکستان است. ایران با توجه به توانمندیهای خود در این حوزه، میتواند در پروژههای زیرساختی تاجیکستان نقش مؤثری ایفا کند.
دو کشور برای تقویت روابط فرهنگی، اقتصادی و گردشگری تفاهمنامه در حوزه لغو روادید امضا کردهاند. براساس این تفاهمنامه از تاریخ ۲۰ مرداد ۱۴۰۳ (۱۰ اوت ۲۰۲۴)، شهروندان دو کشور با گذرنامههای عادی میتوانند بدون نیاز به ویزا به کشور مقابل سفر کنند. افراد میتوانند در هر دوره ۹۰ روزه، حداکثر ۳۰ روز در کشور مقصد اقامت داشته باشند. در مرحله نخست، این لغو روادید تنها برای مسیرهای هوایی بین تهران و دوشنبه اعمال میشود.
سفیر تاجیکستان در ایران اعلام کرده است که این محدودیت به زودی اصلاح خواهد شد تا سفرهای بدون ویزا از تمامی شهرهای ایران به تاجیکستان امکانپذیر باشد.
در همین راستا، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران به تاجیکستان سفر کرده و با مقامات این کشور دیدارهایی داشته است.
صالحیامیری در باره هدفگذاری برای افزایش تعداد گردشگران تاجیکستان برای سفر به ایران، بیان کرد: در حال حاضر، تعداد گردشگران تاجیک حدود ۸ هزار نفر است، اما توافق شده است این رقم به ۱۰۰ هزار نفر افزایش یابد.
در مجموع، سفر رئیسجمهور ایران به تاجیکستان و برنامههای پیشبینیشده در این سفر، نقطه عطفی در روابط تجاری و اقتصادی دو کشور محسوب میشود و زمینهساز توسعه همکاریها در حوزههای مختلف است.