پخش زنده
امروز: -
وکیل خانواده شهید پاسدار «شاهرخ طهماسبی» گفت: تیمی از اعضای منافقین در مدت ۱۰ روز وی را زیر شدیدترین شکنجهها قرار میدهند و پس از شهادت، جسدش را میسوزانند و در بیابان دفن میکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، بیست و ششمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۱۰۴ نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق موسوم به منافقین و همچنین ماهیت این سازمان به عنوان یک شخصیت حقوقی، روز سهشنبه (۱۸ دی) در شعبه یازدهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی حجتالاسلام والمسلمین امیررضا دهقانی و مستشاران دادگاه مرتضی تورک و امین ناصری، با حضور وزیری نماینده دادستان، خانواده شهدا و وکلای آنها و همچنین وکلای متهمان در مجتمع قضایی امام خمینی (ره) بهصورت علنی برگزار شد.
قاضی دهقانی در ابتدای جلسه دادگاه از وکیل شکات خواست تا در جایگاه قرار بگیرد و مطالب خود را مطرح کند.
کاظمی وکیل شکات با حضور در جایگاه گفت: جلسه گذشته دادگاه درباره بحث عملیات مهندسی سازمان مجاهدین خلق با محتوای شکنجه و شهادت تعدادی از شهروندان و اشخاص غیرنظامی صحبت کردیم. امروز درباره ۲ شهید دیگر «شاهرخ طهماسبی» و «خسرو ریاحی نظری» که در عملیات مهندسی به شهادت رسیدند نکاتی را بیان میکنم.
وی افزود: شهادت «شاهرخ طهماسبی» به این صورت است که در مردادماه سال ۱۳۶۱، یک تیم عملیاتی ویژه از بخش عملیات مهندسی سازمان به دستور مرکزیت با پوشش مامور کمیته انقلاب اسلامی با شناسایی یکی از پاسداران کمیته انقلاب اسلامی به نام شاهرخ طهماسبی و طراحی و برنامهریزی قبلی اقدام به ربایش نامبرده می کند و پس از بستن دست و پا و چشمهای وی، او را به خانه تیمی محل شکنجه و بازجویی واقع در خیابان سهروردی منتقل میکنند.
خانه تیمی فوق توسط یک زن و مرد که عضو سازمان بودند با پوشش خانواده تهیه شده بود و زمانی که نامبرده به آنجا منتقل میشود صاحبخانه به رفتوآمدها مشکوک شده و مراتب را به صورت تلفنی به دادستانی گزارش میدهد.
وکیل شکات ادامه داد: عوامل شکنجه و نگهبان سازمان که متوجه این موضوع میشوند به سرعت نامبرده را از منزل خارج و به خانه تیمی دیگری در خیابان خواجه نظامالملک منتقل میکنند و طی مدت ۱۰ روز وی را زیر شدیدترین شکنجهها و جنایتها قرار میدهند و در روز آخر وی به شهادت میرسد. سپس وی را در یک کارتن بستهبندی کرده و به تپههای عباسآباد برده و جسد را پس از سوزاندن دفن میکنند.
مستندات این حادثه، اعتراف ها و اظهارات متهم مهران اصدقی از مسئولان بخش عملیات مهندسی سازمان و فرمانده نظامی تیمهای تروریستی در تهران درباره شکنجه و نحوه شهادت شاهرخ طهماسبی و ذکر اسامی عوامل جنایت در پرونده ثبت و ضبط شده است.
وی گفت: شرح ماجرای شهادت «خسرو ریاحی نظری» در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۶۱ هم به این صورت است که وی معلم بود و بر اساس برنامه هفتگی، فرزندان خود را برای آموزش شنا به استخر واقع در خیابان اسکندریه تهران میبرد. از آنجا که محل توقف وی در حریم یکی از خانههای تیمی متعلق به بخش مهندسی سازمان بوده دو نفر از اعضای تیم تروریستی سازمان به حضور نامبرده در محل مشکوک شده و با پوشش مامور کمیته انقلاب اسلامی وی را به خانه تیمی خود منتقل میکنند و پس از شکنجه شدید وی را شهید می کنند. سپس جسد مقتول را در پتو و پلاستیک طناب پیچ کرده و توسط دو نفر از تروریستها از منزل تیمی خارج و جسد را در ساختمان نیمهکاره واقع در خیابان زاهدان رها می کنند. مستندات این حادثه عبارت است از گزارش پلیس، گزارش شهربانی درباره چگونگی کشف و شناسایی جسد، نظریه پزشکی قانونی مبنی بر معاینه جسد و گواهی فوت و علت آن، اعتراف یکی از اعضای تیم مهندسی سازمان درباره ربایش، شکنجه و نحوه شهادت نامبرده و ذکر اسامی عوامل جنایت مذکور.
کاظمی وکیل شکات در ادامه خواستار این شد که اکبر کبیری از پاسداران وقت کمیته انقلاب اسلامی به عنوان شاهد و مطلع در خصوص موضوع عملیات مهندسی و شهادت طالب طاهری، محسن میرجلیلی و شاهرخ طهماسبی در جایگاه حاضر شوند و به ارائه توضیحات در این خصوص بپردازد.
اکبر کبیری، یکی از شاهدان این دادگاه پس از ادای سوگند در جایگاه قرار گرفت و گفت: در بدو پیروزی انقلاب اسلامی، بنده به همراه فرمانده ام شهید سید آقا ادبدوست اطلاعات کمیته را تشکیل دادیم. آن زمان هر کلانتری در تهران برای حفظ نظم و انتظامات یک کمیته تشکیل داد. ما در کنار شهربانی کل و در موزه عبرت کنونی یک کمیته برای آموزش و تربیت پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل و به پاسداران آموزشهای اطلاعاتی میدادیم.
این شاهد افزود: ما به جوانانی که در آن زمان جذب کمیته میشدند آموزش اطلاعاتی میدادیم. از یکی از کلانتریهای غرب تهران دو جوان به نامهای طالب طاهری و میرجلیلی به ما معرفی شدند. من در آن زمان ضمن اینکه مسئول این کمیته شهربانی بودم به دادسرا احضار و به عنوان نماینده کمیته به منظور ایجاد هماهنگی بین دادسرا و کمیته برای اجرای احکام در شعبه ۷ دادسرای اوین نیز مشغول به کار شدم.
کبیری ادامه داد: شهیدان طالبی و میرجلیلی هر دو جوانانی خوشاخلاق، مومن، صبور و با مسئولیت بودند. شهید طالب طاهری یک نوجوان تقریباً ۱۷ ساله بود. قد کوتاهی داشت و محاسن نداشت و بسیار پر جنب و جوش و فعال بود.
وی در رابطه با هوش و ذکاوت شهید طاهری، گفت: روزی شهید طالب طاهری به من مراجعه کرد و گفت: در خیابان نوفللوشاتو ساختمانی وجود دارد که عدهای به آن رفت و آمد مشکوک میکنند. این ساختمان با پوشش کارگاه بستهبندی خرما فعالیت دارد، اما به نظر میرسد اقدامات دیگری در آن انجام میشود. شهید طالب طاهری یکی از کارتنهایی را که در این خانه جابهجا میشد از عقب کامیون برداشته و آورده بود و وقتی آن را باز کردیم پر از روزنامههای حزب توده، الهیه و دستورالعمل حزب توده بود که قصد داشتند به خراسان جنوبی ارسال کنند.
کبیری افزود: این موضوع را به شهید لاجوردی گزارش دادیم و ایشان دستور دادند افراد این خانه را دستگیر کنیم. وقتی کامیون از جلوی منزل ساختمان دور شد آن را متوقف کردیم. این کامیون پر از کارتن و کارتنها پر از اعلامیه و روزنامه حزب توده بود. صبح روز بعد، همه افراد در این ساختمان جمع شدند و حدود ۳۰ تا ۳۵ نفر از افرادی که همگی مرکزیت حزب توده بودند در این ساختمان دستگیر شدند. بیشتر این افراد تودهایهایی بودند که در زمان شاه حکم ابد گرفته بودند. ذکاوت و تیزبینی این جوان بسیار با برکت بود و منجر به این عملیات موفق شد.
این شاهد عینی همچنین در تشریح نحوه ربایش و شهادت شهیدان طالب طاهری و میرجلیلی گفت: در یک مورد گزارش یک منزل در خیابان قصرالدشت را داشتیم که این پرونده را به شهیدان طاهری و میرجلیلی سپردم. این خانه متعلق به سران حزب منافقین و ابریشمچی بود.
قاضی: سمت شما در آن زمان چه بود؟
کبیری: بنده معاون کمیته اطلاعات مرکزی بودم و در شعبه ۷ دادسرای اوین کار میکردم.
قاضی: مواردی را که نقل کردید خودتان دیدید و شنیدید؟
کبیری: بله این دو شهید بزرگوار تحت امر من بودند و مستقیماً با خودم کار میکردند و بنده مسئول مستقیم شهید طالب طاهری و شهید میرجلیلی بودم.
این شاهد عینی افزود: در آن زمان منافقین همیشه وقتی خانهای را برای سران خود انتخاب می کردند یک خانه کوچک در نزدیکی همان خانه در نظر میگرفتند و از سران و مسئولین خود مراقبت میکردند. این خانه هم از این قضیه مستثنا نبود و یک خانه تیمی کوچکتر سر همان کوچه وجود داشت که مسئول حفاظت و مراقبت از خانه ابریشمچی بود. شهیدان طاهری و میرجلیلی جلوی همین خانه پوششی، با بیسیم صحبت کرده و اعضای منافقین متوجه میشوند که این دو جوان عضو کمیته هستند. پس از آن منافقین تصمیم به ربایش شهید طاهری و میرجلیلی میگیرند. یکی از کسبه در آن نزدیکیها مغازه بقالی داشت از نزدیک شاهد ربایش نیروهای ما بود.
وی اضافه کرد: چند روزی از مفقود شدن شهید طالب طاهری و میرجلیلی میگذشت و ما به شدت نگران آنها بودیم. چند بار نیز خانواده آنها با ما تماس گرفته بودند و جویای احوالشان بودند. شب عید غدیر بود که میخواستم از اوین خارج شوم که مطلع شدم یک نفر توسط کمیته دستگیر شده و به اوین منتقل شده است. ما هم متعهد بودیم به محض انتقال یک متهم به ویژه زمانی که کلت و سیانور همراه داشته باشد اطلاعات اولیه را از وی اخذ کنیم، بنابراین مجدد برگشتم و مشغول بازجویی از این فرد شدم. این شخص خسرو زندی نام داشت و طی یک درگیری سر و صورتش مجروح شده بود.
۲کبیری همچنین گفت: طبق بازجوییهایی که از او انجام دادیم و حدود ۳ ساعت طول کشید آدرس منزل خود را به ما داد. خانه تیمی او در محله نظامآباد بود. به همراه خود او به محلی که اعلام کرده بود رفتیم و یک کلت و تعدادی نارنجک در خانه او پیدا کردیم. بر اساس بازجوییهایی که از خسرو زندی شد گویا او مامور به ترور یکی از نیروهای کمیته در خیابان شکوفه شده بود که در حین سرقت موتور برای انجام این عملیات و توسط صاحب موتور زخمی میشود و او را دستگیر و به شهربانی تحویل میدهند.
وی خاطر نشان کرد: از منزل خسرو زندی همچنین تعدادی برگه گزارش کشف کردیم که مربوط به گزارش اقدامات وی به مقامات بالادستی بود. خسرو زندی به مقام بالادستی خود گلایه کرده بود که دو جنازهای که برای دفن کردن به من تحویل دادید در یک منطقهای که پر از زباله بود دفن کردیم. در این منطقه، سگهای زیادی وجود داشتند و منطقه ناامن بود. میدان صادقیه و قسمت شمالی این میدان آن زمان بیابان بود و نخالههای ساختمانی در آنجا رها میشد. پیکر شهید طاهری و میرجلیلی توسط خسرو زندی از خیابان بهار تحویل گرفته شده و در این مکان دفن شده بود. طبق گزارشی که خسرو زندی به مقامات بالادستی خود داده بود زمانی که پیکر این شهدا را برای دفن کردن داخل گودال میاندازند از یکی از آنها صدا میآید. خسرو زندی همچنین گلایه کرده بود که اگر این مجروح که در زمان دفن زنده بود در صندوق عقب خودروی من سر و صدا میکرد ممکن بود توسط گشتهای کمیته دستگیر شوم. وقتی این گزارش را خواندم از خسرو زندی در مورد این اوراق سوال پرسیدم تا اینکه زبان به اعتراف گشود. زندی میگفت سازمان به ما گفته که این افراد ساواکیهایی بودند که پس از انقلاب وارد کمیته شده و مسئول اطلاعات و آموزش اطلاعاتی به نیروهای پاسدار هستند و به این ترفند ما را اغفال کرده بودند. یعنی به ما گفتند که طالب طاهری و میرجلیلی ساواکیهای سابق هستند که وارد کمیته شدند.
کبیری گفت: صبح روز بعد موضوع را به شهید لاجوردی گزارش دادم و ایشان فوراً همراه با نیروهای رسانه و روابط عمومی آمدند و به محل دفن پیکر شهیدان رفتیم. پس از بررسی محل با سه پیکر شهید مواجه شدیم که لای پتو پیچیده شده بودند و حدود ۴۸ ساعت از دفن این شهدا در این مکان میگذشت.
اکبر کبیری پاسدار وقت کمیته انقلاب اسلامی بیان کرد: فیلم کشف جسد این سه شهید در مکانی که خسرو زندی اعلام کرد و مصاحبه خسرو زندی وجود دارد. از لباس و قد میرجلیلی و طاهری حدس زدم که این دو از پاسداران ما باشند و نفر بعدی شاهرخ طهماسبی بود.
قاضی گفت: شرایط جنازهها و آثاری بر روی بدن آنها به چه صورت بود؟
کبیری بیان کرد: هر کدام از جنازهها را مچاله کرده بودند و به صورت جداگانه در پتو با طناب سفت بسته بودند و در گودالی انداخته بودند. حتی اعضای منافقین اقرار کردند که یکی از جنازهها زنده بوده و آن را زنده زنده دفن کردند. اجساد به طور کامل سوخته بودند چشم آنها از حدقه درآمده و گوش و بینی آنها بریده شده بود جنازهها حالت خیلی بدی داشتند. پس از یافتن آنها از گودال، چون خشک شده بودند به سردخانه دادسرای انقلاب اوین انتقال دادیم و برای اینکه بدن کمی باز شود، آب گرم بر روی جسدها ریختیم سپس برایشان تشییع جنازه مفصلی در میدان بهارستان برگزار و آنها را دفن کردیم.
حجتالاسلام والمسلمین دهقانی خطاب به شاهد و مطلع گفت: عکسی که در حال حاضر در دادگاه پخش میشود و در آن سه جنازه وجود دارد متعلق به سه شهیدی است که شما از گودال خارج کردید؟
کبیری پاسخ داد: بله. اولی طالب است که از همه کوچکتر بود حتی محاسن هم نداشت. وسطی که پوست سرش کنده شده را فکر کردیم شاهرخ است و آخری که قد بلندی داشت میرجلیلی بود.
وی افزود: به دنبال دستگیری خسرو زندی خانههای تیمی دیگر کشف و دستگیریها بیشتر شد و به دنبال این دستگیریها به هسته مرکزی رسیدیم. فرمانده تمام این اعضا شخصی به نام مهران اصدقی فرمانده عملیات منافقین بود که در تبریز دستگیر و به تهران منتقل شد. من در بازجویی تمام این اعضا حضور داشتم.
کبیری در ادامه گفت: در بازجوییها به مهران اصدقی گفتیم این دو بچهای که در حالت آموزش بوده و برای تحقیق آمده بودند اطلاعات ویژه خاصی نداشتند. شما در مرحله اول متوجه این موضوع شدید چه دلیلی داشت که با این شدت آنها را شکنجه دادید؟ گفت دستور از سازمان آمده است که یکی از بچهها را بیاورید و شروع به شکنجه کنید تا آن قُبح ریخته شود و مابقی یاد بگیرند و عادت کنند و اسم آن را عملیات مهندسی گذاشته بودند. این شهیدان به گفته مهران اصدقی بدنهای تمرینی منافقین شده بودند و آنها را شکنجه میکردند مثلاً اتوی داغ بر بدن آنها میگذاشتند، سیخ داغ به بدن آنها فرو میکردند، دندانهای آنها را با انبردست میکشیدند، سر انگشتهای آنها را با انبردست له میکردند. اینها مطالبی بود که مهران اصدقی در بازجوییها گفته و در پرونده او موجود است.
قاضی سوال کرد: تمام این موارد را خود شما از زبان مهران اصدقی شنیدید؟
کبیری گفت: بله متهم مستقیم خودم بود. حتی برخی مواقع او را صدا میکردند تا بیشتر در مورد جنایتشان توضیح دهد مخصوصاً در مورد طاهری که بچه خیلی مظلومی بود. بیشتر کردن مقدار شکنجهها بر روی این بچهها، برای گرفتن اطلاعات نبود چرا که آنها اطلاعاتی نداشتند فقط برای این بود که منافقین تمرین کنند و برای عملیات و شکنجههای بعدی آموزش ببینند. اصدقی در پاسخ به این سوال که چرا این شکنجهها را انجام دادهاید گفت که سازمان به ما دستور داده برای کسب اطلاعات و پیروزی لازم است این کارها انجام شود.
قاضی گفت: آقای کبیری آیا این افراد یعنی طالب طاهری، میرجلیلی و طهماسبی عضو کمیته بودند؟
کبیری گفت: بله
قاضی پرسید: این افراد مسلح بودند؟
کبیری پاسخ داد: خیر
قاضی پرسید:چرا مسلح نبودند؟
کبیری بیان کرد: این افراد تحقیقات در قالب نیروهای بسیج انجام میدادند.
وی گفت: ما وقتی مهران اصدقی را دستگیر کردیم و آوردیم افرادی دیگری را هم همراه او آوردند. ما در کمیته یک بیسیمی داشتیم که رمزش عبدالله بود معروف بود به «عبدالله پیام». چون ما تحقیقات زیاد میرفتیم و بیسیم ما خیلی فعال بود، منافقین آن را رصد و شنود میکردند، چون با رمز صحبت میکردیم نمیتوانستند این رمزها را دربیاورند خیلی دلشان میخواست که به این رمزها دست پیدا کنند. در کمیته مرکزی تعدادی از افراد مطلع و افرادی که به کارهایی الکترونیکی و اینها آشنا بودند با ما همکاری میکردند که یکی از آنها همین شاهرخ طهماسبی بود، عضو کمیته مرکز و بیسیم مرکز بود.
کبیری گفت: منافقین برای اینکه از رمزهای بیسیم عبدالله پیام، سر در بیاورند شب میروند در خانه شاهرخ طهماسبی و به عنوان کمیته او را ربوده و میبرند. سپس در منزلی در خیابان سهروردی کوچه درختی، شروع به بازرسی از وی میکنند که سر صدایی اتفاق میافتد و صاحبخانه مشکوک میشود و آنها خانه را ترک میکنند و او را به جای دیگری میبرند و خفه میکنند و بعد جنازهاش را در زباله میاندازند و میسوزانند.
وی گفت: کفاشی که شهید شد نه نظامی بود نه سیاسی، نه کمیتهای بود و نه بسیجی، یک آدم معمولی، وی یک اختلافی داشت، یکی از منافقین میآید علیه او حرف میزند و بعد او را میدزدند و میبرند پیش این دو شهید و آنجا هم شکنجه میشود. این بنده خدا بیگناه بیگناه بود.
قاضی پرسید: شما راجع به تیمی که وی را شکنجه کرده بود، اطلاعاتی دارید؟
کبیری گفت: تیمی که او را شکنجه کرده بود دستگیر کردیم. در همان خانهای که در خیابان سهروردی و کوچه درختی بود. بیشترین شکنجه آنجا انجام شد آنها میگفتند که ما اتوی داغ در کمرش گذاشتیم.
قاضی پرسید: افراد دیگری داشتید که مفقود شده باشند؟
کبیری گفت: از بچههای کمیته همین سه نفر بودند.
قاضی پرسید: خانههای تیمی را چطور کشف میکردید؟ این خانهها را اجاره میکردند؟
کبیری گفت: بیشتر خانهها را از طریق افراد دیگر اجاره میکردند.
قاضی پرسید: این طرح مالک و مستاجر در موضوع عملیات مهندسی چه نقشی داشته است؟
کبیری گفت: سال ۶۱ که منافقین میآمدند اول خیابان یک موتور میدزدیدند و وسط خیابان یک ترور میکردند و ته خیابان هم در خانهای که اجاره کرده بودند مخفی میشدند.
وی ادامه داد: دستگیری آنها خیلی سخت بود؛ ما با هم با حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ واحد گشتی نامحسوس که به آنها «گشت شکار» میگفتیم و در هر گشت هم یک منافق بریده از خودشان حضور داشت در خیابانها میگشتیم. منافقین را در خیابان سهروردی دستگیر کردیم.
کبیری در توضیح این عملیات گفت: یک روز از بیمارستان اختر در انتهای خیابان فرشته به ما زنگ زدند و گفتند یک منافق در بیمارستان زخمی خوابیده است. کمیته مرکز به من زنگ زد و موضوع را اطلاع داد و ما هم یک اکیپ برداشتیم که به این بیمارستان برویم، من وقتی وارد بیمارستان اختر شدم دربان بیمارستان فرار کرد، وسط بیمارستان دیدم خیلی سکوت است احساس کردم که وضعیت عادی نیست. شهید لاجوردی یک محافظی داشت که به او دایی جلیل میگفتند. از پشت شیشه دیدم که دایی جلیل با یک فردی ایستاده، فهمیدم که در تله افتادیم. دیدیم منافقان در بیمارستان هستند.
کبیری گفت: منافقین قصد داشتند در بیمارستان درگیری اتفاق بیفتد که الحمدالله به خیر گذشت. داشتیم بر میگشتیم در خیابان سهروردی کنار خیابان متوجه یک فرد شدیم که تیپ خاصی داشت و ما به او شک کردیم و ایستادیم، (سه نفر داخل ماشین بودیم) رفتیم در خیابان اندیشه روبهرو یک مدرسه و یقین کردیم که او یک منافق است.
وی افزود: این فرد را که دستگیر کردیم دو تا کلت و مقداری اسناد در کمرش بسته بود که اگر پرونده او را بخوانید بسیار جالب است.
کبیری گفت: این متهم را به اوین انتقال دادیم. او مسئول امنیت منافقین بود یعنی اگر میگفت امروز از خونه تیمی بیرون نروید، نباید میرفتند او «ولیالله صفوی» معروف به «ولی هزار» بود. یعنی هزار تا آدم تشکیلاتی سازمان منافقین را هدایت میکرد.
کبیری در ادامه گفت: ولیالله صفوی که مسئول امنیت منافقین بود اطلاعات بسیار ارزشمندی داشت و این آدم به ما گفت که سازمان دستور داده اول «اسکان» بعد «امنیت» بعد «عملیات».
قاضی گفت: مهران اصدقی و ولیالله صفوی صراحتاً این اقدامات را به سازمان منتسب کردند؟
کبیری گفت: بله حتی در پروندههای آنها این اطلاعات موجود است. ولیالله صفوی منافق بود و اعدام شد.
حجتالاسلام والمسلمین دهقانی خطاب به منشی دادگاه بیان کرد: این پرونده از دادگاه انقلاب مطالبه شود.
کبیری اظهار کرد: در نهایت به این نتیجه رسیدیم که باید امنیت این اعضا را بر هم بریزیم؛ بنابراین مشورتهایی صورت گرفت. از آنجا که اعضای منافقین در تهران مستاجر بودند قرار شد طرحی به نام طرح مالک و مستاجر اجرا شود تا مالکین در کمیتههای هر منطقه اسامی مستاجران خود را ارائه دهند و مردم بسیار همکاری کردند. کمیتهها در ۱۴ منطقه تهران از شهرری تا شمیران مستقر و یک آدم معروف، فرمانده این کمیتهها بود.
وی افزود: برکت اولیه طرح مالک و مستاجر این بود زمانی که صاحبخانهها به مستاجران مراجعه کردند که بیایید به کمیته برویم اکثراً حاضر نشدند بروند و هرچه مدرک داشتند برداشته و از خانهها بیرون رفتند، چون وقتی که نمیآمدند مالکان به کمیته اعلام میکردند که مستاجر نیامده است. همچنین یک سری واحدهای گشتی را فعال کردیم که مسافرخانهها، هتلها و پارکها بگردند و در همان شب حدود ۴۰ نفر منافق با کلت و سیانور دستگیر شدند.
قاضی سوال کرد: آیا مدارکی هم به همراه خود داشتند؟
کبیری پاسخ داد: بله.
قاضی گفت: این مدارک اکنون کجاست؟
کبیری جواب داد: این مدارک در دادسرای شعبه ۷ اوین قرار دارند. این حرکت کمر سازمان را شکست و بسیاری از اطلاعات سازمان لو رفت به نحوی که فرمان خروج از کشور برای بعضی اعضا صادر شد.
قاضی: آمار خانههای تیمی که به این ترتیب شناسایی کردید در حافظه دارید؟ چه تعداد خانه شناسایی کردید؟
کبیری: خیر. متاسفانه حافظهام یاری نمیکند، چون این موضوع مربوط به خیلی سال پیش است.
قاضی پرسید: آمار کسانی که در این مدت دستگیر کردید به خاطرتان میآید؟
کبیری پاسخ داد:، چون ما شعبه ۷ بودیم و شعبات دیگری نیز در دادسرا به این منظور وجود داشت اطلاعات دقیقی ندارم.
وی ادامه داد: اعضای منافقین از طریق شهرهای مرزی مثل مهاباد و یا مرزهای جنوب شرقی از کشور خارج میشدند. در یک مورد یک پیرمرد، یک پیرزن و دو جوان به همراه یک زن و یک کودک دستگیر شدند که این زن خواهر موسی خیابانی بود. بعدها مشخص شد که این کودک اصلاً متعلق به این خانم نبوده و فرزند یکی دیگر از اعضای منافقین بوده است. بسیاری از نیروهای منافقین را به این شکل در حین خروج از کشور دستگیر کردیم.
قاضی سوال کرد: این طرح مربوط به چه کسی بود؟
کبیری پاسخ داد: شهید لاجوردی. به گفته مسئول امنیت منافقین هدف این بود که امنیت را بر هم بزنند. این طرح به دستور و فکر شهید لاجوردی و اجرای آن بر عهده کمیته انقلاب اسلامی بود.
قاضی گفت: افرادی که در خیابانها، هتلها و ساختمانها دستگیر میکردید آیا از این افراد بازجویی انجام دادید؟
کبیری جواب داد: بله. با همه افرادی که مربوط به پرونده خسرو زندی بودند بازجویی کردم.
قاضی: آیا از نوع کار و اقدامات و برنامههایی که قرار بود انجام دهند و در رابطه با عملیات مهندسی چیزی به خاطر دارید؟
کبیری پاسخ داد: این افراد مربوط به تیمهای عملیاتی بودند.
قاضی پرسید: در خانههای تیمی که کشف شد، افرادی که در این خانهها بازداشت شدند آیا اعتراف کردند که این خانهها با این تعداد افراد جهت ربایش و شکنجه افراد بوده است؟
کبیری جواب داد: خیر. خانههایی که برای شکنجه و ربایش افراد در نظر میگرفتند مکانهای خاصی بودند که سازمان از قبل این خانهها را انتخاب میکرد مثل خانه بهار که آقای لاجوردی به آن رفت و در آنجا مصاحبه کرد و امکانات و تمهیدات خاصی برای آنها در نظر گرفته بودند. این خانهها مخصوص ربایش بود، اما خانههای تیمی مربوط به اسکان منافقین بود.
قاضی گفت: شما در اظهارات خود گفتید اولین نکته که در عملیات مهندسی، منافقین با آن توجه میکردند موضوع اسکان بوده، درست است؟
کبیری عنوان کرد: بله. یعنی قرار بوده ابتدا، اعضای منافقین اسکان پیدا کنند و پس از ربایش، افراد را به خانههای مخصوص شکنجه ببرند. یعنی ابتدا باید مکانهای خاصی را تهیه میکردند افراد را اسکان میدادند و سپس خانههای ویژهای را به شکنجه اختصاص میدادند که صدا از آن خارج نشود. این افراد تحت امر مهران اصدقی بودند و از نیروهای عملیاتی سازمان به حساب میآمدند.
قاصی: آیا نیروهای عملیاتی کار اسکان را برای اعضای منافقین انجام میدادند؟
این شاهد عینی ادامه داد: شروع فرایند و کار این افراد اسکان بوده است و بعد موضوع ربایش شکنجه و اخذ اطلاعات بود.
قاضی سوال کرد: یعنی این متهمان نزد شما اعتراف کردند که موضوع اسکان و ربایش و شکنجه افراد دستور سازمان بوده است؟
کبیری گفت: بله. گروهک منافقین بسیار تشکیلاتی بود و هیچ کاری را بدون هماهنگی و از روی هوای نفس انجام نمیدادند. همه اقدامات آنها بر اساس دستور و سلسله مراتب بود و به صورت مستقیم از روسای سازمان دستور میگرفتند. این موضوع را متهمین در اعترافات خود اقرار کرده بودند. یک متهم به نام حسین شیخ داشتیم که مسئول هنگ منافقین در تهران بود. البته در حد هنگ نبودند، اما اینها وقتی تعدادشان به یک حدی میرسید خودشان را هنگ میدانستند و کار آنها نفوذ، شناسایی و عملیات کردن بود. بعضی روزها در سطح تهران ۱۲۰ عملیات انجام میشد.
کبیری گفت: ما واحدهای گشت را زیاد میکردیم و در حال شناسایی منافقین بودیم. حسین شیخ، بمبی تهیه کرده بود و در اختیار دختری قرار میدهد تا جایی را منفجر کند که خوشبختانه این فرد قبل از عملیات دستگیر شد؛ و بعد به اشتباه خودش پی برد و با ما همکاری کرد. چون قبلا در عملیاتهای مستقیم ترور حضور داشت، بیشتر افراد را میشناخت و در بازجویی منافقینی که دستگیری میشدند به ما کمک میکرد.
قاضی پرسید: در مورد اینکه این افراد چگونه با کادر مرکزی در ارتباط بودند، کسی از منافقین توضیح داده بود؟
کبیری پاسخ داد: همه این افراد به یک تلفن وصل بودند و به این تلفن سرپل میگفتند و گروههای چند نفره از اعضا با یک فرد در ارتباط بودند.
قاضی گفت: مهران اصدقی و حسین شیخ با چه کسی در ارتباط بودند؟
کبیری پاسخ داد: مهران اصدقی و حسین شیخ به اصل سازمان وصل بودند و به این موضوع اعتراف کردند و راه ارتباطی آنها با کادر مرکزی با تلفن بود.
قاضی گفت: آیا آثار شکجه روی اجساد بود؟
کبیری بیان کرد: اجساد در حالت بدی بودند.
قاضی از این شاهد پرسید: چگونه یک نفر با ۱۷ سال سن این شکنجهها را تحمل میکند و اطلاعاتی نمیدهد؟
این شاهد پاسخ داد: این فرد اطلاعاتی زیادی هم نداشت و کار تحقیقاتی انجام میداد و اعضای منافقین روی این سه نفر شکنجه تمرینی انجام داده بودند.
قاضی: آیا اینها فرمانده بودند؟
عضو سابق کمیته انقلاب اسلامی، گفت: بله حسین شیخ چند تلفن داشت و سرپل بود. بعضی از منافقین که در این خانههای تیمی بودند صبحها باید به یک باجه تلفن میرفتند و علامت میزدند و سلامتی خود را گزارش میدادند. مسئول بالادستی هم پس از چک کردن علامت با این افراد قرار ملاقات میگذاشت. تلفنهایی که مهران اصدقی، حسین شیخ، کیهاننژاد و قاسم اثنیعشری داشتند، جمع بود. مثلاً یک تلفن را با تلفن دیگر جمع میکردند. بیشتر اطلاعات منافقین از همین سرپلها انتقال پیدا میکرد و رمزی بود. حسین شیخ و قاسم اثنیعشری استاد شکستن رمز این تلفنها بودند.
قاضی سوال کرد: آیا اظهارات دیگری دارید؟
کبیری گفت: من به شهدا به ویژه شهدای مظلوم کمیته تعهد دارم که هرجا و هر مکانی به خاطر دفاع از خون این عزیزان نیاز باشد حضور پیدا کنم. برخی روایتها در رابطه با شناسایی و کشف پیکر شهید طالب طاهری مطرح شده که مبتنی بر واقعیت نیست. همه واقعیت ماجرا آنچه بود که امروز در این دادگاه مطرح شد که فیلم و اسناد آن نیز موجود است. ضمن اینکه اعترافات و اظهارات خسرو زندی نیز موجود و قابل استناد است.
در ادامه کاظمی وکیل شکات از قاضی خواست تا پیامی که از طرف سازمان منافقین خطاب به دادگاه صادر شده است، پخش شود.
قاضی دادگاه خطاب به متهم ردیف اول یعنی شخصیت حقوقی سازمان منافقین و ۱۰۴ نفر متهم دیگر این پرونده، گفت: معاهدات بینالمللی مبارزه با تروریسم این اجازه را به کشورهایی که اقدامات تروریستی در آن کشورها واقع شده، داده که دادگاههای داخلی آنها صلاحیت رسیدگی به این اتهامات و جنایتها را داشته باشند. این دادگاه علنی با حضور اصحاب رسانه و خبرگزاریها در حال برگزاری است و مشخص شد که سازمان و برخی از متهمین به طور کامل از جریان برگزاری دادگاه مطلع بوده در قبال آن اظهارنظر میکنند.
وی افزود: مجدداً به مسعود رجوی و متهمین دیگر در جلسه اول دادرسی بیست و ششمین تنفس دادگاه اعلام میکنم، امروز در حال رسیدگی به اتهام شکنجه نوجوان ۱۷ ساله هستیم. وکلای شما در دادگاه حاضرند. شما نسبت به وکلای خود موضعگیری و اظهار نظر داشتید. امروز این پرونده برابر قوانین داخلی و بینالمللی در دادگاه صالح مورد رسیدگی قرار گرفته و قوه قضاییه و جمهوری اسلامی ایران در کمال اقتدار و رعایت قانون این دادگاه را برگزار کردند. جدای از آنکه در رسانههای وابسته به متهم ردیف اول درباره تک تک جلسات دادگاه از جلسه تنفس پانزدهم به بعد دادگاه نسبت به اظهارات این دادگاه موضعگیری، اظهارنظر و تشکیل میز گرد شده حکایت از اطلاع کامل به ویژه متهم اول، دوم، سوم و برخی متهمین دیگر از اظهارات و اتهامات مطروحه در این دادگاه دارد.
قاضی دهقانی یادآور شد: به استناد دلایلی که در دادگاه در حال رسیدگی است این دادگاه نظر به طول مدت جنایت که بیش از ۴۰ سال بوده و تعداد شکات، شهدای مطروحه که بیش از ۱۷ هزار نفر هستند و با توجه به نوع اقدامات مورد رسیدگی و قریب به ۲۰۰ نفر شهودی که در مراحل دادرسی برای حضور در دادگاه اعلام آمادگی کردند و ۱۰۴ متهم خطاب به متهمین اعلام میکنم استماع اظهارات ۲۰۰ شاهد و تعداد قابل توجه شکات و مدت طرح این اتهامات تقریباً در داخل و خارج از کشور بیسابقه بوده است.
وی خطاب به مریم و مسعود رجوی گفت: بسیاری از شاهدان پرونده از اعضای سازمان شما بودند و در کمال آزادی و در مقابل اصحاب رسانه اظهارات خود را مطرح میکنند. این دادگاه با حوصله کامل جلسات خود را تشکیل خواهد داد و چنانچه متهمین دفاعی دارند میتوانند از طریق وکلای خود و یا با حضور در دادگاه مطرح کنند. حسب لایحهای که شاکی به دادگاه ارائه کرده هر روز بیش از دو ساعت برنامه در رابطه با این دادگاه توسط متهم ردیف اول و کارشناسان آن تولید و اظهارات مختلفی بیان میشود؛ پس خود متهمان نیز به این موضوع واقف هستند که این دادگاه صالح به رسیدگی است.
قاضی دادگاه منافقین خاطرنشان کرد: تولید و پخش برنامههای مرتبط با دادگاه و اظهار نظر و موضعگیری در مورد این دادگاه توسط متهم ردیف اول گواه صلاحیت این دادگاه در رسیدگی به این پرونده است، هرچند تشخیص صلاحیت دادگاه بر عهده رئیس و مستشاران دادگاه است. حسب اظهارات یکی از وکلای متهمان که وکیل متهم ردیف اول تا بیستم بوده در پیام رسمی رسانه متعلق به متهم ردیف اول رسماً اعلام شده که این وکیل را پذیرفتند و وکالت او را قبول دارند. متهمان میتوانند در دادگاه حضور پیدا کرده و از خود دفاع کنند و دادگاه نیز هر زمان که تشخیص دهد میتواند از حق قانونی خود برای استرداد متهمان استفاده کند.
کاظمی وکیل شکات گفت: در بررسی حقوقی اعضای این سازمان و بررسی عناونین اتهامی سردستگی جرایم سازمان یافته که نسبت به متهم ردیف دوم تا ۱۱۴ در کیفرخواست مطرح شده است، براساس اصل ۳۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حکم به مجازات تنها باید از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد. عنصر قانونی سردستگی گروه مجرمانه در قوانین مختلف مانند ماده ۱۳۰ مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲ و قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری به صراحت گفته شده است. در ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی میگوید: «هرکس سردستگی یک گروه مجرمانه را بر عهده گیرد به حداکثر مجازات شدیدترین جرمی که اعضای آن گروه در راستای اهداف همان گروه مرتکب شوند، محکوم میگردد مگر آنکه جرم ارتکابی موجب حد یا قصاص یا دیه باشد که در این صورت به حداکثر مجازات معاونت در آن جرم محکوم میشود. در محاربه و افساد فی الارض زمانی که عنوان محارب یا مفسد فی الارض بر سردسته گروه مجرمانه صدق کند حسب مورد به مجازات محارب یا مفسد فیالارض محکوم میشود. تبصره ۱- گروه مجرمانه عبارت است از گروه نسبتاً منسجم متشکل از سه نفر یا بیشتر که برای ارتکاب جرم تشکیل میشود یا پس از تشکیل، هدف آن برای ارتکاب جرم منحرف میشود. تبصره ۲- سردستگی عبارت از تشکیل یا طراحی یا سازماندهی یا اداره گروه مجرمانه است.»
وکیل شکات بیان کرد: قانون گذار ۴ مصداق تشکیل، طراحی، سازماندهی و اداره کردن گروه مجرمانه را جرم انگاری کرده است. براساس قواعد حقوقی، فردی که یک نفر دیگر را به سمت وقوع جرم سوق دهد عنوان معاونت در جرم دارد. به عبارت دیگر سردستگی گروه مجرمانه یک جرم خاص است؛ اگر جرم توسط اعضا گروه رخ میدهد و کسی که گروه را تشکیل داده تحت عنوان سردستگی تحت پیگرد قرار میگیرد.
کاظمی بیان کرد: انجام جرم توسط اعضای گروه منجر به ایجاد مسئولیت کیفری برای تشکیلدهندگان، طراحان و ادارهکنندگان گروه به عنوان مستقل سردستگی میشود. به عبارت دیگر تشکیلدهندگان یا رهبری شبکه چندنفری اعم است از اینکه در عملیات اجرایی گروه دخالت داشته یا نداشته باشند؛ بنابراین رسیدگی به جرم ارتکابی از سوی مباشران و معاونان آنها ارتباطی با رسیدگی به ارتکاب جرم تشکیلدهندگان گروه ندارد چرا که اینها دو عنوان مستقل و جداگانه هستند؛ لذا مسئولیت کیفری اقدامات انجام گرفته توسط اعضا متوجه سرکرده نیز خواهد شد.
وی با بیان اینکه در تعداد سردسته محدودیت وجود ندارد، گفت: این در حالی است که این امکان وجود دارد که تشکیلدهنده یک گروه مجرمانه، سازماندهنده، طراح عملیات و ادارهکننده آن همگی یک نفر باشد. اما به طور متعارف و منطقی تشکیل، سازماندهی و اداره هر کدام متضمن اقدامات مختلفی است که افراد مختلفی را درگیر میکند. به عبارت دیگر در یک سازمان مجرمانه ممکن است افراد متعددی مصداق تشکیلدهنده، طراح و سازماندهنده قرار گیرند؛ بنابراین اگر دو یا چند نفر یک گروه سازمان یافته را تشکیل داده باشند و یا شخصی گروه را تشکیل داده و شخص دیگر اداره کند همگی سردسته محسوب میشوند. همه این اظهارات برگرفته از نظریات مشورتی و آرای قضایی است که در لایحه تقدیمی به دادگاه مشخص شده است. بر این اساس به درستی همه ۱۰۳ نفر کادر رهبری سازمان مجاهدین خلق موسوم به منافقین در کیفرخواست صادره تحت عنوان مجرمانه سردستگی گروه مجرمانه قرار دارند.
وی یادآور شد: تعداد زیاد ارتباطی به اصل موضوع ندارد و ایجاد اثر نمیکند. همانگونه که در مورد اول توضیح داده شد برای تحقق جرم سردستگی لازم نیست سردسته مباشرتاً مرتکب جرم شود. برای مثال تشکیل دهنده گروه مجرمانه یکی از مصادیق سردستگی است در حالی که ممکن است هنوز اقدامات مجرمانه گروه شروع نشده باشد؛ بنابراین ارتباطی میان زمان وقوع جرم از سوی گروه مجرمانه و زمان سردستگی گروه مجرمانه وجود ندارد و این دو موضوع متفاوت هستند.
وکیل شکات اضافه کرد: بنابراین تمام کسانی که به تشکیل، سازماندهی و اداره گروه مجرمانه قبل از وقوع جرم توسط گروه اقدام کردند و تمام کسانی که پس از وقوع جرم به عنوان سازماندهی، طراحی و اداره گروه بر آنها صدق میکند میتوانند تحت عنوان سردستگی گروه مجرمانه تحت تعقیب قرار گیرند.
وی عنوان کرد: بر این اساس تمام افرادی که در گروه منافقین به عنوان تشکیلدهنده، طراح یا سازماندهنده شناخته میشوند و یا به عنوان کادر رهبری فعالیت داشتند فارغ از اینکه زمانی که این عنوان بر آنها صدق میکند گروه، اقدام مجرمانهای مرتکب شده باشد یا نه مشمول مجازات جرم سردستگی میشوند؛ لذا در ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی سه حالت پیش بینی شده است. یک آنکه جرم ارتکاب به موجب حد قصاص یا دیه باشد سردسته گروه بدون آنکه مباشرتی در وقوع جرم داشته باشد به حداکثر مجازات مباشرت در آن جرم محکوم میشود.
همچنین اگر فارغ از جرم ارتکابی عنوان محارب یا مفسد فی الارض بر سردسته گروه مجرمان صدق کند، حسب مورد به مجازات محارب یا مفسد فی الارض محکوم میشود. در خارج از این دو حالت نیز سردسته به عنوان مجازات شدیدترین جرمی که اعضای آن گروه در راستای اهداف همان گروه مرتکب شدند محکوم میشود. به تعبیر اساتید حقوقی سردستگی از عوامل مشدده مجازات است، لذا ممکن است به جز در موارد حدی، قصاص و دیه جرمی که توسط تک تک اعضا انجام میشود محاربه و افساد فی الارض نباشد، اما سردسته گروه به عنوان محارب و مفسد فی الارض شناخته شود. اگر عنوان محارب یا مفسد فی الارض صدق نکند مجازات سردسته میتواند برابر یا بیشتر از مجازات فاعل و مباشر جرم باشد.
وکیل شکات گفت: همان گونه که عنوان شد سردستگی گروهک منافقین و اقداماتی که آنها در طول ۴۰ سال گذشته انجام دادهاند تحت عنوان محاربه است.
وی در رابطه با جرم سازمان یافته گفت: در تعریف جرم سازمان یافته ویژگیهای زیادی به کار گرفته شده است. قانون گذار در ماده ۱۳۰ مجازات اسلامی، گروه مجرمانه و سردستگی را تعریف کرده، اما ازجرم گروه سازمان یافته صحبت نکرده است لذا قانون گذار از قوانین کشورهای دیگر عناصر جرم سازمان یافته را تعریف کرده است. جرم سازمان یافته به فعالیت مجرمانه مستمری است که در یک مجموعه سازمانی با هماهنگی و تصمیمات گروهی قبلی انجام میشود و ویژگی آن وجود ساختار سازمانی و سلسله مراتب است.
وکیل شکات بیان کرد: یکی از ویژگیهای سازمان بزه کار دارای سلسه مراتب هستند که اعضای بالا به عنوان مغز متفکر و دیگر اعضا بازوان آن هستند و دارای ساختار هرمی هستند و به جرات میتوان گفت گروهک تروریستی منافقین یکی از موفقترین سازمانهای بزه کاری بوده است.
کاظمی وکیل شکات در تشریح جرم سازمان یافتگی در مورد گروهک منافقین گفت: ابتدا بحث مرکزیت و قائم مقامی سازمان است که فردی به نام زرکش یزدی در آن جا قرار میگیرد. این آقای زرکش یزدی به واحد نظامی سازمان که آقای عطایی است وصل میشود.
وی افزود: این سازمانهای بزهکار دارای سلسه مراتب تشکیلاتی هستند که معمولاً به عنوان یک شکل هرمی شناخته میشود. یعنی در رأس سازمان فرماندهی و مرکزیت قرار میگیرد و اعضایی که عملیات اجرایی را انجام میدهند در پایینترین ردههای سازمان به عنوان بازوان اجرایی سازمان، تصمیمات و دستورات مغز متفکر سازمان بزهکار که در مرکزیت قرار دارد و از طریق سلسله مراتب به آنها منتقل میشود را اجرا میکنند.
وکیل شکات ادامه داد: در بحث مرکزیت آقای زرکش قرار دارد، بعد قسمت نظامی سازمان زیر نظر مرکزیت قرار میگیرد که با مرکزیت هماهنگ است، از او دستور میگیرد و بازوانی دارد.
کاظمی گفت: قسمت نظامی، بعد از بحث مرکزیت قرار میگیرد، که تصمیم گیر دستورات است. مسئولیت نظامی سازمان از شخصی به نام محمود عطایی شروع میشود که چند نفر از کسانی که در این چارت هستند هنوز هم در کادر منافقین حضور دارند. تعدادی هم از بین رفتند. آقای عطایی مسئول نظامی سازمان است. این مسئول نظامی خودش چند زیر مجموعه مختلف دارد. آقای مهدی کتیرایی مسئول فرماندهی در تهران است. آقای افتخاری فرمانده اطلاعات و عملیات ویژه است، در طرف دیگر آقای کتیرایی به دو نفر دیگر که مسئول لانههای تیمی است وصل میشود.
در حال تکمیل...