استاندارد نبودن تجهیزات سرمایشی و گرمایشی عامل افزایش مصرف
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: بخش بزرگی از سیستمهای سرمایشی و گرمایشی غیر استاندارد است که این موضوع از عوامل اصلی افزایش مصرف برق و گاز است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ابتدای نشست این کمیسیون به برخی از برنامههای کمیسیون و پیگیریها و نظارتهای انجام شده بر نحوه اجرای قوانین برنامه هفتم با هدف کاهش ناترازیها اشاره کرد و گفت: یکی از اقدامات ما پیگیری این مهم از طریق کمیتههای تخصصی کمیسیون است به همین دلیل در این خصوص ماهانه روسای کمیتهها گزارش اقدامات خود را با حضور هیئت رئیسه در کمیسیون ارائه میکنند.
موسی احمدی افزود:کارگروه تهیه احکام برنامه هفتم پیشرفت درخصوص نفت و نیرو نیز تشکیل شده و توسط آقای شریعتی پیگیری و مرتب از وزارتخانهها گزارشگیری میشود. همچنین برای رفع ناترازی انرژی، تامین برق و سوخت در فصل سرد سال و پس از برگزاری جلسه نظارتی صحن علنی با موضوع رفع ناترازی و تاکید ریاست مجلس مبنی بر ورود جدی کمیسیون، مکاتبات متعددی با وزرای نفت و نیرو برای تامین سوخت و رفع خاموشیها داشتیم، همچنین مکاتبانی برای دریافت آمار و ارقام میزان تولید انجام شده است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: برگزاری نشستهای مشترک با وزاری نفت و نیرو، پیگیری اقدامات صورت گرفته برای تامین سوخت و کم و کیف مخازن، برگزاری جلسه مشترک با مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای عالی امنیت ملی و بررسی آخرین وضعیت مصوبات شعام در رابطه با مدیریت ناترازی از دیگر اقدامات ما در کمیسیون انرژی برای رفع ناترزای است، همچنین جلساتی با مسئولان ستاده مبارزه با قاچاق، فراجا و ناجا در راستای حل مشکل ناترازی انجام دادیم.
وی افزود: نظارت بر نحوه پیگیری دیپلماسی انرژی، وضعیت تولید، فعالیتهای صورت گرفته در حوزه بالا دست و پایین دست نفت و گاز و مدیریت مصرف با اختیارات تقنینی و نظارتی ازجمله این اقدامات است.
در ادامه، احمد مرادی از اعضای کمیسیون انرژی ضمن تشریح مشکلات صنعت برق، به ارائه راهکارهایی عملی برای رفع ناترازی در این حوزه پرداخت و گفت: تعداد مشترکان برق کشور ۴۰ میلیون نفر، ۳۵ درصد از مصرف برق در بخش صنعتی، ۳۳ درصد خانگی، ۱۴ درصد کشاورزی، ۷ درصد تجاری، ۹ درصد عمومی و ۲ درصد مربوط به روشنایی معابر است.
احمد مرادی با اشاره به غیراستاندارد بودن بخش بزرگی از سیستمهای سرمایشی و گرمایشی، این تجهیزات را از عوامل اصلی افزایش مصرف برق و گاز دانست و افزود: تعمیرات اساسی نشدن نیروگاهها، فرسودگی شبکههای برق، پرداخت نشدن مطالبات پیمانکاران بخش خصوصی و کاهش تولید در بخش انرژیهای تجدیدپذیر و صنایع از مهمترین عوامل تشدید ناترازی در صنعت برق است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: تسهیل سرمایهگذاری در حوزه انرژی، پرداخت تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی، متنوعسازی سبد تولید برق و کاهش وابستگی نیروگاهها به گاز طبیعی و سایر فرآوردههای نفتی از اقدامات ضروری برای رفع این بحران است. اجرای کامل برنامه هفتم در بخش انرژی، فرهنگسازی برای بهینهسازی و کاهش مصرف، اجرای دقیق قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق و ایجاد نیروگاههای خودتأمین در صنایع ضروری و این اقدامات راهحلهایی مؤثر برای جبران ناترازیهای موجود و تأمین پایداری انرژی در کشور است.
وی افزود: طبق آمار مرکز پژوهشهای مجلس ۳۰ درصد مصرف برق غیراستاندارد است. سالانه ۳۰۰ هزار دستگاه کولر به مصرف اضافه میشود که ۷۰ هزار دستگاه استاندارد نیستند، ضمن آنکه در بخش نیروگاهی مطالبات این نیروگاهها پرداخت نمیشود به همین دلیل آنها ناتوان در پرداخت تولید هستند و نوسازی نشدن دستگاهها راندمان را پایین آورده است. باید علاوهبر تعمیرات، تلفات پیرامون شبکه برق را نیز به نوعی جبران کرد هرچند کمیسیون برای حل این ناترازی تلاش کرد، اما تسهیل در سرمایهگذاری بسیار کمکرسان است.
مرادی گفت: در زمان دولت شهید رئیسی قرار بود ۳۰ هزار مگاوات برق طی ۴ یا ۵ سال تولید شود، اما متاسفانه امروز در بهترین حالت این تولید به ۸ هزار مگاوات هم نمیرسد. تسریع در اجرای قانون مانعزدایی از صنعت برق، ایجاد نیروگاههای خود تامین توسط صنایع، تامین منابع مالی برای نیروگاهها باید در راستای کاهش ناترازی جدی گرفته شود.
در ادامه، فتحالله حسینی دیگر عضو کمیسیون انرژی گفت: تاهماهنگی دو وزارتخانه نفت و نیرو در سطح وزرا وجود ندارد. با این وجود در سطح بدنه وزارتخانهها این ناهماهنگیها بسیار است چراکه گاز نیروگاهها داده نمیشود و شاهد خاموشیها هستیم که این خاموشیها برای مردم و کسبه مشکلاتی ایجاد کرده، اما چه کسی در پی این آسیب از آنها دلجویی کرد؟ همچنین آسیب به صنایع و پتروشیمیها را به دنبال داشتیم، البته ما به دنبال مچگیری نیستیم، اما این جلسه باید خروجی داشته باشد وچه کسی میتواند ضمانت دهد این جلسه خروجی داشته باشد؟.
وی همچنین از دکتر قالیباف برای حل مشکلات مردم سر پل ذهاب بعد از زلزله اخیر این شهرستان تشکر کرد.
در ادامه، محمد کعب عمیردیگر عضوکمیسیون گفت: ۷۰ درصد انرژی کشور به گاز وابسته است. همچنین هیچ برنامهای مکتوبی برای توسعه میادین چاههای داخل دریا و خشکی نداریم و سال آینده نیز این شرایط بدتر خواهد شد. تاکنون برای توسعه میادین چه کردهایم؟ فشارافزایی نیز انجام نشده است، بنابراین درصورت ادامه این استراتژی تا سال ۱۴۲۱ به واردکننده نفت تبدیل خواهیم شد.
وی افزود: طبق برنامه هفتم باید تا سال ۱۴۰۲ میزان ۱۰ هزار مگاوات انرژیهای تجدیدپذیر به تولید میرسید، اما تاکنون این هدف محقق نشده، ضمن آنکه تلفات در شبکه توزیع و فوق توزیع بسیار بالا است.
مالک شریعتی دیگر عضوکمیسیون هم گفت: جلساتی در رابطه با پیگیری اجرای برنامه هفتم همچون پیگیری موضوعاتی مانند حساب بهینهسازی، بازار بهینهسازی، کاهش گازهای مشعل، میترینک و ذخیرهسازی را در دستور کار خود قرار دادهایم. همچنین از آنجا که ماده ۴۶ مهمترین حکم انرژی در حکم حوزه انرژی در برنامه هفتم است باید موارد مهمی را در این حوزه رعایت کنیم. نخست آنکه باید سازمان بهینهسازی زیر نظر رئیس جمهور تشکیل شود و نه زیر نظر سازمان برنامه و بودجه، همچنین این سازمان باید دولتی باشد نه شرکتی و فارغ از کار اجرایی و کار متمرکز و برنامهریزی را در دست بگیرد.
وی افزود: همچنین درصورت اجرای قانون مرتبط با گواهی صرفهجویی، مردم میتوانند مشارکت کنند و میتوان برای آنها گواهی صرفهجویی صادر کرد، ضمن آنکه نباید آغاز اصلاح ناترازی از طریق تعرفهگذاری باشد بلکه باید این کار با جلوگیری از قاچاق، بهینهسازی انرژی و اصلاح مصرف آغاز شود.
همچنین مهدی کوچکزاده گفت: خوشبختانه خاموشیها رو به بهبود هستند. از یک ماه گذشته طبق وظیفه قانونی خود از وزارت نفت درخواست ارائه آماری مطابق ماده ۲ قانون مانعزدایی از صنعت برق را کردم چراکه براساس این قانون وزارت نیرو باید نیاز خود را به سوخت مطرح و وزارت نفت نیز این نیاز را تامین کند، اما تا این لحظه هیچ آمار دقیقی به من نرسیده است.
وی افزود: ذیل تمامی این تلاشها متوجه یک اشکال دیگر نیز شدهام و آن فعالیت ناسالم رسانههای وزارتخانههای نفت و نیرو است که هر یک تقصیر این ناترازی را بر گردن آن یکی میاندازد، در حالی که برخورد سیاسی در کار تخصصی، کشور را به قهقرا میبرد.
همچنین مصطفی نخعی دیگر عضو کمیسیون گفت: در حوزه برق با توجه به محدودیت منابع سوختی و آبی چارهای جز پرداختن به انرژیهای تجدیدپذیر نداریم لذا تمرکز بر تجدیدپذیرها ضروری است، البته جلساتی داشتهایم که منجر به نتایج خوبی شده، ازجمله این نتایج درج چند حکم خوب در برنامه هفتم است که امیدواریم به درستی اجرا شود.
وی افزود: نباید نیروگاههای کمراندمان ایجاد نشوند چراکه این خطر بزرگی برای حوزه نیروگاهی است. باید به موضوع ذغال سنگ به عنوان یکی از سوختهای اصلی نیز به طور جد بپردازیم، چراکه در کشورهای پیشرفته بخش اصلی سوخت آنها از طریق ذغال سنگ تامین میشود، اما میزان استفاده از این سوخت در کشور صفر است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: همچنین هیچ افقی برای رفع ناترازی گاز در کوتاه مدت صرفاً از طریق تولید وجود ندارد. ایجاد حساب صرفهجویی و تنوع بخشی به سبد سوخت برای عبور از این ناترازی بسیار مهم است، ضمن آنکه طرحی را برای رفع ناترازی بنزین در دست داریم که براساس این طرح سهم بنزین در سوخت کاهش پیدا خواهد کرد.
وی افزود: باید مرزبندی اقدامات کمیسیونها نیز مشخص نیز مشخص شود. تقریباً تمامی کمیسیونها در رابطه با ناترازی با وزرای نفت و نیرو جلسه گذاشتهاند در حالی که این موضوع کاملا تخصصی است، موضوع هستهای نیز تخصصی است، لذا نباید عدهای آن را امنیتی کنند، این بحث شامل پتروشیمیها هم میشود چراکه گاهاً پاسکاریهایی بین ما به عنوان کمیسیون انرژی و کمیسیون صنایع در رابطه با پتروشیمیها صورت میگیرد.
نخعی گفت: ناترازی انرژی هیچ راهکار تک خطی ندارد و مجموعه اقدامات مشکلات را حل خواهد کرد. تمرکز بر بهینهسازی و صرفهجویی بسیار مهم است چراکه دیگر تولید به تنهایی پاسخگو نیست.
در ادامه عباس علی آبادی وزیر نیرو ضمن عذرخواهی از مردم بابت خاموشیهای به وجود آمده، گفت: از نمایندگان مجلس درخواستی مبنی بر کاهش حجم جلسات کمیسیونها داریم، ضمن آنکه ما باید خودمان را برای یک تابستان سخت آماده کنیم چراکه تابستان گذشته ۲۰ هزار مگاوات کسری برق داشتیم و پیشبینی میشود؛ این کسری در تابستان پیشرو به ۲۵ هزار مگاوات برسد، بنابراین درخواست دارم اجازه دهید وزارت نیرو خودش را برای آن ناترازی آماده کند. این ناترازی یک نگرانی بزرگ است.
وی در ادامه با ارائه گزارشی از عملکرد وزارت نیرو در زمستان برای عبور از ناترازی و تامین سوخت نیروگاهها پرداخت و افزود: برای ایجاد تنوع در حوزه انرژی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر برنامه مفصل داریم، اما تحقق این مهم نیازمند زمان است. در حال آماده شدن برای تولید ۳۰ هزار مگاوات برق هستیم. نخستین اقدام ما در ابتدای دولت تکمیل واحدهای ناتمام بود و تاکنون واحدهای ناتمام بسیاری را تمام کردهایم، همچنین از آنجا که تعمیرات واحدهای مازوتسوز بسیار مهم است، مکاتبات متعددی برای حل مشکلات پیرامون مازوتسوزی انجام دادهایم چراکه این واحدها مدتهاست تعمیر نشدهاند و به نوعی خسته هستند لذا باید زودتر تعمیر شوند چراکه در تابستان آینده به آنها نیاز داریم.
وزیر نیرو با اشاره به قاچاق برق و مصرق غیرمجاز در حوزه ماینرها و استخراج رمز ارز گفت: تعداد زیادی دستگاه استخراج رمزارز کشف کردهایم و در این حوزه شاهدیم که بعضاً با عنوانهای تجاری و صنعتی برق دریافت میشود، اما در ادامه اقدام به راه اندازی ماینر میکنند، لذا باید مانع ادامه این نشتی بشویم، البته این مهم نیاز به قانون دارد.
وی افزود: در حوزه استفاده از کولرهای مدرن نیز اقداماتی انجام دادهایم و قراردادهایی نیز منعقد شده است. بسیار امیدوار به هوشمندسازی کنتورها هستم چراکه راهی جز محدود کردن مصرف نداریم البته تعداد کنتورهای هوشمند را در این مدت از ۳ میلیون به چهار و نیم میلیون رساندهایم و تا آخر دولت، کنتورهای تمامی مشترکان هوشمند خواهند شد، و باید این میزان تا تابستان سال آینده به ۶ میلیون برسد چراکه در این صورت مشکل ناترازی برق بسیار کمتر خواهد شد.
علی آبادی گفت: همچنین ارتقاء ذخیرهسازی و روشهای تامین مالی متنوعی را در دستور داریم و بر آن هستیم برای احقاق حق مردم محدودیتهایی برای پرمصرفها در ساعات پیک مصرف ایجاد کنیم، البته لازم به تاکید است منظور محدودیت است و نه خاموشی. محدودیت در استفاده از سوخت ذغال سنگ نیز به دلیل آن است که آب مورد نیاز آن وجود ندارد هرچند در تلاش برای رفع این مشکل هستیم.
در ادامه، محسن پاک نژاد وزیر نفت گفت: ناترازی انرژی ناشی از عملکرد دو یا چند سال اخیر نیست و از عملکرد چندین ساله نشئت میگیرد. وزارت نفت برای افزایش تولید وزارت نفت برنامههای کوتاه و بلندمدت متعددی دارد و قراردادهایی برای افزایش تولید گاز منعقد کردهایم. فشارافزایی پارس جنوبی و توسعه و اجرای این طرح از نان شب بر ما واجبتر است. این طرح مشتمل بر ۷ هاب است که اجرای هر هاب بسیار زمانبر است البته در سایر بخشهای تولیدی گاز همچون طرحهای حوزههای دریایی در حال پیشرفت هستیم، اما شتاب دادن به آنها نیازمند رفع موانع است، در بخش خشکی نیز چند طرح ضربتی را در پیش گرفتهایم که قراردادهای آن به زودی نهایی خواهد شد.
وی افزود: بهتر است فولادیها و صنایع سرمایه خود را در بخش تولید گاز بیاورند. با این کار علاوهبر اینکه آنها نیز منتفع میشوند به ما هم جهت تامین خوراک کمک خواهد شد. در مسئله ناترازی مشکل اصلی در حوزه مصرف است. ما سالهاست به طور مدام تولید میکنیم، اما مصرف لجامگسیخته بالا میرود و هیچ کنترلی بر آن نمیشود و هر قدر میادین را توسعه دهیم تا به بحث مصرف نپردازیم این وضعیت ادامه خواهد داشت.
وزیر نفت گفت: طی ۴ ماه گذشته ۲۲ الی ۲۳ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور اضافه شده است، همچنین ۱۰ میلیون لیتر در روز افزایش تولید گازوئیل داشتهایم، ضمن آنکه به باور بنده هیچ ناهماهنگی میان وزارتخانههای نیرو و نفت نیست و حتی معتقدم اکنون در اوج هماهنگی مطلوب هستیم و به همین دلیل رفع خاموشیها محقق شد.