سیاست جدید وزارت علوم، توسعه روابط و دیپلماسی علمی اعضای ایران فرهنگی
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: سیاست جدید این وزارتخانه، توسعه روابط و دیپلماسی علمی اعضای ایران فرهنگی است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، حسین سیمایی صراف در مراسم اختتامیه نخستین همایش «رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان» در مشهد، کمرنگ شدن زبان و ادب فارسی در برخی از گروههای سنی را خطرناک دانست و افزود: نسل Z با وجود داشتن شاخصهای خوب فراوان، با زبان و ادب فارسی مانوس نیستند و گاهی حتی نمیتوانند فارسی را روان بخوانند که باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
رئیس نخستین همایش «رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان» هم رودکی را پیوندگر اصلی زبان فارسی و نمایندهای از فرهنگ مشترک ایران و تاجیکستان معرفی کرد.
یاحقی افزود: رودکی معمار اصلی زبان فارسی است؛ هرجا که این زبان حضور داشته باشد، از ایران و تاجیکستان تا افغانستان، هند و حتی میان فارسیزبانان پراکنده در جهان، میراث رودکی مشهود است.
او این همایش را فرصتی برای بررسی عمیقتر پیوندهای فرهنگی و گسترش تعاملات فرهنگی بین دو کشور دانست و با تأکید بر جایگاه منحصربهفرد رودکی در ادبیات فارسی، گفت: رودکی شاعری است که حتی با وجود محدود بودن تعداد اشعار باقیمانده از او، تأثیری بیهمتا در ادبیات فارسی گذاشته است.
یاحقی ادامه داد: آثار او شامل چند قصیده، غزل، رباعی و قطعات پراکنده، بنیانگذار بسیاری از قالبها و اندیشههای شعری است که بعدها شاعران بزرگی مانند فردوسی، سعدی، حافظ و خیام از آن الهام گرفتهاند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: اگر تعداد ابیات رودکی را در یک کفه ترازو بگذاریم و تعداد کتابها و مقالات نوشتهشده درباره او را در کفه دیگر، مقالات و کتابها سنگینتر خواهد بود و هیچ شاعر دیگری چنین سعادتی نداشته است.
در پایان این مراسم با حضور سفیر تاجیکستان در ایران و مسئولان فرهنگی خراسان رضوی، از کتاب «یاد شعر رودکی آید همی» رونمایی شد.
این کتاب اثر زنده یاد اعلاخان افصح زاده است که به بررسی زندگی آدم الشعرا (رودکی) و آثارش میپردازد.
بیشتر بدانیم
ابوعبدالله جعفر بن محمد بن حکیم بن عبدالرحمن بن آدم رودکی سمرقندی، در اواسط قرن سوم هجری قمری و در روستایی بهنام «بَنُج رودک» در ناحیهٔ رودک در نزدیکی نخشب و سمرقند به دنیا آمد.
به روایتی رودکی از کودکی نابینا بوده و به روایتی دیگر بعدها کور شده است.
وی از شاعران ایرانی دوره سامانی در سده چهارم هجری قمری است و او را نخستین شاعر بزرگ پارسیگوی و پدر شعر پارسی میدانند.
رودکی در سال ۳۲۹ هجری درگذشت.