پخش زنده
امروز: -
طبیعت استان مرکزی در هرباریوم موزه خشک گیاهان بومی نگهداری میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ هر باریوم یا موزه گیاهی یک منبع بزرگ نگهداری ذخایر ژنتیکی گیاهی است که مرجعی در اجرای طرحها و پروژههای مختلف منابع طبیعی استان میباشد.
از این منبع ژنتیکی در اصلاح و احیای مراتع و گونههای گیاهی در معرض انقراض استفاده میشود.
گیاهان خشک شده در هرباریوم کاملاً به صورت علمی و توسط محققان جمع آوری میشود که هر گیاه دارای یک شناسنامه شامل خانواده گیاهی و نام علمی تاریخ، محل و ارتفاع جمع آوری شده است.
رئیس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گفت: هرباریوم گیاهی گنجینهای از تیپهای گیاهی که به عنوان یک ذخیرهگاه نمونههایی از پراکنش گونههای گیاهی و مخزنی برای اطلاعات و پژوهشگران بخشهای اجرایی است که میتوانند اطلاعات کاملی را در رابطه با گیاهان کسب و پراکنش تمامی گیاهان در سطح استان را معین کند که هر گیاهی در چه منطقهای پراکنش دارد.
گودرزی با بیان اینکه عملیات جمع آوری، شناسایی و دستهبندی گیاهان استان از سال ۷۲ شروع شده و هنوز ادامه دارد، افزود: تاکنون هزار و ۳۵۸ گونه گیاهی در قالب ۱۰ هزار نمونه در استان جمع آوری و شناسایی شده است.
او گفت: این گونههای گیاهی در یک شرایط خاص باید حفظ و نگهداری شوند و آیندگان میتوانند با مراجعه به این هرباریوم پراکنش این گونهها را در عرصهها پیدا و برای کار تحقیقاتی از آن استفاده کنند.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان افزود: هرباریوم در واقع یک اطلاعات کاملی از منابع ژنتیکی گیاهان است که به عنوان بزرگترین ثروت یک کشور محسوب میشود و برای حفظ، احیا و یا توسعه آنها با توجه به درجه اهمیت شان در برنامههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
میرداوودی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی استان هم با بیان اینکه هر منطقه ارای یک سری گیاهان خاص خود میباشد و هدف از تشکیل هرباریوم استان هم جمع آوری کل گیاهان خاص هر منطقه میباشد، گفت: در این هرباریوم گیاهان به تفکیک شهرستانها تقسیم بندی شده و هدف این است که بتوانیم گیاه را به عنوان اولین حلقهای که در زنجیره اکوسیستمها وجود دارد شناسایی و متناسب با هر منطقه برنامهریزیهای لازم را در عرصههای مورد نظر انجام دهیم.
او افزود: علاوه بر گونههای گیاهی بیش از ۱۴۵ گونه گیاهان دارویی در استان شناسایی شده که از جمله آن میتوان به آویشن، باریجه و بن سرخ اشاره کرد که این گونهها به به دلیل خاصیت دارویی که دارند و همچنین برداشتهای بیرویهای که در طبیعت از آنها میشود در معرض انقراض هستند و با رصد این گونهها برنامهریزی لازم برای احیا و اصلاح این رویش گاهها در دستور کار قرار میگیرد.
او افزود: گونههای گیاهی جمع آوری شده در هرباریوم بایستی در یک شرایط خاص ایزوله و به صورت طبقهبندی شده، تیره به تیره و جنس به جنس نگهداری شود و از نظر رطوبت نیز تنظیم درجه حرارت باید طوری باشد که این گونهها آسیب نبینند و همان شرایط طبیعی خود را داشته باشند.
میرداوودی با بیان اینکه گیاهان جمع آوری شده به تفکیک هر شهرستان رصد و نگهداری میشود گفت: در مدیریت منابع طبیعی در عرصههای مختلف شهرستانها میتوان در اصلاح و رویش گاهها از گونههایی که در آن مشخص شده استفاده کرد مثلا میتوان به گیاه پسته وحشی و یا گونه جنگلی بلوط سرسختی شازند اشاره کرد که در عرصههای جنگل کاری و توسعه فضای سبز از آن میتوان استفاده کرد.