امیرعبداللهیان:تلاش تکفیری ها برای تضعیف کشورهای اسلام
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه گفت :تکفیری ها برای تضعیف کشورهای اسلامی و عربی در منطقه و تقویت رژیم صهیونیستی تلاش می کنند.
حسین امیر عبداللهیان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در پاسخ به اینکه چرا نشست ژنو 2 به نتیجه نرسید و پیش از آن همه تحلیل گران به این موضوع اذعان داشتند؟ گفت : موفق نبودن این نشست برای تحلیل گران و کسانی که تحولات سوریه را پیگیری می کنند کاملا روشن بود.
افزود : یکی از علل عمده آن این هست که قرار بود در این نشست گروههای معارض سوری و نمایندگان حکومت با هم گفتگو کنند اما انتخاب گروههای معارض سوری ، دقیق و واقع بینانه نبود و بیشتر آنها در خارج از سوریه حضور داشتند و برخی از آنها حتی در 3 سال گذشته هیچ سفری به سوریه نداشتند .
وی گفت : همچنین تعدادی از گروهها که به معنای واقعی به راه حل سیاسی معتقد بودند به علت اینکه انتخاب برخی از افراد برای گفتگو به عنوان نمایندگان معارض، انتخاب درستی نبود انصراف دادند و یک هفته پیش از آغاز مذاکرات خروج خود را گفتگوها اعلام کردند .
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه افزود : آمریکا نیز در ماههای گذشته تلاش کرد از طریق نمایندگان ویژه، مستقیم وارد گفتگو با طرف های مختلف سوری در میان معارضان در قطر در ترکیه و اروپا شود و دیدگاههای خود را با هماهنگی آنها به نتیجه برساند تا بتوانند به نتایجی که در بحران ساختگی در 3 سال گذشته در سوریه به نتیجه مورد نظر نرسیدند در نشست ژنو 2 به آن برسند.
وی با بیان اینکه دیدگاه آمریکا و روسیه درباره سوریه در تعارض است، گفت: آمریکایی ها در پی این بودند که نشست ژنو دو تضمینی برای کناره گیری بشار اسد در تابستان سال 93 از قدرت باشد اما روسها در پی آن بودند که درگیری و حرکت گروههای تروریستی به سمت راهکار سیاسی برود .
امیرعبداللهیان افزود : این تفاوت دیدگاه موجب شد نشت ژنو 2 به لحاظ محتوایی ،خروجی مورد نظر را نداشته باشد.
معاون وزیر خارجه گفت : در واقع منطقی که در ژنو 2 از نگاه طراحان اصلی پیگیری می شود نوعی اعمال زور و فشار برای خروجی مد نظر آمریکای هاست.
وی افزود : کسانی که در ژنو در پنج روز گذشته با نمایندگان حکومت سوریه گفتگو کردند در بهترین حالت می توانند حداکثر 3 درصد جامعه سوریه را نمایندگی کنند.
امیر عبداللهیان گفت: به علت فضای توام با اعمال زور و فشار غیر منطقی آمریکایی ها در نشست ژنو 2 ، حتی آقای اخضر ابراهیمی که تلاش های زیادی را به عمل آورد نتوانست به خروجی مناسبی منتهی شود.
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه ادامه داد : هر چند توافق کردند تا از اول فوریه گفتگوها ادامه پیدا کند اما طرف مقابل هم توانی بیش از این که بتواند گروههای مختلف معارض و نمایندگان آحاد مردم را توجیه و برای اول فوریه آماده کند، ندارد.
امیرعبداللهیان، وجود نیروهای تکفیری و نبرد تروریست و نیروهای افراطی را مهمترین مشکل سوریه بیان کرد و گفت: این نیروها در داخل سوریه از پیشرفته ترین سلاح ها و وسایل ارتباطی برخوردارند و موجب نا امنی در محلات و مناطق این کشور شده اند.
معاون وزیر امور خارجه افزود: گروههای تروریستی مردم را به گروگان می گیرند و آنها را تبدیل به سپر انسانی می کنند و با وحشت آفرینی به قتل می رسانند و اجازه کمک نمی دهند.
وی گفت : تصور آمریکا این بود که در راستای همین اقدامی که همزمان با گفتگوهای ژنو انجام می داد در یک محیط بسته آزمایشگاهی با یک جنگ سیاسی و روانی همه جانبه نتیجه را به سمت تشکیل دولت انتقالی و خلع قدرت از رئیس جمهور قانونی این کشور می برد.
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه انتخابات و نظر مردم باید آینده سوریه را مشخص کند،گفت : بررسی ها نشان می دهد اگر آقای بشار اسد در شرایط فعلی نامزد ریاست جمهوری شود به طور قطع رای می آورد.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به اینکه اکنون بحرانها به عراق ، سوریه و لبنان کشیده شده است ، جمهوری اسلامی ایران برای اینکه این بحرانها به نفع مردم پایان یابد چه کار می کند؟ گفت : حقیقت این است که منطقه ما در سال های اخیر با پدیده شومی به نام نیروهای تکفیری و گروههای افراطی مواجه است که متاسفانه به نام اسلام اقداماتی را انجام می دهند که دقیقا در تعارض کامل با شریعت مقدس اسلام است .
امیرعبداللهیان افزود : آنها برای رسیدن به اهداف خودشان از هر روشی استفاده می کنند .
وی ادامه داد : جریان های خارجی در پشت این گروههای تکفیری قرار دارند و امکانات و تجهیزات آنها را تامین می کنند.
معاون وزیر خارجه اظهار داشت: رژیم صهیونیستی بخشی از جریان خارجی در پشت جریان تکفیری و اهداف آن در منطقه است و بخش دیگر برخی از کشورهایی در درون منطقه و خارج از آن هستند که با برداشت غلط از اوضاع و احوال منطقه و با نگاهی نادرست در پشت این جریانات قرار دارند.
امیرعبداللهیان افزود: جمهوری اسلامی ایران در گفتگوها و رایزنی هایی که در سطوح مختلف در حوزه خلیج فارس ، حوزه مقاومت ، لبنان، عراق ،سوریه و حتی اردن و خارج منطقه دارد پیگیری راهکارهایی برای مهار پدیده تروریسم و تکفیری در داخل منطقه است.
معاون وزیر خارجه گفت : تحرکات نادرست تکفیری در منطقه موجب نا امید کردن منطقه و پیگیری مطالبات است.
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه افزود: تکفیری ها درصدد هستند که بگویند اگر مردم مطالبات خود را بخواهند پیگیری کنند خسارت فراوانی را باید بپردازند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه پدیده بیداری اسلامی یا موج مطالبات دموکراتیک و دموکراسی خواهانه و اسلام خواهی مردم منطقه وارد فاز دوم شده است، گفت : در موج دوم کماکان نبرد اراده ها جریان دارد اما نیروهای خارجی به شدت فعال شدند تا حرکت مردم را از مسیر طبیعی خودشان خارج کنند .
امیرعبداللهیان گفت : طراحان و هدایت کنندگان این مسئله در پی تضعیف و تجزیه منطقه ما در راستای تقویت رژیم صهیونیستی و تامین منافع حداکثری بازیگران بین المللی هستند.
اتفاقات سوریه در کل منطقه تاثیرگذار است
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه گفت: اتفاقات سوریه در کل منطقه و حتی در سطح بین المللی تاثیر داشته است.
حسین امیر عبداللهیان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: کسانی که در مقام وزیر خارجه هم در سطح منطقه و خارج آن فریاد سر می دادند که باید علیه دولت سوریه تجهیزات نظامی بفرستند روش غلطی را پایه گذاری کردند و نا امنی را در منطقه ایجاد کردند که دامن خیلی از طرفها را گرفت.
وی ادامه داد : لبنان ، اردن و هیچ یک از کشورهای همسایه سوریه وضعیت امن و مناسبی را ندارند.
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه در این ارتباط جمهوری اسلامی ایران هم هدف برخی از این اقدامات تروریستی قرار گرفت افزود: در بیروت متاسفانه در حادثه تروریستی انصاری رایزن سفارتمان، همسر یکی از دیپلماتهایمان و همچنین در حادثه اخیر در یمن اسدی یکی از همکارانمان شهید شدند و پیش از آن نیز آقای نیکبخت ربوده شد که خوشبختانه در سلامت کامل به سر می برد و امیدواریم هر چه زودتر شاهد بازگشت او به کشور باشیم.
وی گفت : جمهوری اسلامی ایران با منطق تعامل و گفتگو با طرح های مختلفی که می تواند مرتبط با برخی از جریان های افراطی در منطقه باشند وارد شد.
معاون وزیر خارجه افزود : در دولت جدید نیز تلاش شد که این اقدام در فضایی بازتر صورت گیرد و تلاش هایی هم در همه زمینه ها برای شکل دهی گفتگویی در سطح دو جانبه و هم گفتگوی جمعی برای بازگشت منطقه به ثبات و امنیت جریان دارد.
وی گفت: کسانی که در ورای این حوادث قرار دارند فهم درستی از اوضاع و احوال ندارند و با دست خودشان نا امنی را به کشور خودشان می کشانند.
امیر عبداللهیان درباره شناسایی آمران و عاملان اقدامهای تروریستی ضد دیپلماتهای ایرانی در یمن و لبنان گفت : در لبنان عامل اصلی حادثه توسط دستگاههای ذیربط لبنانی دستگیر شد.
وی افزود: ماجد الماجد یک تبعه کشور عربستان سعودی مسئول این حادثه بود که به طرز مبهمی در بیمارستان درگذشت.
امیرعبداللهیان گفت : افراد مرتبط با وی هم دستگیر شدند اما تا مراحل تحقیقات قضایی تکمیل نشود نمی خواهیم کشوری را مسئول این حادثه معرفی کنیم.
وی افزود : تیمی از قوه قضائیه، وزارت دادگستری و بخش حقوقی وزارت امور خارجه بلافاصله پس از سفر اخیری که آقای ظریف به بیروت داشت وارد لبنان شد و با مقامات ذیربط لبنانی کار را پیگیری کرد.
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه اضافه کرد: آخرین تحقیقات ما روی این مسئله در بخش های مختلف کارشناسی تایید می کند که حادثه مقابل سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت با جریانات تروریستی که با یک کشور خارجی ارتباط دارند مرتبط است.
معاون وزیر خارجه گفت: آنچه که در مورد یمن است گفتگوهایی را با مقامات این کشور برگزار کردیم که چند ساعت قبل پایان یافت و منتطر این هستیم که تیم مذاکراتی ما به کشور برگردد و آخرین نتایج را تجزیه و تحلیل کند.
وی افزود : طبیعی است که تلاش دستگاه دیپلماسی این است حفاظت لازم از اماکن و اشخاص دیپلمات ما به عمل بیاید و به دولتها در این زمینه به صراحت گفته ایم.
امیر عبداللهیان گفت: حتی به دولت یمن به صراحت اعلام کرده ایم که اگر قادر به تامین امنیت دیپلمات های ما در صنعا و در کشور خودتان نیستید به ما اعلام کنید تا تصمیم لازم را در این جلسه اتخاذ کنیم.
وی افزود : در عین حال معتقد هستیم که باید در سطح منطقه گفتگوهای سازنده میان همه طرفها شکل گیرد و همه برای برقراری ثبات ، امنیت و توسعه هر چه بیشتر منطقه دست به دست هم دهیم .
معاون وزیر خارجه درباره وقایع مصر و رایزنی جمهوری اسلامی با طرف های درگیر گفت : در ارتباط با مصر اولا شاهد این بودیم که آقای مرسی و اخوان المسلمین که به عنوان یک جریانی که با رای مردم در راس حاکمیت قرار گرفتند خطاهایی را داشتند.
معاون وزیر امور خارجه افزود: شاید یکی از عمده ترین خطاهای آقای مرسی به عنوان رئیس جمهور منتخب مردم مصر این بود که مردم مصر که نسبت به رژیم صهیونیستی به شدت حساس بودند متوجه شدند حتی وی برای رئیس جمهور رژیم صهیونیستی نامه ای را ارسال کرد و برخی از خطاهایی که در حوزه های سفیرانشان انجام شد.وی گفت : این مسئله موجب شد که مسیر دموکراسی در مصر دور شود.
امیرعبداللهیان ادامه داد : اتفاقی که در حال حاضر در مصر جریان دارد یک رفراندوم قانون اساسی بود که برگزار و اعلام شد 98 درصد به قانون اساسی رای آری دادند.
وی گفت : توقع مردم مصر این نیست شاهد این باشند که آقای حسنی مبارک تبرئه و آقای مرسی محاکمه شود.
معاون وزیر خارجه افزود : در عین حال روابط لازم خود را از طریق مجاری دیپلماتیک با مقامات مصری داریم و بارها اعلام کردیم که روابط تهران و قاهره با درک واقعیت ها و شرایط فعلی در داخل مصر به حالت عادی برگردد.
وی درباره فشارهای خارجی به مردم بحرین و موضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه گفت : تحولات را در بحرین به دقت پیگیری می کنیم و جمهوری اسلامی ایران این آمادگی را دارد به تحقق واقعی راهکار سیاسی در بحرین کمک کند.