پخش زنده
امروز: -
ترجمه عربی کتاب «نحو عربی و نحو هندی» نوشته استاد مجتبایی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی این کتاب را در حوزه شناخت ارتباطات فرهنگی ملل به ویژه جهان عرب و شبه قاره هند حائز اهمیت دانست و گفت: نظر به ترجمه ضعیف این کتاب در لبنان ترجمه مجدد آن لازم بود که با تلاشهای شبانه روزی آقای «دکتر اسوار» (عضو پیوسته فرهنگستان) تحقق یافت.
غلامعلی حداد عادل افزود: شرح احوال و آثار دکتر مجتبایی نیز به همت «محمد رضایی و شیرین صمیمی» گردآوری و در کتابی با عنوان «صحبت آن مونس جان» به چاپ رسیده است.
وی در ادامه با اشاره به جامعیت استاد مجتبایی در ادبیات فارسی و انگلیسی، تاریخ و ادیان، خدمات ایشان به زبان فارسی و جامعه علمی کشور را کم نظیر دانست و گفت: این خدمات شامل تاسیس مرکز تحقیقات زبان فارسی، تربیت دانشجو در دانشگاههای داخل و خارج (از جمله دانشگاه تهران و هاروارد) و تالیف تصحیح و ترجمه بیش از ۲۰۰ جلد کتاب در زمینههای گوناگون ادبی تاریخی و ادیان است.
استاد فتح الله مجتبایی در هجدهم آذر سال ۱۳۰۶ در تهران متولد شد.
وی دوران کودکی و نوجوانی را تا ۱۴ سالگی در فراهان گذراند. ابتدا خواندن و نوشتن خط فارسی و قرائت قرآن و پارههایی از گلستان و بوستان را نزد مادر فرا گرفت.
بعد در خانه همراه خواهر و برادرانش نزد فردی که معروف به میرزای مطّولی بود، درس خواند.
وی از همان اوان کودکی توسط پدربزرگش که شاعر بود، با ادبیات آشنا شد و کتابهایی، چون شاهنامه، خمسه نظامی و دیوان حافظ و… را خواند.
استاد مجتبایی بعد از گذراندن تحصیلات در دانشگاههای ایران و هند، در ۱۳۶۳ عضو شورای عالی علمی دایرهالمعارف بزرگ اسلامی و مدیرگروه ادیان و عرفان این مرکز و در ۱۳۷۶ ش نیز عضو پیوسته فرهنگستان ادب فارسی شد. این استاد پیشکسوت، در سال ۱۳۷۹ بنا به درخواست خود پس از سالها تدریس در دانشگاه تهران به افتخار بازنشستگی نائل آمدو در ۱۳۸۱ نیز چهره ماندگار شد.
استاد مجتبایی در طول دوران خدمات فرهنگی خود نزدیک به ۲۰۰ عنوان کتاب و مقاله و شعر و نقد کتاب به صورت تألیف و ترجمه و تصحیح نوشته که در ایران و خارج از ایران انتشار یافته است.
انجمن آثارو مفاخر فرهنگی به پاس سالها خدمات علمی و فرهنگی وی، طی برگزاری مراسم بزرگداشتی در ۱۵ بهمن ۱۳۷۹ ایشان را به عنوان یکی از مفاخر ایرانزمین معرفی کرد.