ضرورت حمایت دولت از طرحهای بهینهسازی انرژی
عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران گفت: با توجه به قوانین موجود در بخش مصرف انرژی، فاصله معنادار با استانداردهای جهانی وجود دارد که دولت باید سیاستهای کاملتری برای حمایت از طرحهای بهینهسازی انرژی به کار گیرد.
یحیی مرتضوی عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران در گفتگو با
خبرگزاری صدا و سیما، درباره میزان مصرف و هدررفت انرژی در بخش ساختمان گفت: میزان هدررفت انرژی در بخش ساختمان به عوامل مختلفی از جمله نوع ساختمان، موقعیت جغرافیایی، طراحی، مصالح ساختمانی و شیوههای استفاده از انرژی بستگی دارد.
وی افزود: برآوردها نشان میدهد که تقریباً ۳۰ تا ۴۰ درصد از انرژی مصرفی در ساختمانها در برخی کشورهای دنیا هدر میرود. این هدر رفت انرژی عمدتاً به دلیل عایقبندی ناکافی، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی ناکارآمد و مشکلات در تهویه است. برای کاهش این هدر رفت، بهبود عایقبندی، استفاده از فناوریهای انرژی تجدیدپذیر و بهینهسازی سیستمهای انرژی میتواند مؤثر باشد.
عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران بیان کرد: به طور کلی، ساختمانها یکی از بزرگترین مصرفکنندگان انرژی در سطح جهان هستند. در کشورهای توسعهیافته، مصرف انرژی در ساختمانها معمولاً ۳۰ تا ۴۰ درصد از کل مصرف انرژی را تشکیل میدهد. هدررفت انرژی معمولاً به میزان مشابهی برآورد میشود. این مقدار میتواند تحت تأثیر عواملی مانند طراحی نادرست، عایقبندی ناکارآمد، و بهرهبرداری غیربهینه از سیستمهای گرمایش و سرمایش باشد.
مرتضوی درباره مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و اینکه در بخش مصرف انرژی در صنعت ساختمان چقدر با استانداردهای جهانی فاصله داریم؟، گفت: با توجه به وجود قانون مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در ایران که به مبحث بهینهسازی مصرف انرژی میپردازد، هنوز هم فاصله معناداری با استانداردهای جهانی وجود دارد. دلایل این فاصله به اجرایی نشدن کامل مقررات، آموزش ناکافی، عدم نظارت و کنترل، فرهنگ مصرف برمیگردد.
وی تأکید کرد: بهنظر میرسد که متولیان ساخت مسکن در شهرها (شهرداری، نظام مهندسی، وزارت مسکن، وزارت کشور و سایر نهادهای دولتی) تا به امروز در صدور قوانین و نظارت برآن کوتاهی داشتهاند و میتوان به جرئت گفت که ناکارآمد بودهاند.
عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران در پاسخ به سوالی مبنی براینکه دولتها همواره گران کردن انرژی را راه حلی برای کاهش مصرف انرژی میدانند، آیا این موضوع تاثیرگذار خواهد بود؟، اظهار کرد: دولتها معمولاً افزایش قیمت انرژی را به عنوان یک ابزار برای کاهش مصرف انرژی در نظر میگیرند. این موضوع میتواند تأثیرگذار باشد، اما بستگی به حساسیت مصرفکنندگان و شرایط اقتصادی جامعه دارد. در صورتی که قیمت انرژی بالا برود، در کوتاهمدت ممکن است مردم به دنبال راهکارهایی برای کاهش مصرف باشند، اما در بلندمدت، ممکن است به عادتها و شیوههای جدیدی تکیه کنند که در نهایت موجب افزایش مصرف شود. هرچند در یک اقتصاد پایدار نیازی به افزایش قیمت وجود ندارد مگر در شرایط خاص. گران کردن انرژی میتواند به عنوان یک ابزار برای کاهش مصرف انرژی مؤثر باشد، اما تأثیر آن بستگی به شرایط اقتصادی، الگوهای مصرف و عادتهای جامعه دارد.
وی با اشاره به تأثیرات گران کردن انرژی افزود: کاهش مصرف در کوتاهمدت، با افزایش قیمت انرژی، مصرفکنندگان معمولاً به دنبال راههایی برای کاهش مصرف خود میروند. این ممکن است شامل کاهش استفاده از سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، روشنایی و دیگر تجهیزات برقی باشد. همچنین تحریک بهینهسازی و فناوریهای جدید که افزایش هزینهها ممکن است مردم و کسبوکارها را تشویق به سرمایهگذاری در فناوریهای انرژی کارا و بهینهسازی مصرف انرژی کند. این امر میتواند شامل نصب سیستمهای عایقبندی بهتر، مصالح ساختمانی با کارایی بالاتر و تجهیزات کارآمدتر باشد.
نقش مؤثر برچسب انرژی برای ساختمانها در بهبود مصرف انرژی
عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران، در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آیا موضوع برچسب انرژی برای ساختمانها میتواند به بهبود مصرف انرژی کمک کند؟، گفت: موضوع برچسب انرژی میتواند نقش موثری در آگاهسازی مالکان و مستأجران درباره کارایی انرژی ساختمانها داشته باشد. این برچسبها میتوانند علاوه بر کمک به انتخاب هوشمندانه سبب افزایش رقابت بین سازندگان شود. همچنین برچسب انرژی باعث افزایش ارزش املاک شده و انگیزه را برای سرمایهگذاری در بهینهسازی هموار میسازد. همچنین برچسب انرژی برای ساختمانها میتواند نقش بسیار مهمی در بهبود مصرف انرژی ایفا کند. ایجاد سیستم برچسبگذاری انرژی برای ساختمانها سبب افزایش آگاهی مصرفکنندگان، تشویق به بهبود کارآیی انرژی و استفاده از مصالح و فناوریهای بهینه میشود.
مرتضوی افزود: برچسب انرژی اطلاعات واضحی درباره کارایی انرژی ساختمانها ارائه میدهد، که به خریداران و مستأجران کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری اتخاذ کنند. همچنین با وجود برچسبهای انرژی، مصرفکنندگان میتوانند ساختمانهای مختلف را به راحتی از نظر مصرف انرژی مقایسه کنند، که این امر ممکن است به انتخاب ساختمانهای با کارایی بهتری منتهی شود.
وی ادامه داد: ساختمانهایی با برچسب انرژی بالا معمولاً برای خریداران و مستأجران جذابتر هستند، که به افزایش ارزش آنها کمک میکند. این امر میتواند به سازندگان انگیزه دهد تا به دنبال بهبود کارایی انرژی در پروژههای خود باشند. همچنین مالکان و مدیران ساختمان میتوانند از برچسب انرژی به عنوان معیاری برای تصمیمگیری در مورد بهینهسازیهای لازم استفاده کنند و اقداماتی برای کاهش مصرف انرژی انجام دهند.
عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران تصریح کرد: برچسبهای انرژی میتوانند به دولتها در دستیابی به اهداف مربوط به کاهش مصرف انرژی و کاهش گازهای گلخانهای کمک کنند و آنها را به سیاستهای پایداری نزدیکتر کند.
وی پیشنهادهایی را برای کاهش ناترازی ارائه داد که مهمترین آن تشویق به استفاده از فناوریهای نوین، آموزش و آگاهسازی، سیاستگذاری جامع است که دولت باید سیاستهای کاملتری برای حمایت از طرحهای بهینهسازی انرژی به کار گیرد.