پخش زنده
امروز: -
سرپرست هیات باستانشناسی میراث فرهنگی گفت: نخستین شواهد باستانی ذوب آهن در محوطه «وستا شیخ» در روستای «کانیرهش» مهاباد کشف شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، صلاح سلیمی افزود: برای نخستینبار یک محوطه تولید آهن از طریق کاوش علمی در این منطقه مستندنگاری شد و امید است که انجام این پروژه، پژوهشهای باستانشناسی دیگری را در حوزه فلزگری آهن در منطقه جنوب دریاچه ارومیه به همراه داشته باشد.
او با بیان اینکه «وستا شیخ» محوطهای کوچک و بر روی شیب ملایم در داخل دره کوچک قرار گرفته اضافه کرد: بقایای تولید آهن (شامل سربارهها، سنگهای معدنی آهن، قطعات دمهای سفالی) در وسعتی در حدود نیم هکتار پراکنده شده است.
سرپرست هیات باستانشناسی میراث فرهنگی گفت: این محوطه یک محوطه صنعتی به شمار می آید و منطقه کانیرهش به دلیل کوهستانی بودن منطقه مناسبی برای سکونت نیست و به همین دلیل ما شاهد شکلگیری محوطه های صنعتی فصلی در ابعاد کوچک و لایه های کم ضخامت هستیم.
او تصریح کرد: محوطه وستا شیخ به همراه ۱۷ محوطه دیگر در سال ۱۳۹۸ در چهارچوب بررسی محوطه های ذوب آهن محدوده کانی رش مهاباد و «باریکایه» سردشت شناسایی شد و با توجه به انجام آزمایشهای ترمولومینسانس تعدادی از محوطه ها در دوره اشکانی و اسلامی (دوره سلجوقی) تاریخگذاری می شوند.
مهاباد ۹۲ اثر تاریخی ثبت شده ملی دارد که سد مهاباد، غار سهولان، تالاب کانی برازان، موزه و حمام میرزا رسول، تخته سنگی فقره قا، برده کنته و مسجد جامع از مهمترین اثرهای تاریخی و جاذبههای گردشگری این شهرستان است.