پخش زنده
امروز: -
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: رفتارهای گروههای تروریستی متفاوت از گذشته است، اما ماهیت و هدف آنها تغییر نکرده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه به دومین مقصد سفر منطقهای آقای عراقچی اشاره کرد و گفت: «مذاکرات وزیر امور خارجه در ترکیه، با توجه به تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آنکارا از هرگونه ناامنی در سوریه ادامه دارد. واضح است که ناآرامیهای سوریه، مختص به این کشور نخواهد بود. نگرانی مشترک کشورهای منطقه در خصوص تحولات سوریه، باعث این نوع گفتگوهاست».
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحرکات تازه تروریستها در منطقه، گفت: «رفتارهای گروههای تروریستی متفاوت از گذشته است، اما ماهیت و هدف آنها تغییر نکرده است. تحریرالشام بعنوان گروه اصلی اتاق عملیات تروریستها، در سودای اشغال تمام شامات است. لازم به ذکر است، تحریر الشام در فهرست تروریستی سازمان ملل است». آقای بقائی تصریح کرد: «خشونت آنها متفاوت از گذشته نیست و تکفیر از اصول اولیه آنهاست».
رژیم صهیونیستی طی ۱۴ ماه با افزایش حملات به سوریه درصدد ضربه زدن به توان سوریه بوده است
آقای بقائی، پیچیدگی تحولات سوریه را ناشی از طولانی شدن بحران در این کشور عنوان و تاکید کرد: «رژیم صهیونیستی طی ۱۴ ماه با افزایش حملات به سوریه درصدد ضربه زدن به توان سوریه بوده است. نسل کشی در غزه باعث تشدید بحران و افزایش اقدامات تروریستی در سوریه و نزدیک مرزهای لبنان شده است. هدف رژیم از حمایت از تروریستها، تقویت آنها و ناامنی در منطقه و احیاء موضوع تفرقه بین کشورهای اسلامی است. اینبار کشورهای اسلامی هوشیار هستند و ضرورت زبان مشترک برای مقابله خطرات تروریسم بیش از پیش نمود دارد».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: «همزمانی آتش بس لبنان و اظهارنظر آمریکاییها که گفته اند خطری از جانب تروریستها برای آمریکاییها نیست، نشان دهنده نوعی همکاری بین تروریستها با اسراییل و آمریکا در تشدید بحران در سوریه است».
عناصر متعرض به ساختمان کنسولی ایران در حلب باید پاسخگو باشند
آقای بقایی در پاسخ به سوال خبرنگار صداوسیما درباره اهداف سفر آقای عراقچی به سوریه و ترکیه، گفت: «ارزیابی دقیق از تحولات سوریه و بررسی جوانب مربوط به حوادث اخیر و گفتگو با مقامات سوری از اهداف سفر به دمشق است». سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تعرض به ساختمان سرکنسولگری ایران در حلب، تاکید کرد: «خوشبختانه دیپلماتهای مستقر در ساختمان به موقع محل را ترک کردند و هیچ همکاری دچار مشکل نشده است». آقای بقائی ضمن محکومیت تعرض به ساختمان سرکنسولگری ایران در حلب، تصریح کرد: «هرگونه تعرض به اماکن دیپلماتیک، طبق حقوق بین الملل محکوم است و به بخش حقوقی سازمان ملل ارجاع میشود و طبق حقوق بین الملل، عناصر متعرض و اشخاص باید در این خصوص پاسخگو باشند».
نفع اصلیِ تحولات جاری در سوریه را رژیم صهیونیستی میبرد
آقای بقائی تحولات سوریه را پیچیده ارزیابی کرد و افزود: نفع اصلیِ تحولات جاری در سوریه را رژیم صهیونیستی میبرد. آغاز تحرکات رژیم صهیونیستی بلافاصله بعد از توافق لبنان و ارتباطات مسبوق به سابقه رژیم صهیونیستی با تکفیری ها، شاهد مثال این حقیقت است.
نشست آستانه موفقترین ساز و کار حل بحران سوریه بود
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روند آستانه و تاثیرات آن بر حل بحران سوریه، گفت: «این روند از اوایل ۲۰۱۷ آغاز شد و موفقترین ساز و کار در حل بحران سوریه بود. کشورها به سهم خود در این چارچوب، برای کاهش تنش اقدام کردند. نشست آستانه ابزاری فعال برای فرایند انسان دوستانه است. ایران به آن اعتقاد دارد و بقیه هم امیدواریم معتقد باشند».
جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از خود از کسی اجازه نمیگیرد
آقای بقایی درباره پاسخ ایران به تعرض صهیونیستها به تمامیت ارضی کشور، تاکید کرد: «حق دفاع، یک حق ذاتی برای جمهوری اسلامی ایران است و ایران برای دفاع از تمامیت سرزمینی از کسی اجازه نخواهد گرفت».
همواره در چارچوب عزت به گفتگوهای خود ادامه میدهیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ضرورت رایزنیهای سیاسی با همتایان خارجی خود، تاکید کرد: «مصلحت و عزت اقتضا میکند با کشورهایی که همکاری داریم و دغدغهمند هستند، گفتگو کنیم. با کشورهایی که برخوردشان با ما سازنده نبوده، نمیتوانیم مسائل و خواسته هایمان را بیان کنیم. ما همواره در چارچوب عزت به گفتگوهای خود ادامه میدهیم».
به دعوت سوریه در این کشور حضور مستشاری داشتیم و داریم
آقای بقائی در پاسخ به سوالی درباره مشورتهای ایران به سوریه در مبارزه با تروریست، خاطرنشان کرد: «حضور ایران در سوریه در بحران سالهای گذشته به دعوت رسمی سوریه بوده است. در سوریه حضور داشتیم و هم اکنون هم حضور داریم و این حضور مستشاری است».
درخواست برای کیفر مقامات صهیونیستی مطالبه عمومی است
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به تحولات در سرزمینهای اشغالی، گفت: «درخواست برای کیفر مقامات صهیونیستی مطالبه عمومی است». وی با اشاره به مخالفتهای آمریکا با اجرای حکم نتانیاهو افزود: «سایر کشورها به موجب کنوانسیونهای خاص و اصل رعایت حقوق بین اللملی خواهان اجرای این احکام هستند».
تاکید بر مقاومت درباره تروریسم و رژیم صهیونی در دیدار با مراجع تقلید
آقای بقائی به دیدارهای آقای عراقچی با مراجع تقلید در قم اشاره کرد و گفت: در این دیدارها از وزارت امور خارجه و رویکردهای آن در رابطه با سیاست خارجی تقدیر شد و تاکید بر رویکرد عزتمندانه در گفتگوها بود. همچنین ضرورت تداوم قاطعانه از مقاومت در برابر تروریسم و رژیم صهیونیستی در دیدارها مراجع مورد تاکید قرار گرفت».
دیپلماسی پارلمانی امری متداول است
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به هفته مجلس گفت: برای وزارت خارجه دیپلماسی پارلمانی و استفاده از مجلس برای تسهیل روابط با کشورها امری متداول است. وزارت خارجه با نمایندگان محترم مجلس در نشستهای بین المجالس و در چارچوب گروههای دوستی پارلمانی برای تسهیل روابط دوجانبه همکاری فشردهای دارد».
برنامه هستهای ایران برنامه اصیل بومی و نیازهای صنعتی، فنی و جنبههای کاربرد کشاورزی پزشکی است
آقای بقائی درباره برنامه هستهای ایران و مذاکرات مربوط به آن گفت: برنامه هستهای ایران برنامه اصیل بومی و نیازهای صنعتی، فنی و جنبههای کاربرد کشاورزی پزشکی است. با مرور اجمالی ۲۰ سال گفتگو که به برجام ختم شد، ثابت میشود که ایران خواهان کاهش تنش است و این برنامه نیاز کشور است. آمریکا به روشهای مختلف درصدد اخلال در آن است. آمریکا در جایگاهی نیست که در موضوع هستهای دخالت کند. هیچ مبنا و ضرورتی برای اینکه برنامه صلح آمیز هستهای ایران در شورای حکام مطرح شود وجود نداشت و در این میان آمریکا نقش مخربی ایفاء کرد. بیانیهها و قطعنامهها در شورای حکام برای اخلال در روند برنامه صلح آمیز هستهای ایران است».
مذاکرات ژنو، فرصتی بود تا مواضعمان را به صراحت بیان کنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نشست روز جمعه در ژنو گفت: سیاست خارجی فعال و اثرگذار این است که بتوان همزمان در مقابل چالشهای پیش رو فعالانه عمل کرد. با توجه به تحولات منطقه، از فرصت نشست ژنو استفاده شد تا دغدغهها و مواضع خودمان را صریح بیان کنیم و مواضع آنها را بشنویم و زمینه سازی کنیم تا به چه سمت و سویی باید برویم». آقای بقایی گفت: «در موضوع هستهای علی رغم همه مذاکرات با غربی ها، همچنان بهانه جوییهای آنها ادامه دارد. برنامه هستهای ایران با توجه به فتوای رهبری و روند دفاع از امنیت ملی اقدامی در راستای فعالیتهای صلح امیز است».
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره نشست ژنو و اینکه به چه شکل ادامه مییابد گفت: باید بین ایران و سه کشور اروپایی درباره شکل آن تصمیم گیری شود، الان زمان خاصی برای دور بعدی مشخص نشده است.
مراودات دیپلماتیک بین ایران و چین امری متداول است
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره سفر معاون نخستوزیر چین به تهران اظهار داشت: رفت و آمدها و مراودات دیپلماتیک بین دو کشور امر رایج و متداولی است. با چین رابطه بسیار حسنه و مفیدی داریم. این سفر هم در چارچوب اجرای بخشهای ذیربط برنامه جامع راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین صورت میگیرد. بقایی بیان کرد: امیدواریم مجموعهای از تفاهماتی که از قبل بین دو کشور در حوزه تجاری و اقتصادی صورت گرفته در این سفر برای اجرایی شدن آن اقدام و تفاهمات لازم صورت بگیرد.
هیچ تغییری در صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران وجود ندارد
آقای بقائی درباره اظهارات وزیر امور خارجه در مصاحبهای در کشور پرتغال مبنی بر تغییر در دکترین هستهای ایران بیان کرد: سیاست هستهای ایران همچنان ثابت است و برنامه هستهای ایران صلح آمیز بوده و خواهد ماند. آنچه در مصاحبه با گاردین بیان شد هشداری بود نسبت به تبعات و آثار رویکردهای غیرسازنده و بهانه جویانه برخی کشورهای غربی درباره برنامه صلح آمیز هستهای ایران و اینکه این برخوردها باعث شده که یک گفتمانی در داخل ایران در بین نخبگان و مردم عادی شکل بگیرد که شاید مسیری که تا الان در مورد موضوع هستهای طی کردهایم مسیر مناسبی نبوده به خاطر اینکه علیرغم همه همکاریهای ایران و گفتگوها و مذاکرات با غربیها کماکان بهانهجوییها ادامه دارد.
رژیم صهیونیستی به هیچ عهد و پیمانی پایبند نیست
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالی مبنی بر نقض توافق آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی، عنوان کرد: «این ثابت کننده بحثی بود که همیشه گفتیم که متاسفانه رژیم صهیونیستی به هیچ عهد و پیمانی پایبند نیست. ۵۳ بار نقض آتشبس در ظرف چند روز نشانه این است که این رژیم به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست، حتی در مواردی که آمریکا به عنوان حامی و پشتیبان اصلی این رژیم به مثابه ضامن این توافق عمل میکند».
در بحث هسته ای رویکرد تقابلی نداشتیم
سخنگوی وزارت خارجه درباره راهاندازی سانتریفیوژها بیان کرد: این را باید در راستای نیازسنجی ما در صنعت هستهای در نظر گرفت. ما هیچ وقت رویکرد تقابلی نداشتیم. ایران همیشه منش و روشش تلاش برای جلوگیری از ایجاد تنش بر سر برنامه هستهایش بود. برنامه هستهای ما نیاز کشور است و در شرایطی که تنشها و بحرانهای غیرضروری وجود نداشته باشد بهتر میتوانیم برنامه هستهای را پیش ببریم. سابقه طرفهای مقابل نشان میدهد در صدد اخلال در این روند بودند.
تغییر در نمایندگی دیپلماتیک و کنسولی هر کشوری امری عادی است
وی در پاسخ به سؤالی درباره تغییر سرپرست سفارت ایران در کابل و اینکه آیا سمت نماینده ویژه رئیسجمهور برای امور افغانستان حذف شده است؟ گفت: «تغییر در نمایندگی دیپلماتیک و کنسولی هر کشوری امری عادی و رایج است و معمولا سفرا و سرکنسولهای ما بعد از انقضای مدت مأموریت تغییر و فرد دیگری جایگزین میشود. سرپرست جدید سفارت در افغانستان را منصوب کردیم. در مورد نمایندگی ویژه رئیس جمهور در حوزههای مختلف به صورت کلی در ریاست جمهوری و وزارت خارجه در حال بررسی است».
هم صدایی بین کشورهای منطقه و عراق در محکومیت گروههای تروریستی
وی در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت عراق بعد از حضور تروریستها در سوریه عنوان کرد: «نوعی هم صدایی در بین کشورهای منطقه و عراق به عنوان همسایه بلافصل سوریه و همسایه ایران دیده میشود. عراق سابقه برخورد و مواجهه با گروههای تروریستی را داشته است. همه به این جمع بندی باید برسیم و الان در این مرحله هستیم که مقابله با این روند نیازمند همت جمعی است. تماس تلفنی مقامهای ارشد ایران و عراق را باید از این زاویه نگاه کنیم. به عنوان دو همسایه و دو کشوری که در مقابله با تروریسم همکاری نزدیکی داشتیم مهم است که در رابطه با تحولات اخیر هماهنگ باشیم».