پخش زنده
امروز: -
نشست شورای توسعه و برنامه ریزی استان سیستان وبلوچستان، هم اکنون با حضور رئیس جمهور در زاهدان درحال برگزاری است
به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز سیستان وبلوچستان، معاون اجرایی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری در شورای برنامه ریزی و توسعه سیستان و بلوچستان که با حضور رئیس جمهور و ۱۰ نفر از اعضای هیات دولت در تالار امام رضا (ع) در حال برگزاری است، گفت: برپایه نظرسنجی قبل از سفر، مردم سیستان و بلوچستان با وجود شاخصهای پایین توسعه، تمایلی به مهاجرت نداشته و به ایرانی بودن خود افتخار کرده و بیش از ۶۶ درصد امید به موفقیت دولت چهاردهم دارند.
محمد جعفر قائم پناه افزود: شرایط فعلی حاکم بر این استان قابل توجه بوده که هم میتواند تهدید و هم فرصت باشد خشکسالی، سیل، گرد و غبار؛ محیطی خشن ایجاد کرده که بر شاخصهای توسعه اثرگذار است.
وی افزود: یکی از مواردی که بر شاخصهای توسعه و سرمایه گذاری در سیستان و بلوچستان اثرگذار است همسایگی با دو کشور افغانستان و پاکستان از نظر سیاسی و اقتصادی دچار مشکلات جدی است که این هم مرزی میتواند برای این استان با توجه به عدم ثبات این دو کشور به صورت نا امنی مطرح باشدو سیاست بر این است دیوار بتنی در واقع بین مرز کشیده شود و این مهم اثرگذار است.
معاون اجرائی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری ادامه داد: موضوع دیگر که شرایط را رقم میزند قاچاق مواد مخدر، اسلحه و سوخت بر اقتصاد سیستان و بلوچستان و سرمایهگذاری در این استان تاثیر گذاشته، شرایط امنیتی را در استان حاکم کرده از سوی دیگر تفاوتهای قومی و مذهبی در این استان میتواند فرصت و گاهی اگر به آن توجه نشود تبدیل به تهدید شود و اینها بر شاخصهای توسعه اثر گذار است.
وی اظهار کرد: فعالیت گروههای وابسته به سرویسهای بیگانه تهدید دیگری در سیستان و بلوچستان است که گاهی مواقع شاهد انجام عملیاتهای تروریستی و شهادت مردم در این استان هستیم.
قائم پناه گفت: وسعت، گستردگی، پهناوری و دوری از مرکز سیستان و بلوچستان تاثیر بر روی مسائل مختلف دارد و اینها بر روی شاخصهای توسعه و سرمایهگذاری شاخصهای اجتماعی فرهنگی اثرگذار است.
وی افزود: بعد از ۴۰ سال نتوانستهایم از اشتباهات گذشته درس بگیریم با وجود سرمایهگذاریهای زیادی که در سیستان و بلوچستان شده شاخصهای این استان مناسب نیست که در پیامدهای فوق و ارائه عملکردها کاهش شاخص توسعه استان به آن اشاره شد.
معاون اجرائی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری افزود: در بحث بیکاری سیستان و بلوچستان تقریبا رتبه آخر را دارد و متوسط خانوار در این استان ۱۶۷ میلیون تومان بوده یعنی رتبه ۳۰ را داشته و در رتبه روستایی نیز رتبه ۳۱ را به خود اختصاص داده است، این شاخصها مناسب نیست.
وی بیان کرد: با این نگاه دولت چهاردهم اولین سفر را سیستان و بلوچستان انتخاب کرد که رضایتمندی مردم توام با حفظ کرامت آنان را در پی داشته باشد و این نشان از تغییر نگرش و نگاه ویژه دکتر پزشکیان به این استان دارد.
قائم پناه ادامه داد: موضوع عدالت و توجه به سیاستهای کنونی در این سفرها اولویت است، شاخص عدالت را رعایت خواهیم کرد و با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب بر عدالت و صداقت با مردم صادقانه صحبت میکنیم و واقع بینانه خواهیم بود، بر این اساس مستندات سفر را مستند به توافق دستگاههای اجرایی و سازمان مدیریت کردهایم تا اگر قولی میدهیم مبنی بر صداقت و عملگرایانه و مطابق با قانون باشد.
وی اظهار کرد: در کشور حدود ۷۰ هزار طرح با مصوبه سفر استان وجود دارد، اما به علت نبود منابع مالی نیمه کاره مانده و در واقع کشور را دچار چالش جدی کرده، بنابراین قبل از سفر کار کارشناسی انجام و مطابق قانون بودجه هشت ساله تخصیص را آن چیزی که سازمان برنامه و بودجه در نظر دارد، انجام میدهیم.
معاون اجرائی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری از امضای دو تفاهم نامه در حضور رئیس جمهور و استاندار سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت: تاکید رئیس جمهور بر این است که در جریان سفر استانی قولی ندهیم که توان اجرای آن را نداشته باشیم و همه عددها باید به تایید برنامه و بودجه برسد تا بتوان از دستگاهها حسابرسی کرد.
وی ادامه داد: امضای تفاهم نامه ۳۹ طرح اقتصادی در حوزههای معدن، کشاورزی و شیلات به ارزش ۷۰ همت در نشست فعالان اقتصادی با رئیس جمهور بود، مجموع اعتبارات مصوب این سفر ۱۲۴ همت تا سال تا سال ۱۴۰۴ بوده و بقیه در گرو اینست که تفاهمنامهها در فضای شرایط استان تغییر کند و بتواند بخش خصوصی با همکاری بانکها و تفاهمنامهها بین دستگاههای مختلف کشور و شرکتهای بزرگ انجام شود.
قائم پناه با بیان اینکه کریدورهای شمالی و جنوبی از اولویتهای اصلی دولت است که با تامین منابع مالی بتوانیم آن را دنبال کنیم، افزود: مصوبات مربوط به اطلاعات بانکی امضا و صورتجلسه شده و ۲۰ همت بانکهای دولتی و خصوصی تعهد کردند که پس از مراحل قانونی و با نظر استاندار سیستان و بلوچستان این توافقات انجام شود، همچنین ۲۰ همت برای راه آهن چابهار زاهدان در نظر گرفته شده، امید است که بتوانیم شرایط ویژهای برای این استان قائل شویم و شاهد کاهش بهره بانکی به سرعت باشیم.
وی یکی دیگر از مبانی این سفر را انعقاد تفاهمنامه با ۱۷ شرکت و هلدینگ اقتصادی در بخشهای مختلف با سرمایهگذاری ۷۰ همت در ۳۴ طرح سرمایهگذاری دانست و گفت: یک نظرسنجی قبل از سفر به سیستان و بلوچستان انجام شد که بر پایه آن مردم با وجود تمامی محرومیتها و شاخصهای پایین توسعه در خصوص سوال مهاجرت ۸۰ درصد مردم این منطقه تمایلی به مهاجرت به کشورهای دیگر ندارند و بیش از ۶۶ درصد مردم امید به موفقیت دولت چهاردهم دارند.
معاون اجرائی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری اظهار کرد: در خصوص اینکه سیستان و بلوچستان مظهر ایران دوستی و وطن پرستی است مردم سیستان و بلوچستان در نظرسنجی ۹۵.۸ دهم درصد افتخار به ایرانی بودن کردهاند و این برای ما مایه سربلندی است که با وجود خشکسالیها، بادها و ترورها باز هم به ایرانی بودن خود افتخار میکنند.
وی گفت: عمده داستانهای شاهنامه از سیستان و بلوچستان بوده و مبین این صحبت مردم سیستان و بلوچستان است که چو ایران نباشد تن من مباد.
استاندار سیستان و بلوچستان در نشست شورای توسعه و برنامه ریزی استان که با حضور رییس جمهور و ۱۰ نفر از اعضای هیات دولت در حال برگزاری است، گفت: طرح جامع اولیه توسعه سیستان و بلوچستان با تکیه بر ظرفیتهای استانی تدوین شده است.
منصور بیجار در شرح طرح اولیه سند توسعه استان سیستان و بلوچستان گفت: راهبرد اساسی این سند بر اساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) بعد از سفر تاریخی شان به استان و با تاکید بر ظرفیت و تبیین جایگاه کنونی، تعیین چشم انداز پیش رو و بررسی الزامات تحقق آن که مهم ترینش اختیارات ویژه رییس جمهور و هیات وزرا به مدیران استانی است، تدوین شده است.
وی با اشاره به اینکه رئیس جمهور اساس مدیریت را تاسی از منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی میدانند، گفت: رهنمودهای رهبری پس از سفر پربرکتشان به استان در سال ۱۳۸۱، فرازهای مختلفی دارد که استان این روزها بیش از هر زمانی نیاز به توجه به تاکیدات ایشان در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی و امنیتی در سطح ملی و استانی دارد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان هم این جلسه گفت: سهم این استان در شاخص تولید ناخالص کشور ۱.۲۴ صدم درصد بوده در حالیکه ۱۱.۴ درصد مساحت کشور مربوط به این منطقه است.
مهرداد عرب اول افزود: این استان به لحاظ تراکم جمعیت یکی از استانهای کم تراکم کشور به شمار میرود و تراکم جمعیت این منطقه ۱۷.۷ نفر در کیلومتر مربع است در حالیکه این شاخص در کشور نزدیک به ۵۲ نفر برآورد شده است.
وی با بیان اینکه ضریب شهر نشینی در سیستان و بلوچستان ۵۳.۷ درصد است ادامه داد: این رقم در کشور ۷۶.۷ درصد برآورد شده؛ نرخ رشد جمعیت در استان ۲.۱ درصد و در کشور ۷۴ صدم درصد و همچنین شاخص نرخ بیکاری در کشور هفت و نیم درصد و در این استان ۱۴ درصد است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: نرخ مشارکت اقتصادی در استان ۳۶.۳ درصد است که این رقم در کشور ۴۱.۷ درصد است همچنین نسبت اشتغال در این منطقه ۳۱.۲ درصد و در کشور ۳۸.۵ درصد است.
وی با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان نامتعادل ترین استان در توزیع درآمد است عنوان کرد: شاخص ضریب جینی در این استان ۴۲ صدم درصد و در کشور ۳۸ صدم درصد است.
عرب اول گفت: ۳۸ درصد طول راههای روستایی سیستان و بلوچستان در حوزه زیربنایی آسفالت بوده این درحالیست که در کشور ۵۴ درصد راههای روستایی آسفالت شده است.
وی سرانه فضای آموزشی به ازای هر نفر دانش آموز در سیستان و بلوچستان را ۳.۸ متر مربع بیان کرد و افزود: این رقم در کشور ۵.۲ مترمربع است؛ همچنین این استان با ۲۳ درصد پایینترین نسبت طرحهای هادی روستایی اجرا شده را در بین ۳۱ استان کشور داراست.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان افزود: با هدف کاهش شاخصهای توسعهای استان نسبت به میانگین کشوری طرحی را در یک سال اخیر آماده کردهایم که به لحاظ کارشناسی مورد تایید سازمان برنامه و بودجه کشور قرار گرفته در این طرح درخواست ۱۶۰ همت اعتبار را طی سه سال داشتیم، این طرح در قالب ۱۱ برنامه و ۸۰ طرح تعریف شده است.
وی تصریح کرد: اگر امکان تامین منابع در سه سال فراهم شود تضمین میکنیم که طول راههای روستایی را از ۳۸ درصد به ۴۶ درصد برسانیم؛ همچنین طول راههای بزرگراهی را از ۶۷۱ کلیومتر به هزار و ۴۱۶ کیلومتر برسانیم همچنین اگر این اعتبار تخصیص داده شود نسبت جمعیت شهری برخوردار از فاضلاب در استان را نیز از ۲۶.۵ درصد به ۴۱ درصد و فضاهای آموزشی را از ۳.۸ دهم به ۴.۷ متر مربع برسانیم.
عرب اول گفت: تامین این منابع تنها از محل منابع عمومی دولت امکانپذیر نیست، اما این امکان وجود دارد که با خلق منابع جدید احتمالی در سیستان و بلوچستان و فارغ از منابع عمومی دولت از قبیل منابع حاصل از طرح ساماندهی سوخت بخش عمدهای از اعتبار مورد نیاز طرح ها را به دست بیاوریم که به منظور تحقق این منابع درآمدی نیاز به دستورات ویژه رئیس جمهور و تفویض اختیارات به سیستان و بلوچستان هستیم.
وی افزود: در راستای رشد اقتصادی که در برنامه هفتم نیز تکلیف شده نیاز به سرمایه گذاری با اولویت بخش خصوصی در سیستان و بلوچستان است بنابراین اگر بخواهیم تولید ناخالص داخلی را حداقل به ۲ درصد افزایش دهیم چیزی حدود ۳۷۴ همت در چهار سال نیاز داریم که این رقم از محل تسهیلات بانکی، سرمایه گذاری بخش خصوصی و الزام شرکتها و سازمانهای توسعهای وابسته به دولت برای سرمایه گذاری در استان قابل تامین است.