نماینده بهار و کبودرآهنگ در مجلس عنوان کرد؛
ضرورت حمایت از تولید و صادرات فرش دستباف
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: صادرات فرش ایران از ۴ میلیارد دلار به ۲۹ میلیون دلار رسیده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، فتح الله توسلی با اشاره به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه درباره تشکیل کمیته رسیدگی به وضعیت صادرات فرش ایرانی، گفت: حتماً این اقدام میتواند نقش موثری در وضعیت صادرات فرش ایرانی ایفا کند. اراده ما بر این مبناست که یک تحرکی به وضعیت صادرات فرش ایرانی در کشور داده شود.
وی افزود: صادرات فرش ایرانی از دو وجه اقتصادی و همچنین مسائل هویتی و فرهنگی حائز اهمیت است، اما شرایط نامناسب در این حوزه باعث شده تا بسیاری از رفوگران ما به کشور ترکیه مهاجرت کنند و این کشور بسیاری از رفوگران ما را به خدمت گرفته است. در حال حاضر فرشهای ایرانی در کشورهایی همچون افغانستان بافته میشوند. این در حالیست که هیچ کدام از این فرشها بر مبنای هنر و فرهنگ ایرانی نیست و در واقع بدلی از نقشها و طرحهای فرش و هنر ایرانی است که این مسئله به فرهنگ و هویت فرش ایرانی ضربه وارد میکند.
نماینده بهار و کبودرآهنگ در مجلس گفت: صادرات غیر نفتی از جمله اولویتهای برنامه هفتم قلمداد میشود. دولت باید همه تلاش خود را برای افزایش صادرات غیر نفتی انجام دهد. چندین سال است موضوعات مربوط به صادرات فرش ایرانی را در مجلس دنبال میکنم. در دولتهای سیزدهم و چهاردهم مرکز ملی فرش عملا منحل شد. در مذاکره با وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت سیزدهم جهت احیای مرکز ملی فرش داشت تلاش داشتیم تا مرکز ملی فرش زیر نظر وزارت صمت فعالیت کند.
وی افزود: در نهایت این اتفاق رخ نداد و مرکز ملی فرش زیر نظر یک اداره صنایع خلایق که مربوط صنایع عروسک سازی بود قرار گرفت که باید گفت این اداره کل هیچ ارتباطی به حوزه فرش نداشت. این رویکرد باعث شد تا عملاً تمامی فعالان در حوزه تولید فرش سنتی که زحمات زیادی را متقبل شده بودند از ادامه فعالیت در این بخش ناامید شود. از این رو در دیدار با وزیر صمت دولت چهاردهم تاکید داشتم که یکی از خواستههای ما منوط به احیای مرکز ملی فرش در کشور است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: وزیر صمت قول داد اقداماتی در این بخش انجام دهد، اما اقدامی در این بخش صورت نگرفت و تنها حوزه فرش از زیر مجموعه اداره صنایع خلاق خارج و زیرنظر معاونت بازرگانی وزارت صمت قرار گرفت و در حد یک اداره کل نگه داشته شد، که باید گفت این قبیل رویکردها هم مطالبات تولید کنندگان فرش سنتی را برآورده نکرده است. به واقع باید به این نکته اشاره کنم که تولید فرش سنتی صرفاً منوط به مباحث اقتصادی نبوده و این موضوع هم برای ما حائز اهمیت است.
وی افزود: ما در اوج فروش فرش ایرانی، حدود ۴ میلیارد دلار صادرات در این بخش داشتیم که در حال حاضر به ۲۹ میلیون دلار رسیده است که باید گفت این رقم بسیار ناچیز است و باید متوجه باشیم که صنعت فرش ما در حال نابودی است. زندگی و معیشت قریب به دو و نیم میلیون نفر به تولید و فروش فرش وابسته است. این افراد غالباً از دهکهای پایین جامعه بوده و از روستاییان هستند.
توسلی گفت: کلینتون، ترامپ و اوباما، از جمله روسای جمهور آمریکا قلمداد میشوند که فرش ایرانی را تحریم کردند. برداشت من از تحریم فرش ایران از سوی روسای جمهور آمریکا، صرفا منوط به موضوعات اقتصادی نبوده چراکه صادرات فرش، آن هم به میزان ۴ میلیارد دلار، اصلاً در اقتصاد دنیا به چشم نمیآید لذا آنها بیشتر به دنبال حذف مسائل هویتی، فرهنگی و امنیتی ما بودند، چراکه فرش ایرانی، نماد هویت و فرهنگ و هنر ایرانی است. کسانی که امروز تولید فرش ایرانی را به گوشه رانده اند همان کاری را میکنند که مجموعههای امنیتی آمریکایی انجام میدادند.
وی با اشاره به تشکیل کمیته دیپلماسی اقتصادی در کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: موضوع صادرات فرش سنتی ایرانی به جد در این کمیته دنبال میشود. این هفته با وزیر صمت و وزیر میراث فرهنگی پیرو بررسی مشکلات صادرات فرش ایرانی جلسهای داریم که راهکارهای مناسب جهت رفع مشکلات صادرات فرش ایرانی در این نشست مورد بررسی قرار خواهد گرفت. با این حال بنده به خاطر اهمیت موضوع اخیراً سوالی را از وزیر صمت مطرح کرده ام که به امضای ۴۰ الی ۵۰ نماینده رسیده است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به عدم حضور مسئولین وزارت صمت در افتتاحیه نمایشگاه فرش ایرانی، اظهار داشت: این مسئله نوعی بیتوجهی مجدد به صنعت ملی فرش ما بود. از این رو ما این مسئله را در موضوع بحث سوال از وزیر دنبال خواهیم کرد.