بررسی آخرین تحولات میدانی و سیاسی در لبنان
شیبانی گفت: رژیم صهیونیستی با انفجار پیجرها و بعد از آن شهادت سید حسن نصرالله و معاون اجرایی وی فکر می کرد بقیه هرم حزب الله فرو میپاشد اما با یک شرایط فوق العادهای مواجه شد اینکه حزب الله موفق شد در کوتاهترین زمان ممکن خودش را بازسازی کند.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما برنامه گفتگوی ویژه خبری، آخرین تحولات میدانی و سیاسی در لبنان را با حضور آقای محمدرضا رئوف شیبانی، نماینده ویژه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا بررسی کرد.
سوال: امشب میخواهیم راجع به آخرین تحولات سیاسی و میدانی در لبنان صحبت کنیم، میزبانی یک مهمان را در استودیو عهدهدار هستیم که ایشان سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در لبنان، معاون پیشین عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه بودند، سفیر پیشین ایران در سوریه و تونس و لیبی بودند و البته از روسای پیشین دفتر حفاظت منافع ایران در مصر و هم اکنون هم نماینده ویژه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا هستند. آقای محمدرضا رئوف شیبانی، همانطور که در خبرها دیدید و شنیدید منابع عبری زبان از اصابت موشکها به ساختمانها و خودروها در شهرکهای نزدیک حیفا و وقوع آتش سوزی خبر دادند. رسانه های مختلف اعلام کردند رژیم صهیونیستی در مناطق مختلف در نوار مرزی و شمال سرزمینهای اشغالی از عملیات تهاجمی امروز حزب الله غافلگیر شده است. با توجه به شلیک ۹۰ موشک از لبنان به سمت حیفا و الجلیل غربی و اعلی در شمال سرزمینهای اشغالی گفتگوی امشب را به بررسی تحولات سیاسی و میدانی لبنان اختصاص دادیم.
سوال : آقای دکتر شیبانی از سال ۲۰۰۶ یعنی جنگ ۳۳ روزه در لبنان تا سال ۲۰۰۹ سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان بودند، آقای دکتر اجازه بدهید گفتگوی امشب را از سال ۲۰۰۶ آغاز کنیم همزمان با جنگ ۳۳ روزه زمانی که شما به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران انتخاب شدید ۴ یا ۵ ماه بعد جنگ ۳۳ روزه در لبنان آغاز شد بپردازیم و به فرماندهی میدان توسط شهید سید حسن نصرالله. وضعیت حزبالله در ۲۰۰۶ و مقاومت در لبنان را چطور میدیدید؟
شیبانی: بنده در ادامه ماموریتم در قاهره بنا به تصمیمی که در مرکز گرفته شد به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت انتخاب شدم و در آستانه ورود تقریباً چند ماهی گذشته بود که در نتیجه اقدامی که حزب الله انجام داد برای گروگانگیری تعدادی از سربازان رژیم صهیونیستی که بتواند معاوضه و مبادله کند با مجموعه اسرای لبنانی که در زندانهای رژیم صهیونیستی به سر میبردند. این اقدام را در مناطق اشغالی لبنان انجام داد که نیروهای صهیونیستی آمده بودند در مناطق اشغالی لبنان و این عملیات را برادران حزب الله انجام دادند و آقای سید حسن آنجا بلافاصله در صحنه به صورت خبری در پشت دوربینها حاضر شدند و به صورت مصاحبه اعلام کردند که آماده هرگونه مذاکره برای مبادله اسرا هستیم و هشدار دادند که اگر هر خطایی رژیم صهیونیستی بکند با پاسخ شدید و کوبنده مقاومت مواجه خواهد شد، به رژیم صهیونیستی توصیه کردند که بهترین گزینه برای شما ورود به مذاکرات غیر مستقیم برای تبادل اسرا است. ولی رژیم صهیونیستی همچنان که همیشه این حماقت را از خودش نشان میدهد این حماقت را آنجا مجدد انجام داد و توصیه سید حسن نصرالله را گوش نکرد و حملات گسترده هوایی را علیه لبنان آغاز کرد، بلافاصله فرودگاه بیروت را زد و متعاقب آن یک سری مناطقی که از قبل پیشبینی کرده بود، مورد هدف قرار داد. البته تفاوت آن عملیاتی که رژیم صهیونیستی مخصوصاً اهداف خاصی را مد نظر داشت یک سری فرماندهان نظامی، یک سری شخصیتهای سیاسی مربوط به حزب الله را اماکنشان را شناسایی کرده بود و با پهپاد بمباران میکرد و به آنجا موشک میزد که خوشبختانه در آن مقطع بانک اطلاعاتی رژیم صهیونیستی با تاخیر بود یعنی تمام اهدافی را که میزد اهدافی بود که با تاخیر ۲ تا ۳ هفته انجام میشد به همین خاطر در آن مقطع خوشبختانه ما کمترین خسارتها را در رابطه با شخصیتهای سیاسی و میدانی حزب الله شاهد بودیم بلافاصله بعد از آن عملیات زمینی را آغاز کرد و وارد مناطق جنوب لبنان شد که تا منطقه بنت جبیل و ایتا شعب و یک سری روستاهای اطراف خطوط مرزی را گرفت. خیلی تلاش کرد تا خودش را به رودخانه لیتانی برساند البته باز هم من مقایسهای که میخواهم بکنم با شرایط فعلی این است که در آن مقطع بعضاً هلیبردهایی را در حاشیه رودخانه لیتانی انجام داد ولی در شرایط فعلی این امکان و این توان را نداشته و خوشبختانه رژیم صهیونیستی ناموفق بوده هم در پیشرویهای زمینی که الان بیش از ۴۰ روز است که رژیم صهیونیستی عملاً زمینگیر شده یعنی حتی نتوانسته اهداف جنگ ۳۳ روزه را که در زمین به دست آورد، الان بیش از ۴۰ روز است که نتوانسته به دست بیاورد.
سوال: درست در بازه زمانی که فکر میکرد ساختار حزبالله را تضعیف کرده و دارد به سمت نابودی میبرد ولی شاهد افزایش عملیاتها، شدت عملیاتها نسبت به سرزمینهای اشغالی هستیم.
شیبانی: دقیقاً یعنی شرایط فعلی به گونهای بود که یک پیوست امنیتی ابتدایی داشت که با انفجار پیجرها انجام شد که طیف قابل توجهی از عناصر مرتبط با حزبالله را حالا در سطوح پایینتر مورد هدف قرار داد و بعد از آن اهداف سنگینی همچون زدن دبیر کل عزیز حزبالله، شهید سید حسن نصرالله و بعد معاون اجرایی او را مورد هدف قرار داد به این عنوان که این شوک سنگینی که به بدنه حزب الله وارد میشود، عملاً بدنه آن بقیه هرم حزب الله را فرو میپاشد و این امکان را برایش فراهم میکند که به سادگی بتواند در زمین پیشروی بکند ولی با یک شرایط فوق العادهای مواجه شد اینکه حزب الله موفق شد در کوتاهترین زمان ممکن خودش را بازسازی کند یعنی ظرف کمتر از ۱۰ روز بدنه جهادی حزب الله آماده مقابله با ماشین جنگی که تقریباً گفته میشود حدود ۵ لشگر را رژیم صهیونیستی آورده در خطوط مرزی لبنان مستقر کرده مقابله کند و مانع از پیشروی آنها بشود. البته باید به این نکته توجه کنیم که به هر حال مقاومت با یک ارتش کلاسیک تفاوت دارد، ارتش کلاسیک مسئولیتش این است که اجازه ندهد ولو یک گام ارتش دشمن جلو بیاید، مقاومت این است که اگر ارتش دشمن پیشروی هم کرد این پیشروی همراه با خسارات سنگین باشد حالا مقاومت ما در شرایط فعلی شاهدش هستیم هم دارد یک مسئولیت مشابه ارتش کلاسیک را انجام میدهد و هم مسئولیت مقاومتی را انجام میدهد که دشمن را زمین گیر کرده و دچار مشکلات جدی کرده. یعنی رژیم صهیونیستی را وادار کرده که به این نکته فکر کند که در معادلات و محاسبات خودش در رابطه با لبنان در قیاس با غزه دچار اشکالات فراوان و اشتباه محاسباتی شده است.
سوال: خطای محاسباتی یعنی نکتهای که رهبر معظم انقلاب اسلامی هم بر آن تاکید کردند در سخنرانی روزهای اخیرشان، آقای دکتر ما همراهی اجزای محور مقاومت را در روزهای پرتلاطم تحولات لبنان بسیار زیبا دیدیم، همراهی جمهوری اسلامی ایران در قالب سفر وزیر امور خارجه کشورمان جناب آقای دکتر عراقچی در بحبوحه تحولات و بمباران هوایی رژیم صهیونیستی در مناطق مختلف لبنان، خلبانی آقای دکتر قالیباف را دیدیم در زمانی که مناطق اطراف فرودگاه بیروت بمباران هوایی شد توسط رژیم صهیونیستی اینها چه پیامهایی را منتقل کرد؟
شیبانی: همانطور که اشاره کردید یک حرکت فوق العاده و قابل توجهی بود که جمهوری اسلامی ایران در آن مقطع انجام داد راجع به رژیم صهیونیستی با اقدامی که انجام داد دنبال چند هدف بود یعنی با آن عملیات تروریستی که زدن رهبران حزب الله و بعد هجوم زمینی دنبال چند هدف بود با کمک عوامل داخلی اش. به هر حال، این رژیم داخل لبنان، چون تنوع وجود دارد و طوایف وجود دارد، هر طائفه و جریانی برای خودش حتی جریانهای سیاسی رویکردهای خاص خودشان را دارند اینها با توجه به پیوستهای نرمی که رژیم صهیونیستی دنبالش بود از این اقدام سخت افزاری اینکه یک فضای روانی ایجاد کند که حزباللهی دیگر وجود ندارد و حتی شایعه شد در سطوح سیاسی لبنان که دیگر تمام است حزب الله، الان دیگر باید به فکر لبنان بعد از حزبالله بود بنشینیم و لبنان بعد از حزب الله را با هم توافق کنیم چگونه اداره کنیم، چگونه موسساتش را شکل بدهیم.
سوال: خطهایی هم دنبال شد توسط مقامات آمریکایی و رژیم صهیونیستی برای دوران پسا حزب الله.
شیبانی: بله دوران پسا حزب الله و همچنین تشکیل نظم جدید منطقه. در اواسط جنگ ۳۳ روزه هم خانم رایس وزیر خارجه آمریکا آن وقت آمد لبنان و در فرودگاه بیروت اعلام کرد که این درگیری و جنگ ۳۳ روزه درد زایمان خاورمیانه جدید است، خوب موفق نشدند حتی در آن مقطع با همکاری آمریکا که همیشه آمریکا پشتیبانی تمام عیار و تمام قد رژیم صهیونیستی را در این جنایتهایی که رژیم صهیونیست انجام میدهد آمریکا پشتش است یعنی بی برو برگرد حمایت میکند از همه لحاظ؛ چه از لحاظ نظامی، چه از لحاظ مالی، چه از لحاظ اطلاعاتی و بین المللی، در صحنه بین المللی هم شاهد هستید الان رژیم صهیونیستی فوق قوانین بین المللی دارد اقدام میکند و رفتار خشونت آمیز که دارد انجام میدهد بینظیر است شاید هیتلر هم در آن زمان خودش این کارها را انجام نمیداد که این انجام میدهد، آن موقع اعلام کردند که خاورمیانه جدید ولی موفق نشدند، پیشبینی کرده بودند حتی رهبران حزب الله را اسیر میکنند و میبرند در کمپهایی که از پیش تعیین شده بود. این بار هم در این جنگ جدید با همین ایده آمدند و اعلام کردند نظم جدید منطقه با این جنگ شروع خواهد شد که امیدواریم این بینتیجه باشد و مطمئناً مقاومت همچنان مانند گذشته قدرتمند خواهد بود و به پیروزی خواهد رسید. این که فرمودید پیوستهای نرمافزاری رژیم صهیونیستی همان ایجاد فضای روانی ضد مقاومت بود که لبنان بعد از حزبالله چه میشود و تمام است یعنی جمهوری اسلامی ایران هم بازوان خودش و هم پیمانان خودش در منطقه را از دست داده، حضور شخصیتهای سیاسی جمهوری اسلامی ایران تمام این صحبتها و شایعاتی را که بودند را خنثی کرد یعنی ورود قدرتمندانه مقامات ارشد سیاسی کشور در آنجا اولاً اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران تمام قد در کنار لبنان، مردم لبنان و دولت لبنان و مقاومت لبنان است و در کنار آن ارتقاء روحی و روانی که به جامعه لبنان تزریق کردند اینکه در واقع این گونه نیست حزب الله همچنان زنده است، پیامی که حضرت آقا دادند خطبههایی که حضرت آقا در خطبه نماز جمعه فرمودند تمام اینها فضای پیشبینی شده و قابل انتظار رژیم صهیونیستی را بر باد داد یعنی حتی بعضی تفسیر میکنند اقدامی که مقام معظم رهبری در جمعه انجام دادند یعنی علی رغم تهدیدات رژیم صهیونیستی که ما مقامات عالیه ایران را مورد هدف قرار خواهیم داد، ایشان تشریف آوردند مصلی و به مدت ۵ ساعت حداقل آنجا بودند و هم خطبههای نماز جمعه و نماز جمعه را خواندند. خیلیها تعبیر میکنند در منطقه این را به عنوان وعده صادق ۳ یعنی عملیات وعده صادق ۳ که یک عملیات روانی ضد رژیم صهیونیستی بود که تمام بافتههای روانی که رژیم صهیونیستی ساخته بود از بین برد، این خیلی کمک کرد روی اعاده روحیه و همچنین شخصیتهای سیاسی و مذاکره کننده لبنانی هم پشت گرم به جمهوری اسلامی ایران مواضع خودشان را در حین مذاکره با آمریکاییها میفرستادند و غیر مستقیم نکات و نقطه نظرات رژیم صهیونیستی را منتقل میکردند سفت و محکم در مذاکرات از جمله آقای نبیه بری که نمایندگی داشت از طرف حزب الله که مذاکرات سیاسی را انجام بدهد و مذاکرهای که آقای دکتر قالیباف با آقای نبیه بری انجام دادند، آقای دکتر عراقچی سفری که کردند و گفتگوهایی که هم با آقای نجیب میقاتی نخست وزیر داشتند و همچنین آقای نبیه بری رئیس مجلس این خیلی فضای روانی را برای ادامه قوی مذاکرات لبنان با مقامات آمریکایی تقویت کرد.
سوال: در مقدمه برنامه اشاره کردم به اصابت بیش از ۹۰ موشک از لبنان به اراضی اشغالی، آژیر خطری که این روزها ما به صورت ممتد در اراضی و در سرزمینهای اشغالی میشنویم، جمعه از سفر لبنان برگشتید و در روزهای آینده هم عازم سفر به این کشور هستید وضعیت میدان را با توجه به آنچه که الان حزب الله دارد انجام میدهد در قالب عملیاتهای تهاجمی چطور میبینید؟
شیبانی: حادثه به شهادت رساندن دبیرکل محترم حزب الله حادثه بسیار سنگینی بود یعنی شوک بسیار سنگینی وارد کرد ولی همانطور که حضرت آقا هم اشاره کردند این در فرهنگ انقلابی و فرهنگ تشیع مفهومش این نیست که مأیوس شوند بلکه باید باعث انگیزه جدید و حرکت جدید شود و همین عامل در حزب الله هم وجود داشت این بستر فرهنگ انقلابی، فرهنگ انقلاب اسلامی و فرهنگ شیعی وجود داشت. این حادثه صدمهای را به بدنه نظامی حزب الله، صدمه غیر قابل جبرانی وارد نکرد صدمات کوچکی وارد کرد، چون بدنه جهادی در منطقه جنوب در خطوط مرزی درگیر نبرد بودند یعنی از طوفان الاقصی که شروع شد ورود کرد حزب الله در بحث حمایت از حماس و حمایت از فلسطین، درگیر کرد. بخشی از نیروی نظامی ارتش صهیونیستی را در منطقه شمال فلسطین اشغالی که بتواند آن طرف یک فضای تنفسی برای حماس و رزمندگان حماس ایجاد کند. این بدنه در وضعیت آماده باش کامل به سر میبرد به همین خاطر شما شاهد این هستید علی رغم اینکه آن حادثه در پشت جبهه اتفاق میافتد حتی بعضاً فرماندهانی از حزب الله به شهادت میرسند ولی این بدنه به گونهای طراحی شده بود هم به برکت آن طراحی و ساماندهی که آقای عماد مغنیه انجام داده بود و بعد از آن خود شخص آقای سید حسن نصرالله به گونهای طراحی کرده بودند که بدنه جهادی در سختترین شرایط بتواند خودش را مدیریت کند و اینجا بدنه جهادی جواب داد و به نحو احسن با ماشین جنگ رژیم صهیونیستی مقابله کرد و ما شاهدش هستیم الان بیش از ۴۰ روز است پیشروی که مورد انتظار رژیم صهیونیستی بوده محقق نشده البته آنها اعلام کردند که ما مرحله اول عملیات نظامی مان را به نتیجه رسیدیم، این اشتباه است اطلاعات دقیقی نیست که میدهند بیشتر میخواهند بازخورد داخلی داشته باشند.
سوال: مرور اهدافشان در بدو آغاز تحولات و آنچه که الان حاصل کردند گویای همین مطلب شما است.
شیبانی: دقیقاً، علاوه بر اینکه اینها در استعداد کامل بودند ضمن اینکه از نعمات و ثمرات درگیر بودن حزبالله در بحث طوفان الاقصی این بود که بدنه نظامی حزب الله آمادگی مقابله با چنین شرایطی را داشت و اگر این آمادگی نبود چه بسا من به بعضی از مقامات لبنانی گفتم که اگر این آمادگی و استعدادی که وجود دارد اگر از قبل نبود، شما الان باید در دروازههای بیروت در مقابله با سربازان رژیم صهیونیستی بودید. اگر حزبالله ورود نمیکرد در بحث طوفان الاقصی و در حمایت از حماس، بیروت در مقابله با سربازان رژیم صهیونیستی چیز میکرد، یعنی ورود نمیکرد به حزب الله در بحث طوفان الاقصی و در حمایت از حماس، چه بسا سربازان آمادگی این را نداشتند. مولفهها و نشانههای دیگری در میدان ظهور کرده است، در جنگ ۳۳ روزه این حجم از موشک هم از نظر حجم و تعداد و بعد و دقت در زدن ما نداشتیم، الان این ارتقای سطح مقاومت در حدی که رژیم صهیونیستی را به شدت دچار مشکل کرده است، یعنی حداقلش این است که بخشی از جامعه و بخش گستردهای از جامعه رژیم صهیونیستی دچار یک بحران روانی شده اند، دائما در نگرانی به سر میبرند، عامل پهبادی این وضعیت روانی را تشدید کرده است یعنی کافی است یک پهباد در آسمان رژیم صهیونیستی که پرواز بکند بخشهای اعظمی از این شهری که پهباد روی آن است در نگرانی به سر میبرند ولو یک پهباد باشد. پهبادها بسیار با استعداد و با تکنولوژی پیشرفته اند که از جلوی هلی کوپتر آپاچی که مسئول مقاومت وشناسایی دشمن بوده است نمیتواند شناسایی کند و در کنار هلی کوپتر آپاچی عبور کرده و سقوط کرده و به هدفش میخورد.
سوال: یاد آوری و توصیفات شما از جنگ سی و سه روزه این سوال به ذهن من خطور کرد که به ساختار مستحکم و بانظم حزب الله اشاره کردید و قابلیت حزب الله و مقاومت لبنان در قالب نظامی بسیارپیشرفته در این سالها عنوان میکنید، اگر شباهت و تفاوتهایی بین مقطع حال و جنگ سی و سه بیاییم و از دیدگاه شما به کدام موارد مهم میشود اشاره کرد؟
شیبانی: قطعا دو طرف از نظر بانک اطلاعاتی ارتقا پیدا کرده است؛ هم حزب الله و هم مقاومت بانک اطلاعاتی و بانک اهداف خودش را توانسته است ارتقا دهد و توانمندی نظامی خودش را توانسته است بالاتر ببرد و استفاده از ابزارهای نظامی را توانسته است ارتقا دهد و از آن طرف رژیم صهیونیستی بیکار ننشسته است و ۱۸ سال از جنگ سی و سه روزه میگذرد او هم به دنبال ارتقا و استفاده از تجربیات جنگ سی و سه روزه برای بکارگیری در جنگ جاری است، این هر دو طرف خودشان را توانمند کردند و استفاده از تکنولوژی پیشرفته رژیم صهیونیستی و مورد هدف قرار دادن دبیرکل حزب الله و معاونت حزب الله. یک بخش عمده اش منطبق با تکنولوژی بسیار بالای رژیم صهیونیستی است بعضا گفته میشود رژیم صهیونیستی از هوش مصنوعی استفاده کرده است ، آمریکا هم اطلاعات لازمه و همکاری لازمه را برای رژیم صهیونیستی انجام میدهد.
یک تفاوتی که الان با فضای اجتماعی لبنان با گذشته و جنگ ۳۳ روزه دارد، مقبولیت بالای حزب الله در شرایط فعلی است.
یعنی رویکرد راهبردی رهبر حزب الله شهید سید حسن نصرالله به گونهای بود که غالب جامعه لبنانی را به دقت و صحت موضع سید حسن نزدیک کرده بود و قانع شده بود. من سفیر بودم در سوریه در بحران سوریه و شرایط، که سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ من ۵ سال آن جا به عنوان سفیر توفیق خدمت داشتم، حزب الله قرار شد در نبرد میدان در سوریه که نیاز داشت و ارتش سوریه توان مقابله با هجمه داعش و تروریستهای آن موقع را نداشت و جنگ نامنظم بود که ارتش سوریه هم تجربه نداشت آموزش ندیده بود در جنگ چریکی و نیاز داشت که کمک شود. حزب الله اعلام آمادگی کرد و نیروهای خودش را به سوریه فرستاد، بخش اعظمی از لبنانیها با این تصمیم آقا سید مخالفت کرده و میگفتند اشتباه است و میگفتند چکار به سوریه دارید و ما باید در لبنان بمانیم و از لبنان محافظت کنیم، چند مدت گذشت دقت و صحت تصمیم برای همه لبنانیها اثبات شد که خطر داعش نه تنها متوجه سوریه بود بلکه متوجه لبنان هم شده بود و مخالفان جدی حزب الله و جدی سید حسن نصرالله از جمله آقای جعجع نسبت به این تصمیم آقا سید قانع شده که تصمیم درستی است و سایر تصمیمات هم همینطور مثل ورود حزب الله به دفاع از حماس خودش یکی از عواملی شد که در واقع لبنان توان مقابله با تهاجم رژیم صهیونیستی در مرزها داشته باشد، من به آقای میشل عون صحبت میکردم که ایشان یک فرمانده ارتش لبنان بوده است، رئیس جمهور لبنان بوده است یک شخصیت کاملا نظامی با تجربه بسیار طولانی، ایشان به من گفت آقای شیبانی من افتخار میکنم به سربازانی که در جبهه میجنگند، من نظامی هستم و درک میکنم و افتخار میکنم.
دو این که گفت اینها از حزب الله دفاع نمیکنند، اینها از تمامیت ارضی لبنان دفاع میکنند، این نگاه مسیحیت الان خیلی، یک نمونه دیگری در شرایط فعلی اجماع نسبی که الان به وجود آمده است، در آن مقطع سی و سه روزه یک مروری اگر بکنید، این است که یک طیف قابل توجهی از اهل سنت مخالفت کردند با حزب الله، عربستان سعودی علنا اعلام کرده است که انچه حزب الله انجام داده است، لبنان را بیراهه میکشاند، الان عربستان حداقل این است که سکوت کرده است، مواضع عربستان در اجلاس او آی سی به چه نحوی دفاع میکند، عین همین وضعیت بین اهل سنت در داخل چیز است، آنها احساس کنند که حزب الله و مقاومت اسلامی رهبر خودش را در راه فلسطین فدا کرده است.
این برایشان خیلی ارزشمند است، این اجماع نسبی تهاجماتی که رژیم صهیونیستی درمناطق مختلف لبنان، گستردگی جغرافیایی در این جنگ خیلی بیشتر است از جنگ سی و سه روزه، گستردگی از اهداف رژیم صهیونیستی است، قبلا به ضاحیه و بعضی از شهرها جنوب منحصر بوده است، الان بیروت و مناطق مسیحی نشین را بمباران میکند، علی رغم این بخش اعظم جامعه لبنانی آوارگان را با استقبال پذیرایی کردند، پذیرایی گرمی کرده و در منازل شان جا داده و امدادرسانی که در آن مقطع شاهد نبودیم، یک وضعیت در خیابانهای لبنان قبلا شاهد بودیم ولی همه احساس میکنند که حزب الله حامی شان است و آن چیزی که حزب الله در جنوب انجام میدهد دفاع از وطن و حاکمیت لبنان است.
سوال: اشارهای کردید به عنوان سفیر ایران در سوریه ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶، باتوجه به افزایش حملات رژیم صهیونیستی با پشتیبانی ایالات متحده آمریکا در مناطق سوریه وضعیت تحولات سوریه به چه صورتی پیش خواهد رفت، با توجه به این که پرونده غزه و لبنان باز است و برنامه ریزیهای رژیم صهیونیستی محور و اجزای دیگر محور مقاومت را در تیررس قرار داده است؟
شیبانی: سوریه به خاطر این که در واقع خودش درگیر یک جنگ چندین ساله بوده است و بخش اعظمی از توان نظامی، توان سیاسی، اجتماعی، اقتصادی این کشور را مستهلک کرده است، باوجود این همچنان سوریه چه در مواضع علنی و چه در مواضع عملی اش عنوان عضو فعال محور مقاومت است. اخیرا شاهد هستید که رژیم صهیونیستی بعضا بارها سوریه مورد تهدید قرار میدهد، هشدارهای پی در پی علیه به دولت و حاکمیت سوریه میدهد، چون میداند که جایگاه سوریه در محور مقاومت چه ارزش و چه جایگاه مهمی دارد، آنها خیلی تلاش میکنند که سوریه را از این محور خارج کنند ولی سوریه با وجود شخصیتهایی همچون آقای بشاراسد که رشد کرده است در فضای مقاومت، یک اطمینان خاطری را به محور مقاومت القا میکند، این وضعیت سوریه است که من فکر میکنم قابل تقدیر است، یعنی وضعیت سوریه قابل تقدیر است و آمریکاییها و بعضی از کشورهای عربی قاعدتا تلاش دارند که سوریه را به نوعی اغوا کرده یا کمک کنند، من عرض میکنم که الان وجود ارکان نظام سوریه که با خودشان در شکل دهی به مقاومت حضور داشته و نقش داشتند این اهداف دشمنان را خنثی خواهد کرد.
سوال: آقای دکتر شیبانی تاکید شما این بود که رژیم صهیونیستی به اهدافی متصور شده بود در آغاز تحولات لبنان دست پیدا نکرده است، وجه دیگری از تحولات لبنان را با شما بررسی کنیم، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی مدعی شده است که در مذاکرات آتش بس در جبهه لبنان پیشرفتهایی حاصل شده است و تلاویو با آمریکاییها همکاریهایی را انجام داده است، گمانه زنیها از پایان جنگ در لبنان پررنگتر شده است در یک جبهه، آیا درست است؟
شیبانی: بحث آتش بس مطالبه و خواسته اول مقاومت بوده است و جمهوری اسلامی ایران، یعنی جمهوری اسلامی ایران اولین ماموریتی که در قالب سفر وزیر امور خارجه، وزیر محترم امور خارجه به لبنان داشت، بحث ضرورت آتش بس بود، با این ماموریت ایشان اعلام کرد که توقف اقدامات خشونت آمیز رژیم صهیونیستی علیه مردم لبنان و در قالب این وزیر خارجه ما سفرهای دورهای و بسیار فشردهای را به کشورهای مختلف انجام دادند، یعنی شاید ماموریت اول و آخر آقای دکتر عراقچی در طول چند هفته یا ماه گذشته این چهل روز از ابتدای درگیری از موقعی که وارد لبنان شدند تا کنون ماموریت اصلی خودشان را تلاش بی وقفه برای قانع ساختن جامعه بین الملل برای اعمال فشار به رژیم صهیونیستی نسبت به پذیرش آتش بس است، اما رژیم صهیونیستی عملا خیلی از این تلاشها را خنثی کرده است، چندین بار تماسهایی که دکتر عراقچی با وزیر خارجه فرانسه داشتند، چندین سفر به کشورهای عربی منطقه و عربستان داشتند متمرکز بر این بود که تلاش شود که حداقل کمتر خون ریخته شود در نتیجه جنایات رژیم صهیونیستی ولی عملا شاهد و آخرین اقداماتی که انجام شد هم فرستاده دولت فرانسه سفری به لبنان آمد و به نوعی در ارتباطی و یک نوع مشورتی با جمهوری اسلامی ایران داشتند، در ادامه صحبتهای تلفنی وزرای خارجه دو کشور و نماینده آمریکا آمد و طرحی را آورد و مقامات لبنان که مسئولیت مذاکره را داشتند اعلام کردند ما آماده پذیرش آتش بس و آماده پذیرش اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ هستیم، بدون کم و کاست، نه اضافه شود، نه کم شود. این قطعنامه اجرا شود و حتی آمادگی داریم که ارتش لبنان در صورتی که توانایی لازم دارد بیاید در مناطقی که رژیم صهیونیستی عقب نشینی کرده است و اینها یا منطقه جنوب ولی عملا حتی طرح آمریکایی را حتی نتانیاهو به اصطلاح دست رد زد و احتمال این که میخواست به بایدن نفروشد این بحث را، با ترامپ کنار بیاید، این احتمال هم است، یک بخش دیگر این است که نتانیاهو دنبال این نیست که آتش بسی را برقرار کند.
سوال: به همین جهت عملیات نظامی در قالب طرحهای گسترده توسط رئیس ستاد ارتش اعلام میکند؟
شیبانی: همین طور است، از یک بعد دیگر مسئله را نگاه کنیم، شاید اشتباه محاسباتی که اشاره کردید، ارتش رژیم صهیونیستی در جبهه لبنان دچار شد باعث تجدید نظر در رویکرد نظامی ماشین جنگی رژیم صهیونیستی شد، به اصطلاح آنها به این نتیجه برسند که امکان ندارد که اهدافی را در نتیجه جنگ با لبنان به دست بیاورند، اهدافی در زدن رهبران حزب الله داشتند ولی اهداف نظامی را میبینند که خیلی سخت است و با یک صخره محکمی مواجه هستند و احتمال این است که یک مقدار یک نوع رویکرد جدیدی را رابطه با تحولات لبنان و حتی غزه داشته باشند و شاید این امتیاز را بخواهند به رژیم صهیونیستی ولی مطمئن باشید اگر در امروز اعلام آتش بس شود چه در غزه و چه در لبنان مقاومت پیروز است.
سوال: آقای دکتر شیبانی آینده تحولات لبنان را بررسی کنیم، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی عنوان کرده است از برنامه ریزی برای عملیات گستردهتر زمینی برای مناطق مختلف لبنان و مورد تاکید قرارداده است، اظهار نظرهای بنیامین نتانیاهو مثلا در مورد انفجار پیجرها با وجود مخالفتهای مسئولین ارشد و نظامی این رژیم صهیونیستی دستور عملیات را صادر کرده است، افزایش عملیاتها و پاسخهای موشکی حزب الله و به صدا درآمدن آژیرهای خطر، به امنیت در اراضی اشغالی و افت اقتصادی در رژیم صهیونیستی و تشتت و سرگردانی در کابینه رژیم صهیونیستی در مورد ادامه جنگ وجود دارد، آینده لبنان را چطور میبینید؟
شیبانی: رژیم صهیونیستی خودش را ناچار میبیند که این ژست را بگیرد که ما آماده یک حمله گسترده خواهیم بود ولی مطمئن باشید که جبهه مقاومت به نحوی خواهد بود که خسارتهای جبران ناپذیری را به رژیم صهیونیستی وارد خواهد کرد و تجربه منطقه خیام که چند روز گذشته اتفاق افتاد، تجربه کوچکی نیست، یعنی این که رژیم صهیونیستی آمد که منطقه خیام را بگیرد و متعاقب عیتا شعب، بنتا جبیر را بگیرد و خودش را برساند در کوتاهترین مسافت به رودخانه لیتانی و موفق نشد و همان خسارتی که در جنگ ۳۳ روزه دیده بود در این جنگ دید و ناچار به عقب نشینی شد، این اختلافهای در داخل حاکمیت رژیم صهیونیستی این هم مزین بر علت است، نظامیان یک حرفی میزنند، امنیتیها یک حرف میزنند، نتانیاهو شخصا یک نگاه دارد، شما دیدید برون رفت این اختلافات باعث شد گالانت اخراج بشود و کنار زده شود و یک فرمانده جدید نظامی انتخاب شود که بعد از این همه تحولات.
سوال: گالانت برکنار شد
شیبانی: بله او باید به عنوان یک شخصیت نظامی، یک ژست نظامی به خودش بگیرد و از صلح حرف نزند و بگوید یک حمله گسترده خواهیم کرد اما چه به دست آوردند؟ آیا بیشتر از این اهدافی را بزنند، اهداف اولیه شان تمام شد و چیزی نمانده، به این خاطر تصورم این است که این یک ژست، بیش از آن که در علی ارض تعریف شود، یک ژست نمایشی دارد که بازخورد داخلی دارد، آنها میدانند با چه وضعیت سختی در لبنان مواجه هستند.
سوال: متشکر از شما دکتر شیبانی، کی عازم لبنان هستید؟
شیبانی: من نمیگویم کی، ولی به زودی.
سوال: آرزوی پیروزی برای مقاومت دارم.