گزارش خبرنگار صداوسیمای لرستان از طرحی نو برای جوانی جمعیت و فرزند آوری
لبخند ۲۷ نوزاد به زندگی؛به دنیا آمدند تا شادی را برای خانواده بیاورند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان لرستان ؛ باچهرههای مضطرب، پریشان احوال همراه با تشویش و دلشوره که می خواهند اقدامی به دور از رحم و انسان دوستی و یک گناه نابخشودنی انجام دهند که قطعا بعدها از انجام آن ابراز پشیمانی خواهند کرد؛ چرا دست به چنین کاری زدند که به جای آنکه حال روحی شان بهتر شود عذاب درد آوری را سالیان سال باید با خود به همراه داشته باشند.
این قصه تلخ مادرانی است که عنایت پروردگار شامل حالشان شده است که تعدادی از آنان برای اولین بار و تعداد دیگری نیز تجربه مادر شدن را می خواهند دوباره مادر شدن را تجربه کنند، اما بنا به دلایل مختلف ناشی از بارداری ناخواسته و یا مشکلات خانوادگی و اجتماعی شان عزم جدی برای سقط جنین خود را جزم کرده که گویا یک بار اضافهای را میخواهند از دوش خود بردارند.
به گفته کارشناسان عوامل مختلفی باعث روی آوردن زوجین به پدیده سقط جنین می شود که از مهمترین آنها اختلالات در غربالگری، وضعیت اقتصادی و همچنین مشکلات روحی خانوادگی میتوان نام برد.
دکتر زهرا نجاتی جامعه شناس و تحلیلگر اجتماعی با بیان اینکه سقط جنین بحرانها و پیامدهای بنیادی برای خانواده و جامعه به همراه دارد، میگوید: طبق تحقیقات و پژوهشهای انجام گرفته متاسفانه سقط جنین طی ده سال گذشته روند رو به رشدی داشته است؛حق زندگی از دیدگاه اسلام، تنها مختص به زمان بعد از تولد نیست و جنین از نظر اسلامی، از تمام حقوق انسانی بهرهمند است.
او می گوید: ناگفته روشن است که هر کشوری نفرات و افرادش بیشتر باشد در مبارزه زندگی قویتر خواهدبود. زیرا از نظر صاحب نظران اولین شرط بقای هر جامعه، جمعیت آن است. وضعیتی را تصور کنید که جمعیت یک جامعه منقرض شود، در آن صورت، آن جامعه نابود می شود.
نجاتی معتقد است جمعیت یکی از عوامل کلیدی است و ادامه میدهد: شاید اصلیترین عاملی که ساختار و مختصات مدیریت و سیاستهای جمعیتی در یک جامعه را تعیین کند، پس از وقوع انقلاب اسلامی، جمعیت به عنوان یکی از عوامل توسعه شناخته شده و افزایش موالید به شدت از سوی دولت تشویق میشد.
بررسیها نشان میدهد که نرخ جمعیت از سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۵، ۲/۷ درصد است، در حالی که در فاصله سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵، نرخ رشد به ۳/ ۹ بالغ می شود، اما در دوران پس از جنگ، به سبب محدودیت منابع و اختصاص بخش قابل ملاحظهای از درآمدهای کشور به ایجاد زیر ساختهای توسعه و جبران خسارت ناشی از جنگ، نگرش مسولان و نهادهای برنامه ریز و سیاست گذار در کشور نسبت به جمعیت تغییر کرد.
آمارها نشان میدهد که جمعیت سالمند شهری در فاصله سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۸۵، ۷ برابر شده و جمعیت سالمند روستایی در همین دوره، ۲ برابر شده است.
وی میگوید: آمارها، پژوهشها و تحقیقات نشان می دهد که جمعیت کشور ما به سوی سالمندی می رود. براساس نتایج یک پژوهش انجام شده در مرکز آمار، جمعیت ایران تا سال ۱۴۳۰ به حدود ١٠١ میلیون نفر خواهد رسید و طبق پیشبینیهای منابع بینالمللی، ساختار سنی جمعیت کشور ما در سالهای بعد از ١٤٣٠، از یک ساختار کامل جوان به یک ساختار سالخورده تبدیل خواهد شد. پیشبینیها نشان میدهد که سهم جمعیت ٦٥ساله و بیشتر، تا سال ١٤٣٠ به حدود ٢٢ درصد برسد.
تاسیس مراکز نفس گامی مهم در جهت جلوگیری از سقط جنین
با این اوصاف و وجود پدیده سقط جنین در بین زوجین ضرورت ایجاد مراکزی تخصصی در جهت آگاه سازی و جلوگیری از انجام سقط و تبعات مخرب و زیان آور آن در آینده زندگی زناشویی و همچنین عوارض تک فرزندی و تشویق به چند فرزندی بسیار امری ضروری به نظر میرسید که با تأسیس مراکز نیکوکاری نفس این کمبود مرتفع شد.
در شهرستان دلفان نیز مانند دیگر شهرستانهای کشور با تلاش شبکه بهداشت و درمان و سپاه پاسداران مرکز تخصصی نفس با هدف امید به ورزند آوری و جلوگیری از سقط جنین زوجین راه اندازی شد که از زمان تأسیس آن تاکنون شاهد نتایج ارزشمندی در این حوزه بودهایم.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان دلفان ایجاد مراکز نیکوکاری نفس را گامی مهم برای نجات جان فرزندان سقط سالم و طرح جوانی جمعیت برشمرد و افزود: خوشبختانه در شهرستان دلفان با برنامه ریزیهای صورت گرفته و تعامل و همکاری زوجین محترم با مرکز نفس تا به امروز از ۲۷ نفر که متقاضی سقط جنین خود بودهاند آنها از نعمت فرزند سالم بهرهمند شدهاند.
دکتر یوسف رضا جهانیان از مهمترین مشکلات مراجعه کننده گان اقدام به سقط جنین را مشکلات مالی عنوان کرد و ادامه داد: از دیگر عوامل میتوان به مشکلات اعصاب و روان مادران باردار، تعداد زیاد فرزندان و بیماری فرزندان قبلی عنوان کرد.
وی با تأکید بر برنامههای سه گانه این شبکه برای این مادران که به مراکز نفس مراجعه میکنند، افزود:فرهنگ سازی، شبکه سازی و شناسایی واسطههایی شامل پزشکان، بهورزان، ماماها، مراقبین سلامت و عطاریها و سومین برنامه حمایتهای مختلف از این مادران است که حمایتهای تخصصی بهداشتی درمانی رایگان از جمله ویزیت متخصص، سونوگرافی، آزمایشات و مشاوره و همچنین حمایت های غیر تخصصی نیز در مرکز نفس به نیابت از ارگانها و نهادهای این شهرستان ارائه میشود.
در ادامه این گزارش با همکاری شبکه بهداشت و درمان شهرستان به سراغ تعدادی از این خانواده های تحت حمایت مرکز نفس رفتیم و از جویای وضعیت زندگی خود پس از تولد فرزندانشان شدیم.
نامهای محمد، علی، فاطمه، امیرحسین و زینب بر روی اکثر این ۲۷ فرزند بدنیا آمده نشان دهنده پایبند بودن به ارزشهای دینی این خانوادهها است و از اینکه پروردگار متعال به آنان فرزندی سالم عطانموده بسیار خوشحال و خرسند از این موضوع بودند.
امیرحسین نوزاد ۱۰ ماههای که با آمدنش رنگ و بوی تازهای به خانواده داده است و به گفته پدر و مادرش با بدنیا آمدن فرزندمان خداوند بزرگ خیر و برکت به زندگی ما داده است و خدا را شکر تا به امروز مشکلی برای مان پیش نیامده است و با اینکه قبلا ما تصمیممان برای سقط جنین قطعی بود، اما امروز بی نهایت خوشحال و خرسند هستیم که این کار را انجام ندادیم و دومین فرزند سالم را خداوند به ما داد.
این خانواده چهار نفره در کنار هم زندگی سرشار از عشق و محبت را میگذرانند و معتقد هستند در خانوادههای پرجمعیت مهر و محبت بیشتری وجود دارد و اگر مسولان توجه بیشتری به معیشت و وضعیت اقتصادی مردم داشته باشند و در موضوعات اشتغال و مسکن جوانان برنامه ریزیهای درستی را صورت دهند قطعا در آینده شاهد ایرانی جوان خواهیم بود.
دومین خانوادهای که برای تهیه مصاحبه مراجعه کردیم خانواده سه نفره آقای ابراهیمی بود که یکسالی از تولد فرزندشان فاطمه میگذرد و خدا را شاکر هستند که فرزندشان سالم است و نور و امید را به زندگیشان داده است.
مادر خانواده می گوید: با توجه به اینکه من و همسرم در حال تحصیل بودیم و به صورت ناخواسته بچه دار شدیم که از همان ابتدای مطلع شدن از بارداری میخواستیم جنین را سقط کنیم و معتقد بودیم که هنوز برای بچه دار شدن مان زود است.
این مادر دلفانی می گوید: بارها قصد سقط جنین داشتیم تا از طریق مرکز نیکوکاری نفس و برخوردهای مناسب کارشناسان با ما و ارائه راهکارهای مناسب و آموزشهای لازم و بیان تبعات ناشی از سقط جنین از این اقدام صرف نظر کردیم و بسیار هم خوشحال هستیم که این گناه نابخشودنی را انجام ندادیم و در عوض آن فرزندی سالم و سرشار از نمک را خداوند به ما عنایت کرد.
یکی دیگر از خانوادههای که برای ادامه تهیه گزارش مراجعه شد خانوادهای بود که با تولد سومین فرزندشان یک خانواده شاد ۵ نفره را تشکیل داده بودند و اختلاف خانوادگی آنان پس از تولد محمدرضا به عشق و علاقهای بیشتر بین پدر و مادر تبدیل شده است.
مادر خانواده میگوید:با توجه به اینکه دو فرزندمان دختر بود و به صورت ناخواسته بچه سوم می خواست به دنیا بیاید و همسرم نیز اعتقاد داشت این بچه هم دختر می شود پس تصمیم بر سقط آن داشتیم که از طرف مرکز خدمات جامع سلامت وضعیت جسمانی من را جویا می شدند موضوع را بیان کردم که بلافاصله فردای آن روز کارشناسان مرکز نفس با من تماس گرفتند و از من خواستند که به آنجا بروم.
با مشورت با همسرم فردا آن روز به مرکز نیکوکاری نفس مراجعه کردم و پس از چندین جلسه مشاوره کارشناسی من و همسرم با توکل بر خداوند از این اقدام خودداری کردیم و هیچ زمانی پشیمان نشدیم و خدا را شکر فرزند سوممان پسر بود و شادی را چند برابر به ما هدیه داد.
با تعداد دیگری از این زوجین که صحبت کردیم با وجود اینکه از وضعیت اقتصادی و درآمد پایداری برخوردار نبودند، اما وجود فرزند در زندگیشان بسیار خوشحال بودند و از مسئولان درخواستهایی داشتند که مهمترین آن تامین مسکن مورد نیاز خانوادهها بود که نقش مهمی در تحکیم و آسایش خانوادهها دارد.
به هر حال با توجه به اهمیت جوانی جمعیت وبه تاسی از فرمایشات مقام معظم رهبری که بارها توسط ایشان موضوع خطر کاهش جمعیت جوان کشور و خطرات ناشی از آن در آینده کشور و همچنین تاکیدات معظم له بر دولتمردان و سایر نهادهای انقلابی در بکار بردن تمامی امکانات و زیرساختهای مورد نیاز این طرح امیدواریم همانطور که همواره مردم کشورمان در تمامی برنامهها در همه ی عرصهها فعالیت چشم گیری داشتهاند برای تحقق این امر مهم و حیاتی تمام تلاش خود را به کار ببرند و آینده نگری رهبر معظم انقلاب را جدی بگیرند و گامهای محکم با برنامه ریزی درست و کارشناسی شده را بردارند که ان شاالله در آینده شاهد ایرانی قوی با جمعیت جوان در آینده باشیم.