پخش زنده
امروز: -
دامپزشک خویی با تکیه بر فناوریهای دانش بنیان، به حد نصاب جدیدی در نرخ دوقلوزایی و سه قلوزایی گوسفندان دست یافت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، یک دامپزشک خویی با به کارگیری فناوریهای دانش بنیان از جمله همزمانی تولیدمثلی، سونوگرافی و برنامههای اصلاح نژادی به رکورد جدیدی در تولید مثل گوسفندان دست یافت.
گوسفندان نژاد ماکویی که پیش از این در شمال آذربایجان غربی اکثریت دام پرورشی عشایر و دامداران را تشکیل میدادند تنها ۱۰ درصد نرخ دوقلوزایی داشتند که ارزش افزوده و درآمد چندانی برای دامداران به همراه نداشت. با انتخاپ نژاد اصلاح شده افشار از سوی دکتر پرجانی و به کارگیری فناوریهای تولیدمثلی و اصلاح نژادی نرخ دوقلوزایی و سه قلوزایی به ۶۰ درصد افزایش یافته است.
معاون شبکه دامپزشکی خوی گفت: این طرح دانش بنیان پرروش بسته نژادژن دار دوقلوزا ست که برای اولین بار در آ ذربایجان غربی توسط دکتر پرجانی وگروهش در روستای حاشیه رود خوی اجرا میشود.
جانعلی پور افزود:در این روش مدیریتی، دامها به جای اینکه به مراتع وابسته باشند در دامداریهای محلی و زیر نظر متخخصان دامپزشکی پرورش مییابند. در چنین شرایطی ضمن اینکه فشار از روی مراتع برداشته میشود بر میزان تولیدات دامی نیز به میزان قابل توجهی افزوده میشود.
وی تصریح کرد:کشور ما برای تامین کوشت قرمز سالانه به واردات بیش از ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزارتن کوشت قرمز نیاز دارد که اجرای طرحهای این چنینی میتواند مارااز واردات گوشت بی نیاز کند.
پرجانی دامپزشک ومجری طرح هم گفت: در سال ۹۶ما با خرید ۷ راس. میش ماده معمولی افشار بدون ژن این طرحرا آغاز کردیم و با یک راس بره نر (همو) در اولین نسل همه برههای خود را ژندار کردیم.
وی افزود: در اجرای این طرح بخشی از دامهای کم شیر از چرخه حذف شدند واصلاح صورت گرفت.
دکتر پرجانی تصریح کرد: ۴۵روز بعد از فحل شدن (باروری) میشها سوگرافی میشوند تا تعدادبرهها مشخص ودر تغذیه نگهداری. آنها اقدامات ویژهای صورت گیرد.
در سالی که به جهش تولید مزین شده است این تلاش دانش بنیان متخصصان دامپزشکی گام مهمی برای خودکفایی در محصولات دامی محسوب میشود.