هوشمندسازی کنتورهای گاز در انتظار صدور چند مجوز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفت: آمادگی لازم برای تولید و نصب کنتورهای هوشمند گاز در ۶ استان کشور وجود دارد، اما ابتدا باید مجوزهای لازم صادر شود.
رضا نوشادی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز، در گفتوگو با خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، درباره آخرین وضعیت اجرای طرح هوشمندسازی پایش مصرف مشترکان شرکت ملی گاز گفت: در گذشته بستر مخابراتی کشور برای حمایت از مسئله هوشمندسازی، آن چنان که باید، توسعه نیافته بود و به همین علت بود که این طرح حتی پس از اجرای آزمایشی در دهه ۹۰ پیش نرفت.
وی با اشاره به پیشرفتهای صنعت نفت و گاز در حوزه افزایش تولید و عرضه گاز در داخل کشور، افزود: افزایش حجم تولید و عرضه گاز در ۳۰ سال گذشته در حالی رخ داد که رشد اقتصادی متناسب با آن را شاهد نبودیم که نشان دهنده مصرف غیربهینه گاز است. بنابراین، باید با طرحهایی مانند هوشمندسازی پایش مصرف، مصرف را مدیریت کنیم.
این مقام مسئول با بیان این که رسالت واقعی شرکت ملی گاز تأمین گاز است و اجرای طرحهای مدیریت مصرف، بیش از وظیفه این شرکت و از سر دغدغه مندی است، ادامه داد: در هوشمندی سازی پایش مصرف، شبکهای مبتنی بر بیش از ۲۷ میلیون مشترک مد نظر قانون گذاران بوده است که حتی از بزرگترین شبکه تلفن همراه کشور با ۲۲ میلیون مشترک نیز عظیمتر است.
وی اظهار کرد: شرکت مهندسی و توسعه گاز برای اجرای این قانون، طراحیهای پایه را در ۶ استان سردسیر با اولویت مشترکان بدمصرف و پرمصرف انجام داده، معماری امنیتی این شبکه نیز بسیار اهمیت دارد و باید مجموعههای نظارتی در این حوزه را مانند مرکز افتای ریاست جمهوری و سازمان پدافند غیرعامل، اقناع کنیم که شبکه طراحی شده، پایدار و امن است تا مجوزهای لازم را صادر کنند.
نوشادی با اشاره به برگزاری مناقصهها برای انتخاب پیمانکار اجرای طرح هوشمندسازی در استانهای همدان، مرکزی، تهران، مازندران، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی، گفت: آماده انعقاد قرارداد با پیمانکاران برای شروع کار هستیم؛ البته ممکن است این دستگاهها به این نتیجه برسند که مصرف را از روشهای دیگری به جز هوشمندسازی مدیریت کنیم.
وی تأکید کرد: اقدامات لازم برای راه اندازی خط تولید کنتورهای هوشمند گاز در داخل کشور و ایجاد شبکه خاص اینترنت امنی که باید به این کنتورهای وصل شود، با هدف تبادل اطلاعات در آن بستر انجام شده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز بیان کرد: کشور ایتالیا از سال ۲۰۱۳ بحث هوشمندسازی کنتورهای گاز را آغاز کرده و تاکنون ۷ میلیون کنتور هوشمند را نصب کرده است؛ کشور انگلستان نیز در بازه زمانی مشابه، ۴ میلیون کنتور را هوشمند کرده است.
وی همچنین گفت: ظرفیت تولید سالانه کنتورهای سنتی گاز در کشور، حدود یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار عدد است. هرچند وزارت صنعت با توجه به زیرساخت ها، آمارهای بین دو تا سه میلیون کنتور در سال را ارائه میکند، اما شرکت ملی گاز با وجود این که تقاضا وجود دارد، ظرفیت محقق شده و عملیاتی بیشتر از یک میلیون کنتور در سال را مشاهده نکرده است.
نوشادی تأکید کرد: قطعا تولید کنتورهای هوشمند گاز در صورت دریافت مجوزهای لازم، با اعداد کم آغاز خواهد شد، اما در مدت زمانی بسیار کوتاهی، امکان افزایش ظرفیت تولید این کنتورها تا حد ظرفیت تولید کنتورهای سنتی را داریم و اولویت ما هم مشترکان بد مصرف و پرمصرف خواهند بود.
وی ادامه داد: هوشمندسازی کنتورهای گاز در برخی مناطق گرم نیز اصلاً اقتصادی نیست که گزارشهای مهندسی و مطالعات کارشناسی نشان میدهد با هر ظرفیتی از تولید کنتورها نیز، نباید این کار را انجام دهیم. نصب کنتورهای هوشمند در این مناطق گرم، هیچگونه آوردهای برای شبکه گاز کشور نخواهد داشت.
این مقام مسئول بیان کرد: شروع کار ما با صنایع عمده و نیمه عمده خواهد بود؛ زیرا بیش از ۶۳ درصد متوسط مصرف گاز در طول سال را این بخش از مصرف کنندگان انجام میدهند. همچنین باید توجه شود که کمبود گاز با اجرای طرحهای بهینه سازی که هزینه بسیار کمتری نسبت به افزایش تولید گاز و اجرای طرحی مانند هوشمندسازی دارد، قابل حل است.