پخش زنده
امروز: -
متخصصان شرکتی فناور، موفق شدند نانوفیتیلههای خودآبیار را بومی سازی کنند که علاوه بر کاهش یک سوم مصرف آب، موجب افزایش دو برابری رشد گیاه هم میشود.
مدیر عامل این شرکت فناور در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: این اختراع بر پایه علم هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء است که نوعی همگرایی را با گیاه به لحاظ مصرف آب برقرار می کند .
محسن قزل سفلی با اشاره به بحران آبی در ایران و لزوم بهره مندی از این گونه اختراعات گفت: این نانوفیتیله از رشته های الیافی ساخته شده است که با علم نانو ، حالت مویینیگی و کارکرد نیچه ای خود را دارد و هر زمان ، تارهای کشنده ریشه به واسطه تنش هایی که در محیط اعمال و نیاز آبی برای گیاه احساس می شود، انتقال آب به واسطه این نانو فیتیله خودآبیار اتفاق می افتد و آب در محل ریشه قرار می گیرد و زمانیکه رطوبت آب به ۶۵ درصد می رسد و اشباع آبی رخ می دهد، انتقال آب هم متوقف می شود.
وی افزود :در نمونه های مشابهی که در کشورهای مختلف ساخته می شود صرفا بحث انتقال آب را از فیتیله ها داریم و همه هنر اختراعی این محصول ، ساده سازی آن است .
مدیر عامل این شرکت فناور گفت: این محصول را به گونه ای تولید کردیم که کشاورزی در دورافتاده ترین روستاها ، با قیمت بسیار مناسب می تواند از این تجهیزات استفاده کند.
قزل سفلی افزود : در نمونه های صنعتی ، مصرف آب به یک سوم کاهش پیدا کرد مثلا در نمونه کرفس که محصول پرآبی است ، در نمونه صنعتی این تجهیز باعث شد در یک کیلوگرم از این محصول ، ۱۵۰ سی سی افزایش آب محصول ر ا داشتیم و میزان مصرف آب هم به یک سوم در مقایسه با نمونه شاهد کاهش پیدا کرد .
وی گفت: گیاه به واسطه فشار اسمزی و تقاضایی که به واسطه پمپ ها در محل ریشه رخ می دهد تقاضای خود را با آن مکش عنوان می کند و گیاه به واسطه ایجاد مکش، متقاضی مصرف آب می شود و زمانی که این مکش ایجاد می شود، نانوفیتیله بحث انتقال آب را رقم می زند و از زمانی که گیاه به آستانه سیراب شدن و اشباع می رسد مکش متوقف می شود .
وی افزود: در یک مطالعه موردی به جهت بررسی اثر نانوفیتیله بر روی مصرف آب در گونه موز هیبرید، به این نتیجه رسیدیم که در نمونه ای که از نانوفیتیلیه استفاده شد میزان مصرف آب به یک سوم کاهش یافت و میزان رشد هم دو برابر شد.
وی گفت : در کشت خیار گلخانه ای هم طی یک دوره ۴۵روزه ، به محصول رسیدیم اما در کشت های سنتی و خاکی این اتفاق طی ۹۰ روز در گلخانه اتفاق می افتد.