پخش زنده
امروز: -
رئیس جمهور با اشاره به پیشنهاد وزیر صمت درباره احیای شورای عالی صادرات گفت: هر تشکیلات و نهادی، مثل شورایعالی صادرات که مورد نیاز است، باید ایجاد شود.
به گزارش گروه تجارت خارجی خبرگزاری صدا و سیما، سید محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در مراسم روز ملی صادرات، با تاکید بر تنوع سبد صادراتی کشور، پیشنهاد احیای شورای عالی صادرات را با هدف توسعه تجارت خارجی ارائه داد.
وی تاکید کرد: ناهماهنگیهای بین سازمانی در میزان صادرات تاثیر مستقیم گذاشته است و باید نهادهای متولی تجارت خارجی یعنی بانک مرکزی، وزارت صمت و وزارت اقتصاد برای حل مشکلات صادرات جلسه تشکیل بدهند و برای حل آنها راهکار در نظر بگیرند.
رئیس جمهور در پاسخ به درخواست وزیر صمت گفت: هر تشکیلات و نهادی، مثل شورایعالی صادرات که مورد نیاز است، باید ایجاد شود؛ ما آمادگی داریم با شما برای حل مشکلات جلسه بگذاریم و مطالبات شما را برآورده کنیم. آمادهایم برای رونق تولید و توسعه آن وقت بگذاریم و موانع آن را هم برطرف کنیم.
وزیر صمت، در ادامه صادرات را جزو مولفههای اصلی ارتقای اقتصاد کشور معرفی کرد و ادامهداد: فعالان اقتصادی و مدیران دولتی بر این باورند که از برنامه هفتم توسعه فاصله گرفتهایم و لازم است برای جبران این موضوع اقدامات جدی در دستور کار خود قرار بدهیم.
اتابک تصریحکرد: بخشی از عقبماندگی ما در تجارت خارجی ناشی از طرف سیاستگذار است.
وی با اشاره به موقعیت استراتژیک ایران در منطقه، اظهار داشت: موقعیت جغرافیایی ایران امکان رشد صادرات را ایجاد کرده است، این در حالی است که فقط نیم درصد صادرات جهان در اختیار ایران است و به نظر میرسد یکی از عوامل ناترازی تجاری به محدود بودن سبد صادراتی ما باز میگردد.
وزیر صمت بر جبران ناترازی تجاری در دولت چهاردهم تاکید کرد و افزود: آمارها نشان میدهد که در ۱۰ سال گذشته به خامفروشی بسنده کردیم و این موضوع نشان میدهد چندان برای تولید کالا با ارزش افزوده بالا برنامهریزی نکردیم و محصولات صادراتی ما متمرکز شده است و بر این نکته تاکید دارم که نباید این مسئله را به مثابه مزیت تلقی کنیم.
به گفته اتابک؛ در ۱۰ سال گذشته ۴۸ درصد از کل صادرات ایران به ۵ کشور صادر میشد؛ اما امروز این عدد به ۷۳ درصد رسیده است به بیان دیگر فقط ۲۷ درصد از کل صادرات ما به کشورهایی غیر از ۵مقصد اول صادراتی ما صادر میشود و این آمار نشان میدهد که صادرات ما محدود است.
وزیر صمت با بیان اینکه سیاستهای ارزی همسو با توسعه تجارت نیستند، گفت: بسترسازی برای امضای پیمانهای منطقهای، امضای موافقتنامههای تجارت ترجیحی و رسیدن به تعرفههای کالایی، بدون تردید یک جانبهگرایی در تجارت را حل خواهد کرد.
وی با اشاره به ظرفیتهای ایران در تولید کالاهای خدمات فنی و مهندسی، بیان کرد: صادرکنندگان در بسیاری از موارد معطل ضمانتنامه هستند، اما این موضوع نباید در روند تجارت مانع ایجاد کند؛ امید داریم که این مشکل حل و در افزایش حجم صادرات تاثیر مثبت بگذارد.
تجار و صادرکنندگان عامل قوام و پایداری کشور
در ادامه این مراسم، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور گفت: مملکت ما با تعامل صحیح با تاجران و صادرکنندگان قوام و پایداری مییابد و ما خود را موظف میدانیم که موانع را از پیش پای تجارت و تولید برداریم. ما به دنبال تعامل با شما هستیم و در سفرهای خارجی نیز از شما کمک میگیریم و به عنوان مثال در همین سفر پیشرو برای شرکت در اجلاس بریکس به دنبال آن هستیم تا خواستهها و حرفهای شما را دنبال کنیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه یکی از معضلات ما هدف گذاریهایی است که در نهادهای حکومتی برای بخش تولید میشود و بخشی از ناترازی بانکها نتیجه این تصمیمات از جمله مصوبات امثال بنده در مجلس است، اظهار داشت: مجلس تعهداتی به گردن دولتها میگذارد که با واقعیتها همخوانی ندارد، از یک سو تعهد برای دولت ایجاد میکنیم که مثلا به اقشاری وام داده شود و یا اقشاری را بیمه کند و همه اینها برای دولت و بانکها بدهکاری و ناترازی درست میکند و بعد وقتی مشکل درست شد میگوییم، دولت آن را حل کند.
دکتر پزشکیان با بیان اینکه «وضع ما به تبع این ناترازیها خوب نیست، ما در حال جنگ هستیم و روز به روز هم وضعیت بدتر میشود»، افزود: شما تولیدکنندگان، صنعتگران و تاجران میتوانید کمک کنید ما راه را باز میکنیم. جنگ امروز، جنگ اندیشه و تولید و تجارت و صنعت است و مبارزه در این جنگ نیازمند بستری است که ما به عنوان دولت باید آن را آماده کنیم و مصمم هستیم و معتقدیم به هر شکلی باید این بستر برای شما فراهم شود؛ تلاش میکنیم به نحو مقتضی موانع را از پیش پای شما برداریم.
پزشکیان با اشاره به اینکه البته هر مداخلهای عوارض هم دارد و به عنوان مثال در پزشکی هر درمانی عوارضی دارد که بیمار بالاجبار آن را تحمل میکند، اضافه کرد: تلاش ما این است که عوارض ناشی از این مداخلات و رفع موانع برای تولید و اقتصاد تا جای ممکن کم باشد. ما نباید بگذاریم گروههایی در این فرآیندها صدمه ببینند و برای جلوگیری از آسیب به آنها راه حلهایی ارائه میکنیم و شما میتوانید به ما در یافتن این راه حلها کمک کنید.