پخش زنده
امروز: -
واقعیتهای شهر تاریخی کلات آن گونه که مطرح شده نیست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی،یک باستانشناس گفت: جفایی که به لحاظ تاریخی به کلات شده این است که همه چیز را به نادرشاه افشار نسبت میدهند در صورتی که واقعیتهای این شهر تاریخی آن گونه که مطرح شده نیست.
ابوالفضل زاهدی، افزود: معمولاً در مناطقی مانند کلات نادر وقتی شخصی مانند نادرشاه برجسته و بزرگ میشود همه چیز را به او منتسب میکنند، ولی در حقیقت واقعیت به گونه دیگری است.
این باستانشناس با بیان اینکه بر اساس مطالعات انجام شده از دوره پیش از تاریخ و عصر مفرغ تا دوره حال حاضر در کلات آثار داریم،گفت: تپه حسن احمد مربوط به دوره پیش از تاریخ بوده که در داخل خود کلات نادر قرار دارد.
وی افزود: همچنین آثار مربوط به دوره تاریخی اشکانی و ساسانی در محوطههای منطقه کلات بسیار دیده میشود، دوره اسلامی هم از دوره سلجوقی آثار بسیاری تا به امروز در منطقه داریم.
زاهدی با بیان اینکه، چون کلات به لحاظ توپوگرافی و صخرهها خاصیت پادگانی داشته و عملا امکان نفوذ به آن نبوده در قرن هشتم زمان حمله مغول خود هلاکوخان نیز به منطقه میآید، گفت: عملاً از دوره مغول به بعد داستان دژ پادگانی بودن به شهر مسکونی شدن تبدیل میشود و وجه شهر بر دیگر وجهها قالب میشود.
وی با اشاره به اینکه منطقه کلات به واسطه محصور بودن در دل کوههای هزار مسجد یک دژ طبیعی است، افزود: گرچه کلات تاریخ، طبیعت، مردمشناسی، صنایعدستی و اقوام مختلف دارد، اما مهجور واقع شده است.
این باستانشناس با بیان اینکه بیشترین کتابی که انگلیسیها و اروپاییها در خصوص پادشاهان نوشتهاند در رابطه با نادرشاه است، گفت: گرچه نادرشاه افشار مشهورترین ایرانی است، اما شناخته شده نیست.
وی در ادامه با اظهار تأسف از اینکه به دلیل عدم معرفی درست مناطق دیدنی کشور، خراسان رضوی و به خصوص کلات شاهدیم که بسیاری از ایرانیها برای گردشگری به سایر کشورها میروند، افزود: تنها در یک تور ۴۰ نفره از ایران در سفر به افریقا ۲۰ میلیارد ارز را از کشور خارج کردند.