مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی:
نشست علمی «کودک و خانواده و هوش مصنوعی» به زودی برگزار می شود
چهارمین نشست ملی فعالان فضای مجازی ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۳ توسط مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، نشست خبری چهارمین دوره نشست ملی فعالان فضای مجازی در مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی با حضور سعید پورابوالقاسم، رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی، سیدمحسن بنیهاشمی، دبیر پنل خلاقیت و نوآوری در فضای مجازی، یوسف خجیر، دبیر پنل هوش مصنوعی و فناوریهای نوین و بهاره نصیری، دبیر پنل کودک و خانواده در فضای مجازی برگزار شد.
پورابوالقاسم، رئیس چهارمین دوره نشست ملی فعالان فضای مجازی در این نشست با اشاره به دلایل برگزاری نشست ملی فعالان فضای مجازی گفت: از این رو ارتقای سواد فضای مجازی و سواد رسانهای یکی از مأموریتهای مهم مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی بوده و اقدامات مهمی در این زمینه انجام شده است که برگزاری همایش یکی از آنهاست که ۲۲ و ۲۳ آبان برگزار میشود.
او افزود: این نشستها در سه محور برگزار میشود و از جمله موضوعات آن خلاقیت و نوآوری در فضای مجازی، کودک و خانواده در فضای مجازی و هوش مصنوعی و فناوریهای نوین است. نوآورانهترین بحث مربوط به هوش مصنوعی است که با دبیری یوسف خجیر برگزار خواهد شد. میتوانیم این رویداد را مقدمهای برای برگزاری همایش بدانیم.
سیدمحسن بنی هاشمی، دبیر علمی همایش سواد فضای مجازی و دبیر پنل «خلاقیت و نوآوری در فضای مجازی» در ادامه این نشست گفت: هیچ چیزی برای ما واضحتر از این نیست که بخش عمدهای از فضای مجازی بر عهده رسانهها است و آنها صاحب موضوع و میزبان هستند و باید در حوزه ایجاد، تحول و رشد سواد رسانهای مؤثر باشند.
این استاد سواد رسانه افزود: ما باید با هم هم میثاق ببندیم و این موضوع را به جریان تبدیل کنیم چرا که رسانهها صاحبان اندیشهاند و جلو رفتن بدون سواد رسانهای غیرممکن است. هر کشوری باید سواد رسانهای ویژه خود را داشته باشد و ما نمیتوانیم آن را از کشورهای دیگر کپی کنیم؛ از این رو ارتقای سواد رسانهای وظیفه عمومی و ملی است.
بنیهاشمی با بیان اینکه این پنلها ۱۱ مهر برگزار میشود، ادامه داد: فعالان فضای مجازی باید فعالیت خود را به تخصص و علم نزدیکتر کنند. همچنین سواد رسانهای، باید تبدیل به نهضت و فرهنگ در خانواده و ساختارهای تربیتی مدارس تبدیل شود و ما در این راستا نیاز به سواد رسانه ایرانی داریم. سواد رسانهای به قدری حائز اهمیت است که نمیتوان بدون آن دست به تولید محتوای رسانهای زد. در حالی که بسیاری از افراد در فضای مجازی، محتوای رسانهای تولید میکنند، ولی سواد ندارند.
او تصریح کرد: وقتی در مورد سواد رسانهای صحبت میشود، اساتید دانشگاه معمولاً درباره آن سخن میگویند، اما گروهی هم صاحبان فن میتوانند درباره فضای مجازی و وب ۲ و ۳ سخن بگویند و گروهی دیگر از مخاطبان، مردم عادی هستند و گروهی هم رسانهها هستند که اغلب از آنها غافل هستیم. در برخی از مطالعات متوجه شدیم، در میان اصحاب رسانهای، افرادی هستند که سواد رسانهای آنها از مردم عادی کمتر است.
یوسف خجیر، دانشیار دانشگاه سوره و دبیر پنل «هوش مصنوعی و فناوریهای نوین» در ادامه بیان کرد: هوش مصنوعی در ۷ دهه اخیر از پوسته خود خارج شده و وارد علوم گوناگونی از جمله حوزه آموزش، پزشکی، رسانه و ... شده است. ورود هوش مصنوعی به زندگی مردم سبب شده، موضوع یکی از پنلها باشد.
او افزود: در ابن همایش چیستی هوش مصنوعی و نحوه ورود آن به زندگی اجتماعی و حکمرانی آن مورد بررسی قرار میگیرد؛ چرا که هوش مصنوعی در دو دهه اخیر با تلفیق وب ۲ و ۳ وارد زندگی اجتماعی ما شده است از این رو موضوع اثرات اجتماعی و فرهنگی آن بررسی خواهد شد. همچنین تأثیر هوش مصنوعی بر صنایع خلاق از جمله انیمیشن و نشر کتاب مورد توجه قرار میگیرد.
بهاره نصیری، دبیر پنل «کودک و خانواده در فضای مجازی» در ادامه نشست خبری گفت: رسانه و خانواده به عنوان پدیده اجتماعی هستند و باتوجه به والدگری رسانهای، آن را یکی از تحولات خانواده دیجیتال میدانم و یکی از سبکهای فرزندپروری، والدگری رسانهای است که با شناخت روحیات و حساسیتها باید مصرف را مدیریت کنند. سواد فضای مجازی و رسانهای یک اولویت و نه انتخاب است و سواد رسانهای باید از منازل آغاز شود و فرزندان الگوی رفتاری را از والدین بیاموزند.
او افزود: در عصر امروز حکمرانی فضای مجازی، دوفضایی شده و باید تکنولوژی را به عنوان بستر زیست اجتماعی بدانیم؛ از این رو نیاز به والدین آگاه داریم. ما و فرزندانمان باید بدانیم به چه اطلاعاتی نیاز داریم، عمیقتر مشاهده و گزینشگرانهتر انتخاب کنیم. با توجه به شرایط فعلی، آسیبپذیری خانوادهها زیاد است و لازم است مهارتهایی را آموزش ببینند که در پنل اول درباره معرفی سکوهای تخصصی کودک، ردهبندی سنی استفاده از انواع محتوا در فضای مجازی، مدیریت مصرف شبکههای اجتماعی در خانواده و معرفی ابزارهای نظارت والدین در فضای مجازی سخنرانی میشود. ما مسئولیت داریم میانجیگرانه اقدام کنیم، پس جامعهپذیری والدین و جامعهپذیر کردن رسانهها اهمیت دارند.