آلرژی غذایی و سایر حساسیتهای غذایی سالانه میلیونها نفر و خانوادههای آنها را تحت تأثیر قرار می دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، به گفتم خانم فیروزی کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی؛ آلرژی غذایی هنگامی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن به برخی پروتئینهای موجود در غذا واکنش نشان دهد. شدت واکنشهای آلرژی غذایی از علائم خفیف مانند کهیر و تورم لب گرفته تا علائم جدی و تهدید کننده زندگی که اغلب «آنافیلاکسی» نامیده میشود، میتواند شامل مشکلات تنفسی کشنده و شوک باشد. در حالی که علم پیشگیرانه و درمانی در حال توسعه است اما آلرژی غذایی در حال حاضر قابل درمان نیست. شناخت و یادگیری اولیه در مورد چگونگی کنترل آلرژی غذایی، از جمله اینکه از کدام غذاها باید خودداری کرد، اقدامات مهمی برای جلوگیری از عواقب جدی سلامتی است. آلرژنهای غذایی پروتئینهایی هستند که اغلب به طور طبیعی در غذاها و مشتقات آنها وجود دارد و باعث ایجاد واکنشهای ایمنی غیرطبیعی در انسان می شود. شایعترین حساسیت زا برای کودکان خردسال شیر و تخم مرغ است. با این حال به طور کلی، کودکان با رسیدن به سن ۵ تا ۷ سالگی بر این آلرژی ها غلبه می کنند. از طرف دیگر، شناخته شده است که آلرژی به غذاهای دریایی، بادام زمینی و آجیل درختان در سنین پیشرفته ایجاد می شود و برای یک عمر ادامه دارد. بیش از ۱۶۰ ماده غذایی باعث حساسیت غذایی در افراد حساس شده است. همچنین مواد غذایی مختلفی وجود دارد که باعث واکنشهای حساسیتی غیر آلرژیک در افراد حساس میشود و نیاز به برچسب گذاری خاص دارد. امروزه، روشهای درمانی آلرژی غذایی، هر چند دشوار، به کار گرفته می شود. اما موفقترین روش برای کنترل آلرژی غذایی پرهیز از همه غذاهایی است که حاوی مواد حساسیت زا باشد. با وجود اینکه آلرژیهای غذایی تنها بخش کوچکی از مردم را تحت تأثیر قرار می دهد، مدیریت ریسک و برچسب زدن اجباری محصولات برای مواد حساسیت زای اصلی از جمله موارد مهم ایمنی مواد غذایی برای مشاغل غذایی است. برای محافظت از مبتلایان به آلرژی غذایی و حساسیت بیش از حد به مواد غذایی، لازم است قوانینی را که شرکتها را ملزم می کند مواد اولیه مواد غذایی و نوشیدنیهای بسته بندی شده را اعمال کنند، ضرورت اجرا داشته باشد. برای برخی از غذاها یا موادی که باعث آلرژی یا سایر واکنشهای حساسیت میشود، الزام خاصتری برای برچسب گذاری وجود دارد.