سید عباس عراقچی؛
دولتهای همراه، اولویت روابط خارجی دولت چهاردهم
وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: چین، روسیه و دیگر کشورهایی که در زمان تحریم همراه ما بوده اند و عرصههای جدید در آفریقا، آمریکای لاتین و شرق آسیا در اولویت روابط خارجی قرار دارند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، سید عباس عراقچی در نشست علنی نوبت عصر امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی در جریان تشریح برنامهها و سوابق خود ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و امام شهدا به ویژه شهیدان محور مقاومت حاج قاسم سلیمانی و اسماعیل هنیه و شهیدان خدمت و در رأس آنها شهید ابراهیم رئیسی گفت: بر خود فرض میدانم در ابتدای عرایض خود یاد و خاطره برادر اخلاق مدار و مخلص خود وزیر شهید دکتر امیر عبداللهیان را گرامی بدارم که به تعبیر مقام معظم رهبری وزیری پرکار، فعال، با اعتقاد و مذاکره کنندهای دقیق و باهوش بود. این معیارها سرلوحه کاری من در دولت چهاردهم نیز خواهد بود.
وزیر پیشنهادی امور خارجه در ادامه برنامههای خود برای تحقق ماموریتهای ترسیم شده را تشریح کرد و گفت: اول، به برکت مولفههای قدرت در عرصههای مختلف، اکنون «تراز راهبردی ایران» در منطقه و فرامنطقه ارتقاء فوق العادهای یافته است. دستگاه دیپلماسی باید این دستاورد را پاس بدارد، بر آن بیفزاید و فرصتهای حاصل از آن را در جهت تامین منافع، امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی، کشف و به ثروت ملی تبدیل کند.
عراقچی در تشریح دومین محور برنامه کاری خود گفت: برای تولید ثروت، سیاست خارجی باید در مدار پیشرفت اقتصادی کشور قرار گیرد و همسو با اهداف برنامه هفتم توسعه حرکت کند. بدین منظور، تمامی ظرفیتهای دیپلماسی برای کسب سهم شایسته از بازارهای جهانی، گشایش مسیرهای جدید، مانع¬زدایی، تسهیلگری و امیدبخشی به فعالان اقتصادی اعم از دولتی و خصوصی به کار گرفته خواهند شد.
وضعیت مرزها سومین محور برنامه کاری وزیر پیشنهادی امور خارجه است. وی در تشریح این محور گفت: مرزهای ما ضامن امنیت و آرامش ما هستند. در امتداد سیاست همسایگی بلاواسطه، و تلاش برای به حداقل رساندن اختلافات و پیونددهی زیرساختی با همسایگان در حوزههای مختلف، «دیپلماسی مناطق مرزی» را به عنوان ابتکاری جدید با بهره گیری از ظرفیت شهرها و استانهای مرزی، پیش خواهیم برد. نقش و مشارکت مقامات محلی و نمایندگان محترم استانهای مرزی در این مسیر برجسته خواهد بود.
وزیر پیشنهادی امور خارجه در ادامه و تبیین راهکار چهارم برنامه خود اظهار داشت: سیاست خارجی ما باید حضور فعال و اثرگذار در برابر امواج و حوادث منطقهای و جهانی داشته باشد. این وظیفهای است که مقام معظم رهبری در سخنرانی روز تنفیذ بر ما تکلیف فرمودند. وزارت امور خارجه دولت چهاردهم کنشگرانه، فعالانه و اثرگذار به ایفای نقش در عرصههای منطقهای و جهانی خواهد پرداخت و هرگز منفعل نخواهد بود.
حسن همسایگی، پنجمین محور کاری عراقچی است، وی در این رابطه تاکید کرد: سیاست حسن همسایگی همچنان با قوت به پیش خواهد رفت و تلاش میشود فرصتهای عظیم سیاسی و اقتصادی در حوزه همسایگان به ثمربخشی منجر شوند. چین، روسیه و دیگر کشورهایی که در زمان سختی و تحریم همراه ما بوده اند، قدرتهای نوظهور، و عرصههای جدید در آفریقا، آمریکای لاتین و شرق آسیا در اولویت روابط خارجی دولت چهاردهم قرار دارند.
وی در مورد مناسبات با اروپا هم گفت: اگر اروپا رفتارهای نادرست و خصمانه خود را درباره جمهوری اسلامی ایران اصلاح کند، در فهرست اولویتهای ما قرار خواهد گرفت؛ و بالاخره، سیاست ما در مورد آمریکا، سیاست «مدیریت تخاصم» خواهد بود. در رابطه با تحریم ها، سیاست ما بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری مد ظله العالی در دیدار اخیر با نمایندگان محترم مجلس، متوجه خنثی سازی تحریم ها، و همزمان تلاش برای رفع آنها است. سیاست خارجی در زمینه خنثی سازی و بی اثرسازی تحریمها در خدمت دولت خواهد بود.
عراقچی گفت: وزارت امور خارجه از تکلیف دیگر خود برای برطرف کردن تحریمها نیز غفلت نخواهد کرد و با بهره گیری از تجربیات گذشته، در انجام دادن این تکلیف نه تعجیل خواهد شد و نه به دام مذاکرات فرسایشی خواهیم افتاد. در کمال دقت و امانت، و با استفاده از مجموعه توان سیاسی، فنی و حقوقی کشور، برای رسیدن به بهترین توافق تلاش خواهیم کرد، و بدیهی است که در هر مرحله «فصل الخطاب» مواضع قطعی نظام، قوانین مجلس، و تدابیر و ارشادات مقام معظم رهبری خواهد بود.
وی افزود: دولت چهاردهم پیشبرد «دیپلماسی پارلمانی» و بهرهگیری اثرگذار از ظرفیت کنشگری نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی را در جهت کسب و تثبیت منافع، قدرت و عزت ملی در عرصهی روابط خارجی مجدانه پیگیری کرده و آن را تجلّی این بخش از بیانات رهبر انقلاب در آخرین دیدار با شما عزیزان میداند که فرمودند «مجلس میتواند وزن سنگینی به دولت بدهد، و دست دولت را پر کند؛ لذا حضور شما در مسائل سیاسی و بینالمللی و مسائل دیپلماسی مهم است».
وزیر پیشنهادی امور خارجه، سربلندی ایران و ایرانی را «مرام دولت چهاردهم» عنوان کرد و گفت: ایرانیان خارج از کشور مورد حمایت کامل دولت چهاردهم خواهند بود. ما باید نگرانیها و مشکلات آنها را رفع و استفاده از ظرفیتهای سرشار آنها را، به خصوص در حوزههای اقتصادی و علمی، تسهیل کنیم. دیپلماسی مقاومت که برگرفته از «مکتب مقاومت» و محصول رشادتهای شهید قهرمان حاج قاسم سلیمانی در طراحی «محور مقاومت» است، در کانون توجه سیاست خارجی دولت چهاردهم قرار خواهد داشت.
وی افزود: ما راه را گم نخواهیم کرد، و حمایت بی دریغ، پیوسته و همهجانبه از آرمان فلسطین و مقاومت لبنان، و دیگر جنبشهای مقاومت که در مبارزه با سیاستهای ظالمانه و جنایتکارانهی رژیم صهیونیستی هستند، در راس برنامههای ما قرار خواهد داشت. دولت چهاردهم، تمامی ظرفیتهای سیاسی و دیپلماتیک خود را برای شناساندن اهداف محور مقاومت به افکار عمومی جهانی، جلب حمایت کشورهای منطقه، و به رسمیت شناخته شدن بازیگران محور مقاومت در صحنه بینالمللی به عنوان جنبشهای مردمی و آزادیبخش، به کار خواهد گرفت.
عراقچی اظهار داشت: همه ما سخنرانی شمر زمانه و قصاب غزه را در کنگره امریکا دیدیم. تشویق طولانی یک جنایتکار جنگی در واشنگتن و کف زدنهای پی در پی باید درسآموز همه کسانی باشد که اندکی به آزادی خواهی و ادعاهای واهی حقوق بشری ایالات متحده امریکا خوشبین هستند. صحنه حضور نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کنگره آمریکا نشان داد که نبرد ما با نظام سلطه نبردی دائمی است و ذرهای نمیتوان به غیر از خود متکی و یا حتی امیدوار بود. باید باور داشت که با دشمنان قسم خوردهای سر و کار داریم که نه تنها کودکان و زنان و مردان بیگناه را قتل عام میکنند، بلکه انسانیت و شرافت را هم به مسلخ میبرند، و ابایی ندارند که در برابر دادگاه تاریخ و قضاوت جهانی بایستند، و بی شرمانه برای جنایت و جنایتکار کف بزنند.